Η ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΠΟΥ ''ΠΑΙΖΕΤΑΙ''



Aπό την ώρα που έγινε γνωστό το όνομα της αντιπάλου μας στη φάση των ''16'' του Champions League, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επικρατεί ένα κλίμα στις τάξεις των οπαδών και των ΜΜΕ μας που συνοψίζεται στο ''παίζεται, είναι σε πτώση φέτος''. Ο οπαδός φυσικά μπορεί να λέει ό,τι γουστάρει και όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να ονειρεύεται. Αλίμονο αν αρχίσει τα ''είμαστε χαμένοι από χέρι'', 2 μήνες πριν τα παιχνίδια. Ομοίως και οι δημοσιογράφοι των δικών μας ΜΜΕ πρέπει να πουλήσουν στον κόσμο ελπίδα και όχι να τα βάφουν μαύρα και το γράφω καλοπροαίρετα, όχι για να την πω στους ''κακούς ΑΡΔ''. Το θέμα είναι όμως η εικόνα όσων άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την ΠΑΕ. Αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη προβολή κι αυτοί κρίνονται πιο αυστηρά από όλους. Να βάλουμε κάτω τα δεδομένα για το τι εστί Γιουνάιτεντ;
 
α) Mιλάμε για την πρωταθλήτρια Αγγλίας, που έχει 13 πρωταθλήματα τα τελευταία 21 χρόνια στη χώρα της.
 
β) Μιλάμε για την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους και τους περισσότερους οπαδούς στην Αγγλία, με λίγα λόγια μιλάμε για τη μεγαλύτερη μακράν ομάδα στο Νησί.
 
γ) Μιλάμε για την ομάδα με έσοδα που είναι τουλάχιστον δέκα φορές πάνω από τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού, με κέρδη που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του αγωνιστικού μας τμήματος, με χορηγικές συμφωνίες με πολυεθνικές-κολοσσούς, που γεμίζουν και θα συνεχίσουν να γεμίζουν κάθε χρόνο τα ταμεία της και βεβαίως με ένα μπάτζετ που μοιάζει απλησίαστο στα μάτια όχι μόνο μίας ελληνικής ομάδας, αλλά των περισσοτέρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αντικειμένου. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, παραθέτουμε τα οικονομικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες. Η Γιουνάιτεντ έχει κύκλο εργασιών όπως οι 4-5 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.
 
δ) Τα λεφτά που έρχονται κάθε χρόνο στα ταμεία του συλλόγου, επιτρέπουν στη Γιουνάιτεντ να ξοδεύει όσα χρήματα απαιτούνται για να ενισχυθεί. Δεν περιμένει δηλαδή από τον χ,ψ μεγαλομέτοχό της να βάλει το χέρι στην τσέπη. Όπως μπορεί να ελέγξει κάποιος εδώ, μόνο για φέτος έβγαλε από τα ταμεία της 32,5 εκ. ευρώ, για τη μεταγραφή του Βέλγου Φελλαϊνί από την Έβερτον. Αν αφήσουμε έξω τα δάνεια από το παρελθόν που πληρώνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από έναν και μόνο παίκτη της Γιουνάιτεντ και όχι πρωτοκλασάτο, ως τώρα τουλάχιστον.
 
ε) Η Γιουνάιτεντ κυριαρχεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ένα πρωτάθλημα όπου με βάση το transfermarkt και την χρηματιστηριακή αποτίμηση των παικτών στο ρόστερ των ομάδων, ο Ολυμπιακός έρχεται τρίτος από το τέλος. Κι επειδή εύκολα κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ''αυτά είναι εκτιμήσεις, όχι πραγματικά λεφτά'', μιλάμε για ένα πρωτάθλημα όπου η τελευταία του ομάδα, μόνο από τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, εξασφαλίζει περίπου 47 εκ. ευρώ (39 εκ. στερλίνες), δηλαδή ακόμη και η τελευταία ομάδα της πρώτης κατηγορίας στο Νησί έχει εν δυνάμει πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα. Η τελευταία αυτήν την στιγμή στη βαθμολογία Σάντερλαντ, το καλοκαίρι αγόρασε τον Άλτιντορ από την Άλκμααρ με 10 εκ. ευρώ, ενώ η προτελευταία Κρίσταλ Πάλας ξόδεψε συνολικά περισσότερα από 20 εκ. ευρώ για μεταγραφές, με πιο ακριβή αυτήν του Γκέιλ από την Πιτέρμπορο, που της κόστισε 5,3 εκ. ευρώ.
 
