''ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ'' ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΟ ΤΟ 1989



Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν τη λήξη του πρωταθλήματος και όπως είναι γνωστό, για την 34η και τελευταία αγωνιστική της περιόδου ο ΠΑΟ ταξιδεύει στην Ξάνθη για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα, η οποία καίγεται για βαθμούς. Αν ηττηθεί αποχαιρετά τη Superleague. Ο ΠΑΟ ουσιαστικά είναι αδιάφορος, αν και υπάρχει το δέλεαρ του καλύτερου πλασαρίσματος στα play off (αν βεβαίως ολοκληρωθεί το σκάνδαλο και αδειοδοτηθούν για να παίξουν εκεί). Τα βαζελο-παραμύθια ''εμείς οι Παναθηναϊκοί χτυπάμε όλα τα ματς και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, ακόμη κι όταν είμαστε αδιάφοροι. Δεν είμαστε γαύροι να καθόμαστε να χάσουμε'' έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν λογικά τις επόμενες μέρες. Ως ξεκίνημα των αναρτήσεων που θα αφιερώσουμε στα πόδια ανοιχτά του βάζελου σε ματς του παρελθόντος, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Κώστα Καίσαρη, του παλιού ''Αποδυτηριάκια'' του ''ΦΙΛΑΘΛΟΥ'', από την εφημερίδα GOAL NEWS.
 

 
Με αφορμή, λοιπόν, αυτά που έγραφα χθες, ότι δεν γίνεται να πάει ο Παναθηναϊκός την τελευταία αγωνιστική για τουρισμό στην Ξάνθη, να γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω. Οταν ακόμα ο Βαγγέλης Δουκάκος είχε άσπρα μαλλιά. Τον Μάιο του 1989, την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, παίζουνε Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός. Πρώτη στη βαθμολογία είναι η ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει το πρωτάθλημα, αλλά είναι Παναθηναϊκός.
Στον Λεβαδειακό, που θέλει το ματς για να σωθεί, αφεντικό είναι ο Σκλαπάνης. Πονηρός Αρβανίτης. Μια φορά, μάλιστα, που είχε πάρει αποτέλεσμα ο Λεβαδειακός στη Νέα Φιλαδέλφεια για να γλιτώσει από τον Γιδόπουλο, έφυγε από το γήπεδο ντυμένος παπάς. Το μούσι άλλωστε το διέθετε. Ξεφύγαμε όμως. Παίζουνε, λοιπόν, ο Λεβαδειακός του Μπατάκη με τον Παναθηναϊκό και το ματς τελειώνει 2-1, ο Σκλαπάνης καβάλα στο άλογο κερδίζει την παραμονή στην α' εθνική.
Ο Παναθηναϊκός τέταρτος στη βαθμολογία, μετά από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Ηρακλή. Ζωντανές μεταδόσεις δεν υπήρχαν τότε στην τηλεόραση. Γυρίζει πίσω η αποστολή του Παναθηναϊκού και ο Βαρδινογιάννης (φωτό) μαθαίνει τα καθέκαστα. Τρεις τουλάχιστον ποδοσφαιριστές παίζανε σαν ματιασμένοι. Μιλάμε για διεθνείς, για μεγάλα ονόματα. Ακόμα και σήμερα απευθύνονται σ' αυτούς οι δημοσιογράφοι και ζητάνε τη γνώμη τους για τον Παναθηναϊκό.
Αγριο θηρίο έγινε ο «καπετάνιος», που έψαξε κι έμαθε πώς έγινε η δουλειά και ποιος είχε μεσολαβήσει. Με τον Παναθηναϊκό τελικά να βγαίνει στην Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου, κερδίζοντας στον τελικό τον Πανιώνιο.
 
Την ιστορία αυτήν έχουμε παρουσιάσει στο πρώτο μέρος του σχετικού αφιερώματός μας στα ματς που ο αδιάφορος ΠΑΟ στήθηκε στα 4. Εδώ βλέπουμε σε μια φωτογραφία τον Σκλαπάναρο το γίγαντα, τον αρχι-τσάτσο του Βαρδινογιάννη, τον οποίο γιούχαρε όλο το Καραϊσκάκη εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '80.
 

 
Έκανε ο ΠΑΟ τέτοια πράγματα ρε παιδιά; Αποκλείεται, δεν το χωράει το μυαλό μας...
 
Υ.Γ. Για να'μαστε σωστοί και όχι ''φωστήρες-ερευνητές'' βάζελοι, που λένε ψέματα στον κόσμο, ο Καίσαρης γράφει πως το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Ολυμπιακός του Σόλιντ το 2006, για να σώσει το Λεβαδειακό του Κομπότη που είχε προπονητή το sir Takis Lemonis. Δεν λέμε όχι, αλλά εμείς είμαστε οι κακοί. Εμείς ξεκαθαρίζουμε πως στο παρελθόν μας υπάρχουν αρκετά ματς που ήμασταν αδιάφοροι και δεν σκυλιάσαμε για τη νίκη, ενώ ο αντίπαλος καιγόταν για βαθμούς. Άλλοι λένε πως ''εμείς πάντοτε παίζουμε για τη νίκη'' και όποιος ξέρει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έστω και επιδερμικά, ξεκαρδίζεται στα γέλια με τα ψέματά τους...