3.000 ΓΑΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΤΟ 1960



Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 1960. Στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1960-61, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το ματς διεξάγεται στην Τούμπα, την έδρα του ΠΑΟΚ. Νικητής αναδεικνύεται ο Θρύλος με σκορ 2-0, με τέρματα που σημείωσαν ο Σοφιανός στο 55' και ο μέγας Αριστείδης Παπάζογλου στο 74'. Ο κύριος Θόδωρος Νικολαϊδης, που ακολούθησε την αποστολή του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψει το ματς στο ''ΦΩΣ'', χαρακτηρίζει το γκολ του Σοφιανού ως ''το συγκλονιστικότερο της τελευταίας δεκαετίας''. Η Καλαμαριά χάνει πέναλτυ ενώ το σκορ ήταν 0-1, το οποίο πέναλτυ σύμφωνα με το ''ΦΩΣ'' ήταν ανύπαρκτο. Το ίδιο γράφει και η ''αντικειμενική'' εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη ''ΟΜΑΔΑ'', χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη τη διαιτησία του Φατούρου, ενός ακόμη διαιτητή-κομάντο του ''βαλιτσοφόρου'' Μαντζεβελάκη (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-10-1960
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 2-11-1960
 
 
 

 
Στο 33', μετά από ένα κόρνερ, συγκρούονται στον αέρα ο Πολυχρονίου του Ολυμπιακού με τον Σφαιρόπουλο της Καλαμαριάς και πέφτουν και οι δύο στο χορτάρι. Ο αδερφός του Σφαιρόπουλου, που παρακολουθούσε το ματς από τις κερκίδες του γηπέδου της Τούμπας, μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και κλοτσάει στο κεφάλι τον πεσμένο Πολυχρονίου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-10-1960
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 2-11-1960
 
 
Στο γήπεδο της Τούμπας θα βρεθούν και 3.000 γαύροι εκδρομείς και στρατιώτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο περίπου 8.000 θεατών. Μετά το τέλος του ματς θα αποθεώσουν τους νικητές ποδοσφαιριστές του Θρύλου, μπουκάροντας στον αγωνιστικό χώρο και μεταφέροντας στους ώμους τους τον Υφαντή, τον Πολυχρονίου και το Σάββα Θεοδωρίδη στα αποδυτήρια. Για δύο ώρες μετά το τέλος του παιχνιδιού, η Θεσσαλονίκη θα αναστατωθεί από τα 25 πούλμαν των εκδρομέων οπαδών του Θρύλου, που διέτρεχαν την πόλη και οι ρυθμικές κραυγές των γαύρων ''Ο-λυ-μπι-α-κός Ο-λυ-μπι-α-κός'' δονούσαν την ατμόσφαιρα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-10-1960
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-11-1960
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 2-11-1960
 

 
Η πιο συγκινητική στιγμή της αναμέτρησης ήταν μετά το τέλος του αγώνα, όταν κάποιοι τυφλοί φίλαθλοι αναζήτησαν το μέγα τερματοφύλακα του Θρύλου ΣΑΒΒΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ώστε να τον αγκαλιάσουν και να τον φιλήσουν. Η περιγραφή από την εφημερίδα ''ΟΜΑΔΑ'' είναι συγκλονιστική.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 2-11-1960
 

 

 
Μέρες σαν κι αυτήν (και μάλιστα πολλές, όχι 1-2...) κοσμούν την ιστορία του Ολυμπιακού και μετατρέπουν ένα απλό σωματείο σε Θρύλο του ελληνικού και παγκοσμίου αθλητισμού...
 
Υ.Γ. Μετά το ματς παντρεύτηκε και ο μέγας Μίμης Στεφανάκος την (Πειραιώτισσα) ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη. Εδώ μια φωτογραφία από το γάμο τους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-11-1960
 

Σχόλια

Εικόνα xristoforas

δεν αντεχω να μην το γραψω.....τωρα κατι γατακια βγαινουν σελφι το 2014....Ο ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΒΓΑΖΑΝ ΣΕΛΦΙ ΦΩΤΟ ΤΟ 1960...ΟΥ ΡΕ ΓΑΤΑΚΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ..ΠΡΙΝ ΑΠΟ 54 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΕ..τι να λεμε τωρα τα παντα ολα απο τοτε.......χοχοχο!
ωραιο ζευγαρι παντως....κουκλαρα η Καραγιαννη ως νεαρη σε ηλικια!

Εικόνα Bad7

Η Πειραιωτισσα Καραγιαννη μετα πηγε με τον βαζελο τον Κωσταντινου

Εικόνα Bad7

Οποτε λεγεται κατι για γαυρους στη σαλονικα γελανε σα ν'ακουσανε κατι αστειο οι μπουγατσες και αυτοι ομως ξερουνε οτι οι γαυροι οπως ειναι σ'ολη την Ελλαδα ετσι ειναι και στη σαλονικα

Εικόνα amy_edessa_7

Δυστυχώς γι αυτούς είμαστε περισσότεροι από όσους πιστεύουν!! Σίγουρα οι περισσότεροι είναι φοιτητές (ή προσωρινοί κάτοικοι, όπως εγώ) αλλά υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι, Θεσσαλονικείς!
Θυμάμαι σκηνικό στη Πλατεία Ναβαρίνου, στο 1-3 της Βρέμης, φοιτητής τότε, να 'χω σηκωθεί στη καρέκλα και να τινάζω τις τέντες από πάνω από την χαρά μου! Χαχαχα! Την ίδια ώρα, στη Μελενίκου, κάποιοι δεν άντεξαν (μάλλον το είχαν παίξει άσσο...) και πήγαν και έκαναν λαμπόγυαλο ένα μαγαζί...φωτοβολίδες κτλ...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Φίλε, Μελενίκου με Αρμενοπούλου γωνία είχε γαυρομάγαζο ο Μάκης, βέρος Θεσσαλονικιός. Πασίγνωστος γαύρος σε όλη την αθλητική Θεσσ/ίκη. Μεγάλος σε ηλικία (περίπου 65 χρονών), καυστικός, αυθεντικός, αθυρόστομος, κιμπάρης. Ένας γαύρος μάγκας με τα όλα του. Όσοι γαύροι έχουν πάει Θεσσ/ίκη πρέπει να τον ξέρουν. Εκεί μέσα σύχναζαν κι' άλλοι παλιοί γαύροι που έγραψαν ιστορία παλαιότερα και έχουν κάνει και φυλακή για τον Θρύλο μας (ένας από αυτούς πήγε επειδή συνελήφθη στο ξακουστό τρένο που πήγε στις Σέρρες). Τέλος πάντων. Ο Μάκης έκλεισε ξαφνικά το μαγαζί πέρυσι. Πήγα να δω αγώνα εκεί μια μέρα και μου κόπηκαν τα πόδια όταν είδα την ταμπέλα ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Εκεί πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια με τον Θρύλο. Εκεί πανηγύρισα το final-4 του 2012, την εξάρα στο Αεκάκι, το διπλό στη Μασσαλία και πόσα άλλα. Εκεί έσπασα το μαγαζί μαζί με τον Μάκη(!!!) στον τρίτο τελικό του μπάσκετ το 2010. Το μαγαζί, λίγο καιρό μετά, πέρασε σέ έναν Αλβανό θαμώνα, τον Λορέντζο. Καλό παιδί. Παοκτσής, αλλά προσπάθησε να διατηρήσει τη γαυρίλα του μαγαζιού. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Η γαυροπαρέα έσπασε και τράβηξε ο καθένας το δρόμο του. Ο Μάκης ήταν η έμπνευση του μαγαζιού.

Στο μαγαζί πήγα συστημένος από τον σύγγαυρο και ξάδερφο, Στέλιο, παλαιότερο φοιτητή στη Θεσσ/ίκη. Έμαθα ότι το 1997, όταν κατακτήσαμε την ευρωλίγκα, το μαγαζί είχε στο ταβάνι ερυθρόλευκα μπαλόνια σε δίχτυ, τα οποία τα άφησε ο Μάκης να πέσουν όταν πήραμε την κούπα. Παράλληλα, το πάτωμα ήταν πλημμυρισμένο με 10 πόντους σαμπάνια. Τρέλα!

Στο final-4 του 2012 είχαμε βγει έξω από το μαγαζί, εκστασιασμένοι και φωνάζαμε συνθήματα. Πολλοί, μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου, είχαμε βγαλμένες μπλούζες και τις ανεμίζαμε στον αέρα. Φυσικά, δεν ήμαστε οι μόνοι, αφού από παντού ακούγονταν κραυγές!!! Για όσους δεν ξέρουν από Θεσσαλονίκη, το μαγαζί ήταν καρακέντρο. Πάνω από την Καμάρα.

Ο Μάκης έγινε αντικείμενο επιθέσεων δύο φορές, απ' όσο ξέρω. Η μία ήταν σχετικά πρόσφατα. Μία μέρα που έλειπα εγώ, έσκασαν μύτη καμιά 40ριά πιτσιρικάδες και έκαναν κάτι ζημιές. Ο Μάκης βγήκε έξω μόνος του, δε μάσησε. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Την επόμενη μέρα πήγε μαζί με το γιο του, τον Αλέκο, σ' έναν σύνδεσμο του Π.Α.Ο.Κ. (δε θυμάμαι ποιον) και ανέβηκε πάνω μόνος του! Ο γιος του περίμενε από κάτω έντρομος και με το κινητό ανά χείρας για παν ενδεχόμενο. Ο Μάκης πήγε και τους τα έψαλλε κανονικά!

Και ένα τελευταίο χιουμοριστικό περιστατικό. Στο μαγαζί του Μάκη σύχναζαν και κάποιοι αλλόθρησκοι φυσικά. Ένας ήταν πολύ μαλάκας. Εξαιρετικά μαλάκας. Δεν ήταν κακός, μαλάκας ήταν. Ερχόταν και όλη μέρα μπρίζωνε τον Μάκη. Μια μέρα ο Μάκης έβγαλε ένα χαρτί και έγραψε ότι ο τάδε είναι μαλάκας και το γύρισε σε όλο το μαγαζί για να το υπογράψουν! Το υπέγραψαν όλοι ανεξαιρέτως! ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Όταν λέω ανεξαιρέτως... το υπέγραψε και ο τάδε! Τόσο μαλάκας ήταν!!! Φυσικά, αυτό το γεγονότο έγινε σημαία για τον Μάκη κάθε φορά που τον μπρίζωνε ο τάδε και του το πετούσε στη μάπα με πολλά γέλια.

Καλή του ώρα του Μάκη και τον ευχαριστώ για τα ωραία χρόνια.

Εικόνα μαγκας πειραιωτης

α ρε φιλε,να ξερεις τι μου θυμισες τωρα!!φοιτητης κ γω στην θεσσαλονικη εχω περασει απειρες ωρες στον μακη βλεποντας τον θρυλο μας!!καφεδες,μπυρες,πανηγυρια,φοβος κ εννοια μη μας κανουν κανενα ντου τα παοκια!ομορφα χρονια!δεν ξερω εαν θυμαμαι καλα,αλλα ο αλεξ,πρεπει να ηταν αεκτζης κ για αυτο τον λογο μαζευοντουσαν κ λιγοι αεκτζηδες,φιλοι ου αλεξ,κ βλεπαν που κ που κ αυτοι την αεκ.παντως,απο φιλο μου που ειναι σαλονικα,εχω κ γω την ενημερωση οτι εκλεισε.αλλα κ πριν κλεισει,μου ειχε πει οτι ειχε χαλασει το κλιμα,οτι δεν ηταν οπως ειμασταν παλιοτερα...παντως,οσον αφορα τα πεσιματα,νομιζω οτι ο μακης εχει δεχτει επιθεση πανω απο 2 φορες οπως γραφεις.οπως κ να χει,σευχαριστω για τις μνημες που μου ξυπνησες!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Είναι πιθανόν να έφαγε και πάνω από δύο πεσίματα. Εγώ πάντως για δύο ξέρω. Και μάλιστα θυμήθηκα και σε ποιον σύνδεσμο πήγε. Στους Μακεδόνες ήταν.

Καλό ήταν το κλίμα, απλώς είχε γεράσει και ο Μάκης μωρέ. Τον Αλέκο, να σου πω την αλήθεια, δεν τον πολυπήγαινα. Δεν είχαμε πολλά πολλά. Αλλά δε νομίζω ότι ήταν χανούμι. Γαύρος νομίζω ότι ήταν.

Πότε σπούδασες αδερφέ;

Εικόνα apostolos gaganis

Εξαιρετικό σχόλιο. Πηγαίο, με μια αυθεντικότητα σαν κι΄αυτού που το γράφει.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ, αλλά οι έπαινοι να πάνε όλοι στον Μάκη. Αυτός είναι ο εμπνευστής.

Εικόνα Bad7

Χαχαχαχαχαχα ωραιος!!!!Θρυλος Πα-ντου!!!!

Εικόνα amy_edessa_7

Μπράβο κι από μένα για την ανάρτηση!

Μάλλον δεν είχαν δει πότε το Σάββα να αγωνίζεται, απ' αυτά που άκουγαν όμως τον είχαν κάνει εικόνα στο μυαλό τους και τον αγαπούσαν! Πόσο περίεργο φαίνεται αυτό σε μας που καιγόμαστε να δούμε τα ριπλέι όταν γυρίσουμε σπίτι μας...;;;
Τον Φλεβάρη στη Βέροια (στο 0-5) ήταν 2 παιδιά δίπλα μας στο πέταλο και ο ένας έκανε περιγραφή του ματς στον άλλον, στη αρχή μας φάνηκε αστείο, μέχρι να γυρίσουμε και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει...

Εικόνα savvas gridlock

Aυτά είναι. Βάλε από τη μία τον ένα που δεν βλέπει και πάει στο γήπεδο μόνο για να ακούσει αναμετάδοση από το φίλο του, με τον άλλον που δεν ξέρει κατά πού πέφτει το Καραϊσκάκη και είναι μονίμως στο ''παντελονιάζει ο Μαρινάκης και μας κοροϊδεύει''.

Εικόνα μαουνιέρης

Ναί, ρε Σάββα! Έτσι είναι... Όταν το σκέφτομαι, μου έρχεται να κάνω φόνο...

Εικόνα Αλέξανδρος Λ.

καταλαβαίνεις Σάββα πόσο λυπάμαι κάποιους πιτσιρικάδες που αγνοούν την ιστορία του Σάββα Θεοδωρίδη και αναφέρονται μειωτικά στο πρόσωπό του.

Εικόνα savvas gridlock

Είναι της μόδας Αλέξανδρε να βρίζεις σήμερα το Σάββα Θεοδωρίδη. Υπερασπίζεται τον Ολυμπιακό και τον βρίζουν οι βάζελοι, άρα οι ιντερνετικές ορδές ολυμπιακάρων πρέπει να ξεράσουν χολή επάνω του.

Εικόνα REDHERAKLIO

ΝΕΟΓΑΥΡΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ...ΚΑΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ.

Εικόνα nmavronas

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΒΒΑ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΙΚΕΣ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ. ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΔΥΟ ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ. ΤΟΝ ... ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΩΤΣΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ...

Εικόνα apostolos gaganis

Τί να πω; Ξύπνιοι κι οι δυο απ΄τα χαράματα για την Ολυμπιακάρα... Η φωτογραφία με τον τυφλό νεαρό να γυρίζει το αριστερό του μάγουλο στον μεγάλο Θεοδωρίδη, για να τον ασπαστεί εκείνος, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Αν το σκεφτείς λίγο... Δεν τον βλέπει. Μόνο τον νιώθει. Δεν τον έχει δει καθόλου στον αγώνα, για ν΄απολαύσει τις αποκρούσεις του... Έχει ακούσει μονάχα τις αντιδράσεις του πλήθους και ό,τι ενδεχομένως του΄χουνε πει για το παιχνίδι του Σάββα. Και χαίρεται με την ψυχή του τη στιγμή... Σε ζηλεύω ρε μάγκα, όπου και νάσαι τώρα, γιαυτη τη σκηνή ΠΟΥ ΕΖΗΣΕΣ...