Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΕΚ PART 1



Στο Internet κυκλοφορούν πολλά άρθρα από ''φωστήρες-ερευνητές'' της Πανάθας, σύμφωνα με τα οποία ''μία από τις πρώτες ενέργειες της Χούντας, μετά το πραξικόπημα του 1967, ήταν να απελάσει από την Ελλάδα τον επιτυχημένο Γιουγκοσλάβο προπονητή του ΠΑΟ Μπόμπεκ''. Έχουμε δει ότι η Χούντα έδιωξε τον Μπόμπεκ από τον Ολυμπιακό και πως τα παραμύθια σχετικά με τη φυγή του από τον ΠΑΟ και το ρόλο της Χούντας σε αυτά, δεν έχουν δράκο. (αναλυτικά το τι συνέβη στην πρώτη ΓΣ του ΠΑΟ επί Χούντας, εδώ). Σήμερα θα αρχίσουμε την εξιστόρηση των γεγονότων που σημάδεψαν τη θητεία του (πραγματικά μεγάλου) Μπόμπεκ στον Παναθηναϊκό. Ξεκινάμε με την έλευσή του στη χώρα μας, το Μάιο του 1963, ώστε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟ. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί ένα μήνα πριν και στις 17 Μαϊου 1963, ο Κροάτης τεχνικός έφτασε στην Ελλάδα (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-5-1963
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-5-1963
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-5-1963
 

 
Από τον Αύγουστο του 1963 άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ο Μπόμπεκ. Το πρωτάθλημα της σεζόν 1963-64, το περίφημο ''αήττητο που μόνον η Πανάθα έχει κατακτήσει'' (αήττητο της βαλίτσας, όπως έχουμε δει), ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου. Από την 4η κιόλας αγωνιστική, μετά τη νίκη επί του Απόλλωνα Αθηνών με σκορ 3-1, οι οπαδοί του ΠΑΟ, βλέποντας την ομάδα τους να αποδίδει πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, προέβαιναν σε επευφημίες υπέρ του Γιουγκοσλάβου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 8-10-1963
 

 
Το ματς με τον Απόλλωνα έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1963 και η εφημερίδα ''ΟΜΑΔΑ'' ήταν εβδομαδιαία, άρα δεν είχε δημοσιογραφικά νέα ημέρας. Συγκέντρωνε απλώς την ειδησεογραφία όλης της εβδομάδας που προηγήθηκε. Η καθημερινή αθλητική εφημερίδα ''Ηχώ'', την ίδια μέρα, μετέφερε κάποια περίεργα νέα εις βάρος του Μπόμπεκ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-10-1963
 

 
ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΕΙ Ο ΜΠΟΜΠΕΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 1966 ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ 1963, ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΤΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
 
Το κρατάμε αυτό, γιατί είναι εμφανές πως κάποιοι παράγοντες του ΠΑΟ δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΟ υπέρ του Γιουγκοσλάβου. Εκείνα τα χρόνια, το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό. Οι παίκτες δεν πληρώνονταν για να παίξουν ποδόσφαιρο (θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη όλο και κάτι έπαιρναν). Ο Μπόμπεκ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των παικτών, οι οποίοι αξίωναν την καταβολή μισθού για να αποδίδουν καλύτερα και να αφιερώνονται απερίσπαστοι στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 15-10-1963
 

 

 
Φυσικά η διοίκηση Πανουργιά-Νικολαϊδη φρόντισε αμέσως να βάλει στη θέση του τον αυθάδη τεχνικό. Όχι και να μας βάλει χέρι ο ξένος στα λεφτά ''μας''. Από πού θα βουτάμε μετά εμείς χρήματα;
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 29-10-1963
 

 
Ο Μπόμπεκ, που ήταν δυσαρεστημένος από διάφορα πράγματα, μεταξύ αυτών και από το μισθό του, φρόντισε να πετάξει τις πρώτες σπόντες σε συνέντευξή του το Νοέμβριο του 1963.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 5-11-1963
 

 
Οι ψίθυροι εντείνονταν και πλέον διάφοροι δημοσιογράφοι έγραφαν ανοιχτά το όνομα του παράγοντα που δεν πολυγούσταρε τον Μπόμπεκ. Αντώνης ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 14-1-1964
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 21-1-1964
 

 
Το πρωτάθλημα του 1964 έκανε τους πάντες να σιγήσουν και τα προβλήματα κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι. Η επόμενη σεζόν, 1964-65, ξεκίνησε κάπως καλύτερα για τον Μπόμπεκ, που παρέμεινε στον πάγκο του ΠΑΟ. Στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου όμως, οι φήμες για αντικατάσταση του Γιουγκοσλάβου επανήλθαν στο προσκήνιο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 31-12-1964
 

