ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ''ΦΕΥΓΩ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΑΟ''



Έχουμε δει το θέμα σε διάφορες αναρτήσεις, αλλά εδώ θα το μαζέψουμε σε μία για να μείνει. Δεκέμβριος του 1973, λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και στο ελληνικό ποδόσφαιρο σκάει μία είδηση-βόμβα. Ο εφοπλιστής πρόεδρος της ΑΕΚ Θεοδωρακόπουλος (είχε το ξενοδοχείο Caravel στα Ιλίσια) παραιτείται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-12-1973
 

 
Τι είχε συμβεί; Τον Ιούλιο του 1973, διέρρευσε στον Τύπο μία περίεργη είδηση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-7-1973
 

 
Η χούντα ανακοίνωνε κατά καιρούς διάφορα ποσά για την ανέγερση γηπέδων, αλλά γήπεδο δεν έκτισε σε καμία ομάδα (πλην του θρυλικού Ασλανιδείου κολυμβητηρίου του ΠΑΟ βέβαια). Αγνοούμε λοιπόν τα λεφτά που ΘΑ έδινε και κοιτάμε αυτά που έδωσε ''δι'αθλητικούς σκοπούς''. Ποιοι αθλητικοί σκοποί υπάρχουν σε ένα Σύλλογο στα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο; Πρώτα και κύρια ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ, αλλά και εξόφληση χρεών από προηγούμενες χρήσεις. Όταν λοιπόν δίνεις από 5 εκ. δραχμές σε ΠΑΟ-ΑΕΚ τον Ιούλιο, ακόμη και νόμιμη να είναι η επιχορήγηση (που ΔΕΝ ήταν, αφού 1,5 εκ. τον χρόνο δικαιούταν κάθε σωματείο), οφείλεις να δώσεις τα ίδια τουλάχιστον σε Ολυμπιακό-ΠΑΟΚ, τις άλλες δύο ανταγωνιστικές για τον τίτλο ομάδες. Και λέμε ''τουλάχιστον'' επειδή το σωστό είναι να πάρουν όλες οι ομάδες τα ίδια λεφτά από το Κράτος, ώστε να διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα επί ίσοις όροις. Φυσικά ο Ολυμπιακός του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ συνολικά από τη χούντα πήρε μόλις 2 εκ. δραχμές, δηλαδή ούτε τη νόμιμη επιχορήγηση έπαιρνε κάθε χρόνο, αλλά το να συμβαίνει για έκτο σερί καλοκαίρι ό,τι συνέβαινε από το 1967 και να κάνουν με κρατικά λεφτά μεταγραφές οι ομάδες που διεκδικούσαν τον τίτλο από τον Θρύλο, ενώ για τον Θρύλο ξόδευε μόνο ο γίγαντας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, καταντούσε προκλητικό. Το καλοκαίρι του 1972 φερ'ειπείν, όπως ομολόγησε ο Κίτσιος σε Γ.Σ. της Πανάθας, ο ΠΑΟ πήρε δάνειο 5,2 εκ. δραχμών από την τράπεζα για να κάνει μεταγραφές, που το πλήρωνε η ΓΓΑ και αυτό ήταν κάτι έξτρα από τις επιχορηγήσεις της. Έλα όμως που τελικά η χούντα δεν έδινε σε όλους λεφτά καλοκαιριάτικα, αλλά μόνο σε έναν. Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του ''ΦΩΤΟΣ'' (τυχαίο που ΜΟΝΟ το ''ΦΩΣ'' το έγραψε;), ο πρόεδρος του ΠΑΟ Ανέστης, που είχε εκλεγεί με εντολή Παπαδόπουλου-Ιωαννίδη από τη Γ.Σ. των μελών του ΠΑΟ, αρχίζει να εξοφλεί τα χρέη όλων των τμημάτων του ΠΑΟ, αντί να κάνει μεταγραφές στο ποδοσφαιρικό τμήμα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 7-8-1973
 

 

 
Ρωτάνε οι δημοσιογράφοι τον Ανέστη το πού βρήκε τα λεφτά καλοκαιριάτικα κι αυτός σφυρίζει κλέφτικα. Περνάει ένας μήνας και όσοι διάβασαν το ΦΩΣ ξέρανε πως και η ΑΕΚ πήρε 5 μύρια. Τα πήρε τελικά;
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-9-1973
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-9-1973
 

 
Όπως βλέπουμε στο τελευταίο απόκομμα, ο Ανέστης αναφέρεται σε νέα δήλωση του Θεοδωρακόπουλου. Ποια ήταν αυτή;
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-9-1973
 

 

 
Δεύτερη φορά ζητάει ο Θεοδωρακόπουλος να του απαντήσει κάποιος παράγοντας του ΠΑΟ το αν πήραν 4,5 ή 5 εκ. δραχμές από τη ΓΓΑ το καλοκαίρι του 1973, αλλά απάντηση συγκεκριμένη, με αρχή-μέση-τέλος, δεν παίρνει. Ανέστης και Μπουντουβής αρνούνται πως τους έδωσε λεφτά η χούντα, αλλά δεν εξηγούν το πού βρήκανε λεφτά και εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα συνέχισαν να το κάνουν λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Θεοδωρακόπουλου, με ένα προκλητικό για την εποχή ποσό στον...στίβο, που όπως όλοι ξέρουμε έχει ελάχιστα έσοδα και έξοδα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-9-1973
 

