H ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ ΤΟ 1972



Ένας φίλος της σελίδας μας παρακάλεσε να εξετάσουμε το παιχνίδι ΠΑΟ-Ομόνοια Λευκωσίας του 1972. Αφορμή στάθηκε ένα κείμενο που ''ψάρεψε'' στο Internet, το οποίο γράφτηκε με αφορμή την περυσινή επίσκεψη του λαγού στην ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ Κύπρο. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την παρακάτω ιστορία της πρωτοφανούς διαιτητικής σφαγής της Ομόνοιας από το χουντοβάζελο ως εισαγωγή για μία άλλη ανάρτηση που θα κάνουμε σε λίγες μέρες, αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια από μία από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες της ''Επανάστασης''. Μιλάμε για το ματς της ΑΕΚ με το βαζελο-ΑΠΟΕΛ, όπου η Χούντα του Ιωαννίδη υποχρέωσε την ΑΕΚ να κάτσει να χάσει από τα βαζελάκια του Νησιού, για να μην υποβιβαστούν και ανέβουν στη θέση τους οι ''παλιοκομμουνιστές της Ομόνοιας''.
 
Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, οι κυπριακές ομάδες συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Ελλάδος. Έτσι, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 1972, στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1972-73, ο ΠΑΟ υποδέχεται στη Λεωφόρο την κυπριακή Ομόνοια. Ας δούμε το τι ακριβώς έγινε σε αυτό το ματς, όπου ξεβρακώθηκε για πολλοστή φορά η βαζελο-''Επανάσταση''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 2-10-1972
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 2-10-1972
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-10-1972
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Παραθέτουμε και το ρεπορτάζ του αγώνα από την ''Αθλητική Ηχώ'', το vazeletta της εποχής, το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Δόγας που δούλευε ταυτόχρονα και στα ''Παναθηναϊκά Νέα'' του Χαλκιόπουλου. Έτρεχε η ''αντικειμενικότητα'' από τα μπατζάκια της ''Ηχούς'' και τα είδε όλα καλώς καμωμένα σε αυτό το ματς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-10-1972
 

 

 

 
Συνοπτικά, η Ομόνοια βρέθηκε να προηγείται με 2-0 στο 59' μέσα στη Λαγοφλώρο. Τότε η διαιτητική πατσαβούρα που λεγόταν Ζλατάνος (μπρρρ...) ανέλαβε δράση. 1-2 με γκολ-οφσάιντ ο βάζελος, ανύπαρκτο πέναλτυ υπέρ του λαγού και οι Κύπριοι στα κάγκελα, να επιτίθενται στο διαιτητή και να απειλούν με αποχώρηση από το πρωτάθλημα μετά τη λήξη του αγώνα. Όχι, για να μάθετε ''σκατοκουμούνια'' της Κύπρου. Τις επόμενες μέρες δημοσιεύθηκαν κάποιιες χαρακτηριστικές επιστολές οπαδών του Ολυμπιακού στο ''ΦΩΣ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-10-1972
 

 
 

 

 

 
Ο κύριος Δαρείος στην επιστολή του αναφέρεται στο ματς ΠΑΟ-ΤΣΣΚΑ, που ο διαιτητής ''ξέχασε'' πως έπρεπε να εκτελεστεί ένα ακόμη πέναλτυ και πήγε νωρίτερα στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί ο αγώνας. Υπήρχαν πολλοί ''ξεχασιάρηδες'' διαιτητές στα ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟ εκείνα τα ''ωραία'' χουντικά χρόνια, που η ''Επανάσταση'' έβαλε τάξη στον τόπο και ''όλοι οι Έλληνες ήταν αγκαλιασμένοι, δίχως προβλήματα''. Φυσικά, ο Ζλατάνος ο γίγαντας δεν τιμωρήθηκε. Τιμωρήθηκε παίκτης της Ομόνοιας, που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την σφαγή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-10-1972
 

 
Στην πρώτη παράγραφο της ανάρτησης αναφερθήκαμε στις απεγνωσμένες προσπάθειες των βαζελο-χουντικών για να μην ανέβει η Ομόνοια στην Α' Εθνική της Ελλάδος στη θέση του βαζελο-ΑΠΟΕΛ. Πάρτε μια ιδέα εδώ, με τον ίδιο το διορισμένο από τη Χούντα του Ιωαννίδη στην ΑΕΚ Μπάρλο να μαρτυράει χωρίς ξύλο,
 

 
και σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και αυτό το παιχνίδι, όπως και το τι ακριβώς συνέβη όταν ο βάζελος επισκέφθηκε την Κύπρο για να αντιμετωπίσει την Ομόνοια στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της σεζόν 1972-73.
 
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα του τι τράβηξε η Ομόνοια από τη Χούντα. Όποιος δεν ξέρει το τι συνέβη στο πρωτάθλημα του 1972-73, το τι αντιμετώπισε ο Θρύλος του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ για να βάλει κάτω όλο το ελληνικό Κράτος του Βλαδίμηρου, του Δέδε και του Ασλάνα, αλλά και το τι συνθήκες επικρατούσαν για τις ομάδες που δεν ήταν αρεστές στο καθεστώς, δύσκολα μπορεί να καταλάβει το γιατί όλοι οι παλιοί Ομονοιάτες στην Κύπρο είναι φανατικοί Ολυμπιακοί. Για εμένα που γράφω το κείμενο (προσωπική άποψη εκφράζω, δεν αφορά το site ούτε όλους τους οπαδούς του Θρύλου φυσικά, δεκτές όλες οι ενστάσεις),
 
ΟΜΟΝΟΙΑ=OΛYMΠΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΠΟΕΛ=ΒΑΖΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
 
Παρά τα τριφύλλια που έχουν ως σήμα οι Ομονοιάτες και τα πράσινα που φοράνε...