ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 1958: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΔΟΞΑ 5-1
Γράφτηκε απο Anonymous στις 15:15 | 30-07-2014
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 1958, ώρα 17:15. Μπροστά σε 22.000 γαύρους στο Στάδιο Καραϊσκάκη (τόσους χωρούσε τότε, πριν την ανακατασκευή του 1964), ο Θρύλος κατακτά το έβδομο Κύπελλο της ιστορίας του, έκτο κατά τη δεκαετία του '50 και σε συνδυασμό με το πρωτάθλημα της περιόδου 1957-58, που είχε ήδη καταλήξει στον Πειραιά, κάνει ένα ακόμη νταμπλ, το πέμπτο στην ως τότε ποδοσφαιρική ιστορία του και το τέταρτο της ομαδάρας του '50. Προπονητής μας φυσικά ήταν ο μεγάλος Ούγγρος Κέμενυ Τίμπορ, στο τελευταίο ματς που έκατσε στον πάγκο του Θρύλου. Είχε προηγηθεί η τριάρα στα βαζέλια, 10 μέρες πριν, στον ημιτελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη και η διοργάνωση έληξε με πεντάρα στον τελικό, αλλά και με έναν ακόμη γύρο του θριάμβου για τους γαύρους παίκτες και οπαδούς (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-7-1958
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-7-1958
Η θρυλική ενδεκάδα του θριάμβου.
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΚΑΜΠΟΛΗΣ
ΣΟΥΛΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ
ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ
ΚΟΤΡΙΔΗΣ
ΓΚΑΒΕΖΟΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
ΜΠΕΜΠΗΣ
ΨΥΧΟΣ
Υ.Γ. 1 Η κριτική και των δύο εφημερίδων προς το Θανάση Μπέμπη ήταν αυστηρή και εν πολλοίς άδικη, αφού έπαιζε τραυματίας από την αρχή σχεδόν του αγώνα. Το ότι είχε μία τάση να επιδίδεται σε ανούσιες ντρίμπλες, είναι αληθές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση άλλος ήταν ο λόγος για την κακή του εμφάνιση και την εικόνα του ''κατάκοπου'' που έβγαζε προς τα έξω.
Υ.Γ. 2 Τη φωτογραφία του ιστορικού παράγοντα του ΠΑΟ και αντιπροέδρου, τότε, της ΕΠΟ, Λουκά Πανουργιά, να απονέμει το Κύπελλο στο ΚΟΤΡΙΔΑΡΟ του Θρύλου, η ''Ηχώ'' την παρέλειψε. Κατά περιόδους ο παράγοντας και η εφημερίδα βρίσκονταν στα μαχαίρια, αφού πολλές φορές ο Πανουργιάς δεν ήταν ο ''Παναθηναϊκάρας'' που γούσταρε η εφημερίδα, ενώ της έβαζε και χέρι για αρκετά ψευτο-ρεπορτάζ της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
3 τελικους εχει χασει απο'μας η Δοξα Δραμας ειχε πολυ καλη ομαδα τοτε αλλα οχι καλυτερη απ'του Θρυλου
και οι 3 τη δεκαετια του '50
Ναι, έχουμε κάνει και αφιέρωμα στον άλλο τελικό, του 1959.
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130706/kypello-toy-1959
Οι Δραμινοί έχουν δίκιο να γκρινιάζουν για το ότι οι τελικοί γίνονταν σε Αθήνα-Πειραιά, αλλά αυτό το ήξεραν εξ αρχής. Άλλωστε και οι τελικοί Κυπέλλου στην Αγγλία, στο Γουέμπλεϋ γίνονται μια ζωή και δεν γκρίνιαζαν η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ για το ότι η Τσέλσι φερ'ειπείν ή η Άρσεναλ είχαν πλεονέκτημα. Η άλλη η παραμύθα που τρώνε εκεί πάνω στην Δράμα, ότι ''μας αδίκησαν οι διαιτητές, που ήταν πιασμένοι από το γαύρο, γι'αυτό δεν σηκώσαμε ποτέ κούπα στους 3 τελικούς μας'', διαψεύδεται από όλα τα σχετικά αποκόμματα εφημερίδων της εποχής. Πιθανώς αδικήθηκαν στον τελικό του 1958, όπως γράφει η ''Ηχώ'', αλλά φάγανε 5 και Κύπελλο δεν θα σήκωναν, ενώ στον τελικό του 1959 ευνοήθηκαν σύμφωνα και με τη βαζελο-''Ηχώ''. Άσε που και ο ιστορικός τους πρόεδρος (πραγματικά μεγάλος παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ήθος και προσφορά) Αντώνης Καστρινός ποτέ δεν γκρίνιαξε για τη διαιτησία, ούτε ανέφερε πως ''μας κλέψανε το Κύπελλο οι κακοί γαύροι''. Μέχρι και συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό έστελνε με επιστολή του.
Αντι να παραδεχτουνε οτι ο Θρυλος ειχε ομαδαρα ιδιαιτερα εκεινη τη δεκαετια που τα'χε σαρωσε ολα και κατεκτησε αλλους 3 τιτλους τιμια και καθαρα και με μπαλαρα οπως κανει παντα
Αν οχι μπαλαρα σιγουρα καλυτερη μπαλα απ'τον αντιπαλο