Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΤΟ 1970



Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 1970. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη ως τυπικά γηπεδούχος την Προοδευτική, για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1970-71. Το αποτέλεσμα του ματς θα είναι νίκη για την Προοδευτική, με σκορ 2-1. Ο Θρύλος παραπαίει και βρίσκεται ένα βήμα απ'τον γκρεμό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-12-1970
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-12-1970
 

 

 
Στη 12η θέση της βαθμολογίας ο Ολυμπιακός, κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό. Οι οπαδοί των αντιπάλων ομάδων φώναζαν ειρωνικά ''Β' Εθνική''. Τι συνέβη όμως στις 20 Δεκεμβρίου 1970? Επανεμφανίστηκε στο Στάδιο Καραϊσκάκη ο γίγαντας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-12-1970
 

 
Η προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί σε ματς του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, ήταν σε ένα φιλικό προετοιμασίας, το καλοκαίρι του 1969, πάλι με το φίλο του εφοπλιστή και ιστορικό παράγοντα του Θρύλου, Ευτύχιο Γκούμα (αδερφός του Νίκου Γκούμα της ΑΕΚ). Ήταν επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού από το 1964, αλλά η θέση αυτή ήταν τιμητική. Από το 1967, μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αραίωσε τις εμφανίσεις του στο γήπεδο και ασχολήθηκε περισσότερο με τις επιχειρήσεις του, με συχνά ταξίδια στις Η.Π.Α.. Η κλονισμένη υγεία του (οδηγήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς), ο φόρτος εργασίας του ως μεγαλοεφοπλιστής, μα πάνω από όλα η αστειότητα των χουντικών (ήταν προσωπικός φίλος του κωνσταντίνου Καραμανλή), τον απομάκρυναν από τον Θρύλο και την Ελλάδα. Δεν άντεχε όμως να βλέπει την ομάδα που λάτρευε να κατρακυλά, με τους χουντικούς να αλωνίζουν. Το ματς με την Προοδευτική ήταν άλλη μία μαχαιριά για αυτόν. Αποφάσισε να ενεργοποιηθεί άμεσα και να διοικήσει τον Θρύλο. 3 μέρες μετά, θα παραχωρούσε μία ιστορική συνέντευξη στο ''ΦΩΣ'' και στο δημοσιογράφο Σταύρο Τσώχο, όπου θα έστελνε το μήνυμα προς πάσα χουντική κατεύθυνση. ''ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-12-1970
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
''Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ! ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΙΑΜΒΩΝ''.
 
Έτσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία.