ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΑΚΟΛΑ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΤΟ 1998



Σαν σήμερα, όπως είδαμε νωρίτερα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 1998, έγινε το περιβόητο ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που διεκόπη ενώ ήμασταν μπροστά με 2-1 στο σκορ, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1998-99. 5.000 γαύροι ακολούθησαν τον Θρύλο στη Θεσσαλονίκη και είδαν το παιχνίδι από τις κερκίδες της Τούμπας, σε μία ιστορική εκδρομή (με πολλά παρελκόμενα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας...).
 

 
Σε αυτήν την ανάρτηση θα εστιάσουμε στο ματς και στο τι πραγματικά έγινε σε αυτό, από το διαιτητή Παπαπέτρου κατά κύριο λόγο, αλλά και από τα όργανα απονομής Δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο. Παραθέτουμε το βίντεο με τις φάσεις του αγώνα.
 

 
Ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται για τη διαιτησία του αγώνα, θεωρώντας πως πριν το πέναλτυ που κέρδισε ο Γκόγκιτς, για να γίνει το 2-1, υπάρχει οφσάιντ του Σέρβου επιθετικού του Ολυμπιακού. Δεν υπάρχει κάποιο replay από το οποίο μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Για το πέναλτυ που καταλόγισε ο Παπαπέτρου στο μαρκάρισμα του Κατσιαμπή στον Γκόγκιτς, ακούμε τον οπαδό του ΠΑΟ δημοσιογράφο Θαναηλάκη στο MEGA (ιδιοκτησίας μεταξύ άλλων και του τότε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟ ομίλου Βαρδινογιάννη) να λέει στο διάστημα 01:23-01:29 του βίντεο ότι ''ο Παπαπέτρου θεώρησε πως ο Κατσιαμπής τράβηξε τη φανέλα του Γκόγκιτς''. Αυτό ακριβώς είπε και ο ίδιος ο διαιτητής στον παρατηρητή Δημήτρη Ντάουλα, σύμφωνα με την ''Ελευθεροτυπία''.
 
Mετά την οριστική διακοπή της αναμέτρησης, ο Bασίλης Bουράκης επικοινώνησε με τον Γιάννη Παπαπέτρου περισσότερο για να τον κατσαδιάσει και λιγότερο για να πληροφορηθεί τις απόψεις του για τις επίμαχες φάσεις.
Ο «αρχιδιαιτητής» άκουσε τον πρωταγωνιστή της Tούμπας να του λέει ότι ο Kατσιαμπής τράβηξε από τη φανέλα τον Γκόγκιτς (για να στηρίξει την αποψή του στο πέναλτι) και ισχυρίστηκε ότι ήταν λάθος του που δεν έβγαλε κόκκινη κάρτα στον παίκτη του ΠAΟK. Ο Aθηναίος έλεγε στον Bασ. Bουράκη ότι οι άνθρωποι του ΠAΟK δεν διαμαρτυρήθηκαν για το πέναλτι, αλλά για το ξεκίνημα της φάσης (οφσάιντ), όμως ο επόπτης (Nικ. Φεσόπουλος) δεν ύψωσε σημαία, για να του δώσει δικαίωμα να σταματήσει την εξέλιξη της φάσης.
Aντίθετα, στο ακυρωθέν γκολ των γηπεδούχων ο Γ. Παπαπέτρου παραδέχτηκε προς τον «αρχιδιαιτητή» ότι έδειξε σέντρα, γιατί δεν είχε δει τη φάση, αλλά γύρισε, κοίταξε τον επόπτη, ο οποίος του είπε ότι ο Tάκολα έβαλε το χέρι του. Ο Γ. Παπαπέτρου αναρωτήθηκε προς τον Bασ. Bουράκη: «Aν πήγαινα στη σέντρα και το γκολ ήταν με το χέρι, τι θα γινόταν σήμερα; », όμως ο «αρχιδιαιτητής» αντέτεινε πως «αυτό θα έκανε κάθε διαιτητής με προσωπικότητα...».
 
