ΡΟΜΑΙΝ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ PART 4:Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΗΣ ''ΗΧΟΥΣ''



Συνεχίζουμε την εξιστόρηση της χουντικής απέλασης του Αργυρούδη από την Ελλάδα. Ο Ρομαίν χάθηκε λοιπόν για τον Θρύλο, αφού υπέγραψε στη Λανς το καλοκαίρι του 1973. Τρεις μήνες μετά τη φυγή του, ήρθε ως παίκτης της Λανς για να δώσει φιλικό με την ΑΕΚ στα Φιλαδέλφεια. Όλες οι εφημερίδες είχαν εκτενείς αναφορές στην 7ωρη κράτησή του στο αεροδρόμιο και στην απειλή διπλωματικού επεισοδίου με τη Γαλλία, αφού ο Ρομαίν δεν είχε δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα ως απελαθείς. Το τι έγραψαν ''ΦΩΣ'' και ''ΟΜΑΔΑ'' το είδαμε, ας δούμε και δύο πολιτικές εφημερίδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 6-9-1973
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 6-9-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 7-9-1973
 
 

 

 

 

 
Το 1973 ο δικτάτορας Παπαδόπουλος είχε παραχωρήσει ορισμένες ελευθερίες στον Τύπο, προετοιμάζοντας το έδαφος για μεταβίβαση της εξουσίας (έστω εικονικά) στους πολιτικούς μέσω του Μαρκεζίνη, με αποτέλεσμα να γράφονται κάποιες αλήθειες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα. Αυτό ίσχυε για όλες τις εφημερίδες πλην της ''Ηχούς''. Όλος ο Τύπος βοούσε για το τι τράβηξε ο Ρομαίν στο αεροδρόμιο, αλλά η καθαρά αθλητική εφημερίδα ''Αθλητική Ηχώ'' δεν έγραψε τίποτε την επομένη γι'αυτό το θέμα. Ούτε λέξη. Ήταν η μοναδική εφημερίδα στην Ελλάδα που το έκανε αυτό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-9-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-9-1973
 

 
Το τσατσιλίκι της ''Ηχούς'' προς τη χούντα ολοκληρώθηκε δύο μέρες μετά το φιλικό ΑΕΚ-Λανς, όταν και δημοσίευσε συνέντευξη που έδωσε (ή ''έδωσε'', αφού ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι γνωστός για τέτοιες ΑΡΔιές) ο Ρομαίν στο Μανώλη Μαυρομμάτη. Την παραθέτουμε ολόκληρη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-9-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όποιος διαβάσει προσεκτικά τη συνέντευξη, θα αντιληφθεί πως δεν υπάρχει ούτε μία ερώτηση για το τι τράβηξε στο αεροδρόμιο ο Ρομαίν μία μέρα πριν, όταν και κρατήθηκε 7 ώρες στην αίθουσα τράνζιτ. Ας πούμε δηλαδή πως έγινε ''λάθος'' στο φύλλο της 6ης Σεπτεμβρίου 1973 της εφημερίδας και ξέχασαν να το αναφέρουν. Έχεις μπροστά σου τον παίκτη, μπορείς να τον ρωτήσεις ό,τι θέλεις και αγνοείς το περιστατικό που αναγράφεται στο σύνολο του ελληνικού Τύπου, το οποίο συζητούσε όλη η Ελλάδα, με τη γαλλική ''Εκίπ'' να αφιερώνει ξεχωριστά άρθρα; Κι αφού όπως ήθελε να μας πείσει ο Manolo Mavrommatis ''όλα ήταν ψέματα'' και ο Ρομαίν δεν απελάθηκε από τη χώρα μας, για ποιο λόγο έμεινε 7 ώρες στο αεροδρόμιο και πήγε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή της Λανς με αστυνομική συνοδεία; Για να το πούμε πιο απλά, σε εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν Internet-ραδιόφωνα-τηλεοπτικά κανάλια, ένας άνθρωπος που διάβαζε μόνο την ''Αθλητική Ηχώ'' και από αυτήν και μόνο ενημερωνόταν, δεν πληροφορήθηκε το τι συνέβη με το Ρομαίν. Τρομερά χουντικά πράγματα, από τους τσάτσους του δικτάτορα Παπαδόπουλου της ''Ηχούς'', που όπως μάθαμε αργότερα από φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ (συντάκτες των ''Παναθηναϊκών Νέων'', όπως ο Γιώργος Δόγας, εργάζονταν ταυτόχρονα και στην ''Ηχώ''), είχαν λοχία της ΕΣΑ μέσα στη χουντική ΓΓΑ που τους έδινε τα θέματα κατά την επταετία (θα γελάσουμε στο μέλλον αρκετά με αυτό το θέμα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 7-3-1976
 

 
Στο επόμενο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος για το μεγάλο Ρομαίν, θα δούμε αναλυτικότερα το γιατί είχαν πρόβλημα οι ''Επαναστάτες'' της 21ης Απριλίου με τον πεθερό του, ενώ θα κάνουμε και τη σύνοψη της ιστορίας.

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αφού διάβασα και αυτό το άρθρο, σου απαντώ στην προηγούμενη συζήτηση που είχαμε στο άλλο άρθρο. Δεκτό ότι ο Ρομαίν είχε απελαθεί από το Φεβρουάριο του 1973 -για την ακρίβεια είχε δοθεί διορία-, δεκτό ότι ο Γουλανδρής θα τον κρατούσε στην ομάδα αν δεν είχε απελαθεί, δεκτό ότι η ΗΧΩ έπαιζε τον στημένο και σάπιο ρόλο της χουντικής προπαγανδιστικής μηχανής κατά του Θρύλου. Έχω κάποιες άλυτες απορίες όμως. Η συνέντευξη του Ρομαίν στην ΗΧΩ ήταν αληθινή; Απ' ό,τι καταλαβαίνω ήταν αληθινή. Πώς, ο απελαθείς Ρομαίν, δέχθηκε να καταστρώσει ένα τέτοιο σενάριο και να συνεργαστεί με τα κατακάθια του χουντικού συστήματος, βλάπτοντας τον Ολυμπιακό και τους συμπαίκτες του; Γιατί έτσι αποδεικνύει ότι είναι και ο ίδιος κατακάθι. Ακόμα κι' αν λειτουργούσε υπό καθεστώς πιέσεων και εκβιαστικών καταστάσεων από πλευράς χούντας. Αν ήταν σωστό παλληκάρι δε θα έκανε κάτι τέτοιο. Στην τελική, μπορούσε να βρει πόσες άλλες δικαιολογίες. Γιατί αυτή την εμετική; Επίσης, πώς ο Μελισσινός και σύσσωμο το ΦΩΣ επιτέθηκαν στον Ρομαίν χρεώνοντάς του ότι τον σέρνει η γυναίκα του από τη μύτη; Γιατί δε θίχτηκε σε έντονο ύφος η απόφαση απέλασης από το κράτος; Δε θα έπρεπε, πρώτα απ' όλα, να θιχτεί αυτό το σκέλος και μετά όλα τ' άλλα;

Καταλαβαίνεις ότι δεν σε αμφισβητώ, παρά μόνο εκφράζω σαν αδαής γύρω από την υπόθεση τις όποιες απορίες μου, για να διαλευκάνω πλήρως στο μυαλό μου τι συνέβη.

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Θωμά, το έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο: οι συνεντεύξεις ήσαν "συνεντεύξεις". Μαϊμούδες όλα! Οι φωτογραφίες δεν μιλάνε, μόνο δείχνουν. Συζητούσαν για τον καιρό και γράφανε για τη... Ντομινίκ! Συνήθη χουντέικα πράγματα. Και μην απορείς για τη στάση κάποιων δικών μας: Άνθρωποι είναι, και ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Η Χούντα δεν ήταν "παίζουμε τις κουμπάρες".
Σε χαιρετώ.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη της χούντας για το διωγμό του Αργυρούδη. Αυτό που με τσαντίζει είναι ο τρόπος που στήθηκε το υπόλοιπο παραμύθι. Θες ρε πούστη να τον διώξεις και να τα ρίξεις αλλού; Υπάρχουν ένα σωρό δικαιολογίες. Βάλ'τον να πει ότι πεθύμησε τη Γαλλία ή κάτι άλλο. Και εντάξει, η χούντα να προκαλέσει φθορά στον Ολυμπιακό ήθελε, αλλά ο παίχτης; Δεν μπορούσε να επιβάλει έστω κάτι τέτοιο; Όχι να πει την αλήθεια, ότι τον έδιωξαν δηλαδή, αλλά κάτι πιο υποφερτό. Τέλος πάντων, ίσως και να μην μπορούσε, ας μην το παίζουμε εκ του ασφαλούς μάγκες τώρα. Πολύ δύσκολη υπόθεση πάντως και πολύπλευρη. Με τον Ολυμπιακό για ακόμα μία φορά ζημιωμένο... Να 'σαι καλά σύγγαυρε Γιώργο!!!

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Θωμά, αφού τα διαβάζεις τα κείμενα των "δημοσιογράφων" και των "δημοσιοκάφρων" της εποχής εκείνης, δεν βλέπεις ότι η αντίληψή τους για το αναγνωστικό κοινό ήταν ότι απευθύνονταν σε ηλιθίους; Ακόμα και τίμιες φωνές, όμως, όπως του Μελισσηνού, δεν μπορούσαν να ακουστούν, γιατί τις φίμωναν οι Χουνταίοι και διάφοροι άλλοι. Φρίκη, σου λέω!

Όλες οι εφημερίδες πλην "ΦΩΤΟΣ", "Βραδυνής" και "Απογευματινής" ήσαν αντιολυμπιακές. Η "Απογευματινή" προσπαθούσε να κρατήσει ένα επίπεδο ουδετερότητας, με μια ελαφρά ερυθρόλευκη πινελιά στα κρυφά και σπάνια σχόλιά της. Η "Βραδυνή" υποστήριζε -διακριτικά μεν, αλλά και αναμφίβολα- τον Θρύλο. Στεγαζόταν άλλωστε στο ίδιο κτίριο με το "ΦΩΣ" στην οδό Πειραιώς. Το "ΦΩΣ" ήταν και είναι το "ΦΩΣ": ολυμπιακό όσο δεν παίρνει, αλλά και θοδωρονικολαϊδικό!

Χαίρε!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Άμα δεν τα ζήσεις, Γιώργο, δεν μπορείς να τα αντιληφθείς στο βαθμό που συνέβησαν. Βλέπεις ότι δυσκολεύομαι να το καταλάβω και είναι αλήθεια.

Άιντε να διαβάσουμε και το τελευταίο μέρος του αφιερώματος να τα βάλουμε όλα σε μία τάξη! Γεια σας παίδες!