Η ΠΡΩΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ 1990



Έχουμε ξεκινήσει την παρουσίαση των ρυθμίσεων των χρεών Κοσκωτά στις αρχές της δεκαετίας του '90 και η πιο πρόσφατη ανάρτησή μας είχε να κάνει με τα ψευτοχρέη για το ΦΠΑ μεταγραφών που ποτέ δεν έγιναν, αλλά η Πολιτεία το απαιτούσε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Σήμερα θα δούμε το πώς γλύτωσε προσωρινά, για κάποιους μήνες μόνο, ο Ολυμπιακός τον βραχνά της Τραπέζης Κρήτης και κατάφερε να εξασφαλίσει κάποια έσοδα, τον Ιούλιο του 1990.
 
Πρόεδρος της ομάδος μας εκείνη την περίοδο ήταν φυσικά ο Ανάργυρος Σαλιαρέλης. Με το που τελείωσε η σεζόν 1989-90, ψαχνόταν να πουλήσει τον Ντέταρι, μπας και εξασφαλίσει ρευστό στα ταμεία της ΠΑΕ. Τελικά το πετυχαίνει στις 15 Ιουλίου (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 16-7-1990
 

 
Με το που γίνεται γνωστή η είδηση, ο Επίτροπος της Τραπέζης Κρήτης στον Ολυμπιακό, Ιωάννης Καμάρας, αρχίζει τα τρελά του και ανακοινώνει την πρόθεσή του να γίνει πρόεδρος στον Ολυμπιακό ουσιαστικά, θεωρώντας πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός πρέπει να περάσει στην κατοχή της Τραπέζης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 18-7-1990
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως βλέπουμε λοιπόν, διαβάζοντας προσεκτικά τα αποκόμματα, τα έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τα εισιτήρια των αγώνων, τις κρατικές επιχορηγήσεις, τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, είχαν δεσμευθεί από την ''καλή'' Τράπεζα Κρήτης, η οποία βεβαίως όλα αυτά τα έχει ξεχάσει μέχρι και σήμερα (που έχει απορροφηθεί από τη EUROBANK). Δικαστική απόφαση που να δικαίωνε την Τράπεζα στις απαιτήσεις της από την ΠΑΕ δεν υπήρχε, αλλά παρ'όλα αυτά ο Καμάρας ήθελε να έχει λόγο στις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Δίχως το παραμικρό νομικό έρεισμα οι αιτιάσεις του Καμάρα, την ώρα μάλιστα που στο παρελθόν είχε ζητήσει να δεσμεύσει τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ, αλλά το αίτημά του απερρίφθη από το δικαστήριο. Το καλοκαίρι του 1990 στη χώρα υπήρχε κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε σχηματιστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 1990. Την επομένη των ανακοινώσεων Καμάρα, με προσωπική του απόφαση ο Μητσοτάκης αποφασίζει να απαλλάξει προσωρινά τον Ολυμπιακό από τον βραχνά της Τραπέζης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 19-7-1990
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Συνοψίζουμε.
 
- Το 1989 και το 1990, η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν είχε το παραμικρό έσοδο. Όλα δεσμεύονταν από την Τράπεζα Κρήτης.
 
- Από τον Ιούλιο του 1990 μέχρι τη δεύτερη (ουσιαστικά πρώτη, αφού οι τότε διοικούντες την ΠΑΕ είχαν να πληρώσουν, δεν ήταν Ανάργυρος) ρύθμιση χρεών, του Φεβρουαρίου 1992, το Κράτος παρακρατούσε το 20% των εσόδων της ΠΑΕ από εισιτήρια-τηλεοπτικά-διαφημίσεις-χορηγίες-κρατικές επιχορηγήσεις. Αν κι εφόσον δικαιωνόταν δικαστικά η Τράπεζα στη διαμάχη της με τον Ολυμπιακό, το Κράτος θα της κατέβαλε την εγγύηση. Αν δικαιωνόταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός, το Κράτος θα επέστρεφε τα χρήματα που είχε ήδη παρακρατήσει από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
 
- Σε κάθε περίπτωση, επειδή η δικαστική διαμάχη της ΠΑΕ με την Τράπεζα Κρήτης ακόμη εκκρεμεί, το σίγουρο είναι ότι και η Τράπεζα, αλλά και το Κράτος, έχουν παρακρατήσει πολλά έσοδα της ΠΑΕ, τα οποία τώρα κάνουν ότι ξεχνούν.
 
- Με αυτήν την απόφαση άνοιξε ο δρόμος για την πώληση Ντέταρι, όπως και για την έλευση στη χώρα μας των τριών Σοβιετικών, Προτάσοφ-Σάβιτσεφ-Λιτόφτσενκο. Βεβαίως, όπως ξέρουμε, τα λεφτά που έδωσε η Μπολόνια για τον Ντέταρι δεν πήγαν στους Σοβιετικούς, αλλά τα έκανε παντελόνι ο Ανάργυρος, κάτι που καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τις τεράστιες ευθύνες του Κράτους στην ιστορία.
 
Αυτά συνέβαιναν πριν 24 χρόνια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Απίθανες απαιτήσεις της Τραπέζης, παρανοϊκές απαιτήσεις του Κράτους (θυμίζουμε και το ΦΠΑ που ζητούσε η Πολιτεία για μεταγραφές που δεν έγιναν), ανύπαρκτα έσοδα και πρόεδρός μας ένα άφραγκο λαμόγιο. Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά και να μην σηκώνουμε ψηλά τον αμανέ, αλλά να πατάμε στη Γη. Δεν έγιναν πριν 50 χρόνια. Οι περισσότεροι τα ζήσαμε...

Σχόλια

Εικόνα humicutter68

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα.Τα υπέροχα άρθρα σας θυμίζουν σε μας τους παλιούς ολυμπιακούς τα πέτρινα χρόνια,τη λαίλαπα Βαρδινογιάννη,τους λαθρέμπορους Καρρά-Μελισσανίδη,το δικό μας ....διαμάντι Αργύρη Σαλιαρέλη,τη Καταπράσινη Επο και Αθλητική Δικαιοσύνη και τόσα άλλα που θα θέλαμε μέρες να θυμηθούμε.Το θέμα είναι οτι και τότε και τώρα μόνοι μας πορευόμαστε και μόνοι μας είμαστε εναντίον όλων.Ούτε συμμάχους είχαμε τότε ούτε συμμάχους ψάχνουμε τώρα.Στα τσιμέντα της θύρας 4 του παλιού Καραισκάκη πανηγυρίζαμε,κλαίγαμε,φωνάζαμε,τσακωνό μαστε έχοντας ένα σκοπό.Το μεγαλείο του Ολυμπιακού μας και την αγωνιστική του κυριαρχία.Ευτυχώς που ζήσαμε τέτοιες εποχές για να ξέρουμε να δεχόμαστε και την ήττα και την απώλεια ενός τίτλου πράγμα που πολλοί οπαδοί μας νεότεροι δε το δέχονται.Μέσα από όλες αυτές τις ιστορικο-ποδοσφαιρικές αναφορές όχι μόνο ενημερώνετε μια νέα γενιά ολυμπιακών αλλά ανατριχιάζει μια παλαιότερη γενιά μ'αυτές τις αναμνήσεις.Να στε καλά και θα τα λέμε συχνότερα.

Εικόνα savvas gridlock

Kαλώς ήλθες φίλε.

Εικόνα tasos

Μπραβο Σάββα, δέν σέ ξέρω , αλλά αισθάνομαι ότι καθόμασταν δίπλα- δίπλα στό Καραϊσκάκης όταν συνέβαιναν αυτά τά γεγονότα.Αυτό τό άρθρο θά πρέπει νά τυπωθεί καί νά μοιρασθεί σέ όλους τούς Γαυρους. Νά μάθουν όλοι από τί λούκι πέρασε η ομαδα μέχρι ν'αναλάβει ο μεγάλος Σωκράτης καί ο Βαγγέλαρος.Καί αυτοί όμως γιουχαΐστηκαν από τούς ανιστόρητους νεογαύρους.Δέν βάζω τί παίκτες έχουν φέρει καί οι δύο ,αλλά θά ήθελα ΟΛΟΙ οι Γαύροι νά σκεφθούν τί μάχες έδωσαν καί κέρδισαν ενάντια στό βαρδινογιαννισμό καί στούς πολυμετοχικούς.Άς δούν τί γίνεται στό μπάσκετ-ελπίζω καί εκεί γρήγορα η παράγκα Βασιλακόπουλου-Γιανακόπουλου νά τελειώνει-.Καί κυρίως άς σκεφθούν πώς έπεσαν στό βάραθρο οι ποα,κούλες καί μπουγατσοκιμάδες.Άν όλα αυτά δέν έχουν γίνει από τό Σωκράτη καί τό Βαγγέλη ?Τότε ποιός?
Τά γράφω όλα αυτά γιατί δέν αντέχω μουρμούρες καί αποδοκιμασίες τή στιγμή πού όλοι βλέπουμε πώς οι ΑΡΔ,ορισμένοι πολιτικοί ,εκδοτικά συγγροτήματα χτυπούν αλυπητα καί κάνουν γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα ενάντια στό θρύλο.
Υ.Γ. Ισως τέτοια ιστορικά ντοκουμέντα καί άρθρα θά έπρεπε νά μπαίνουν στό πρόγραμμα τού γηπέδου κάθε Κυριακη πού παιζει η ομάδα.

Εικόνα savvas gridlock

Όπως τα λες είναι, Τάσο. Όλοι εδώ χαιρόμαστε όταν σχολιάζουν άτομα με τη δική σου νοοτροπία. Να'σαι καλά.

Εικόνα el trick

ΑΚΡΙΒΩΣ
Υ.Γ. Τότε όμως ο Ανάργυρος λεγόταν ΡΟΥΜΠΙΝΙΑΣ