ΠΑΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟ 1946



Συνεχίζουμε από εδώ. Είδαμε το τι ίσχυε το 1930, το 1954 και το 1955. Ο ΠΑΟ δεν ήθελε να παίζουν όλοι με όλους. Ας δούμε το τι ίσχυε το 1946, στο πρώτο πρωτάθλημα μετά την Κατοχή, μέσα στον Εμφύλιο.
 
Στις 13 Ιανουαρίου 1946 εκλέγεται η πρώτη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ μετά την Κατοχή. Πρόεδρος ο ''Δαλάι Λάμα'' του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαϊδης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-1-1946
 

 
Σ'αυτήν τη θέση, του προέδρου του ελληνικού αθλητισμού ουσιαστικά (στο ΣΕΓΑΣ υπάγονταν οι ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων πλην ποδοσφαίρου), παρέμεινε για 22 ολόκληρα χρόνια. Τον Απρίλιο του 1968 τον έβγαλε από τη θέση του ο χουντικός ΓΓΑ Ασλανίδης, εξ αιτίας του σκανδάλου των δωροδοκιών και των καταχρήσεων που αποκάλυψαν οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού δύο μήνες πριν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-4-1968
 

 
Έτσι άρχισε η προσπάθεια ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης όλων των αθλημάτων, μεταξύ αυτών και του ποδοσφαίρου. Δύο εβδομάδες αργότερα, διαρρέει μία είδηση που αναστατώνει τους παράγοντες όλων των σωματείων. Οι ''μεγάλες'' ομάδες κινούνται για να επαναφέρουν την Εθνική Κατηγορία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-1-1946
 

 
Τα μικρά σωματεία αντιδρούν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-1-1946
 

 

 
Ας δούμε και την άποψη του επισήμου ΠΑΟ, μέσω του τότε γενικού του γραμματέα, Μιχάλη Παπάζογλου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-1-1946
 

 
Ο ΠΑΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΑ.
 
Είναι σαφές για όποιον διαβάσει προσεκτικά τα παραπάνω αποκόμματα το ποιος ήθελε να παίζουν όλοι με όλους. Φυσικά με τον ΠΑΟ απέναντι ή εν πάση περιπτώσει όχι και τόσο θερμό ώστε να επανασυσταθεί η Εθνική Κατηγορία, δεν είχαν τύχη οι ενέργειες των παραγόντων των υπολοίπων σωματείων. Διεξήχθη ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα όπως τα περισσότερα προηγούμενα...