ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ, Ο ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ



Αφορμή γι'αυτήν την ανάρτηση στάθηκε κάτι που διαβάσαμε πριν λίγο στην ιστοσελιδάρα olympiacos24.gr.
 
ΥΓ.5: Εδώ ο Τιγράκος έβαλε αίθουσα στο «Μπλε Τζαμί» που την ονόμασε «Ωνάσης». Εντάξει, για να τσιμπήσει χορηγία το έκανε, αλλά ρε παιδιά ο Ωνάσης είναι Σμυρνιός, δεν είχε σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Φανταζόμαστε ΑΕΚάκια το ξέρετε ότι ήταν άλλη πόλη έτσι; Ας το πει κάποιος και στον Τιγράκο!
 
Τσίμπησε τη χορηγία των 100.000 ευρώ ο λαθρέμπορας Μελισσανίδης, αλλά ο Ωνάσης τι δουλειά έχει άραγε με την ΑΕΚ; Επί Χούντας, τα ΜΜΕ του ΠΑΟ τον παρουσίαζαν ως ''βάζελο''. Έβλεπαν το γίγαντα ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ να ξοδεύει καράβια με λεφτά για τον Θρύλο και ζούσαν με το όνειρο ''θα μας πάρει ο Ωνάσης και θα τον πατήσει το Γουλανδρή σας, αφού ο Ωνάσης έχει πιο πολλά λεφτά''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-2-1972
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-2-1972
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-2-1972
 

 
Ακόμη τον περιμένουν τα βαζέλια να εγγραφεί μέλος. Δύο χρόνια αργότερα, ο δικτάτορας Ιωαννίδης (σημαίνον μέλος του ΠΑΟ, όπως έχουμε δει εδώ, εδώ και βεβαίως εδώ) υποχρέωσε τον Ωνάση να πληρώσει για τη μεταγραφή του Φουξ στον ΠΑΟ, ώστε να τον διευκολύνει στις επιχειρήσεις του. Αυτές τις ενέργειες όμως δεν τις έκανε ο Ωνάσης με τη θέλησή του. Τι έκανε με τη θέλησή του; Το έχουμε δει, συγκεκριμένα μέσα από την εφημερίδα ''ΟΜΑΔΑ'' της 8ης Ιουλίου 1959, λίγες μέρες μετά το νταμπλ της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΤΟΥ '50. Το ξαναβάζουμε.
 

 
Έμεινε κάνας άλλος για να ζητιανέψουν λεφτά οι βαζελότουρκοι; Ούτε στου Λάτση να πάτε, κι αυτός γαύρος ήτανε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-11-1968
 

 
Υ.Γ. 1 Εννοείται πως ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν οπαδός του Πανιώνιου, αφού είχε καταγωγή από την Σμύρνη. Ο γιος του ο Αλέξανδρος ασχολήθηκε για ένα διάστημα με το Σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Δεν ήταν όμως μόνο Πανιώνιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Εξ άλλου οι περισσότεροι φίλαθλοι του Πανιωνίου, ακόμη και σήμερα, είναι φιλο-ολυμπιακοί.
 
Υ.Γ. 2 Από το άρθρο του olympiacos24.gr.
 
ΥΓ.4: Δεν είναι σωστό κανένας δικός μας να βρίζει την προσφυγιά. Η προσφυγιά δεν είναι ούτε «κτήμα» της ΑΕΚούλας Β Εθνικής, ούτε κανενός άλλου! Και στην ίδρυση και γιγάντωση του Ολυμπιακού έπαιξαν ρόλο μεγάλο οι πρόσφυγες και οι συνοικίες του Πειραιά, οι ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΕΣ γειτονιές μας είναι γεμάτες προσφυγικό στοιχείο! Οπότε οι ΑΕΚτζήδες ας κρατήσουν την... Τουρκιά τους και ας αφήσουν την προσφυγιά. Καλά κάνουν και οι Πανιώνιοι που τους κράζουν!
 
Ένας από αυτούς τους πρόσφυγες του Πειραιά είμαι κι εγώ (στην καταγωγή εννοείται). 100% σωστό το παραπάνω...

Σχόλια

Εικόνα tasos

Καλημέρα σύγαυροι, είμαι στερεολαδίτης στή καταγωγή αλλά γεννήθηκα καί μαγάλωσα στή Καισαριανή.Όι περισσότεροι γείτονες ήταν πρόσφυγες από τήν Ιωνία.Πολλοί γείτονες ήταν Απολλωνιστές γιατί ο Απόλλωνας μέχρι τό 1950 είχε έδρα τό γήπεδο τής Καισαριανής καί άν δέν πήγαινε στό γήπεδο πού τού παραχωρήθηκε στή Ριζούπολη -τελικά κουτσοί στραβοί σέ όλους παραχωρήθηκε ένα γήπεδο εκτός από τόν Ολυμπιακό πού ακόμη είναι στό νοίκι-ίσως νά κρατιόταν σέ κόσμο όπως ο Πανιώνιος .Πηγαίνοντας όμως κοντά στή κούλα απορροφήθηκε ουσιαστικά από αυτή.Όμως στή γειτονιά πού μεγάλωσα οι περισσότεροι ήμασταν Ολυμπιακοί.Βλέπετε η δεκαετία τού 50 ήταν η δεκαετία τού Θρύλου. Καί πάντως οι αεκούλες δέν ήταν οι περισσότεροι οπαδοί,'ομως τά παιδιά τους ήταν κατά μεγάλο ποσοστό Ολυμπιακοί. Παραμύθι τό περι προσφυγιάς .Πάντως άν στήν Ιωνία αναπτύχθηκε ο αθλητισμός καί τό ποδόσφαιρο ήταν στήν αξέχαστη Σμύρνη καί όχι στή Πόλη.

Εικόνα tasos

Ξέχασα νά συμπληρώσω ότι στή Καισαριανή ,πολλά μαγαζιά όπως κουρεία ,μανάβικα, μπακάλικα ,χασάπικα ,καφενεία μέχρι πρίν μερικά χρόνια είχαν τήν επωνυμία "Απόλλων Αθηνών"

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, το έχω δει κι εγώ αυτό στην Καισαριανή, όποτε πάμε σε καμιά ταβέρνα εκεί. Πάντως εγώ όποιον άνθρωπο άνω των 50 ετών ξέρω που λέει ότι είναι Απόλλων, είναι κρυφοβαζελάκι. Δεν ξέρω αν το έχεις διαπιστώσει κι εσύ αυτό στην Καισαριανή, Τάσο.

Εικόνα max1964

Και εγώ από οικογένεια προσφύγων κατάγομαι
Αλήθεια ποιοι πρόσφυγες τώρα πια 100 χρόνια μετά δεν ζει κανένας (μόνο η μνήμη τους ) . Οι περισσότεροι από προσφυγιά ξέρουμε από τα βιβλία του δημοτικού η από καμμία ταινία (εγώ ήμουν τυχερός πρόλαβα μια γιαγιά που μου τα έλεγε ) .
Η προσφυγιά χρησιμοποιείται μόνο για να κονομήσουν ορισμένοι (μια συγκεκριμένη ομάδα ) . Αλήθεια οι οπαδοί της ξέρουν τον τροπο που φέρθηκαν οι πρόσφυγες που έκαναν κουμάντο στην ΑΕΚ , στους πρόσφυγες που είχαν στήσει σκηνές μέσα στο χώρο του γηπέδου ?
Σε παρακαλώ ψάξτο λίγο

Εικόνα savvas gridlock

Τι να ψάξουμε ρε max, εδώ κάνανε εγκαίνια στα Φιλαδέλφεια με δόξα και τιμή το 1929, με προσκεκλημένο τον Ελευθέριο Βενιζέλο (που ήταν Ολυμπιακός) και απ'έξω πέθαινε κόσμος από την πείνα. Το γήπεδό τους διαμορφώθηκε με κρατικά λεφτά το 1937, επί Μεταξά, από το χιτλερικό δήμαρχο Αθηναίων Κοτζιά, που ήταν πρόεδρος στον ΠΑΟ, αλλά μοίραζε λεφτά σε όλους (πλην Ολυμπιακού, που πήρε κάτι ψίχουλα για έργα σε ένα δημοτικό κολυμβητήριο της πλάκας).

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ισχύει αυτό, Σάββα, για τους φιλο-ολυμπιακούς πανιώνιους; Σίγουρα, ο Πανιώνιος έχει γαμηθεί από τον Βαρδινογιάννη και οι οπαδοί του έχουν κάθε λόγο να είναι τουλάχιστον αντιπαναθηναϊκοί. Όπως και στο μπάσκετ τους έχουν πηδήξει. Η σφαγή του 96 είναι χαρακτηριστική. Ο καλύτερος Πανιώνιος όλων των εποχώνε είχε ιστορική ευκαιρία να πάει στους τελικούς και το στερήθηκε από τη διαιτησία.

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, ισχύει. Δεν αφορά τους οργανωμένους, τους ''Πάνθηρες''-γατάκια, αλλά τους φιλάθλους του Πανιωνίου. Αν τύχει ποτέ να βρεθείς στη Νέα Σμύρνη σε μέρα αγώνα του Θρύλου και αράξεις σε καμιά καφετέρια να τον δεις, θα καταλάβεις.

Εικόνα xristoforas

Σαββα περπατουσα μια μερα απο Νικαια προς Κερατσινι τωρα προσφατα...και κοιτουσα τις ταμπελες και τους τειχους...και σε καποια φαση βλεπω στη Λαμπρακη ενα αυτοκολλητο των ιωνικων ''ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ''...καλα θα μου πεις τωρα...κοτζαμ Νικαιωτης και δεν ηξερα οτι η Νικαια ειναι προσφυγουπολη? εχουμε φερει και ισοπαλια μαλιστα με σκορ 1-1 με ενα προσφυγικο σωματειο την ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ εμεις ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ,που χει κι εναν τρελο οπαδο ασπρομαλλη......
ο Πειραιας σα Δημος εχει παμπολλες προσφυγικες συνοικιες...και τα χανουμια πανε να καπηλευτουνε αυτο το πραγμα για τι (δυο λεξεις που σημαινουν για ποιο λογο/πραγμα..μιμουμαι βεβαια και τον Μουραταρο σε ενα βιντεο :P)

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, κατάλαβα ποιον ''ασπρομάλλη'' λες. Τη Χαλκηδόνα, όταν την είχε ο Σπανός, την στηρίζανε μόνον οι υπάλληλοι της ΕΤΕΚΑ. Όσο για την προσφυγιά, όλος ο Πειραιάς είναι γεμάτος πρόσφυγες, αλλά το αποκορύφωμα είναι η Περαματάρα, που χτίστηκε από πρόσφυγες.

Εικόνα nmavronas

Aπό την ιστορία αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά.