ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΛΗ ΤΟ 1980
Γράφτηκε απο Anonymous στις 11:51 | 26-03-2014
Με αφορμή το θάνατο του Σταύρου Νταϊφά, επιταχύνουμε κάποιες προγραμματισμένες για αργότερα αναρτήσεις, ώστε να εξετάσουμε καλύτερα τα πεπραγμένα του πρώτου προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είχαμε δει την ιστορία γύρω από το πρώτο σκάνδαλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τους Γαλάκο-Νικολούδη να τιμωρούνται πραξικοπηματικά μόνο και μόνο για να μην παίξουν στη Λεωφόρο, επειδή υποτίθεται πως έκαναν άσεμνες χειρονομίες προς τους φιλάθλους των γηπεδούχων, στο παιχνίδι Δόξας Δράμας-Ολυμπιακού το Δεκέμβριο του 1979. Γύρω από αυτό το ματς όμως, που έληξε με σκορ 1-0 υπέρ της Δόξας, ξέσπασε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο.
Το Δεκέμβριο του 1979 ο ΠΑΟ του Βαρδινογιάννη αποφασίζει να παραχωρήσει το νεαρό ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κλη στη Δόξα Δράμας. Μέχρι τότε έπαιζε στις Ακαδημίες του ΠΑΟ και για να δοθεί με μεταγραφή στη Δόξα, έγινε επαγγελματίας στις 14 Δεκεμβρίου 1979 στον ΠΑΟ και η ΕΠΟ του εξέδωσε το νέο του δελτίο στην ομάδα της Δράμας 3 μέρες αργότερα, στις 17/12/1979. Έλα όμως που με βάση τους τότε κανονισμούς αυτό απαγορευόταν. Έπρεπε να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την στιγμή που γινόταν επαγγελματίας ένας ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα, ώστε να μπορέσει να πάρει μεταγραφή σε μία άλλη ομάδα. Η Δόξα χρησιμοποίησε τον Κλη στο παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό στις 30/12/1979.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 31-12-1979
Ο Ολυμπιακός του Νταϊφά έκανε αμέσως ένσταση, ζητώντας το μηδενισμό της Δόξας στο ματς, με τους νομικούς της ΠΑΕ να εμφανίζονται σίγουροι 100% πως το δίκαιο ήταν με το μέρος του Θρύλου.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-1-1980
Ο φάκελος έφτασε στον Αθλητικό Δικαστή Τσαμπούλα, αλλά σε πρώτη φάση τον ήλεγξε ο εκτελών χρέη αναπληρωτή του, ο περιβόητος Ρουμπής. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε να προσφύγει και στο ΑΣΕΑΔ, ανεξαρτήτως του τι θα αποφάσιζαν οι Τσαμπουλο-Ρουμπήδες, ώστε να ακυρωθεί το δελτίο που εξέδωσε η ΕΠΟ στον Κλη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-1-1980
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού εκείνη την εποχή, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Καραμανλή, ήταν ο Παπαναστασίου, επί σειρά ετών παράγοντας του ΠΑΟ σε διάφορα αθλήματα. Αυτός διέταξε έλεγχο σε όλες τις μεταγραφές των ΠΑΕ το Δεκέμβριο του 1979.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-1-1980
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προσέφυγε και επίσημα στο ΑΣΕΑΔ εναντίον της ΕΠΟ, ζητώντας να ακυρωθεί το δελτίο του Κλη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-1-1980
Από εδώ και πέρα, αρχίζει το βαρδινογιαννικό πανηγύρι. Τέλη Ιανουαρίου εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό η υπόθεση στο ΑΣΕΑΔ, δίχως να βγει απόφαση.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-2-1980
Περνάει ο Φεβρουάριος και στις 3 Μαρτίου εκδίδεται η απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Απορρίπτεται η προσφυγή του Ολυμπιακού, όχι επί της ουσίας, αλλά ως εκπρόθεσμη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-3-1980
Ο Νταϊφάς δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Εξαντλώντας τα περιθώρια που του έδιναν οι τότε κανονισμοί, καταθέτει αίτηση αναπομπής στη Γ.Γ.Α., ώστε να επανεξεταστεί από το ΑΣΕΑΔ η υπόθεση Κλη. Η αίτηση γίνεται δεκτή ομόφωνα από την Τριμελή Επιτροπή Αναπομπών της Γ.Γ.Α, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού, πλην του βάζελου Γ.Γ.Α. Παπαναστασίου.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-3-1980
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-3-1980
20 μέρες μετά, αρχές Απριλίου του 1980, συνεδριάζει το ΑΣΕΑΔ, αλλά απόφαση δεν βγάζει.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-4-1980
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-4-1980
Τελικά, 15 μέρες αργότερα, βγαίνει η απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Πανηγυρική δικαίωση του Ολυμπιακού, άκυρο το δελτίο του Κλη στη Δόξα, με τον παίκτη να καλείται να επιστρέψει άμεσα στον ΠΑΟ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-4-1980
Εδώ αρχίζουν τα καλύτερα. Σε μία άλλη χώρα του κόσμου, η απόφαση του ΑΣΕΑΔ, στο οποίο συμμετείχαν δικαστικοί, θα μεταφραζόταν σε τιμωρία-μηδενισμό της Δόξας στο παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό, με τον Θρύλο να κερδίζει τους χαμένους βαθμούς. Έλα όμως που η απόφαση του ΑΣΕΑΔ βγήκε 5 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, με τον ΠΑΟ πρωτοπόρο στη βαθμολογία.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 14-4-1980
Αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε το παιχνίδι στα χαρτιά, θα έπιανε τον ΠΑΟ στην κορυφή του πίνακα, ενώ υπήρχε και το μεταξύ τους ντέρμπυ (άλλο σκάνδαλο αυτό, θα το εξετάσουμε προσεχώς) στο Καραϊσκάκη. Τυπικά η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δεν ήταν δεσμευτική για τον αθλητικό δικαστή, που έπρεπε πλέον να εξετάσει τις ενστάσεις του Ολυμπιακού και της Καβάλας. Οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ Καβάλα αξίωναν να μηδενιστεί η Δόξα, που χρησιμοποίησε παρανόμως τον Κλη στα μεταξύ τους παιχνίδια και επομένως να πάρουν τους βαθμούς που έχασαν στο γήπεδο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-4-1980
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 22-4-1980
Στον Ολυμπιακό αρχίζουν να ψυλλιάζονται το προς τα πού θα πάει η δουλειά και στέλνουν υπερεπείγον τηλεγράφημα στον Αθλητικό Δικαστή, ζητώντας ακρόαση για να του εκθέσουν τις απόψεις τους. Νομικοί της Δόξας αξίωναν να ερμηνευτεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ ως ανάκληση του δελτίου του Κλη και όχι ως ακύρωσή του. Ανάκληση δελτίου σήμαινε πως από την στιγμή της απόφασης του ΑΣΕΑΔ και μετά η Δόξα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον παίκτη, αλλά πριν από αυτήν την απόφαση καλώς τον χρησιμοποιούσε, αφού ''δεν ήξερε''. Ακύρωση του δελτίου σήμαινε πως όχι μόνο έπρεπε να σταματήσει να παίζει ο Κλης με τα χρώματα της Δόξας από εδώ και πέρα, αλλά και ότι κακώς έπαιζε και πριν την απόφαση, άρα θα έπρεπε να μηδενιστεί η Δόξα σε όσα επίσημα ματς τον έβαλε στην 11άδα της. Τα επιχειρήματα όμως των νομικών κύκλων της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναιρούν τις αιτιάσεις περί ανάκλησης του δελτίου, αφού παραπέμπουν σε συγκεκριμένη διάταξη που εφήρμοσε το ΑΣΕΑΔ για να ΑΚΥΡΩΣΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ το δελτίο του Κλη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-4-1980
Ο Αθλητικός Δικαστής Τσαμπούλας, που είχε εξετάσει την υπόθεση από την αρχή της, έπρεπε να αποφανθεί για το επίμαχο ζήτημα, ''ανάκληση ή ακύρωση του δελτίου;'', με τον Κλη να επιστρέφει στους Ερασιτέχνες του ΠΑΟ,
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-4-1980
ενώ ο Νταϊφάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης όπως την έζησε ''από μέσα'', με αναφορές και σε άλλα σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο εκείνο τον καιρό και τα οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-4-1980
Ο Βαρδινογιάννης, που μεταξύ πολλών άλλων βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για την υπόθεση της δωροδοκίας του παράγοντα του ΠΑΟ Μαλακατέ προς όφελος του Απόλλωνα, για το παιχνίδι του με τη Δόξα (αναλυτικά γι'αυτήν την ιστορία τις επόμενες μέρες), πετάει μπηχτές προς τον κουμπάρο του Νταϊφά, επειδή ''δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό να κυνηγάει στα χαρτιά παιχνίδια που έχασε στο γήπεδο''. Σας θυμίζει κάτι αυτό το επιχείρημα; Για την ουσία της υπόθεσης Κλη βέβαια, ούτε λόγος.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-5-1980
3 μέρες μετά τις δηλώσεις Βαρδινογιάννη, ακούγεται το μπαμ. Παραιτείται ο Αθλητικός Δικαστής Τσαμπούλας, επειδή λέει δεχόταν πιέσεις για τον Κλη και την υπόθεση αναλαμβάνει ο αναπληρωτής του, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ρουμπής.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-5-1980
Ο Νταϊφάς ανακοινώνει πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν αποδέχεται την εξέταση του θέματος από το Ρουμπή, γιατί είχε δηλώσει πως θα απορρίψει την προσφυγή της για τον Κλη σε ανύποπτο χρόνο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-5-1980
Οι μέρες περνούν και απόφαση ο Ρουμπής δεν βγάζει. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκδίδει ανακοίνωση.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-5-1980
Έχουμε φτάσει στο τέλος του πρωταθλήματος. Η 34η και τελευταία αγωνιστική έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 18 Μαϊου 1980, με Άρη και Ολυμπιακό να ισοβαθμούν στην κορυφή.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 12-5-1980
Όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα περιμένει την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή. Αν μηδενίσει τη Δόξα και πάρει ο Θρύλος στα χαρτιά το παιχνίδι που έχασε στο γήπεδο, ουσιαστικά παίρνει και το πρωτάθλημα. 3 μέρες πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, ο Ρουμπής ανακοινώνει την απόφασή του. Απορρίπτεται η ένσταση του Ολυμπιακού.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-5-1980
Έτσι ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, με το μπαράζ στο Βόλο μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη να κρίνει τον τίτλο, σε ένα από τα πιο μάγκικα πρωταθλήματα της ιστορίας μας.
Συνοψίζουμε.
- Η Δόξα χρησιμοποίησε παράνομα παίκτη στο παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν τιμωρήθηκε.
- Το ΑΣΕΑΔ δικαίωσε τον Ολυμπιακό, αλλά ο Αθλητικός Δικαστής Ρουμπής έγραψε την απόφαση των δικαστικών του ΑΣΕΑΔ εκεί που όλοι καταλαβαίνουμε.
- Η προσφυγή του Ολυμπιακού έγινε τον Ιανουάριο του 1980, ενώ η απόφαση πάρθηκε το Μάιο, λίγο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Το μαγείρεμα πήγε σύννεφο σε αυτούς τους 4 μήνες, με το βαρδινογιαννικό παρακράτος να δείχνει για δεύτερη φορά τόσο γερά τα δόντια του σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, μετά την σκανδαλώδη τιμωρία Γαλάκου-Νικολούδη πριν το ντέρμπυ της Λεωφόρου.
Τυπικά, ο Θρύλος δεν κέρδισε κάτι. Τους βαθμούς που έχασε στο γήπεδο, αν και είχε 100% δίκαιο νομικά, δεν τους πήρε στα χαρτιά με την ένστασή του. Διεκόπη μία παρανομία, αφού ο Κλης δεν πήρε μέρος σε άλλα ματς του πρωταθλήματος με τη φανέλα της Δόξας, έπειτα από την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, αλλά αυτό δεν αφορούσε άμεσα τον Θρύλο. Ουσιαστικά όμως, η τότε διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο ίδιος ο Νταϊφάς, κυνήγησαν μέχρι τέλους το όποιο δίκιο τους μπορούσαν να βρουν στα (πλήρως ελεγχόμενα από το Βαρδινογιάννη) αρμόδια όργανα. Ούτε στύλωσαν τα πόδια, ούτε άρχισαν να ''καταγγέλλουν'' γενικώς κι αορίστως τους πάντες και τα πάντα. Με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ενέργειες έφτασαν την ιστορία στο τέρμα και ξεμπρόστιασαν, έστω σε ηθικό επίπεδο, τους κολαούζους του Βαρδινογιάννη. Ήταν η πρώτη φορά που ο κόσμος θα μάθαινε το τι εστί Ρουμπής, ενώ όπως θα δούμε σε λίγες μέρες, αυτή η ιστορία ήταν μία από τις πολλές αντίστοιχες που είχε να αντιμετωπίσει ο τότε Ολυμπιακός, στον δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έπειτα από 4 άγονες σεζόν. Ας αναλογιστεί κανείς το τι θα συνέβαινε αν επικρατούσε στην τότε διοίκηση η λογική ''εμείς δεν κερδάμε στα χαρτιά ματς που χάσαμε στο γήπεδο, ειδικά με αντιπάλους όπως η Δόξα Δράμας, που δεν μας ανταγωνίζονται για τον τίτλο''...
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
ΤΟ ΚΥΝΉΓΙ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1979-80 ΚΑΙ 1981-82 ΗΤΑΝ ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΟΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ! ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΜΠΗ ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ... ΦΥΣΙΚΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΞΥΓΙΑΝΤΕΣ"! ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ!
Οι παλιοί τα θυμόμαστε αυτά και μας σηκώνεται κάγκελο η τρίχα. Οι Βάζελοι τολμούν να μιλάνε για "παραρτήματα"... όταν παράρτημα τους ήταν ολόκληρο το κράτος!