Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟ 1973



Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 1973. Στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδος της σεζόν 1973-74, ο ΠΑΟ υποδέχεται την ΑΕΚ στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην Ελλάδα φυσικά έχουμε Χούντα, αν και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος έχει διορίσει πολιτική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη. Πρόεδρος στον Παναθηναϊκό είναι ο χουντικός κινηματογραφιστής Σπύρος Ανέστης, που εξελέγη στη Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΑΟ στις 30 Ιουνίου 1973, έπειτα από εντολή του ''μαύρου ταξιάρχου'' των ΕΑΤ-ΕΣΑ και μέλους του ΠΑΟ Δημήτρη Ιωαννίδη. Πρόεδρος στην ΑΕΚ είναι ο χουντικός εφοπλιστής και πρόεδρος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ όπως έχουμε δει, εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη κόντρα ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων σχετικά με το ποιος παίρνει τα περισσότερα λεφτά από τη Χούντα. Προπονητής στον ΠΑΟ είναι ο Ούγγρος Πούσκας και στην ΑΕΚ ο Άγγλος Άντερσον. Βρισκόμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος και οι δύο ομάδες τρέφουν ελπίδες πως θα εκθρονίσουν την πρωταθλήτρια ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Παραμονές του αγώνα, γίνεται μία σύσκεψη, παρουσία του τότε ΓΓΑ της Χούντας Βλαδίμηρου, του τότε προέδρου της ΕΠΟ και μέλους του ΠΑΟ Δέδε και των δύο προέδρων των ομάδων, στην οποία αποφασίζεται η μετάκληση ξένων διαιτητών για το παιχνίδι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-10-1973
 

 
Φτάνει η Κυριακή και το ματς διεξάγεται κανονικά, με τον ΠΑΟ να κερδίζει με σκορ 1-0, με ένα πέναλτυ που καταλογίστηκε κάπου μεταξύ 91' και 93'. Παραθέτουμε το ρεπορτάζ των δύο ημερησίων αθλητικών εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας της εποχής, όπως και το ρεπορτάζ μίας πολιτικής εφημερίδας, πριν περάσουμε στα σχόλια (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ 15-10-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 15-10-1973
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 15-10-1973
 

 

 

 
Το πληρέστερο ρεπορτάζ το έχει η δευτεριάτικη έκδοση της εφημερίδας ''Αθλητική Ηχώ'', στην οποία διαβάζουμε τις δηλώσεις του τότε εφόρου της ΑΕΚ, του κυρίου Χανιώτη. Σύμφωνα με αυτές, παρά το ότι είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Τετάρτης να ανακοινωθεί το όνομα του διαιτητή της αναμέτρησης στις δύο ομάδες μισή ώρα πριν αρχίσει το ματς, ένα ''συλλογικό όργανο του ΠΑΟ'' κυκλοφόρησε ανήμερα του παιχνιδιού με την είδηση ότι οι διαιτητές του ματς θα ήταν Βέλγοι. Ήξερε δηλαδή πολύ καλά το ποιοι θα διαιτήτευαν το ματς, προφανώς με διαρροή που προέκυψε από τη διοίκηση του ΠΑΟ, η οποία ενημερώθηκε από την ΕΠΟ του πράσινου Δέδε. Ο πρόεδρος του συνδέσμου φίλων ΑΕΚ Βύρωνος, κύριος Στεφανίδης, στην επιστολή που έστειλε στην ''Ηχώ'' αμέσως μετά τη λήξη του ματς, αναφέρει ότι από τα μεγάφωνα του δημοτικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανακοινώθηκε πως μόνον οι άνθρωποι του ΠΑΟ γνώριζαν την προέλευση των 3 διαιτητών πριν την έναρξη του αγώνα. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ διαμαρτύρονται πως η ανατροπή του παίκτη του ΠΑΟ (και ''βέρου Έλληνα'', όπως έχουμε δει) Ντεμέλο από τον ποδοσφαιριστή Στεφανίδη της ΑΕΚ έγινε μετά το 90', σε χρονικό σημείο δηλαδή που δεν θα έπρεπε να συνεχίζεται το ματς, ενώ κάποιοι θεωρούν πως ο Ντεμέλο βούτηξε. Την επομένη του αγώνα, μαθαίνουμε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 16-10-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-10-1973
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 16-10-1973
 

 

 