στ) Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, μιλάμε για μία ομάδα που κοιτάζοντας το ρόστερ της, απλώς σε πιάνει ίλιγγος. Φυσικά αυτά είναι υποκειμενικά, όμως αμφιβάλλω αν ο Ολυμπιακός έχει ή είχε ποτέ στην ιστορία του έναν, έστω, καλύτερο παίκτη από αυτούς που απαρτίζουν τη βασική ενδεκάδα της αγγλικής ομάδας. Η επιθετική τριπλέτα Ρούνεϊ-Φαν Πέρσι-Γουέλμπεκ, όπως και ο Βίντιτς στην άμυνα, είναι παίκτες που θα είχαν θέση σε όλες τις ομάδες του πλανήτη. Προφανώς, ανάλογα με τα έσοδα στα ταμεία, έρχεται και η αγωνιστική ποιότητα.
 
ζ) Αυτήν την ώρα, βρίσκεται στην 8η θέση της βαθμολογίας στην Αγγλία, αλλά στο ενδιάμεσο έχει κερδίσει στο Ολντ Τράφφορντ την πρωτοπόρο Άρσεναλ. Στο Champions League τερμάτισε πρώτη σχετικά εύκολα σε όμιλο με Λεβερκούζεν, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ρεάλ Σοσιεδάδ, φιλοδωρώντας μάλιστα με 9 γκολ σε δύο ματς, μέσα έξω, τη δεύτερη Λεβερκούζεν. Μπορούμε να πούμε πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από Λεβερκούζεν-Σαχτάρ-Σοσιεδάδ; Οπαδικά μιλώντας, θα λέγαμε ξερά ''ναι, είμαστε καλύτεροι''. Αντικειμενικά όμως, μιλώντας ποδοσφαιρικά, θα λέγαμε το ίδιο; Κι αν το λέγαμε, πόσες διαφορές θα βρίσκαμε με τη Λεβερκούζεν; Αν δηλαδή είμαστε ανώτεροι των Γερμανών (δεύτεροι στην Bundesliga, με διπλό μέσα στο Ντόρτμουντ...), πόσο ανώτεροί τους είμαστε, ώστε να αποφύγουμε αυτό που έπαθαν από την καλή Γιουνάιτεντ που αντιμετώπισαν στο σπίτι τους (0-5); Αν βρούμε εμείς μία τέτοια Γιουνάιτεντ στο Καραϊσκάκη, τι θα γίνει;
 
Όλα αυτά δεν τα λέμε για να καταλήξουμε στο ''είμαστε χαμένοι από χέρι, καλύτερα να μην κατέβουμε στα ματς''. Ούτε πάμε να βάλουμε χέρι στους οπαδούς που ονειρεύονται. Κι εγώ όταν φτάσει η ώρα του αγώνα, ''πάμε να τους πατήσουμε'' θα λέω. Έτσι είμαστε, έτσι είναι όλοι οι οπαδοί σε όλο τον κόσμο. Αλίμονο αν κάθε φορά βγάζουμε το μπακαλοτέφτερο και βάζουμε κάτω τα μπάτζετ, για να δούμε αν πρέπει να πούμε το ότι θέλουμε τη νίκη σε κάποιο ματς. Οπαδοί είμαστε, νίκες θέλουμε και ονειρευόμαστε, ειδικά σε έδρες-φόβητρα για όλες τις ομάδες του κόσμου σαν το Ολντ Τράφφορντ. Δικαίωμα και των δημοσιογράφων να γράφουν διάφορα και όποιος θέλει τους εμπιστεύεται ή τους αγνοεί, κατά την κρίση του. Όποιος όμως σχετίζεται με την ΠΑΕ, άμεσα ή έμμεσα, παίκτης-παράγοντας-παλαίμαχος στις Ακαδημίες-προπονητής, οφείλει να χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει επισήμως από την ΠΑΕ μία εικόνα ''πάμε να περάσουμε, μπορούμε''.
 
Βγαίνει μία τέτοια εικόνα; Από όσους βγήκαν και μίλησαν μετά τη 1 το μεσημέρι και σχετίζονται με την ΠΑΕ, για'μένα τουλάχιστον, μόνο ο κύριος Βρέντζος και φυσικά ο μεγάλος Μίτσελ έθεσαν το θέμα σωστά. ''Ναι, είμαστε πολύ πίσω από αυτούς, τους ζηλεύουμε, μακάρι να φτάσουμε μία μέρα στο επίπεδό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πάψουμε να ονειρευόμαστε''. Αυτή είναι η αλήθεια και σωστά την αποτύπωσαν με αυτόν τον τρόπο, σε γενικές γραμμές. Όχι μόνο δεν είμαστε το φαβορί, αλλά αν καταφέρουμε και περάσουμε τη Γιουνάιτεντ, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη πρόκριση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Προς τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους των ερυθρόλευκων ΜΜΕ, εγώ θα ζητήσω μόνο να αναλογιστούν το πώς προσεγγίζουν/προσεγγίζουμε όλοι δηλώσεις και απόψεις σε ΜΜΕ χωρών κατά καιρούς κατώτερων θεωρητικά αντιπάλων μας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, που βγάζουν μία υποτίμηση προς τον Ολυμπιακό. Όπως τσαντιζόμαστε εμείς όταν π.χ. πριν λίγα χρόνια έδιναν συνέντευξη οι Αλβανοί της Μπέσα και ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν πως ''μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον Ολυμπιακό'', για να μαζέψουν διψήφιο αριθμό γκολ σε δύο ματς, όπως τσαντιζόμαστε με την υποτίμηση π.χ. ορισμένων βέλγικων ΜΜΕ προς τον Θρύλο πριν κάποιους μήνες, παραμονές του Άντερλεχτ-Ολυμπιακός, καλό θα ήταν να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο προς έναν ανώτερο θεωρητικά αντίπαλό μας. Ούτε ''οπαδοπατέρας'' είμαι, ούτε πάω να περάσω στον καθένα το τι θα πιστεύει και θα λέει. Δικαίωμα του καθενός να θεωρεί ό,τι αυτός γουστάρει ως σωστό. Πριν κάποια χρόνια όμως, όταν διαβάζαμε σε οπαδικά βαζελο-ΜΜΕ ''έρχεται η Ίντερ του Μουρίνιο και του Ζλάταν για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπυ με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ'', ή ''δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Panathinaikos και η Μπαρτσελόνα του Μέσι, συγκρούονται στο Καμπ Νου απόψε'', τους παίρναμε στο μεζέ. Η έπαρση ας μην συνδέεται με το αγνό οπαδικό ''πάμε να τους λιώσουμε''. Άλλο το ''πάμε να τους λιώσουμε'' κι άλλο το ''ποια Μάντσεστερ ρε, όγδοη στην Αγγλία είναι. Σέρνεται. Παρέλαση θα κάνουμε''. Ποτέ κανέναν δεν έβλαψε το να μένει χαμηλά η μπάλα, εντός κι εκτός γηπέδου...
 
Υ.Γ. 1 Το ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι είναι πολύ Λίβερπουλ, το σέβομαι, αφού είναι επιλογή τους. Το να παρουσιάζουν τη Γιουνάιτεντ ως καμιά ομαδούλα της πλάκας, επειδή θεωρούν (και ως τώρα ισχύει) πως η Λίβερπουλ φέτος στην Αγγλία είναι καλύτερη, άρα εφόσον την βάζει κάτω η Λίβερπουλ, μπορεί να την βάλει κάτω εύκολα και ο Ολυμπιακός, επίσης είναι δικαίωμά τους. Δημοσιογράφοι είναι, αλλά και οπαδοί και άνθρωποι και μπορούν να έχουν όποια άποψη θέλουν και να την καταθέτουν όπου θέλουν. Το να γράφουν όμως ως τίτλο των κειμένων τους πως ''ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την όγδοη της Αγγλίας Γιουνάιτεντ'', αντί να σταθούν στο ότι η Γιουνάιτεντ είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας και η μεγαλύτερη ομάδα στο Νησί ΜΑΚΡΑΝ, δεν τους κάνει δημοσιογράφους, αλλά νούμερα. Γνώμη μου κι εμένα και την καταθέτω, αφού άλλο οπαδός, άλλο δημοσιογράφος. Όπως καταθέτω και το ότι όποιος τσαντίζεται με αυτό το Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, μπορεί να πάρει λίγο βιξ για τον πονόλαιμο. Γιατί φαίνεται πως κάποιοι γαύροι λένε πολύ πιο εύκολα το ''γαμώ τη Γιουνάιτεντ όταν παίζει με τον Θρύλο'', από κάποιους που ζορίζονται να πουν το ίδιο για την πολυαγαπημένη τους Λίβερπουλ, τη γεμάτη τίτλους τα τελευταία χρόνια...
 
Υ.Γ. 2 Η Λίβερπουλ κυρίως, αλλά και άλλες αγγλικές ομάδες, έχουν πολλούς οπαδούς στη χώρα μας, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και αντιολυμπιακοί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί ονομαστοί δημοσιογράφοι. Αυτοί λοιπόν ισχυρίζονται πως σιχαίνονται τη Γιουνάιτεντ και δεν την υποστηρίζουν ποτέ και πουθενά. Το πώς θα γουστάρουμε όλοι που θα τους δούμε να κάνουν κωλοτούμπα και να γίνονται φανατικοί οπαδοί της Γιουνάιτεντ, περιμένοντας ''να ξεφτιλιστεί ο γαύρος'', δεν λέγεται. Φακελωμένοι είστε όλοι, ΑΡΔάκια, για να ξέρετε.
 
Υ.Γ. 3 Γαμώ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όλες τις ομάδες του κόσμου, όταν παίζουν με τον Ολυμπιακό. Ελπίζω αυτό να ισχύει για όλους τους γαύρους και για όλες τις ομάδες που αντιμετωπίζουμε.

Σχόλια

Εικόνα red apple

Μιας και τα προφανή έχουν σχολιαστεί να γράψω τούτο:
Πόσο ξενόδουλοι είμαστε, σαν λαός...
Τί πα να πει ΕΙΜΑΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ, ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΥΒΕ;
Πάμε καλά, μπρε;
Τα υπόλοιπα ξετυλίγονται ευκόλως, εννοώντας για τα χάλια που βρισκόμαστε

Και φυσικά και πάνω απ όλα.... Σεβασμός στην Γιουνάιτεντ όταν θα την απειλούμε με το μαχαίρι στο στόμα!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αδάμ, όλα αυτά είναι αποτελέσματα των δημοσιογράφων. Αφού απηύδησαν από τον αιώνιο δυνάστη τους στην Ελλάδα, το έριξαν στις ξένες αγάπες και στον πούστη τον εξάφαπο. Δεν αντέχουν, λέει, να βλέπουν την παράγκα και το επίπεδο της Ελλάντας και παρακολουθούν άλλα πρωταθλήματα, πιο καθαρά και αμόλυντα όπως της Ιταλίας φερ' ειπείν. Έχουν και το μπάσκετ του Βασιλακόπουλου και όλα καλά.

Ο κόσμος από κοντά, όπως είναι φυσικό. Από πού κι ως πού τόσος παροξυσμός για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα; Από πότε φανατίζονται πιο πολύ για τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ απ' ότι για τις ελληνικές ομάδες; Εκεί τους οδήγησε ο Θρύλος πιστεύω εγώ. Έχω κι' εγώ τις συμπάθειές μου στο εξωτερικό που προέκυψαν κυρίως από τις όποιες προσομοιώσεις με τον Θρύλο, αλλά μέχρις εκεί. Ούτε αγάπες ούτε τίποτα. Δε χωράει, ρε παιδί μου, άλλη αγάπη στην καρδιά πέραν του Θρύλου.

Στα υπόλοιπα τα λέει πολύ ωραία κι' ο Σάββας. Πολύ καλή προσέγγιση και στο πώς πρέπει να στέκονται οι άνθρωποι της ομάδας. Εξάλλου προς τι τόση αλαζονεία; Τέσσερις αγώνες παίξαμε μ' αυτούς και τους χάσαμε και τους τέσσερις, χάνοντας μάλιστα και το αήττητο του ΟΑΚΑ με το 0-2. Είμαι της άποψης πως είτε παίζουμε με το Διαγόρα Ρόδου είτε με τη Μάντσεστερ πρέπει να πηγαίνουμε για πόλεμο. ΠΟ-ΛΕ-ΜΟ.

