ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 1947 ΚΑΙ Ο ''ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ'' ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ



Είχαμε παλιότερα το greenzone, αλλά αυτό μας τελείωσε. Ούτε τα κείμενά του βρίσκουμε πλέον στο Internet. Τελειώνει όμως η βαζελο-προπαγάνδα; Σαν τη Λερναία Ύδρα, κόβεις το ένα κεφάλι και αμέσως ξεπηδάνε καμιά δεκαριά νέα. Το νέο φρούτο λέγεται aioniapistos.gr. Δεν είναι νέα ιστοσελίδα, απλώς εδώ και λίγο καιρό άρχισε τις ιστορικές μούφες εναντίον του Θρύλου. Μία εξ αυτών, η πιο πρόσφατη, το παραμύθι για ''τα αίσχη που έγιναν ώστε να αποκλείσει ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟ στο Κύπελλο του 1947''.
 
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός τους, γίνεται αναφορά στο παιχνίδι Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 στις 9/3/1947. Ας δούμε το ρεπορτάζ της ''Ηχούς'' γι'αυτό το ματς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-3-1947
 

 

 

 

 

 

 
Οι αμφιβολίες του συντάκτη της ''Ηχούς'' για το τι ακριβώς έπρεπε να καταλογιστεί στη σύγκρουση Κουρουκλάτου του Ολυμπιακού-Ρεμούνδου του ΠΑΟ, μετατράπηκαν σε ''καταφανές πέναλτυ που δεν δώθηκε υπέρ του ΠΑΟ'', από το συντάκτη του aioniapistos.gr. Η ''Ηχώ'' τότε ήταν η μοναδική αθλητική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας και ήταν σχετικά αντικειμενική. Δεν είχε σχέση με το βαζελο-παρταλίκι της δεκαετίας του 2000. Κατηγορεί λοιπόν η εφημερίδα το διαιτητή πως εφόσον έδωσε την παράβαση, θα έπρεπε να καταλογίσει πέναλτυ, δίχως να παίρνει θέση για το αν σωστά κατελόγισε την παράβαση υπέρ του Ρεμούνδου του ΠΑΟ. Δεν γίνεται σαφές αν ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έριξε κάτω το Ρεμούνδο κατά λάθος, κάτι που θα σήμαινε έμμεσο φάουλ ή επίτηδες, κάτι που θα σήμαινε πέναλτυ.
 
Φυσικά, το να κάτσουμε να αντιπαρατεθούμε για μία διαιτητική απόφαση σε ντέρμπυ του...1947, όπου δεν υπάρχει εικόνα και στηριζόμαστε στις περιγραφές του Τύπου, θα μας έκανε γραφικούς. Μέχρις εδώ δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο σε όσα γράφει ο βαζελάκος. Οπαδός του ΠΑΟ είναι, μπορεί να θέλει να δει με πράσινα γυαλιά τα πράγματα και να μνημονεύει την ''σφαγή'' της ομάδος του σε αυτό το παιχνίδι, ακριβώς όπως κι εμείς βλέπουμε με κόκκινα γυαλιά τα πράγματα εδώ πέρα. Ανεκτή αυτή η κατάσταση, έτσι ήταν πάντοτε κι έτσι θα διατηρηθεί στο μέλλον, αρκεί όμως να μην περνάμε κάποια όρια. Τι εννοούμε; Περνάμε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος. Αντιγράφουμε.
 
Στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (9 Μαρτίου 1947) για το Κύπελλο (0-0) η συμπεριφορά του Νικολόπουλου κρίνεται ανάρμοστη από την ΕΠΣΑ και ο ποδοσφαιριστής τιμωρείται με εξάμηνο αποκλεισμό (δεν υπάρχουν στα διαθέσιμα αρχεία στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη, να σημειώσουμε όμως πως μιλάμε για τον αγώνα που το σκληρό παιχνίδι του ΟΣΦΠ που επέτρεψε ο διαιτητής, είχε ως αποτέλεσμα ο Σίμος του Παναθηναϊκού να βρεθεί στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι).
 
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το λόγο της τιμωρίας του Νικολόπουλου, έτσι ''φωστήρα-ερευνητή''; Για το Ολυμπιακός-ΠΑΟ τιμωρήθηκε ο Νικολόπουλος, που ''οι γαύροι παίζανε σκληρά'', έτσι ''φωστήρα-ερευνητή''; Για να δούμε τι συνέβη. Στις 19 Ιανουαρίου 1947, ο ΠΑΟ πηγαίνει στη Νέα Σμύρνη για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα Αθηνών της ΕΠΣΑ. Θα χάσει με 3-1 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αγώνα, ο Νικολόπουλος του ΠΑΟ θα χτυπήσει το διαιτητή και θα αποβληθεί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-1-1947
 

 

 

 

 

 
Τρεις μέρες μετά, ανακοινώνεται η τιμωρία του Νικολόπουλου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-1-1947
 

 
ΕΞΑΜΗΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΟ. ΠΟΙΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΣΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1947, ΕΝΩ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.
 
Ο ΠΑΟ φυσικά έκανε ένσταση σε αυτό το ματς, η οποία συζητήθηκε σε έκτακτο Δ.Σ. της ΕΠΣΑ, μαζί με άλλα θέματα, όπως η ένσταση του Φωστήρα κατά της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα Αθηνών. Ας δούμε ποιο ακριβώς ήταν το Δ.Σ. της ΕΠΣΑ εκείνη την περίοδο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-2-1947
 

 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ. ΑΥΤΟΙ ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΟ.
 
Προχωράμε όμως, γιατί στη συνέχεια είναι το καλύτερο.
 
Στις 10 Απριλίου του 1947 σε ΦΙΛΙΚΟ αγώνα, ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 5-0 τον Πανιώνιο με βασικό τον τιμωρημένο Νικολόπουλο, που θα πετύχει και δύο γκολ. Δεν αντέδρασε -τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στον Τύπο- ΚΑΝΕΙΣ για τη συμμετοχή του Νικολόπουλου σε ΦΙΛΙΚΟ αγώνα.
 
Δεν αντέδρασε κανείς για τη συμμετοχή Νικολόπουλου στο φιλικό με τον Πανιώνιο, έτσι ''φωστήρα-ερευνητή''; Δεν βρήκες καμία αναφορά στον Τύπο, έτσι ''φωστήρα-ερευνητή'';
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-4-1947
 

 

 
Τι γράφει η ''Ηχώ'', την επομένη του φιλικού;
 
''Η συμμετοχή του Νικολόπουλου εις τον αγώνα εκλόνισε την αθλητικήν τάξιν και πρέπει να επισύρη βαρείας κυρώσεις εις βάρος του υπευθύνου Συλλόγου''.
 
Η ''ΗΧΩ'' ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.
 
Συνεχίζουμε με το βαζελο-παραλήρημα.
 
Όμως στις 21 Απριλίου 1947... κεραυνός εν αιθρία στο "στρατόπεδο" του Παναθηναϊκού! Η ΕΠΣΑ αποφασίζει να τιμωρήσει με 200.000 πρόστιμο τον Παναθηναϊκό ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ 12 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,  διότι χρησιμοποίησε στα παιχνίδια τον τιμωρημένο Νικολόπουλο. Η ΕΠΟ μάλιστα αποφάσισε να αυξήσει την ποινή στις 15 ημέρες! Προσοχή! Πρώτον οι αγώνες ήταν φιλικοί και όχι επίσημοι και γι' αυτό χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο παίκτη ο Παναθηναϊκός. Όμως δεν κρύβεται εδώ το εξωφρενικό της απόφασης, αλλά ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΠΟΙΝΗ.Ας θεωρήσουμε πως δεν έπρεπε να παίξει ούτε σε φιλικό αγώνα ο Νικολόπουλος...Ο παίκτης αγωνίστηκε με τον Πανιώνιο στις 13 Απριλίου. Η ΕΠΟ και η ΕΠΣΑ δεν αντέδρασαν και τον άφησαν να αγωνιστεί ΚΑΙ στους επόμενους δύο αγώνες. Επέβαλαν την ποινή δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Κυπέλλου Πάσχα!!! Η τιμωρία ξεκίνησε να μετρά από την ημερομηνία ανακοίνωσής της!Η ποινή βέβαια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ. Ο Παναθηναϊκός τερματίζοντας τρίτος στον δύσκολο όμιλο της Αθήνας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην τελική φάση του πρωταθλήματος (το οποίο θα κατακτήσει ο ΟΣΦΠ στερώντας το με τρόπο που θα μελετήσουμε σε άλλο αφιέρωμα από τον αήττητο Ηρακλή)Στις 2 Μαρτίου 1947 διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Αθήνας.Έτσι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Παναθηναϊκού είναι το Κύπελλο Ελλάδας.Ο αγώνας ρεβάνς ΟΣΦΠ-Παναθηναϊκού είναι γνωστό πως θα γίνει στις 30 Απριλίου.Η ποινή ανακοινώθηκε στις 21 Απριλίου, ενώ ο παίκτης αγωνίστηκε μετά την ποινή του πρώτα στις 10 Μαρτίου (με Πανιώνιο) και στο Κύπελλο Πάσχα από τις 13 Απριλίου.«Η απόφασις αυτή του Συμβουλίου της ΕΠΣΑ διά τον αποκλεισμόν του Παναθηναϊκού επροξένησεν ζωηράν εντύπωσιν εις τους ποδοσφαιρικούς κύκλους», γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ της η «Αθλητική Ηχώ».
 
Ας δούμε την ανακοίνωση της ποινής του ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-4-1947
 

 

 

 

 
Ας συνοψίσουμε.
 
α) Ο ΠΑΟ δεν τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 12 ή 15 ημερών στις 11 Απριλίου, που πρωτοχρησιμοποίησε το Νικολόπουλο. Γι'αυτήν την παράβαση κανονισμών, τιμωρήθηκε με πρόστιμο. Η τιμωρία του αποκλεισμού επεβλήθη επειδή το παράπτωμα ήταν συνεχές. Γι'αυτό και ανακοινώθηκε στις 23 Απριλίου, αφού περίμεναν οι παράγοντες της ΕΠΣΑ μήπως και συνετιστούν οι διοικούντες τον ΠΑΟ και αποσύρουν το Νικολόπουλο. Τον χρησιμοποίησαν και σε άλλα φιλικά, γι'αυτό και μεγάλωσε η ποινή.
 
β) Πάμε και στο καλύτερο. Ποιος εισηγήθηκε την ποινή αποκλεισμού του ΠΑΟ από την ΕΠΣΑ; Σύμφωνα με την ''Ηχώ'',
 
Την πρότασιν της επιβληθείσης τιμωρίας έκαμεν ο κ. Α. Βγενόπουλος. Η πρότασις δε έγινε παμψηφεί δεκτή.
 
ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΣΑ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Η ΠΑΝΑΘΑ.
 
Ο ''φωστήρας-ερευνητής'' είδε πως η ''Ηχώ'' έγραψε ότι ''η απόφαση της ΕΠΣΑ προξένησε εντύπωση στους ποδοσφαιρικούς κύκλους'', αλλά ''δεν είδε'' πως υπεύθυνος γι'αυτήν την απόφαση ήταν ο παράγοντας του ΠΑΟ Ανδρέας Βγενόπουλος, ο παππούς του σημερινού πυραμιδατζή της MIG.
 
Αυτή είναι και η διαφορά του ''βλέπω κάτι με κόκκινα γυαλιά'' από το ''κάνω προπαγάνδα''. Στη μία περίπτωση ΔΕΝ ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ, απλώς στέκομαι σε μία ''ολυμπιακή'' αλήθεια, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν μία κατάσταση. Στην άλλη περίπτωση, ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ. Η διαφορά Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, σε λίγες γραμμές...
 
Υ.Γ. Ο συγκεκριμενος ''φωστήρας-ερευνητής'' έχει γράψει κι άλλες ''σοφίες'', για το πρωτάθλημα του 1947, τις οποίες μάλιστα μας απειλεί πως θα δημοσιεύσει και στο aioniapistos.gr. Έχουμε δώσει απαντήσεις κι εκεί, στα απίστευτα βαζελο-ψέματά του. Τον έχει στοιχειώσει φαίνεται η σεζόν 1946-47, ποιος ξέρει γιατί...

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Η σωστή έρευνα γίνεται χωρίς αρχεία. Τι πιο αγνό και αμόλυντο από τη σοφία του ταρίφα, του υπερενενηκοντούτη καφενόβιου που σου αμολάει σοφίες για τη ζωή και μάλιστα τζάμπα χωρίς να τις ζητήσεις, του κουρέα και του οδοντίατρου, του χασάπη, του διπλανού σου στο τρένο;
Αυτή η λαϊκή σοφία είναι η μόνη μεγάλη αλήθεια. Κι από τη μεγάλη δεξαμενή της μεγάλης αλήθειας αρδεύουν οι αρδ τις στήλες τους, γι' αυτό και τους λένε αρδ. Η δεξαμενή έχει το καλό ότι είναι προσιτή σε όλους, βγάνει τις αλήθειες απλοποιημένες, συγχωνεύει έννοιες, πρόσωπα και καταστάσεις και είναι ανεξάντλητη.
Το πουστράκι βέβαια που έγραψε τα παραπάνω δεν είναι αρδ, αλλά απλά διάτρητος, σαν και κάτι "δικούζ" μας ένα πράγμα. Δε λέει πουθενά ότι κάνει επιστημονική δουλειά, απλά παραθέτει γεγονότα που βγάζει από τη γκωλοτρυπίδα του σα γκινέζικες μπίλιες. Το επόμενο Νόμπελ λογοτεχνίας θα είναι ελληνικό (με αλβανοπακιστανική συμμετοχή) και τρύπιο σα γκουλούρι

Εικόνα apostolos gaganis

Αποκαλυπτομαι....Σπανια διαβαζω τετοια αναλυτικη, συγκριτικη, << μαιευτικου >> τυπου ΑΠΑΝΤΗΣΗ, οπου το συμπερασμα της μιας αντιπαραθεσης αποτελει τη βαση για το ξεκινημα της επομενης αντιπαραθεσης και του συνακολουθου συμπερασματος και... << παει λεγοντας >>, μεχρις οτου ερθει το ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ του αρθρου, που δικαιωνει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ τον τιτλο του! Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΗΧΗΣΗ ( =μελωδια, με συνοδο ισοκρατημα στη Βυζαντινη Μουσικη )! Και ολ΄αυτα μεσα σ΄ενα ωκεανο οπτικοακουστικων τεκμηριων...
Εξοχα, εξοχα, παιδια! Μου ανοιγετε την ορεξη! ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΑΑΓΙΑΞ....ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΑΑΑΓΙΑΞ...

Υ.Γ. Ειναι πολυ σημαντικο πραγμα, στη μιζερη και αλλοφρονα πραγματικοτητα που ζουμε, να διαβαζεις πραγματα που σ΄αρεσουν, σ΄εξιταρουν και ταυτοχρονα να σου δινεται η δυνατοτητα της διαδραστικης επικοινωνιας! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

Εικόνα Hank

Στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (9 Μαρτίου 1947) για το Κύπελλο (0-0) η συμπεριφορά του Νικολόπουλου κρίνεται ανάρμοστη από την ΕΠΣΑ και ο ποδοσφαιριστής τιμωρείται με εξάμηνο αποκλεισμό (δεν υπάρχουν στα διαθέσιμα αρχεία στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη, να σημειώσουμε όμως πως μιλάμε για τον αγώνα που το σκληρό παιχνίδι του ΟΣΦΠ που επέτρεψε ο διαιτητής, είχε ως αποτέλεσμα ο Σίμος του Παναθηναϊκού να βρεθεί στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι).

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Καλά, νομιζω οτι μετα απ αυτο πρέπει να το κλείσουμε το site
Σ αυτο το παραπάνω, που τονιζεις με πρασινα γράμματα (και με δεδομένη την κυκλοστριφογυριστηκλωτσασταμουτρα-τεκμηριωμενη απαντηση/αποκαλυψη της αληθειας που ακολουθει) εμπεριέχεται ολοκληρωτικά, και περιγράφεται μοναδικά και αμετάκλητα η εννοια ΒΑΖΕΛΟΣ

Εικόνα Νίκος Γόδας

Χαχαχαχαχαχαχα! Ακόμα ένα ξεκώλιασμα! Να γελάς ή να κλαις;