 
Άλλο ένα πρωτάθλημα για την Πανάθα έφερε την ηρεμία μέχρι το καλοκαίρι του 1965, αυτήν τη φορά όμως προέκυψε η ήττα στον τελικό Κυπέλλου από τον Θρύλο του ασύγκριτου ΜΠΟΥΚΟΒΙ, που ήταν ο δάσκαλος του Μπόμπεκ. Οι φωνές στο εσωτερικό της διοίκησης εν όψει της νέας περιόδου εις βάρος του Γιουγκοσλάβου άρχισαν να πληθαίνουν, ενώ ο Μαντζεβελάκης και ο Απόστολος Νικολαϊδης ''στράβωναν'' με την απήχηση που είχε ο Μπόμπεκ στις τάξεις των οπαδών της ομάδος. Σημαντικός παράγοντας βεβαίως ήταν και ο ''παραγοντισμός'', η αιώνια ασθένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τους διοικούντες την κάθε ελληνική ομάδα να θεωρούν τον προπονητή αναλώσιμο, αφού ''εμείς ξέρουμε καλύτερα, τι μας παριστάνει αυτός τώρα;''. Έτσι, η επόμενη σεζόν, 1965-66, θα ήταν μαρτυρική για τον προπονητή του ΠΑΟ. Παραθέτουμε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Δεκεμβρίου 1965 από το ρεπόρτερ του ΠΑΟ και προσωπικό φίλο του Μπόμπεκ, Μάκη Παπαζήση, στο ΦΩΣ. Ο Παπαζήσης ήταν ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που στήριξαν τον Μπόμπεκ στη μεγάλη του σύγκρουση με την πτέρυγα Νικολαϊδη-Μαντζεβελάκη, άρα κάθε άλλο παρά σκοπιμότητα εις βάρος του προπονητή μπορεί να του καταλογίσει κανείς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-12-1965
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Δομάζος έλεγε ''δεν με κοιτάζουν όλοι οι συμπαίκτες μου στα μάτια''. Φυσικά υπονοούσε ότι κάποιος τους βάζει να έχουν σκοπίμως μειωμένη απόδοση, για να πριονιστεί η καρέκλα του Μπόμπεκ. Το ποιος ήταν αυτός ''ο κάποιος'' και το πού οδήγησε αυτή η κόντρα που υπέβοσκε στο εσωτερικό του ΠΑΟ, θα το δούμε στην επόμενη σχετική ανάρτηση, η οποία θα αφορά το πώς χάθηκε για τον ΠΑΟ το περίφημο πρωτάθλημα του 1966, το πρώτο της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΒΙ.

Σχόλια

Εικόνα Ερυθροφύλακας

Αυτός και ο Κάιζερ Σόζε στους "usual suspects" για όσους έχουν δει το έργο!

Εικόνα savvas gridlock

O,τιδήποτε έχει βγει με Κέβιν Σπέισι. Καλά, ο Frank Underwood δεν υπάρχει. Αυτός ο χαρακτήρας προέρχεται από άλλο γαλαξία. Ίδιος ο Κόκκαλης είναι ρε πούστη. Πέντε μαλακίες σε κάθε επεισόδιο (που λέει ο λόγος, σοβαροί αθρώποι είμεθα)...

Εικόνα apostolos gaganis

Κεβιν Σπεϊσι, Τζεϊμς Γουντς, Ρεϊ Λιοτα, Κριστοφερ Γουοκεν, Γουϊλιαμ Νταφοε, Βινσεντ Πραϊς, Κριστοφερ Λι, παλια - παλια Μπορις Καρλοφ, Μπελα Λουγκοζι και...φυσικα ο πρυτανης, Αντονι Χοπκινς...

Εικόνα apostolos gaganis

Κι επειδη ξυπνησα με ορεξη σημερα, για παρε...μικρε και μια ακομα ΄΄τετοια΄΄ πενταδα: Νικολας Γκεϊτζ, Πητερ Κασιγκ, Τζερεμι Αϊρονς, Τζο Μαλκοβιτς, Τζουντ Λο. Μεχρι και του...λογου μου, τωρα που κοιταζω το εικονιδιο, θα μπορουσα να ταιριαξω σ΄αυτες τις παρεες...

ΥΓ. Ο Γουϊλιαμ βεβαια του Νταφοε, καλυτερα να γινει Βιλλεμ...

Εικόνα ΒΑΣΙΛΗΣ7

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΑΒΒΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑ!!!!!!!!!!!! Ο ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗΣ Ο ΒΑΛΙΤΣΟΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΟΥΤΣΕΝΕ!!!!!!!!!!! ΛΟΥΓΚΡΕΣ ΖΕΛΕΣ!!!!!!!!!!! ΓΑΜΙΕΤΑΙ Η ΔΑΒΑΚΗ!!!!!!!!!

Εικόνα ΒΑΣΙΛΗΣ7

ΚΟΥΤΣΑΙΝΕ