ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ, PART 7: "Μοντελάκια και Ντεμοντέδες"



Ο Επιμενίδης ο Κρης (τέλη 7ου-αρχές 6ου αι.π.Χ.) ήταν ιερέας, μάντης και τελετουργός της αρχαιότητας, με ειδίκευση στους εξαγνισμούς (τι λέω πάλι). Αυτός λοιπόν είχε πει κάποτε το εξής μπερδευτικό: « Κ ρ ῆ τ ε ς    ἀ ε ὶ    ψ ε ῦ σ τ α ι » ( = οι Κρητικοί λένε πάντα ΨΕΜΑΤΑ ). Όμως ο Επιμενίδης ο Κρης ήταν και ο ίδιος Κρης. Ως εκ τούτου έλεγε ΨΕΜΑΤΑ, όταν δήλωνε ότι οι Κρητικοί λένε πάντα ΨΕΜΑΤΑ. Κι αφού η δήλωσή του αυτή ήταν ψευδής, τότε οι Κρητικοί λένε αλήθειες. Το ’παμε, όμως. Ο τύπος ήταν Κρης. Και αν δεχτούμε ως αληθές ότι οι Κρητικοί λένε αλήθειες, τότε ήταν αληθή τα λόγια του Επιμενίδη ότι οι Κρήτες λένε πάντα ΨΕΜΑΤΑ.  Όποιος βγάζει άκρη έχει τα θερμά μου συγχαρητήρια και, αν είναι νέο παιδί, θα του έδινα τη συμβουλή να την ψάξει για υποτροφίες και να φύγει στο εξωτερικό ˙ μην κάτσει στην Ψωροκώσταινα και χαραμιστεί (Θεέ μου, αν με ακούς, αφαίρεσέ μου λίγη πολυλογία, σου το ζητάω για μένα, για κείνους που  διαβάζουν, για όλους).
 
Να σας ενημερώσω εδώ, αγαπητοί φίλοι, ότι εγώ και ο Επιμενίδης ο Κρης είμαστε τρόπον τινά πατριωτάκια. Κρίνετε μόνοι σας αν αυτά που θα διαβάσετε είναι αλήθειες ή ΨΕΜΑΤΑ.
 
Ο Ολυμπιακός έπαιζε με την ομάδα που φέρει ως θυρεό την τροφή των αλόγων. Ο αγώνας έγινε στο Ο.Α.Κ.Α. Μη με ρωτήσετε αν ήταν παιχνίδι πρωταθλήματος ή κυπέλλου, αν έληξε 3-3, αν ήταν το ποδοσφαιρικό έτος 1989-1990 ή το 1990-1991. Δεν θυμάμαι καλά και δεν θέλω να σας πω ΨΕΜΑΤΑ. Πάντως την ημέρα του ματς έτυχε -ήταν καθαρή τύχη- ο κυνηγετικός όμιλος Πειραιά «DURA NATURA SED NATURA»  να διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Το κυνήγι τριχωτών θηραμάτων στον 20ο αι. Σύγχρονες προσεγγίσεις ».
 
Οι εκδηλώσεις της ημερίδας ξεκίνησαν φαντασμαγορικά στην οδό Αθηνάς, όταν μερικές εκατοντάδες τριχωτών θηραμάτων (ήταν περίοδος αναπαραγωγής) εμφανίστηκαν στην περιοχή και κατευθύνονταν απειλητικά προς το Μοναστηράκι, όπου διάφοροι κυνηγοί χλαπάκιαζαν στου «Θανάση». Τα σκυλιά των κυνηγών μύρισαν τα θηράματα και ειδοποίησαν τα αφεντικά τους. Λίγο αργότερα η αγέλη των θηραμάτων είχε διασκορπιστεί σε καφετέριες, καταστήματα και περίπτερα, για να γλυτώσει απ’ τα βόλια.
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας συνεχίστηκε με νέες εκδηλώσεις στον σταθμό του ηλεκτρικού «Βικτόρια». Τα θηράματα, θέλοντας να εκδικηθούν για την Αθηνάς, επιτέθηκαν στον συρμό των κυνηγών, όταν οι πόρτες των βαγονιών ήταν ακόμη κλειστές. Καλώς ή κακώς, κάποια στιγμή οι πόρτες των βαγονιών άνοιξαν, και το βόλι πήγε σύννεφο. Εκεί νομίζω πως κορυφώθηκε η λαμπρότητα της γιορτής.
 
Το πράγμα έλαβε κι άλλη συνέχεια στον σταθμό του ηλεκτρικού «Ηράκλειο», όπου τα θηράματα συγκεντρώθηκαν εκ νέου, για να εκδικηθούν για την Αθηνάς και τη Βικτόρια. Πέταξαν κάτι πέτρες, όταν οι πόρτες των βαγονιών ήταν ακόμη κλειστές, αλλά, καλώς ή κακώς, κάποια στιγμή οι πόρτες άνοιξαν, και το βόλι ξαναπήγε σύννεφο.
 
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε πανηγυρικά μέσα στο Ο.Α.Κ.Α., λίγο πριν την έναρξη του αγώνα που λέγαμε. Οι θηρευτές στην αρχή τραγουδούσαν ρυθμικά: «VICTOOOOO-RIAΑΑ» μιμούμενοι το ρεφρέν του τραγουδιού Gloria της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδος Patti Smith. Αργότερα, απάνω στο τσακίρ κέφι, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία τους αποφάσισε να επισκεφτεί τις θύρες των θηραμάτων και να τους ζητήσει με περισσή ευγένεια να καθαρίσουν τον χώρο απ’ τα ανηρτημένα πανό. Τα θηράματα, δεν θέλησαν αυτή τη φορά να εκδικηθούν για την Αθηνάς, τη Βικτόρια και το Ηράκλειο, και απάντησαν κάπως έτσι: «Εμείς βγαίνουμε έξω, να μη σας ενοχλούμε. Τον χώρο κάντε τον ό,τι θέλετε».
 
Ένας φωτογράφος που βρέθηκε στο σημείο απαθανάτισε το στιγμιότυπο του καθαρισμού:
 
 
 
(Φωτομοντάζ είναι, μην ψαρώνετε).

Το ίδιο βράδυ, σε κάποιο σοκάκι του Πειραιά διαμοίβονταν τέτοια:
-Τη μπλούζα θα τη φοράμε κι εμείς, όχι μόνο εσύ.
-Δεν σας κάνει, είναι μικρή σας.
-Φέρ' την να τη δοκιμάσω.
-Δεν σου κάνει ρε λέμε.
-Α ρε τυχερέ, όλα τα μοντελάκια σε σένα πέφτουν, εγώ μόνο κάτι ντεμοντέδες πάω και πιάνω... 

 
 
ΥΓ: Το ’παμε 1000 φορές. Ας το πούμε 1001: Δ Ε Ν   Υ Ι Ο Θ Ε Τ Ο Υ Μ Ε. Άλλωστε όλα αυτά τα έγραψε κάποιος απόγονος του Επιμενίδη.
 

Σχόλια

Εικόνα tsalouxidis

Καλαντζής ο Κρης, ο εναερίως καρφώσας τους βαζέλας. Ο Διογένης Λαέρτιος αναφέρει ότι μετά το γκολ γύρισε προς την πράσινη κερκίδα και ανεφώνησε "ΕΣ ΤΑ ΕΙ", το οποίο ελεύθερα μεταφερόμενο στα νέα ελληνικά σημαίνει "είστε μέσα στα αρχίδια μου"

Εικόνα TOMPAZHS

Aν θυμαμαι καλά μετά το σκηνικό που είχε γίνει στην Βικτώρια είχαμε ανέβει με τα πόδια στην Πατησιών, όπου βέβαια δεν υπήρχε λαγός ούτε για δείγμα και καταλήξαμε στην πλατεία ΑΤΤΙΚΗΣ όπου μας είχαν στριμώξει οι μπάτσοι.
επίσης νομίζω σε εκείνο τον αγώνα ήμουνα μεταξύ της θ.32 και 34 και είχαμε φάει την βροχή της αρκούδας.

Εικόνα tsalouxidis

Ο άξιος απόγονος του Επιμενίδη ο Καλαντζής ο Κρης.

Εικόνα savvas gridlock

Πώς;

Εικόνα figurered

Νομίζω ο Επιμενίδης είναι κλασικό δείγμα παραδοξολογίας.

Αν θυμάμαι καλά σε αυτό το είδος συλλογισμών ανήκουν και οι λεγόμενοι ¨σωρείτες", του τύπου "αν αφαιρέσω ένα κόκκο άμμου από το σωρό άμμου εξακολουθεί να παραμένει σωρός, αν αφαιρέσω άλλον έναν εξακολουθεί κοκ, πότε όμως σταματάει να είναι σωρός; Ποτέ;". Ε, έτσι φαντάζομαι και με τη θύρα των βάζελων θα έγινε στο συγκεκριμένο αγώνα, ένας ένας αφαιρούνταν μέχρι να μείνει στο μυαλό τους τουλάχιστον ως δική τους η εξέδρα ενώ είχε μείνει μόνο ένας απ' αυτούς.

Λέω εγώ τώρα...

Εικόνα figurered

Σάββα τα συχαρίκια μ για το παράδειγμα του Επιμενίδη και ένα μεγάλο ρισπέκτ για το "απαθανάτισε".

Οι σπουδαγμένοι αρδ νομίζω το λένε "αποθανατίζω¨ χαχα.

Εικόνα savvas gridlock

Στο nissio τα συχαρίκια, αυτός είναι ο συγγραφέας.

Εικόνα RED HELL

ΧΑΧΑΧΑ ο τροπος παρουσιασης των γεγονοτων ειναι μοναδικος.Το εχω απορια εδω και καιρο.Εσυ ας πουμε Σαββα εκτος απο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΥΡΟΣ εισαι και δημοσιογραφος η κατι τετοιο?Την ιδια ερωτηση εχω και για αλλους ακομη και σχολιαστες.Δεν γινεται ρε γαμωτο τετοια παρουσιαση γεγονοτων ακομη και πιο περιπλοκων οπως τα περι Κοσκωτα αν δεν εχεις το δημοσιογραφικο δαιμονιο.Η ας πουμε καποιοι σχολιαστες εχουν γραψει βιβλια για το ΘΡΥΛΟ.Μα ποιοι ειστε ρε μαγκες επιτελους?
ΥΓ.Εκτος απο Νομικη(ακουγεται οτι εγινε μεγαλο στραπατσο και θα πεσουν οι βασεις)σκεφτομουν αθλητικογραφια.Ειναι κατι που μου αρεσει τρελα.Βεβαια καποιος μου ειπε οτι για να πετυχω πρεπει να παρατησω σπουδες και να παω στο κεντρο αθλητικογραφιας για 2 χρονια και ολο αυτο θα εχει αντικρυσμα αν ξερω γω καποιος με μεγαλη επιρροη οπως ο σωτηρακοπουλος θεωρησει οτι ειμαι καλος.Ισχυουν αυτα(αν ξερετε βεβαια παρακαλω απαντηστε μου)?

Εικόνα savvas gridlock

Δεν είμαι δημοσιογράφος, ούτε γράφω εγώ τα κείμενα. Ο nissios γράφει τις ιστορίες για αγρίους. Aπό το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ έχουν αποφοιτίσει τιτάνες της αθλητικής δημοσιογραφίας, που συνήθως εργάζονται μετά στον ογκόλιθο της Δαβάκη. Κανόνισε πάντως να γίνει ΑΡΔάκος και να μπαίνεις μετά εδώ να μας πρήζεις τα αρχίδια να γίνουμε ''αντικειμενικοί'', έτσι;

Εικόνα RED HELL

ΧΑΧΑΧΑ ΑΡΔ ΠΟΤΕ.Οπως ελεγε και το τραγουδι των ΣΩΚΡΑΤΕΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.Και αυτη την ΙΔΕΑ στη ζωη μου δεν προκειται να την ξεπουλησω για τιποτα στον κοσμο...

Εικόνα figurered

Ο Σωτηρακόπουλος ακούγεται πάντως ότι τρώει και γκόμενες συναδέρφων άμα λάχει για να διατηρήσουν ΑΥΤΟΙ τη θέση τους.

Αν και στη νομική θα σου γυρίσουν τα άντερα με τα ψώνια που θα δεις θα έλεγε ότι ακόμη και αυτή είναι καλύτερη επιλογή από τη ΑΡΔητική δημοσιογραφία.

Εικόνα savvas gridlock

Έλα τώρα να σου μάθω μπαλίτσα. Θες απάντηση στην πρώτη ερώτηση που κάνεις; Αυτή είναι η βάση της ασαφούς λογικής. Τι λέει η κλασική λογική; Ούτε αλήθεια ούτε ψέματα μπορεί να λέει ο Επιμενίδης. Αυτό θα σου απαντούσε ένας μαθηματικός. Σκάει όμως το τσακαλάκι ο μηχανικός, φτιάχνει μια συνάρτηση συμμετοχής τόνα τάλλο ξέρω'γω και σου λέει ότι ΚΑΙ αλήθεια αλλά ΚΑΙ ψέματα σου λέει ο Επιμενίδης. Ταυτόχρονα. Έτσι, από αυτήν την αφετηρία ξεκινάμε και καταλήγουμε με τα πολλά να φτιάχνουμε τα πλυντήρια και όλες τις συσκευές με fuzzy logic. Αν περιμέναμε από τους μαθηματικούς να τελειώσουν με τις μαλακίες του Χίλμπερτ και του Πουανκαρέ που ψάχνουν, ακόμη πάνω στα δέντρα θα'μασταν και θα πλέναμε στην σκάφη, με νερό απ'τα πηγάδια.

Βέβαια αυτά προέρχονται από αυτά που ακούω δεξιά κι αριστερά, μην με περάσεις για καμιά αδερφή που ασχολούμαι με τέτοια πράγματα. Αυτά είναι για χαρτογιακάδες ρε, εμείς είμαστε της πιάτσας...

Εικόνα μαουνιέρης

Και μόνο το ότι όλα ξεκίνησαν από τον "Θανάση" σημαίνει ότι η ανηγμένη συνάρτηση μερισμού των θηραμάτων θα είχε όριο της το αρχετυπικό κεμπάπ. ΟΕΔ.

Εικόνα apostolos gaganis

Ο Μαουνιερης και΄γω κοντευουμε να γινουμε σαν εκεινο το αθεραπευτα δηκτικο διδυμο των ηλικιωμενων τυπων Statler και Waldorf, που καθονταν παντα πρωτο θεωρειο αριστερα στην αρχη του καθε επεισοδιου του Muppet Show και δεν αφηναν τιποτα ασχολιαστο, καταληγοντας βεβαια παντα, μετα τις κακεντρεχειες, σε ηχηρα γελια...

Οσο για σενα...Red Kermit, θα σε ρωτησω το εξης: Εγω δεν ειμαι απο την Κρητη. Το επιθετο μου ομως υπαρχει ΕΓΓΕΝΩΣ στην Κρητη ( στο Ρεθυμνο ). Και λεω: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ. Τί λεω; Αληθεια ή ψεματα;

Εικόνα yiage

Ψευδως Αληθευεις και Αληθως Ψευδεσαι. Εε ρε Μαγκες σκετη ΑΠΟΛΑΥΣΗ ειστε ολοι σας! Να Ειστε Παντα Γαυριωμενοι και Δυνατοι!

Εικόνα apostolos gaganis

Red Keeeeermit!..Red Keeeermit!...Eιπα: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ. Εσυ που εισαι τσακαλι και γουσταρεις την fuzzy logic, για...πες, σωστο ή λαθος; Να΄δω, το ψηλο ΙQ που σου΄χω, να το υπογραψω ή οχι ακομα; Συμφωνα με την αναρτηση σου δηλαδης...

Εικόνα μαουνιέρης

Μου το έχει πει κι άλλος! Διάνα έκανες.

ΥΓ. "Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ" όπως είπες. Και είναι αλήθεια. Βεβαίως εννοείς στ άθλημα του ράγκμπυ, όπου ο Θρύλος δεν έχει (ακόμα) ομάδα.

Εικόνα apostolos gaganis

Εσυ μου ΄΄κολλησες΄΄ το Catari απο χθες και δεν σου λεω τιποτα...Εχω στηθει στο You Tube εδω και δυο τουλαχιστον ωρες, ειλικρινα, και το΄χω ακουσει απο ΟΛΟΥΣ τους γνωστους τενορους του κοσμου, 3 - 4 φορες απ΄τον καθενα, ζωντες τε και τεθνεωτες...Περναω ομως θαυμα...

Τωρα όσον...ΑΝαφορά, που διαβασα ( δις, τη δευτερη φορα το...διορθωσε, εβγαλε το...Ν ) σ΄ενα αλλο δικο μας σαϊτ το ονομα του οποιου σχετιζεται με το...πολυσυζητημενο ψαρακι, τον αλλο, τον...πολυμηχανο, που ΄΄κανει την παπια΄΄ μαλλον ( μουτρο...), αντε να το παρει το ποταμι, γιατι δεν θα...ξημεροβραδιαστουμε κιολας: Η προταση ειναι και τα δυο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, και σωστη δηλ. και λαθος. Εξαρταται απο το τί την ακολουθει. Αν προσθεσεις μετα το Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ, τις λεξεις ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, εισαι λαθος και πολυ μαλιστα. Αν ομως προσθεσεις τη φρασουλα π.χ. ΣΤΟ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΦΑΠΕΣ ΑΠ΄ΤΟ ΘΡΥΛΟ, εισαι ολοσωστος. Ετσι γιναν τα...πλυντηρια Σαββα! Comprenez - vous monsieur?

Εικόνα savvas gridlock

Δηλαδή και τα πλυντήρια βαζέλοι τα φτιάξανε;

Εικόνα apostolos gaganis

Εμ; Τοσο βρωμικο σωματειο, τί περιμενες; Η αναγκη ειναι η μανα των ανακαλυψεων...

Εικόνα μαουνιέρης

Καλή ακρόαση, με την Κατερινούλα, που είπε διαφορες παρόλες στον καλό της και του πλήγωσε τα φυλλοκάρδια. Α ρε αθάνατη Νάπολη, αξέχαστη (μου) είσαι! Και για να την ενώσουμε με τον Περαία, ας θυμηθούμε το υπέροχο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού "Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως".