ΧΟΥΝΤΕΜΠΛΕΫ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤΟΝ: ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΛΛΙΕ ΚΑΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ



Συνεχίζουμε τις ιστορίες από το ''έπος του Χουντέμπλεϋ'' το 1971. Έχουμε μείνει στην ''τεράστια'' πρόκριση του ΠΑΟ επί της Έβερτον. 1-1 το πρώτο ματς στο Λίβερπουλ, στις 9 Μαρτίου 1971 και 0-0 ο επαναληπτικός στη Λαγοφλώρο, στις 24 Μαρτίου 1971, με τον Ασλανιδιακό να προκρίνεται στους ''4'' του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης της σεζόν 1970-71. Διαιτητής του επαναληπτικού στη Λαγοφλώρο, ο Γάλλος Ελλιέ. Μετά το τέλος του ματς, δηλώνει τα παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-3-1971
 

 
''Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις από την Ελλάδα'', μας είπε ο Ελλιέ. Έλα όμως που δεν έφυγε αμέσως. Αποφάσισε να μείνει λίγες μέρες ακόμη στη χώρα μας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-3-1971
 

 
Οι αγγλικές εφημερίδες είχαν λυσσάξει. Έσουρναν τα εξ αμάξης στον Ασλανιδιακό και στο Γάλλο διαιτητή. Ας τα δούμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-3-1971
 

 

 

 

 
Η Daily Telegraph γράφει ότι ''όλες οι κρίσιμες αποφάσεις του Ελλιέ, στα καρέ του ΠΑΟ, ευνοούσαν τους Έλληνες'', ενώ αναφέρεται και σε ένα πέναλτυ που δεν έδωσε ο Ελλιέ υπέρ της Έβερτον, σε ανατροπή του Γουίτλ από το Σούρπη. Η Daily Mirror περνάει γενεές 14 ΠΑΟ και Ελλιέ. Χαρακτηρίζει γελοίο το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο Λίβερπουλ, κάνει λόγο για ματς των 50 φάουλ στη Λαγοφλώρο, με ελάχιστη ποιότητα, ενώ αναφέρεται και αυτή στο πέναλτυ που δεν έδωσε ο Ελλιέ, χαρακτηρίζοντας το Σούρπη που ανέτρεψε το Γουίτλ ''παίκτη-τσεκούρι''. Γίνεται λόγος για θόρυβο την παραμονή του αγώνος κάτω από το ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή της Έβερτον, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα να μην επιτρέπουν στους Άγγλους να κοιμηθούν και τον προπονητή της Έβερτον Κάττερικ να χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ''οργανωμένη επιχείρηση εναντίον μας''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κάττερικ δήλωσε πως ο διαιτητής Ελλιέ δεν άφησε την ομάδα του να παίξει ποδόσφαιρο, διαμαρτυρήθηκε για το πέναλτυ που δεν καταλογίστηκε υπέρ των παικτών του, ενώ έκανε παράπονα και για το γήπεδο. ''Ο διαιτητής σφύριζε συνέχεια, με το που κατορθώναμε να κοντρολάρουμε την μπάλα σε αυτό το γήπεδο'', ήταν τα λόγια του. Η Daily Express εν πολλοίς επαναλαμβάνει τα παραπάνω, με τα λόγια του Κάττερικ συμπληρωμένα. ''Η μπάλα ήταν ελαφριά, το γήπεδο σκληρό και οι αντίπαλοί μας υπερ-σκληροί''. Με λίγα λόγια, τα τσεκούρια του ΠΑΟ βαρούσαν στο ψαχνό, ο Ελλιέ έκλεινε τα μάτια, υπό αυτές τις συνθήκες η ομάδα που έψαχνε το γκολ δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και στο τέλος ο Γάλλος δεν έδωσε και ένα πέναλτυ στην Έβερτον. Ποια ήταν η ανταμοιβή του Ελλιέ για όλα αυτά, εφόσον παρέμεινε στην Αθήνα για λίγες μέρες μετά τον επαναληπτικό της Λεωφόρου; Aρχικά, ζήτησε να διαιτητεύσει και το ντέρμπυ ΠΑΟ-Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, στις 28 Μαρτίου 1971, που έληξε με σκορ 2-2. Ήταν το παιχνίδι που όπως είδαμε, βάζελοι στις κερκίδες λίγο έλειψε να δείρουν το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, που τους έδινε πριμ για την πρόκρισή τους επί της Έβερτον.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-3-1971
 

 
Τελικά ο Ελλιέ αναχώρησε για τη Γαλλία την Κυριακή, 28 Μαρτίου 1971, 4 μέρες μετά το ματς της Λαγοφλώρου. Πρώτα όμως έκανε μία στάση στον Ιππόδρομο μία μέρα πριν, το Σάββατο 27 Μαρτίου 1971, όπου ''πόνταρε δυνατά''. Και ένα περίεργο πράγμα ρε παιδί μου. Όλο κέρδιζε, με τη βοήθεια ενός εκ των θαμώνων του ''Δέλτα'' στο Φάληρο...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-3-1971
 

 
Αυτά τα δημοσιεύματα του ''ΦΩΤΟΣ'' προκάλεσαν την έκρηξη του συλλογικού οργάνου του ΠΑΟ, των ''Παναθηναϊκών Νέων'' του Χαλκιόπουλου, που προσπάθησαν να απαντήσουν, δίχως φυσικά να λένε τίποτε επί της ουσίας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 24-4-1971
 

 

 

 

 

 
Έτσι γράφτηκε το έπος της πρόκρισης του ΠΑΟ επί της Έβερτον στην πορεία του Χουντέμπλεϋ. Ο Ασλανίδης καβάλαγε τα κάγκελα της Λαγοφλώρου, ως απλός οπαδός της Πανάθας που ήταν, ο Γάλλος διαιτητής Ελλιέ όλο κέρδιζε στον Ιππόδρομο, 3 μέρες μετά το παιχνίδι, οι Άγγλοι της Έβερτον ούρλιαζαν για τη διαιτησία που τους πέρασε πριονοκορδέλα και τα ''Παναθηναϊκά Νέα'' αποθέωναν τον πραγματικό πρόεδρο του Ασλανιδιακού-Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, το χουντικό Γ.Γ.Α. Κωνσταντίνο Ασλανίδη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 25-3-1971