Και στο replay φαίνεται πως ο Κατσιαμπής πατάει την μπάλα, αλλά ψηλά με το χέρι του σπρώχνει τον Γκόγκιτς. Τονίζουμε και πάλι πως δεν έχουμε βρει κανένα replay που ξεκαθαρίζει το αν ο Γκόγκιτς καλυπτόταν από τον Κατσιαμπή στο ξεκίνημα της φάσης. Αν υπάρχει τέτοιο replay, ας μας το δείξει κάποιος και θα παραδεχθούμε πως ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός. Το σίγουρο σε αυτήν τη φάση είναι πως
 
Ο ΚΑΤΣΙΑΜΠΗΣ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΓΚΟΓΚΙΤΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ, ΑΛΛΑ Ο ''ΓΑΥΡΟΣ'' ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΒΑΛΕ ΜΕ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ.
 
Στη δεύτερη περίπτωση για την οποία διαμαρτύρονται οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, στο ακυρωθέν γκολ του Τάκολα, όπως διαβάζουμε και παραπάνω ο ''γαύρος'' διαιτητής Παπαπέτρου έδειξε αμέσως τη σέντρα, κατακυρώνοντας το γκολ. Ο επόπτης όμως, που είχε καθαρό οπτικό πεδίο, έμεινε καρφωμένος στη θέση του. Το αν έκανε όντως χέρι ο Τάκολα, δεν είναι ξεκάθαρο από κανένα από τα replay που έχουμε, γιατί δεν βλέπουμε σε επανάληψη τη φάση από κάποια κάμερα που βρίσκεται κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο επόπτης που υπέδειξε το χέρι. Μόνο από μια κάμερα που βρισκόταν στην άλλη μεριά του γηπέδου (στην αντίθετη δηλαδή από αυτήν που βλέπουμε εμείς τα replay), θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα διαφωτιστικό replay για ό,τι συνέβη, κυρίως επειδή θα βλέπαμε το τι είδε ο επόπτης. Δεν υπάρχει λόγος όμως να ψάχνουμε κάτι τέτοιο πλέον. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Μίρκο Τάκολα μίλησε στο δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο, όπως διαβάζουμε στην ''Καθημερινή'' του Αλαφούζου της 16ης Ιουλίου 2009.
 
Ο Μάριο Τάκολα που πέρασε κάποτε από τον ΠΑΟΚ είχε μείνει στην ιστορία για ένα γκολ που σημείωσε εναντίον του Ολυμπιακού και που ποτέ δεν μέτρησε γιατί ο διαιτητής Παπαπέτρου ισχυρίστηκε ότι τον είδε να το σημειώνει με το χέρι. Κάποτε τον ρώτησα αν όντως είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του και μου απάντησε ότι «αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς το γκολ δεν θα μετρούσε» - το παλικάρι ήξερε τι έπρεπε να πει!
 

 
Ο ΤΑΚΟΛΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΩΣΤΑ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ.
 
Αυτή ήταν η περιβόητη ''διαιτησία του Παπαπέτρου'' στην Τούμπα το 1998. Ένα πέναλτυ καθαρό πάνω στον Γκόγκιτς που καταλογίστηκε δίχως να αποβληθεί ο Κατσιαμπής, όπως θα έπρεπε να γίνει, αλλά κι ένα γκολ του Τάκολα που σωστά ακυρώθηκε. Το αν η φάση του πέναλτυ ξεκινάει από οφσάιντ του Γκόγκιτς, ακόμη και σήμερα δεν το ξέρουμε, αλλά δεν το ξέρει και κανείς Παοκτζής που διαμαρτύρεται. Προφανώς λοιπόν οι Παοκτζήδες διαμαρτύρονται χωρίς λόγο, γιατί η μόνη ομάδα που αποδεδειγμένα αδικήθηκε από το διαιτητή Παπαπέτρου, ήταν ο Ολυμπιακός (κόκκινη κάρτα στον Κατσιαμπή). Ας δούμε όμως και το τι κάνανε οι Παοκτζήδες, πέραν της διακοπής του ματς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-11-1998
 

 

 

 
Ο επόπτης Φεσόπουλος, που τόλμησε να επιτρέψει στον Γκόγκιτς να συνεχίσει την προσπάθεια (δίχως να ξέρουμε αν καλυπτόταν), πήγε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από το ξύλο που έφαγε. Από την πρώτη στιγμή, οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν κατηγορηματικοί για τις δύο φάσεις. Στο replay του ακυρωθέντος γκολ του Τάκολα, φαίνεται πως διαμαρτύρονται όλοι μαζί, ενώ αργότερα δήλωναν τα ίδια.
 
Στο μεταξύ, όσον αφορά το διακοπέν ντέρμπι, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έσκιζαν τα ρούχα τους χθες ότι «ο Ιταλός Τάκολα χρησιμοποίησε καθαρά το χέρι του στη φάση του 82ου λεπτού και συνεπώς καλώς ακυρώθηκε από τον επόπτη το γκολ», ενώ ο Σίνισα Γκόγκιτς βεβαίωνε ότι «ο Κατσαμπής τον τράβηξε από τη φανέλα στη φάση του πέναλτι».
 
Την επομένη η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.
 
«H ΠAE ΟΛYMΠIAKΟΣ καταγγέλλει προς πάσα κατεύθυνση όσα απαράδεκτα και τραγελαφικά συνέβησαν στον αγώνα της Tούμπας μεταξύ της ομάδας μας και του ΠAΟK.
H αμφισβήτηση είχε αρχίσει όλη την εβδομάδα πριν από το ματς και κορυφώθηκε σε στημένες εκπομπές και δηλώσεις επωνύμων, που είχαν κι έχουν ως στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και το γόητρο αλλά και την υπεροχή του Ολυμπιακού.
Tραμπουκισμοί στις εξέδρες, εκφοβισμός παραγόντων, απειλές κατά των MME και βία μέσα στον αγωνιστικό χώρο, από ομάδες έξαλλων οπαδών, δεν συμβάλλουν στην βελτίωση του ποδοσφαίρου.
Οι δήθεν ισχυρισμοί για εύνοια της διαιτησίας είναι απαράδεκτοι και γελοίοι και η διοίκηση του ΠAΟK δεν πρέπει να παρασύρει τους φιλάθλους σε λάθος κατεύθυνση για να βγάλει από πάνω της τις όποιες ευθύνες.
Ο ΠAΟK όπως και όλες οι άλλες μεγάλες ομάδες θα πρέπει να δέχεται την ήττα. Aπορίας άξιον είναι η εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στην περίπτωση του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όπου ο διαιτητής Mπίκας αδίκησε κατάφωρα τον ΠAΟK, μη δίνοντας καθαρό πέναλτι. Tότε ΟΛΟI σίγησαν.
Kαι θα ήταν φρόνιμο, ειδικά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, να αποφεύγει εμπρηστικές δηλώσεις. Tο γιατί το ξέρει καλύτερα ο ίδιος από κάθε άλλον. Ο Ολυμπιακός ούτε έχει ανάγκη ούτε επιδιώκει εύνοια από διαιτητές και αυτό το έχει δηλώσει επανειλημμένα και το έχει επιβεβαιώσει και στην πράξη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αποδεικνύεται και από την λεπτομερή μελέτη όλων των στοιχείων, οι αποφάσεις της διαιτησίας στις επίμαχες φάσεις ήταν απόλυτα σωστές.
H ΠAE Ολυμπιακός καταγγέλλει και την απαράδεκτη και αχαρακτήριστη ενέργεια της ET3, να κάνει εκπομπή οπαδίστικου περιεχομένου αμέσως μετά τον αγώνα της Tούμπας και να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα. Eκπομπή μιας Kρατικής Yπηρεσίας, που δεν είχε ούτε καν τις αρχές της στοιχειώδους δεοντολογίας, να ακουστεί και η άλλη άποψη. Οι συντελεστές της εκπομπής ``δίκασαν'' χωρίς στοιχεία και μίλησαν οπαδίστικα αν και δεν γνώριζαν κανονισμούς απ' ό,τι φάνηκε, αλλά και παραβλέποντας την αλήθεια. Kαι δεν είχαν δυστυχώς την ελάχιστη ευαισθησία και ανθρωπιά να καταδικάσουν τον τραυματισμό του βοηθού διαιτητή, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Nοσοκομείο.
H ΠAE Ολυμπιακός, εκφράζοντας και τα αισθήματα όλων των φιλάθλων της ομάδας μας, περιμένει την άμεση λήψη μέτρων και αποφάσεων από κάθε αρμόδιο φορέα και θα αντιδράσει ανάλογα, γιατί δεν είναι διατεθειμένη να συνδράμει στην διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος βίας, τραμπουκισμού και παρανομιών».
 
Φυσικά, ''η εκπομπή της ΕΤ-3'' που μνημονεύεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ήταν η γνωστή ''Δίκη της Δευτέρας'' του Κυριάκου Θωμαϊδη, που παρουσίασε το περιβόητο video με τον παρατηρητή του αγώνα Λευτέρη Γενεράλη να λέει στο διαιτητή Παπαπέτρου ''σφύρα τη λήξη να φύγουμε'' (ακόμη και σήμερα έτσι μνημονεύει το Γενεράλη ο ''σαγόνιας''), την ώρα που είχαν μπουκάρει οι Παοκτζήδες μέσα στο γήπεδο. Αυτό για κάποιον περίεργο λόγο, που μόνο ένα μυαλό στο οποίο είναι σφηνωμένη μπουγάτσα με στόκο μπορεί να αντιληφθεί, θεωρήθηκε μεγάλη εύνοια του Ολυμπιακού και απόδειξη πως ήταν προαποφασισμένη η διακοπή του ματς, αφού ''ευκαιρία έψαχναν οι εντεταλμένοι διαιτητές του Κόκκαλη να τελειώσουν το παιχνίδι εις βάρος του ΠΑΟΚ''. Δηλαδή την ώρα που στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν πάρα πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ, ο Γενεράλης έπρεπε κατ'αυτούς να πει στον Παπαπέτρου ''κάνε ό,τι μπορείς για να συνεχιστεί το ματς και να μην τιμωρηθεί η μεγάλη ΠΑΟΚάρα''. Οι γελοίες φυλλάδες της Θεσσαλονίκης προκαλούν με τα γνωστά κείμενα των λαλαλάδων δημοσιογράφων τους, με αποτέλεσμα ο ''περήφανος λλλαός του ΠΑΟΚ'' να ξεσηκωθεί και να διοργανώσει ''συλλλλλλαλλλητήριο σε λλλέω βρε αφού''.
 
"Ο λαός του ΠΑΟΚ απαιτεί το ντέρμπι του Σαββάτου να επαναληφθεί". Το σύνθημα αυτό δόνησε απόψε την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και ο λαός του "Δικεφάλου" έστειλε το μήνυμα του σε όλη την Ελλάδα, ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την αδικία.
Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -τουλάχιστον εβδομήντα λεωφορεία έφτασαν από τις γύρω περιοχές- πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, προκειμένου να αντιδράσουν στην κακή διαιτησία του κ.Παπαπέτρου που "πυροδότησε" το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
"Φωνή λαού, οργή θεού" υποστηρίζουν οι οργανωμένοι σύνδεσμοι και όντως αυτό το απέδειξαν με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο οι "ασπρόμαυροι" οπαδοί που συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, για να βροντοφωνάξουν την αδικία που υπέστη η ομάδα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο παλμός της συγκέντρωσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς εκτός από τη διακοπή του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, ο "Δικέφαλος" κινδυνεύει με βαριά τιμωρία από τρεις έως πέντε αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών. Μάλιστα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με συνθήματα τους τόνισαν στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, πως αν δεν λάβει θέση σε αυτό το πρόβλημα τότε δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κυβέρνηση.
Στη διοργάνωση βρέθηκαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, πολλοί αθλητές από τα υπόλοιπα τμήματα της ομάδας, παλαίμαχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και οι δημοτικές αρχές. Ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας, Γιώργος Τουρσουνίδης, που μίλησε στο συλλαλητήριο τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ μόνο ενωμένος θα μπορέσει να βρει το δίκιο του, ενώ η Βούλα Πατουλίδου από την πλευρά της υπογράμμισε το πόσο ευτυχισμένη είναι που βρίσκεται στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Επίσης μίλησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ.Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, κ.Αλεξόπουλος, ο εκπρόσωπος των βετεράνων ποδοσφαιριστών Κούλης Αποστολίδης, ο μεγαλομέτοχος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ.Μπατατούδης και κ.Καλύβας, ενώ χαιρέτησαν από την εξέδρα της συγκέντρωσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Σπύρος Βούγιας και Αγάπιος Σαχίνης.
Στη συνέχεια, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό, Γιάννη Μαγκριώτη και στη συνέχεια συζήτησαν μαζί του τα θλιβερά επεισόδια του Σαββάτου. Το συλλαλητήριο και η πορεία έληξε ομαλά χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα επεισόδια.
Στο μεταξύ, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους χώρους του αθλητισμού. Συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό, Γιάννη Μαγκριώτη, ο Γ.Γ. του υπουργείου, Γιώργος Λυσσαρίδης, οι πρόεδροι των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή, ο νομάρχης, ο δήμαρχος και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής.
Ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι "ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μας από τη ζωή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και πολλά και εκείνο που πρέπει να πετύχουμε είναι συμφωνία πάνω στους κοινούς στόχους".
 
Το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1998, όπως είδαμε. Το ματς διεκόπη έπειτα από ντου των λαλαλάδων, οι διαιτητές ξυλοκοπήθηκαν, αλλά η απόφαση του αθλητικού δικαστή καθυστέρησε πάρα πολύ να βγει. Τελικά βγήκε στις 26 Νοεμβρίου 1998.
 
AΦAIPEΣH βαθμών (-3) στον ΠAΟK, κλείνει η Tούμπα για 5 αγώνες και το ντέρμπι κατακυρώθηκε στον Ολυμπιακό (2-0) - Ο «δικέφαλος» ποντάρει στην έφεσή του, μιλάει για ακραία απόφαση και οι οπαδοί του ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Pεπορτάζ: M. ΔPAKΟΣ - K. ΛAΣKAPEΛIAΣ
Από τη στιγμή που ο αθλητικός δικαστής (ο Δ. Σπύρου) δέχτηκε ότι ο τραυματισμός του επόπτη Νίκου Φεσόπουλου ήταν πραγματικός, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να περιμένει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Σε πρώτο βαθμό πλήρωσε πολύ ακριβά τη διακοπή του αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και απλώς ελπίζει να δικαιωθεί (εν μέρει) στη Δικαστική Επιτροπή της ΕΠΟ.
Το «τίμημα» της διακοπής μεταφράστηκε (σύμφωνα με τον Κανονισμό) σε ποινή αποκλεισμού της Τούμπας για πέντε αγωνιστικές (τα ματς με ΟΦΗ, Προοδευτική, Ιωνικό, Καβάλα και Εθνικό) αφαίρεση τριών βαθμών και κατακύρωση (με σκορ 2-0) του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού. Παρεμπιπτόντως, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ κλήθηκε να πληρώσει με πρόστιμο 750.000 δραχμών τα επεισόδια (ρίψη φωτοβολίδων) των δικών της οπαδών. Από το (δεκασέλιδο) σκεπτικό του αθλητικού δικαστή για την έκδοση της απόφασης το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στον τραυματισμό του Ν. Φεσόπουλου.
Ο ΠΑΟΚ υποστήριξε στην ακροαματική διαδικασία αφ' ενός μεν, ότι ο τραυματισμός ήταν «μαϊμού» αφ' ετέρου πως ο διαιτητής Γιάννης Παπαπέτρου θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει με τον τέταρτο ρέφερι της συνάντησης, τον Γιώργο Τσαγκαράκη. Ο αθλητικός δικαστής γνωμοδότησε ότι ο τραυματισμός ήταν πραγματικός και πως ο Γιάννης Παπαπέτρου δεν είχε δικαίωμα να τον αντικαταστήσει, από την στιγμή που (ο τραυματισμός του) οφειλόταν σε χτύπημα από οπαδό του ΠΑΟΚ. Το αξιοσημείωτο στο σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ο αθλητικός δικαστής εισάγει και ιατρικούς όρους. «Το γεγονός ότι δεν εμφάνισε απώλεια συνειδήσεως κατά την ιατρική εξέτασή του στ' αποδυτήρια (όπως ισχυρίστηκε ο ιατρός του ΠΑΟΚ, Γ. Οικονομίδης) δεν αναιρεί την ύπαρξη διασείσεως καθ' όσον το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι μικράς διάρκειας και να μην υπερβαίνει το ένα λεπτό της ώρας».
«ΗΤΑΝ ΑΚΡΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Μονόπλευρα είδε ο αθλητικός δικαστής και πήρε μια απόφαση που πλήττει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν αναγνώρισε στον ΠΑΟΚ ούτε ένα ελαφρυντικό. Υποκατέστησε καθηγητές Iατρικής, εργαστηριακές εξετάσεις και έβγαλε ιατρικά πορίσματα για να στερεώσει αυτή την ακραία απόφαση. Αυτές είναι οι επίσημες τοποθετήσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, γιατί υπάρχουν και αυτές των συνδέσμων οπαδών, πιο προχωρημένες, που θέλουν τους φιλάθλους να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να προχωρούν στον αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης- Αθήνας στο ύψος των Μαλγάρων και στην κατάληψη ζωτικών συγκοινωνιακών σημείων, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
