ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ 3-0 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 1960



''Ολυμπιακός ή Φλαμένγκο'' λένε τα ρεπορτάζ ως τους πιθανότερους προορισμούς για τον Βραζιλιάνο επιθετικό Ρομπίνιο. Ευκαιρία να θυμηθούμε τις άλλες φορές που συνδέθηκε στο παρελθόν ο Θρύλος της Ελλάδος με τον Ολυμπιακό της Βραζιλίας, την Φλαμένγκο.
 
Ιούνιος του 1960 και το τότε ΠΟΚ αποφασίζει να φέρει στην Ελλάδα την ξακουστή Βραζιλιάνικη Φλαμένγκο, για 3 φιλικά στο γήπεδο του ΠΑΟ. Την 1η Ιουνίου, οι Βραζιλιάνοι κερδίζουν τον ΠΑΟ με σκορ 2-1 (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-6-1960
 

 
Τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 1960, η Φλαμένγκο αναδεικνύεται ισόπαλη με την ΑΕΚ με σκορ 1-1.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 8-6-1960
 

 
Έρχεται η ώρα να συγκρουστεί και με τον Θρύλο, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 1960, ώρα 9:30 το βράδυ, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 8-6-1960
 

 
Ο Ολυμπιακός διαλύει με σκορ 3-0 τους Βραζιλιάνους, σε μία ιστορική στιγμή για το τότε ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-6-1960
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 15-6-1960
 

 

 
Με δύο γκολ του Μπέμπη κι ένα του Σιδέρη, ο Ολυμπιακός της Ελλάδος κέρδισε με 3-0 τον Ολυμπιακό της Βραζιλίας. Οι γαύροι μετέτρεψαν για μία ακόμη φορά σε Καραϊσκάκη τη Λεωφόρο, αναγκάζοντας ακόμη και τους ''αντικειμενικούς'' δημοσιογράφους της εφημερίδας ''ΟΜΑΔΑ'' του συγκροτήματος Λαμπράκη (ΔΟΛ) να υποκλιθούν στο μεγαλείο τους. Ακόμη και παράγοντες του ΠΑΟ ''βάφτηκαν'' ερυθρόλευκοι για ένα βράδυ. Η ενδεκάδα του θρυλικού θριάμβου ήταν αυτή.
 
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
 
ΡΩΣΣΙΔΗΣ
 
ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ
 
ΛΑΙΜΟΣ
 
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
 
ΚΟΤΡΙΔΗΣ
 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
 
ΣΙΔΕΡΗΣ
 
ΥΦΑΝΤΗΣ
 
ΜΠΕΜΠΗΣ
 
ΓΚΑΒΕΖΟΣ
 
Μέχρι και τραγούδι έγινε αυτή η νίκη του Θρύλου, από το Βαγγέλη Περπινιάδη.
 

 
Υ.Γ. Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε και το φιλικό του Αυγούστου του 1988 με την Φλαμένγκο στο ΟΑΚΑ, όπως και το φιλικό του Φεβρουαρίου του 1974.

Σχόλια

Εικόνα Bad7

Ελα στον Θρυλο ρε μεγαλε Ρομπινιο να καει το λιμανι

Εικόνα Bad7

Αν ειναι να'ρθει για διακοπες ας μην ερθει ποτε

Εικόνα savvas gridlock

Εγώ το λέω τώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι στον αέρα, για να μην παρεξηγηθώ αργότερα. Μακάρι να ΜΗΝ έρθει ο συγκεκριμένος παίκτης-απομίμηση ποδοσφαιριστή.

Εικόνα μαουνιέρης

Ο Ρομπίνιο -και όλοι οι Ρομπίνιοι- δεν μου λένε τίποτα. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν μπάλλα - ξέρουν! Δεν παίζουν μπάλλα...
Να ερωτηθεί σχετικώς και ο Τάσος Πάντος.

Εικόνα apostolos gaganis

Kι εγω ειμαι σκεπτικος για ενδεχομενη μεταγραφη του Ρομπινιο. Δεν τον βλεπω παντως να΄ρχεται...Και ο Προεδρας ο Μιλανεζος και η μανδαμ η δικηγορινα/μανατζερ του παιχτη μου φαινονται πολυ του παρά ρε παιδι μου και... καλως κανουνε, εδω που τα λεμε. Αυτοι μαλλον δολωνουνε για καν΄Αραβικο τεφαρικι...Μπορει να΄ναι και καλυτερα. Σ΄εμας πρωτα -πρωτα θα υπαρχει πιεση και μαλιστα μεγαλη...Ας λουφαρει λοιπον, αμα δε γουσταρει το ζορι του ΘΡΥΛΟΥ, κατα Κοπακαμπανα ή...Μπαχρεϊν ξερω΄γω μερια...Αυτες οι μεταγραφες ΄΄αεροδρομιου΄΄...

Εικόνα Bad7

Μακαρι να'ρθει ο καλυτερος για τη θεση του επιθετικου και ας μην ειναι ο Ρομπινιο απλα χαιρομαι γιατι ο Ολυμπιακος εχει γινει πολος ελξης για πολλους ξενους παικτες

Εικόνα Bad7

Ας ερθει οποιος να'ναι αρκει ειναι καλος για τον Ολυμπιακο

Εικόνα Bad7

Εμενα με νοιαζει αυτος που θα ερθει να παιξει μπαλα να μην ερθει για διακοπες

Εικόνα xristoforas

ΤΟ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ...ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΤΑΚΑΡΟΥ!) ΚΑΛΩΣ ΤΑ 3-0 ΙΣΧΥΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ ΚΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ...ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ - ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ
ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΝΤΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ...ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ....ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΒΒΑ
ΝΟΜΙΖΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΣ ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ? (ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ ΛΕΦΣΚΙ ΝΙΚΗΣΕΣ ΣΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΖΑΓΚΛΕΜΠΙΕ)
ΕΠΙΣΗΣ....ΟΙ 3 ΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΩΣ ΤΑ 3-0...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: O OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ...Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕ ΣΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ Ε..!! ΕΚΕΙ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!
ΑΠΟ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΕΚ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΑΝΤΟΣ,ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΝΕ!!!....ΜΟΝΟ ΟΙ ΨΥΧΑΡΕΣ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΕΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΡΑΞΑΝ!!!

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, πλέον τελειώσαμε με το τραγούδι Φόρη. Και Φλαμένγκο και Λέφσκι (Βαλκανικό Κύπελλο 1963) και Σάντος και Ζαγκλεμπιέ, το πρώτο αίμα, η πρώτη μας ευρωπαϊκή νίκη.

Εικόνα xristoforas

ολυμπικ ολυμπικ λεει ο περπινιαδης στο τραγουδι....
ολυμπικ λεγανε και τον δομαζο!!
στον κανονικο υμνο μας ομως λεει ολυμπι ολυμπι Ολυμπιακε (σωστα?)
μιας και ανεφερες τη φραση πρωτο αιμα....το πρωτο αιμα με ξενη ομαδα ηταν ενα φιλικο απεναντι στο γαλλικο πολεμικο πλοιο ζαν ντ'αρκ που αλλοι λενε πως τη νικησαμε 5-0 και αλλοι 6-0 (ο Πεζωνης ομως στην αναμνηστικη φωτο γραφει απο πισω 13-0)
....και κατι ασχετο...υπαρχει και σχολειο ζαν ντ'αρκ στον Πειραια οπου σε αυτο πηγαινε η αδερφη μου (γυμνασιο-λυκειο εκει εβγαλε)...στον Πειραια υπαρχει ομως και το σαν πολ!
καπου ειχα διαβασει οτι παιζαμε με τις ριγε της στοουκ σιτυ τοτε γυρω στην ιδρυση που παιξαμε στο ποδηλατοδρομιο φιλικα γενικα ...αλλα και επισημα για το πρωταθλημα πειραιως(μπορει να κανω λαθος..ελεγχεται αυτο για τις φανελες)

Εικόνα savvas gridlock

Nαι, αν βάλουμε μέσα και τα φιλικά, όντως πρέπει να πάμε πολύ πίσω για την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη. Από το 1958 και μετά που παίρνουν μέρος ελληνικές ομάδες πάντως στις επίσημες διεθνείς διοργανώσεις, η πρώτη μας ευρωπαϊκή νίκη ήταν με τη Ζαγκλέμπιε. Τα άλλα που λες, Φόρη, για τα γαλλικά σχολεία στον Πειραιά, θα τα κάνουμε άρθρο σε λίγες μέρες. Σε μία τέτοια γαλλική Μονή στον Πειραιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Πειραιάς είναι το λίκνο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εικόνα xristoforas

και το πρωτο αιμα απεναντι σε ελληνικη... ηταν τοτε που ο Θρυλος ΝΙΚΗΣΕ μια ...ΕΝΩΣΗ (ΧΑΝΟΥΜΙΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΣΑΣ)... ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΖΑΜΕ.. ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ?

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120806/kai-egeneto-fos

Εικόνα Bad7

Ολυμπιακέ, ποτέ σου δεν θα σβήσεις,
Κι όσοι σε μισούν
να τους συγχωρήσεις,
απ' τη ζήλεια τους
φωνάζουν και πονάνε
Γιατί δεν μπορούν
εκεί που πας να πάνε.

Εικόνα apostolos gaganis

Eνα απο τα πιο ιστορικα βραδυα της ιστοριας του Θρυλου. Αξιζει κανεις να συγκρατησει:

1. Το μεγεθος της νικης.
2. Την αποδοση του Σαββα Θεοδωριδη και του Μιμη Στεφανακου στο κεντρο της αμυνας. Θα το ξαναπω και για τους δυο: Πολυ ΜΕΓΑΛΟΣ τερματοφυλακας ο Σαββας και απιστευτο σε προσοντα σεντερ μπακ ο Μιμαρος, ενα μειγμα Αβρααμ Παπαδοπουλου στα καλυτερα του και Μανωλα στο αλανθαστο του.
3. Τη σημαντικη παρουσια του Κωστα Πολυχρονιου στο χωρο του κεντρου, με αμυντικο βασικα προσανατολισμο. Παιχτης - εγγυηση.
4. Το τριο Σιδερη - ΜΠΕΜΠΗ - Υφαντη. Ναι, πολυ μεγαλος σκορερ ο Γιωργαρος. Ναι, οντως δαντελενιος ο Ηλιας ο Υφαντης, με αριστερο σουτ κανονι. Αυτος ομως που δικαιωματικα του ανηκουν και τον χαρακτηριζουν τα κεφαλαια, ηταν και παραμενει ο Θανασης ΜΠΕΜΠΗΣ. Ο μεγαλυτερος κατα την ταπεινη μου γνωμη παιχτης ΣΕ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ, ΜΑΕΣΤΡΙΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ, ΗΓΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ που επαιξε ΠΟΤΕ στον Ολυμπιακο, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ. Γιαυτο και οσοι τον γνωρισαν απο κοντα, συμπαιχτες, αντιπαλοι και φιλαθλοι, ειχαν και εχουν ακομα να το λενε: ΑΠΑΙΧΤΟΣ. Αρκει, νομιζω, σχετικα, το σχολιο του Χιωτακη στο ΦΩΣ και ο χρονος του ρηματος που χρησιμοποιει για τον γιγαντα αυτον: ΄΄Ολοκληρος ο Ολυμπιακος ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο την αποδοσιν και την διαθεσιν του Μπεμπη΄΄...( Κανενα αφιερωμα Σαββα;)
5. Την ΄΄ασταθεια΄΄ στο επιθετο του Γκαβεζου, ακομα κι απο επαγγελματιες αθλητικογραφους στο ΙΔΙΟ αρθρο τους: Αλλοτε Γκαβετσος, πότε Γκαβετζος κι αλλοτε Γκαβεζος. Το θεμα αλυτο, οι σεντρες του Σωτηρακη ομως ΄΄λουκουμι΄΄.
6. Τη μνεια στον προπονητη του Θρυλου και της Εθνικης νεων της Γιουγκοσλαβιας, Σιμονοφσκυ. Μεγαλος δασκαλος της μπαλας, μια εμπειρη ΄΄πορνη΄΄ των γηπεδων, και
7. Την αναγνωριση του ΚΟΣΜΟΥ του Ολυμπιακου και την αποδοση της ΤΙΜΗΣ που αυτος δικαιουται, οχι μονο για τον συγκεκριμενο αγωνα, αλλα ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. Αποκαλειται απο τον αθλητικογραφο της εποχης ( 54 χρονια πισω...), το ΤΕΙΧΟΣ της ομαδας, μαζι βεβαια με τους παιχτες. Ετσι για να τ΄ακουνε κατι μαλθακοποιημενοι απο τους τιτλους νεογαυροι και κατι...νεοπλουτοι κυριολεκτικα και μεταφορικα ως προς ΤΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ, παιχτες μας...

Εικόνα savvas gridlock

Για τον Μπέμπη, Απόστολε, είχαμε βάλει παλιότερα ένα αφιέρωμα του Βανδώρου από την ''ΟΜΑΔΑ''. Πειραιώτης ήταν ο Βανδώρος και μέγας λάτρης του Μπέμπη, εξ ου και τα μαθήματα ντρίμπλας.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/121109/thanasis-mpempis-math...

Εδώ και μία συνέντευξή του, τότε που εκτελούσε χρέη προπονητή στον Ολυμπιακό, μαζί με το Μουράτη.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/121018/mpempis-moyratisoi-th...

Εικόνα apostolos gaganis

Σ΄ευχαριστω Σαββα.

Εικόνα Bad7

Μεγαλε Θρυλε

Εικόνα μαουνιέρης

Τρεις αγώνες με τη Φλαμένγκο, τρεις νίκες! Κάθε 14 χρόνια ένα ματσάκι και μια νίκη...