Ο ΜΕΣΣΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ



Σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1964, πέθανε ο ιδρυτής του ΠΑΟ Γιώργος Καλαφάτης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-2-1964
 

 

 
Συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε χθες, θα δούμε άλλη μία ιστορία από το παρελθόν του ιδρυτή του ΠΑΟ, την οποία ελάχιστοι θέλουν να θυμούνται σήμερα. Γυρίζουμε πίσω στον χρόνο. Χειμώνας του 1931 και πρόεδρος στον ΠΑΟ είναι ο Νικόλαος Ξηρός. Γενικός Αρχηγός και ''κουμανταδόρος'' είναι βεβαίως ο ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαϊδης, που ανήκει στην παράταξη Ξηρού. Η αντιπολιτευόμενη παράταξη έχει αρχηγό τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Σταμάτη Μερκούρη, τον πατέρα της ηθοποιού και πολιτικού Μελίνας Μερκούρη. Το Φεβρουάριο του 1931 λοιπόν θα αρχίσουν να διαρρέουν στον Τύπο ''περίεργες'' ειδήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στα αποδυτήρια του ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 20-2-1931
 

 
Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε εκείνη την περίοδο μία προσπάθεια παικτών των μεγάλων ομάδων της πόλης για να βάλουν χέρι ουσιαστικά στις εισπράξεις των σωματείων, βγάζοντας έξω από το κάδρο τους παράγοντες. Κάτι αντίστοιχο πήγε να γίνει και στην Αθήνα. Λίγες μέρες μετά, ''ξαφνικά'', ο Άγγελος Μεσσάρης, ο 22άχρονος επιθετικός του ΠΑΟ, στέλνει μία επιστολή στην εφημερίδα ''Ελεύθερο Βήμα'', ανακοινώνοντας τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί από το ποδόσφαιρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ 4-3-1931
 

 

 

 

 

 

 
Όπως βλέπουμε, στην επιστολή του ανέφερε διάφορους λόγους, όπως το φανατισμό των φιλάθλων, τον στοιχηματισμό σε αγώνες που ίσχυε από τότε και τον έκανε να αισθάνεται άλογο στον Ιππόδρομο και τον επαγγελματισμό που ίσχυε κρυφά, με παίκτες να κερδίζουν λεφτά από τους Συλλόγους τους αν και θεωρητικά αυτό απαγορευόταν, αφού το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό. Από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες να μεταπειστεί ο παίκτης του ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 4-3-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 6-3-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 20-3-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 12-4-1931
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24-4-1931
 

 
Διαβάζοντας προσεκτικά τα παραπάνω, βλέπουμε πως ο Μεσσάρης ''τα έλεγε καλά'' με τον Σταμάτη Μερκούρη, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στον ΠΑΟ και δήμαρχο Αθηναίων. Βλέπουμε επίσης πως υπήρχαν μπηχτές και σπόντες εναντίον του Μεσσάρη, με βάση τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούσε να λαμβάνει ποσοστό από τις εισπράξεις των αγώνων μαζί με άλλους συμπαίκτες του. Ο ίδιος εξ άλλου παραδέχεται στην επιστολή του πως είναι υπέρ του επαγγελματισμού. Παρουσιάζουμε και την άποψη του Μεσσάρη αλλά και αυτή των παραγόντων του ΠΑΟ με τους οποίους συγκρούστηκε, ώστε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Λίγες μέρες μετά, οι ψίθυροι άρχισαν να γίνονται κραυγές στον Τύπο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 3-5-1931
 

 

 
Ξεκάθαρα λοιπόν άρχισε να γράφεται στον Τύπο πως μάλωσαν ο ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαϊδης με το Μεσσάρη και πως ο Δαλάι Λάμα χτύπησε το Μεσσάρη, αν και αυτό το τελευταίο δεν επιβεβαιωνόταν. Ο Δαλάι Λάμα παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ομάδος και ο Μεσσάρης έμεινε εκτός προπονήσεων. Στο ίδιο φύλλο του ''Αθλητικού Τύπου'' δημοσιεύτηκε και μία άλλη είδηση, την οποία κρατάμε, γιατί θα μας χρησιμεύσει παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 5-5-1931
 

 
Ο ''Δαλάι Λάμα'' μπορεί να είχε παραιτηθεί επισήμως από τη διοίκηση του ΠΑΟ, συνέχισε όμως να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, κάτι που έκανε μια ζωή μέχρι να πεθάνει σε αυτήν την ομάδα. Το καλοκαίρι η διοίκηση Ξηρού αποφάσισε να κάνει έργα στη Λεωφόρο, με τους ανθρώπους της να ισχυρίζονται πως βρήκαν 400.000 δραχμές από δανεισμό ιδιωτών, ποσό τεράστιο για την εποχή. Οι ιδιώτες αυτοί ήταν οι Γιαννουλάτοι και ο Δημητριάδης, που δανείστηκαν τα χρήματα με προσωπικές τους εγγυήσεις από την τράπεζα και έπειτα δάνεισαν τον ΠΑΟ με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Τα έργα έγιναν και η Λεωφόρος μεταμορφώθηκε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 26-6-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 15-7-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 8-9-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 19-10-1931
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24-10-1931
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 26-10-1931
 

 

 

 
Το θέμα του δανεισμού για τα έργα στο γήπεδο έγινε σημαία στα χέρια της αντιπολιτευόμενης πτέρυγας Μερκούρη. Τα μέλη της ισχυρίζονταν πως ναι μεν κάποιοι ιδιώτες δάνεισαν τον ΠΑΟ, αλλά δεν υπήρχε συμβόλαιο και γραπτή δέσμευση, ενώ ο δανεισμός είχε γίνει σε δολάρια. Εκείνη την περίοδο η ελληνική δραχμή δεχόταν συνεχώς πιέσεις και υπήρχε γενικότερη αστάθεια στα οικονομικά της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να κερδοσκοπήσουν οι δανειστές εις βάρος του ΠΑΟ. Χονδρικά δηλαδή λέγανε οι ''μερκουρικοί'' πως ''σήμερα η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου είναι η τάδε και δανειστήκαμε με αυτούς τους όρους. Αύριο που θα υποτιμηθεί η δραχμή, το δολάριο θα μείνει σταθερό και τα χρέη μας θα αυξηθούν από το πουθενά. Εμείς τότε πού θα βρούμε τα δολάρια που θα μας ζητούν οι δανειστές μας;''. Στο Καταστατικό του ΠΑΟ υπήρχε άρθρο που προέβλεπε πως αν 15 ενεργά μέλη ζητούσαν γραπτώς Γενική Συνέλευση, έπρεπε να την συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Έγινε λοιπόν μία Συνέλευση το Νοέμβριο του 1931 με αντικείμενο αυτά τα θέματα, αλλά άκρη δεν βρέθηκε. Οι ''μερκουρικοί'', περιμένοντας τον έλεγχο στα οικονομικά του ΠΑΟ από το Κράτος, που είχε εξαγγελθεί το Μάιο του 1931, άρχισαν να υποκινούν ορισμένους παίκτες της ομάδος σε απεργίες, με αποτέλεσμα αυτοί να μην κατεβαίνουν και στα παιχνίδια. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και στις 6 Μαρτίου 1932, στην αίθουσα ''Αλάμπρα'', έλαβε χώρα μία ιστορική Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΑΟ. Ας δούμε τα πρακτικά της.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 9-3-1932
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση του ΠΑΟ έδωσε απαντήσεις σε όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, της οποίας οι προτάσεις καταψηφίστηκαν. Τυπικά οι ''μερκουρικοί'' μπορεί να είχαν δίκιο στο αν και πότε έπρεπε να συγκαλείται Γενική Συνέλευση και στο αν έπρεπε να ψηφίσουν οι νεοεγγραφέντες, αλλά όποτε κι αν γινόταν η Συνέλευση κι ακόμη κι αν δεν ψήφιζαν τα νέα μέλη, η νίκη της πτέρυγας Ξηρού-''Δαλάι Λάμα'' θα ήταν σαρωτική. Θα περίμενε κανείς να κωπάσουν οι αντιδράσεις, αλλά με τις απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια από τους ηττημένους παράγοντες δεν ήταν εύκολο κάτι τέτοιο. Έτσι, οι παίκτες που επηρεάζονταν άμεσα από τους ''μερκουρικούς'', αποφάσισαν να μην κατέβουν στο κρίσιμο ματς του ΠΑΟ με την ΑΕΚ, λίγες μέρες μετά, επαναλαμβάνοντας παλαιότερες ενέργειές τους. Ο ΠΑΟ κατέβηκε με παίκτες από τη δεύτερη και την τρίτη ομάδα και πήρε μία σημαντική νίκη με 1-0.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 11-3-1932
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 15-3-1932
 

 

 
Με το ηθικό στα ύψη μετά τη νίκη τους στη Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΑΟ, αλλά και μετά τη νίκη της ομάδος στο ντέρμπυ με την ΑΕΚ δίχως πολλά βασικά στελέχη που ελέγχονταν από τους ''μερκουρικούς'' (οπότε μπορούσαν να ισχυριστούν το ''δεν σας έχουμε ανάγκη''), οι τότε διοικούντες τον Παναθηναϊκό πήραν μία ιστορική απόφαση. Διέγραψαν όλους τους αντιφρονούντες παράγοντες και τιμώρησαν τους απεργούς ποδοσφαιριστές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 16-3-1932
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 16-3-1932
 

 

 

 

 

 

 

 
Το Καταστατικό του ΠΑΟ προέβλεπε πως μπορούσε να διαγραφεί ένα μέλος που δημιουργούσε προβλήματα στο Σύλλογο, δίχως αιτιολόγηση της ενέργειας. Ποιος ήταν όμως ανάμεσα στους διαγραφέντες; Μα φυσικά ο ιδρυτής του ΠΑΟ, Γιώργος Καλαφάτης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 27-3-1976
 

 
Ο Απόστολος Νικολαϊδης, όπως φαίνεται στο τελευταίο απόκομμα των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Μαρτίου 1931, το είχε προαναγγείλει στη Γενική Συνέλευση των μελών, αναφέροντας τις επαφές των ''μερκουρικών'' με τους στασιαστές ποδοσφαιριστές.
 
Ο ''ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ'' ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ...ΠΑΟ.
 
''Τρομερό'', θα έλεγε κάποιος που δεν ξέρει το τι ακριβώς σήμαινε ''Δαλάι Λάμα''-Απόστολος Νικολαϊδης. Κατανοητό να γίνει κάτι τέτοιο με τους υπολοίπους ''μερκουρικούς'', που δημιουργούσαν προβλήματα στην ομάδα και πάντοτε εφόσον προβλεπόταν στο Καταστατικό μία τέτοια ενέργεια. Να γίνει όμως το ίδιο και με τον ιδρυτή της ομάδος, που έκανε απλώς το ''λάθος'' να στηρίξει το Μερκούρη; Tο μέγεθος της εγκληματικής του ενέργειας το κατάλαβε πρώτος ο ίδιος ο ''Δαλάι Λάμα'', με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να τον επαναφέρει άμεσα σε διοικητική θέση το καλοκαίρι του 1932.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 27-6-1932
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 4-7-1932
 

 

 
Στην πράξη όμως δεν κατέστη εφικτό κάτι τέτοιο πριν το 1950, προφανώς λόγω της πικρίας του ίδιου του Καλαφάτη. Οι παίκτες που διεγράφησαν από τον ΠΑΟ, μαζί με τον Άγγελο Μεσσάρη όπως ακουγόταν, έφτιαξαν ένα νέο Σύλλογο, τα ''Πράσινα Πουλιά'' και ήθελαν να κατέβουν με αυτόν στις επίσημες διοργανώσεις. Δεν ήταν αμελητέο μέγεθος όλοι αυτοί ως ποδοσφαιριστές. Οι δύο Πιερράκοι και ο Μπαλτάσης μαζί με το Μεσσάρη θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και πρωτάθλημα εκείνη την εποχή. Από τη μία όμως η διαγραφή όλων των ''μερκουρικών'' από τον ΠΑΟ, στους οποίους προσέβλεπαν ώστε να επανέλθουν στην ομάδα τους καβάλα στο άλογο κι από την άλλη η δημοσιοποίηση του πορίσματος του ελέγχου του Υπουργείου στα οικονομικά του Συλλόγου, με βάση το οποίο δεν προέκυπτε τίποτε επιβαρυντικό και δένονταν τα χέρια όσων το περίμεναν για να πάνε στα δικαστήρια και να ''ρίξουν'' τη διοίκηση του ΠΑΟ, έφεραν τη διάλυση των ''Πρασίνων Πουλιών''. Τότε άρχισαν να γράφονται κάποια πράγματα και για τον ίδιο το Μεσσάρη στον Τύπο, με αποτέλεσμα να δώσει μία συνέντευξη και να προσπαθήσει να καθαρίσει το όνομά του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 19-8-1932
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο ίδιος ο Μεσσάρης λοιπόν αναφέρεται σε ιατρικούς λόγους, συγκεκριμένα σε μία φλεβίτιδα στο πόδι και δεν αποδίδει σε άλλους παράγοντες την αποχή του το 1932. Σαν να είχαν κοπεί τα φτερά του, αφού περίμενε να έρθουν αλλιώς τα πράγματα, αλλά ο οικονομικός έλεγχος του Υπουργείου διέψευσε τις προσδοκίες του. Ίσως ο συνομιλητής του Σταμάτης Μερκούρης να τον είχε διαβεβαιώσει για σκάνδαλα και ατασθαλίες που θα ''έριχναν'' τον εχθρό του, Απόστολο Νικολαϊδη από τον ΠΑΟ, με τον οποίον είχαν συγκρουστεί, αλλά αυτό δεν προέκυψε και δεν υπήρχε και η διέξοδος των ''Πρασίνων Πουλιών'' πια. Ήταν αδύνατον να επιστρέψει στον ΠΑΟ του Δαλάι Λάμα, αλλά δεν γινόταν να πάει και κάπου αλλού. Πιθανόν να πήγε λίγο πίσω χρονικά τις εξελίξεις και το ιατρικό του πρόβλημα, με αποτέλεσμα να περάσει ο καιρός και να ατονήσει η επιθυμία της επιστροφής του στα γήπεδα, όταν θα'χαν υποχωρήσει ο θυμός και οι εντάσεις στις σχέσεις του με το ''Δαλάι Λάμα''. Ας δούμε το πώς περιέγραψε το όλο σκηνικό το επίσημο συλλογικό όργανο του ΠΑΟ το 1955.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20-6-1955
 

 

 

 

 
ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ, ΤΟΝ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥΣ.
 
Υ.Γ. 1 Η ανάρτηση φαινομενικά δεν αφορά άμεσα τον Ολυμπιακό και περιέχει πολλά αποκόμματα. Εύκολα μπορεί να πει κάποιος ''τι μας νοιάζει μωρέ μαλάκα το τι έγινε στον ΠΑΟ το 1930; Τι μας ζαλίζεις με τόσες λεπτομέρειες; Σελίδα του Ολυμπιακού δεν είστε εδώ; Έχεις να μας πεις τίποτε για Ολυμπιακό;''. Το να γνωρίζεις την ιστορία ακόμη και των αντιπάλων σου είναι κάτι σημαντικό, αλλά αυτό μπορεί να μην το αποδέχονται οι περισσότεροι. Το να εντοπίζεις όμως τις διαφορές στην ιστορία των δύο Συλλόγων και να μπορείς να τις τεκμηριώσεις, είναι σημαντικό για όλους εμάς που υπερασπιζόμαστε μία βασική άποψη εδώ μέσα. Ο αχταρμάς των περισσοτέρων φιλάθλων-οπαδών-δημοσιογράφων προστάζει το ''όλοι ίδιοι είναι φίλε, όλοι έχουν κάνει τις πουστίτσες τους, όλοι έχουν και τις καλές στιγμές τους, λίγες-πολλές, εν ολίγοις για όλους λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν''. Για εμάς εδώ ΔΕΝ ισχύει αυτό. ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι. Ο βάζελος σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες από την αυγή της ιστορίας του, κάτι που στον Ολυμπιακό έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές και σε πολύ μικρή έκταση. Ποια είναι η αιτία γι'αυτό;
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ=Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ=ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.
 
Στα προσωποκεντρικά σωματεία οι έριδες είναι αναπόφευκτες, αφού παρατηρείται υπερσυγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε ολίγους. Εκεί όμως που ουσιαστικά διοικεί Ο ΛΑΟΣ, τέτοια φαινόμενα εκφυλίζονται. Στον Ολυμπιακό, είτε είναι μεγαλομέτοχοί του εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε διοικείται από ερασιτέχνες, ο κόσμος του κάνει κουμάντο. Στον ΠΑΟ κάνει κουμάντο αυτός που μπαίνει μπροστά.
 
Υ.Γ. 2 Εύκολα θα μπορούσαμε να αρχίσουμε ''ωραίες'' ιστορίες σαν κι αυτήν εδώ. Ίσως να μας εξυπηρετούσαν κιόλας για να αρχίσουμε τα ''είδατε; Βάζελοι φασίστες ου ου ου''. Το ότι ήταν κομμουνιστής ο Μεσσάρης δεν αμφισβητείται, αλλά το ότι αυτή ήταν η αιτία που μαλώσανε με το ''Δαλάι Λάμα'' δεν προκύπτει από τα στοιχεία. Ίσα ίσα που δεν υπήρξαν και τόσο αγνά τα κίνητρα της ανταρσίας του Μεσσάρη, όπως είδαμε πιο πάνω. Πιο πολύ τους ευσεβείς πόθους του Μάκη του Διόγου διαβάζουμε στο παραπάνω κείμενο παρά στοιχεία. Αν ήμασταν βάζελοι ''φωστήρες-ερευνητές'', μπορεί να τα υιοθετούσαμε κι εμείς για να ''την πούμε'' στους απέναντι. Αυτά αλλού, όχι εδώ. Εν γνώσει μας ανακρίβειες ή/και πράγματα για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι εμείς δεν γράφουμε.

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Αγαπητέ Σάββα, με τέτοια κείμενα (που περιέχουν ιστορικής τάξεως αποδείξεις) φωτίζονται οι απαρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι κάτι σαν τον σκοτεινό και ανεξερεύνητο Μεσαίωνα ή σαν τον πλέον απόκρυφο μυχό της παλαιοντολογίας. Φωτίζεται και η ιστορία του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς. Οι νοήμονες κατανοούν τί είναι οι άλλοι και τί ΔΕΝ είμαστε εμείς. (Έχω φάει τα σκώτια μου να φωνάζω: γνώσεσθε ιστορίαν σύγγαυροι!)
Σε φιλώ.
Με την νίκη απόψε.

Εικόνα Tony Montana 7

Δωσε πονο στις κολοτουμπες

Εικόνα apostolos gaganis

Αυτα τα αρθρα ειναι απο τα θεωρουμενα ως << δυσκολα >>. Εχει εκταση, λεπτομερειες, αφορα μακρινο παρελθον και - κυριως - αντιπαλη ομαδα, εστω κι αν αυτη ειναι ο Βαζελος. Το διαβασα προσεκτικα κι εχω να πω τα εξης: Ερευνά ιστορικα το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Παναθηναικος και δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα, σε συνολο πολλων αναρτηθεντων κειμενων παρομοιου περιεχομενου, που ολα μαζι επιδιωκουν να δωσουν στον αναγνωστη μια πληρη εικονα ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ αυτου του συλλογου. Ειναι ενα κομματι στο παζλ του Βαζελου, που συναρμολογει μεθοδικα ο Σαββας καιρο τωρα.

Γιατι ( πρεπει να ) μας ενδιαφερει αυτο και τι θελει κατα τη γνωμη μου να αναδειξει ο Σαββας;
Μα...μας το λεει ο ιδιος αυτο στο τελος, με την << περιβοητη >> εξισωση του, θα μπορουσα να την αποκαλεσω SAVVAS's EQUATION, γιατι δεν την εχω ΄δει αλλου: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ = Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ = ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ!

Δεν ειμαι σε θεση να εκφερω γνωμη γιαυτη την εξισωση, γιατι δεν ξερω πρωτα - πρωτα, καθολου σχεδον, αντιστοιχα ιστορικα στοιχεια της ομαδας μου. Εμπιστευομαι ομως την κριση του Σαββα, αφου ΚΑΙ πολλα ξερει ΚΑΙ ερευνά με παθος για περισσοτερα ΚΑΙ κοφτερο ειναι το νυστερι του μυαλου του.. Εκεινο παντως που θαλεγα οτι εχω αποκομισει ολ΄αυτα τα χρονια που παρατηρω ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ τα ατομα που ειναι Βαζελοι ( τους << ανατεμνω >> κυριολεκτικα ), ειναι πως οι περισσοτεροι απ΄αυτους εχουνε γινει Παναθηναικοι ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Ή ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ, ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ! Αντιθετα εμεις γιναμε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ, ΑΠΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Ή ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ! Αυτη η ουσιαστικη, η συστατικη, η δομικη διαφορα, ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ! ΕΜΕΙΣ ΔΗΛ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ, ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ....ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑΥΤΟ;

Εικόνα Νίκος Γόδας

Δύο πράγματα μένουν από το άρθρο που πρέπει να τα αποστηθίσει όλος ο κόσμος και κυρίως όλος ο Ολυμπιακός κόσμος. Πρώτον, το Σαββαίικο απόφθεγμα: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ = Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ = ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ! Δε σχολιάζω κάτι άλλο εδώ. Δεύτερον, το Αποστολικό απόφθεγμα: εχουνε γινει Παναθηναικοι ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Ή ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ, ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ! Αντιθετα εμεις γιναμε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ, ΑΠΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Ή ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ! Αυτη η ουσιαστικη, η συστατικη, η δομικη διαφορα, ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ! ΕΜΕΙΣ ΔΗΛ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ, ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ...

Ευαγγέλιο το RATM.