 
Περνούν οι μέρες, περνούν οι μήνες, αλλά στα ταμεία της ΑΕΚ δεν φτάνει φράγκο. Έτσι, στις 11 Δεκεμβρίου ο Θεοδωρακόπουλος ανακοινώνει ότι παραιτείται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-12-1973
 

 

 

 

 

 
Αυτή βεβαίως ήταν η μισή είδηση. Ας δούμε ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ με τις ακριβείς δηλώσεις Θεοδωρακόπουλου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-12-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Τι ''ξέχασε'' να γράψει η ''Ηχώ''; Ποιο ήταν το επίμαχο σημείο της δήλωσης Θεοδωρακόπουλου;
 
ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΣΑΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Κ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ.
 
Τι δήλωσε ο γιος του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, Τάκης, στο ''ΦΩΣ'';
 
ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ.
 
Πού να τα γράψει βέβαια αυτά η ''Ηχώ'', το vazeletta της εποχής, που υμνούσε τον Ασλανίδη και μετά την πτώση της χούντας. Αν ήταν θέμα που αφορούσε το γαύρο θα το είχε καμιά δεκαριά μέρες σερί πρωτοσέλιδο. Τώρα κο-κο-κο. Κάποιος που διάβαζε μόνο την ''Ηχώ'', μπορεί και να μην ήξερε τι ακριβώς ισχυριζόταν ο Θεοδωρακόπουλος, αφού ποτέ δεν φιλοξενήθηκαν στις στήλες της ''μεγαλυτέρας των Βαλκανίων'' οι μπηχτές του προς το βάζελο. Τις επόμενες μέρες, προσπάθησαν να απαντήσουν η ΓΓΑ και ο Ανέστης εκ νέου, με ένα ''αυθόρμητο'' κείμενο της ''Ηχούς''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-12-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-12-1973
 

 
Η ΓΓΑ στην ανακοινωσή της παραδέχεται πως μόλις 1 εκ. δραχμές εκταμιεύθηκε για αθλητικούς σκοπούς της ΑΕΚ και μάλιστα από 1/1/1973, την ώρα που ο Θεοδωρακόπουλος εμφανίστηκε στο διοικητικό προσκήνιο την άνοιξη του 1973, άρα ίσως πήρε πολύ λιγότερα (ο ίδιος ισχυριζόταν πως διαχειρίστηκε μόλις 200.000 δραχμές γι'αυτόν τον σκοπό...). Ο Ανέστης του βάζελου σύμφωνα με την ''Ηχώ'' έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της Πανάθας, αλλά το πώς το έλυσε δεν μας έκανε την τιμή να μας το αποκαλύψει. Μείναμε μόνο στο ''χωρίς κρατική ενίσχυση''. Ο Μαντζεβελάκης δήλωνε ''μας υποχρέωσε ο Ιωαννίδης να ψηφίσουμε τον Ανέστη τον Ιούνιο του 1973'', ο Θεοδωρακόπουλος έφευγε από την ΑΕΚ δηλώνοντας ''μόνο ο ΠΑΟ παίρνει λεφτά από τη χούντα'', αλλά για την ''Ηχώ'' δεν υπήρχε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και σίγουρα το Κράτος δεν έδωσε φράγκο στην Πανάθα. Για να αποδείξει το ότι εννοούσε όσα έλεγε ο Θεοδωρακόπουλος περί οικονομικού πολέμου και πως δεν τον ένοιαζε να χάσει κάποια λεφτά ενισχύοντας την ΑΕΚ, μετά την παραίτησή του χάρισε τα 7 εκ. δραχμές που είχε δανείσει ως τότε στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να τον ανακηρύξουν ευεργέτη και επίτιμο πρόεδρό τους ακόμη και μετά τη χούντα. Απλώς ο Θεοδωρακόπουλος δεν ήταν ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, να βάζει 40 εκ. δραχμές τουλάχιστον από την τσέπη του για μεταγραφές και να παίρνει κούρσα τη βαζελοχούντα. Ένα κορόιδο υπήρχε μόνο στην Ελλάδα...

Σχόλια

Εικόνα red7neck

Ένα πράγμα θέλω να σου πω Σάββα! Έχω εντυπωσιαστεί από το site και την συνεχή ροή που υπάρχει σε όλα τα θέματα (αγωνιστικά, εξω-αγωνιστικά, παρασκήνιο κτλ).

ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ!!

Μπράβο και πάλι μπράβο! Συνέχισε να τους τα χώνεις με ντοκουμέντα και αλήθειες!

Εικόνα savvas gridlock

Kαλώς ήλθες φίλε.

Εικόνα yiage

Δεν εισαι μονος red7neck ..Θα "αρρωστησεις" και εσυ με το RATM οπως κι εμεις.