 
Ο Βέλγος διαιτητής της αναμέτρησης Ντελκούρ, σε συνέντευξή του στο Λάμπη Τσιριγωτάκη της ''Ηχούς'', δηλώνει πως μόνο δύο άτομα είδε αφότου προσγειώθηκε στην Ελλάδα. Τον πρόεδρο της ΕΠΟ κύριο Δέδε και τον κύριο Καλογερά, επίσης στέλεχος της ΕΠΟ. Ο κόσμος της ΑΕΚ βράζει και αποφασίζει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο ματς με τον Ηρακλή στα Φιλαδέλφεια την επόμενη αγωνιστική, ενώ η διοίκηση της ΑΕΚ στοχοποιεί το Δέδε, προαναγγέλλοντας ενέργειες εναντίον του. Αρκετοί δημοσιογράφοι και παράγοντες του ποδοσφαίρου ζητούν την τιμωρία του Άγγλου προπονητή της ΑΕΚ Άντερσον, ο οποίος όπως είδαμε παραπάνω δήλωσε μετά το τέλος του ματς ότι ''ο διαιτητής Ντελκούρ εξασφάλισε τις επόμενες διακοπές του στην Ελλάδα''. Την επομένη εκδίδεται μία ανακοίνωση από την ΑΕΚ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-10-1973
 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-10-1973
 

 

 

 

 
''Σκηνοθεσία'' λοιπόν για την ΑΕΚ η μετάκληση των Βέλγων διαιτητών, με το Θεοδωρακόπουλο να κράζει το Δέδε ως παράγοντα που ''διορίστηκε από άνθρωπο που αποχώρησε από το καθεστώς που ήλεγχε η 21η Απριλίου'', εννοώντας με αυτό τον Ασλανίδη, ο οποίος δήλωνε εκείνη την περίοδο του φθινοπώρου 1973...''δημοκράτης''. Τα υπόλοιπα που λέει όμως ο Θεοδωρακόπουλος, είναι και τα σημαντικότερα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, υπήρξε συμφωνία Θεοδωρακόπουλου-Ανέστη στη σύσκεψη της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου να μετακληθεί ο Βέλγος διαιτητής Λορώ, τον οποίον μπορούσε να προσεγγίσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΕΚ, μέσω του ναυτιλιακού γραφείου που διατηρούσε στις Βρυξέλλες. Οι επαφές Θεοδωρακόπουλου-Λορώ έγιναν και έκτοτε ο πρόεδρος της ΑΕΚ άφησε τα πάντα στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Ενώ λοιπόν περίμενε να δει αυτόν το διαιτητή, έπεσε από τα σύννεφα μόλις αντίκρυσε από τις εξέδρες του δημοτικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον...Ντελκούρ. Ο Δέδες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προανήγγειλε τιμωρίες των παραγόντων που ξεφεύγουν με απρεπείς δηλώσεις, ενώ τόνισε ότι εκ της θέσεώς του φροντίζει να βοηθάει όλες τις ομάδες. Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της ΕΠΟ προκάλεσαν την αντίδραση πολλών φίλων της ΑΕΚ, που μετέτρεψαν το ματς με τον Ηρακλή στα Φιλαδέλφεια την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 1973 (το οποίο κέρδισε ο Ηρακλής με σκορ 2-1) σε συλλαλητήριο εις βάρος της ΕΠΟ του πράσινου Δέδε, απαιτώντας δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό Μαρκεζίνη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-10-1973
 

 

 
Έτσι καθάριζε τα ντέρμπυ επί Χούντας ο ΠΑΟ, με 12ο παίκτη το μέγα Παναθηναϊκάρχη πρόεδρο της ΕΠΟ Δέδε. Δυο μήνες μετά, παραιτήθηκε ο Θεοδωρακόπουλος από την προεδρία της ΑΕΚ, βρίζοντας το βάζελο, ''τη μόνη ομάδα που παίρνει λεφτά από τη Χούντα''.

Σχόλια

Εικόνα xristoforas

1.εκπροθεσμο..μετα το 91'..ενα λεπτο καθυστερησεων ειχε δωσει/δειξει ο διαιτητης (δεν υπηρχε τεταρτος να σηκωνει ταμπελα τοτε)
2.σταματησε ο ντεμελο πριν το εκτελεσει και αυτο απαγορευεται!
3.βουτια ηταν οπως βλεπουμε και τη φωτο (κι οχι μονο απτη φωτο αλλα κι απο της δηλωσεις και το ρεπορταζ)
και 4. απο στημενο διαιτητη δοθηκε!

ΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΠΕΕΕΝΑΛΤΙ....