ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ



Πέθανε προχθές ο Κώστας Παπάζογλου, αδερφός του θρυλικού Αριστείδη (θυμίζουμε τα αφιερώματά μας, εδώ κι εδώ), μετά από χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν ο έξω δεξιά του Ολυμπιακού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60. Θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο ιστορικό της θητείας του στον Θρύλο.
 
Γεννήθηκε το 1938 στου Ρέντη. Φτωχόπαιδο, από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 15 ετών γράφτηκε στην ΑΕ Μοσχάτου. Από εκεί τον πήρε ο Ολυμπιακός με μεταγραφή το 1957. Κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του ήταν η δύναμη. Όπως έλεγε ο ίδιος ''εγώ θα φέρω τη δύναμη στην επιθετική πεντάδα του Ολυμπιακού'', την οποία εκείνη την περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του '50, αποτελούσαν ο Μπέμπης, ο Υφαντής, ο Σούλης, ο Πολυχρονίου και ο ίδιος. Έναν χρόνο παρέμεινε στη δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού και από το 1958 άρχισε να παίρνει μέρος στα επίσημα παιχνίδια της ομάδας μας. Το πρώτο του τέρμα το πέτυχε κόντρα στον Αργοναύτη, για το Πρωτάθλημα Πειραιώς, στη νίκη του Θρύλου με σκορ 3-0.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 16-10-1958
 

 

 
Αν και πιτσιρικάς, ο δυναμισμός του τον καθιέρωσε στην 11άδα των πρωταθλητών Ελλάδος και σε ηλικία 20 ετών, έκανε και ντεμπούτο στο Πρωτάθλημα Ελλάδος. Ο Θρύλος πήγαινε καρφί για τον έκτο σερί τίτλο το 1959 και το παγκόσμιο ρεκόρ, οπότε η συμμετοχή ενός 20άχρονου στο αρχικό του σχήμα, κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση ήταν. Ο Κώστας άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και άρχισε να πετυχαίνει καθοριστικά γκολ. Αυτός άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη στο 2-0 επί του Παναθηναικού
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-3-1959
 

 
και σφράγισε τις πολύ καλές του εμφανίσεις με ένα ιστορικό γκολ για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό. Πέτυχε την ισοφάριση σε 2-2 κόντρα στην ΑΕΚ, γκολ που έδωσε το έκτο σερί πρωτάθλημα στον Θρύλο και τον έκανε σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο αθλητικό Τύπο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-6-1959
 

 

 

 

 
Αυτό το γκολ του όμως δεν ήταν το σημαντικότερο στην καριέρα του στον Θρύλο. Πέτυχε ένα άλλο, πιο σπουδαίο. Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού και όλων των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Ήταν το 1-0, στο τελικό 2-2 με τη Μίλαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1959 στο Στάδιο Καραισκάκη, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-9-1959
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 16-9-1959
 

 

 
Συνέχισε να πετυχαίνει καθοριστικά γκολ, που έδιναν νίκες, όπως για παράδειγμα στο 3-1 του Θρύλου στη Θεσσαλονίκη επί του Άρη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-5-1960
 

 
Την επόμενη περίοδο, 1960-61, διακρίθηκε ιδιαίτερα στα παιχνίδια Κυπέλλου. Πρώτα στον ημιτελικό κόντρα στη Δόξα Δράμας, όπου πέτυχε 2 γκολ,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-6-1961
 

 

 

 
αλλά και στον τελικό κόντρα στον Πανιώνιο, σε ένα θριαμβευτικό ματς για τον Θρύλο μέσα στη Λεωφόρο, αφού η κατάκτηση του τροπαίου πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους γαύρους σε Αθήνα και Πειραιά, όπως έχουμε δει εδώ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-7-1961
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 28-6-1961
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 5-7-1961
 

 
Η ταυτόχρονη παρουσία δύο αδερφών στην 11άδα του Ολυμπιακού ήταν μόνιμο θέμα στον Τύπο της εποχής, με τους φωτογράφους να τους απαθανατίζουν ακόμη και στις εξόδους τους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 25-9-1962
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 1-7-1959
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 17-10-1960
 

 
Ο Κώστας είχε παράδοση καλών εμφανίσεων στη Θεσσαλονίκη. Με δικό του γκολ, ο Θρύλος πήρε μία πολύ σημαντική νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ το 1962.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-1-1962
 

 

 
Από αυτό το σημείο και μετά η απόδοσή του άρχισε να πέφτει. Κάτι η έλλειψη τεχνικής και ποδοσφαιρικής ευφυίας, που δεν ήταν πάντοτε εύκολο να υπερκεραστούν με το δυναμισμό, κάτι η απόκτηση άλλων παικτών στη θέση του, έφεραν την περιθωριοποίησή του. Το 1964 έφυγε από τον Ολυμπιακό και υπέγραψε στον Παναιγιάλειο. Έκανε αρκετές καλές εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να κινήσει το ενδιαφέρον του Παναθηναικού για την απόκτησή του. Υπέγραψε εκεί το 1965, αλλά δεν άντεξε πολύ. Έπαιξε σε ένα παιχνίδι κι έφυγε. Για τον κόσμο του Ολυμπιακού, ήταν το ''χρυσό κεφάλι'' και δεν ήταν εύκολο αυτό να αλλάξει ούτε στη συνείδηση των οπαδών του ΠΑΟ, αλλά ούτε και μέσα του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 1-7-1959
 

 
Σε αυτή τη συνέντευξή του, έκανε και την παρακάτω δήλωση.
 
Για'μένα κατάκτηση του κόσμου είναι να γίνω μόνιμος κυνηγός στην ερυθρόλευκη πεντάδα.
 
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Άλλος ένας μεγάλος άσος μας είναι πια μακριά μας... Χρέος μας μας να τον θυμόμαστε - λάτρεψε την ερυθρόλευκη φανέλλα όσο τίποτε άλλο.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Άλλος ένας μεγάλος έφυγε. Καλή ανάπαυση.

Εικόνα red apple

Πάει κι αυτός...Φεύγει σιγά-σιγά η εποχή του ρομαντισμού