Εικόνα savvas gridlock

Ο οπαδός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, Αδάμ. Ο δημοσιογράφος καλό είναι να μην πουλάει οπαδιλίκι και δη ξενόφερτο, γιατί καταντά σούργελο. Όποιος σχετίζεται με την ΠΑΕ επίσης καλό θα ήταν να βγάζει σεβασμό για όλες τις ομάδες, είτε είναι Άντερλεχτ, είτε Γιουνάιτεντ.

Εικόνα μαουνιέρης

Το 3ο υστερόγραφο τα λέει όλα, Σάββα.

Οι ΑΡΔΙίτες, που υποστηρίζουν τη Λίβερπουλ και μισούν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάς αφήνουν παντελώς αδιάφορους. Βλακείες λένε ούτως ή άλλως, και χρειάζονται ψυχιατρική μεταχείριση (με δικά τους έξοδα). Αν, πάντως, ρωτήσεις την αληθινή Λίβερπουλ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα σου απαντήσει με σεβασμό. Τα ενθάδε κωλοπαιδάκια με τα μαρκουτσάκια και τα μολυβάκια δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα. Γι' αυτό ας τους αγνοήσουμε. Και βεβαίως "πάμε να λυώσουμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ"!

Εικόνα savvas gridlock

Αμπράβο ρε Γιώργο. Μιλάνε κάτι ΑΡΔάκια της δεκάρας εδώ στην Ελλάδα για τη Γιουνάιτεντ με τρόπο που αμφιβάλλω αν θα μιλούσε ο αρχηγός του KOP, ο Ίαν Ρας και ο Νταλγκλίς. Kαι είναι τα ίδια ΑΡΔάκια που πάνε να μας πείσουν ότι στην Ελλάδα είναι ''αντικειμενικοί'', έχουν πετάξει τα οπαδικά γυαλιά και δεν μιλούν με τον ίδιο τρόπο για τις ομάδες που σιχαίνονται/γουστάρουν στη χώρα μας. Μπρρρ.

Εικόνα Hank

Του οπαδού, το θυμικό θα προηγείται πάντα της λογικής, γι αυτό άλλωστε ειναι και οπαδός.
Δε συμμερίζομαι την υπερβολική αισιοδοξία και σιγουριά -του Τυπου κυρίως- αλλα δεν κατακρίνω και την πίστη των οπαδών, εστω κι αν ειναι σε αναντίστοιχία με την "πραγματικότητα".

Και η Μπενφίκα σα μπατζετ εχει πολλαπλάσιο απο μας, και παίχτες της σε ονομαστική αξία ειναι σε επίπεδα πολυ πιο πάνω απ την αντίστοιχη των δικών μας.
Ομως έγινε το πουτανάκι μας. Και παραλίγο να γίνει και η Παρί.

Ο Θρύλος είναι η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΑΜΙΟΛΑ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΘΑ ΣΤΑ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΟΛΑ.

Εικόνα savvas gridlock

Η Μπενφίκα έχει 1,5 φορά το μπάτζετ μας. Η Γιουνάιτεντ 8-9. Υπάρχει διαφορά. Πάμε να λιώσουμε όποιον αντίπαλο βρούμε μπροστά μας, είτε έχει το 1/100 του μπάτζετ μας, είτε το 100πλάσιο μπάτζετ μας.

Εικόνα nikos michalopoylos

Μερικες κουφαλες τα λενε αυτα ωστε στην περιπτωση που αποκλειστουμε να ριξουν λασπη λεγοντας¨ Καλα ρε αυτη τη γιουναιτεντ δεν αποκλεισε ο ολυμπιακος. Η χειροτερη γιουναιτεντ που μπορουσε να βρει μπροστα του¨. Αλλα οταν ρε φιλε ο καθε αμπαλος δεν βλεπει οτι εκτος απ το μπατζετ οι πιο πολλες ομαδες αγγλικες υπερτερουν σε δυναμη,ταχυτητα, ποιοτητα, γιατι στην προπονηση εκει δεν κοροιδευουν και τα παιχνιδια ειναι ολα στο 100%,τοτε τι ψαχνεις? Ας ρωτησουν ομως καλυτερα τον Ζαγορακη τι ειχε πει,που οταν πρωτοπηγε στη Λεστερ ειχε κλασει απ την ενταση σε προπονηση και αγωνες!