«Ηταν ακραία απόφαση, που δεν μας αναγνώρισε καμία από τις προσπάθειες που κάναμε κι ούτε ότι έγιναν τα λιγότερα δυνατά μπροστά στην πρόκληση που υπήρξε. Δεν έλαβε υπ' όψιν του ο αθλητικός δικαστής ούτε τις συνθήκες που διαμόρφωσε το τρίο των διαιτητών, για να φτάσουμε σε αυτά τα γεγονότα. Εντάξει, αποφασίζει ένας άνθρωπος κι είναι δύσκολο, αλλά...
Στη δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων, που είναι πολυμελής και στην οποία πρόκειται να προσφύγουμε, ελπίζουμε σε διαφορετική απόφαση», δήλωσε χθες βράδυ στην «Ε» ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε σε «μια απόφαση που προκαλεί οργή», εξέφρασε την ευχή «οι αντιδράσεις του κόσμου να μείνουν μέσα σε πλαίσια που θ' απέχουν από ακραίες θέσεις» και ρώτησε: «Τι πιο βαρύ θα αποφάσιζε για τον ΠΑΟΚ ο δικαστής, αν είχαμε τα χειρότερα που είδαμε σε άλλους αγώνες; Γιατί στον συγκεκριμένο, με την πρόκληση που υπήρξε, είχαμε τα λιγότερα δυνατά».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Είναι λυπηρό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να στιγματίζεται ακόμη μια φορά από ενέργειες και αποφάσεις που πλήττουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του», λέει ο ΠΑΟΚ σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι δεν ελήφθησαν υπ' όψιν από τον αθλητικό δικαστή οι προσπάθειες εξυγίανσης του ποδοσφαίρου από τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του καί θέτει δυο θέματα: - Την απόδοση δικαιοσύνης από το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, στο οποίο θα προσφύγει ο ΠΑΟΚ. - Το ανεξέλεγκτο των αντιδράσεων των φιλάθλων που «λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας».
Στον ΠΑΟΚ, λίγο-πολύ, περίμεναν την απόφαση του Σπύρου, αν και οι παίκτες «σοκαρίστηκαν» από τους -3 βαθμούς και τις 5 αγωνιστικές, αλλά δεν βγαίνουν δημόσια να κάνουν σχόλιο. Δεν περίμεναν από έναν συνταξιούχο εφέτη: Nα στηρίζει την απόφασή του σε άκρως προσωπικές θέσεις και κυρίως να υποκαθιστά καθηγητές της Iατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και να θεωρεί πιο ισχυρό το φύλλο αγώνα από τις γνωματεύσεις των ανθρώπων αυτών. Κατατίθεται ώς τη Δευτέρα η έφεση του ΠΑΟΚ, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα συνέρχονται στην ολομέλειά τους οι εκπρόσωποι των συνδέσμων οπαδών της ομάδας σ' όλη την Ελλάδα κι αποφασίζουν για τη μορφή των αντιδράσεων. Μια γεύση έδωσε χθες ο Γιώργος Στεφανίδης, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής, ο οποίος μίλησε για δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας φθορές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.
Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζει την κατάθεση της έφεσής του και σ' αυτή την κίνηση συμφωνούν όλοι εκτός Αναστασιάδη, ο οποίος είπε στον Μπατατούδη: «Πρόεδρε να μην κάνουμε έφεση για να τους εξευτελίσουμε, αφού έτσι θέλουν, να προχωρήσουμε έτσι». Και εξηγώντας τη θέση του αυτή, είπε ότι «θα χρειαστεί και πάλι να κινηθούμε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και θα αποπροσανατολιστούμε από την κύρια αποστολή μας, που είναι η θωράκιση της ομάδας». Το μείζον, κατά τον Αναστασιάδη, είναι να ηρεμήσει η ομάδα και να θεμελιωθεί ένα καθεστώς αξιόπιστης διοίκησης. *Αδικαιολογήτως απών από τη χθεσινή προπόνηση ήταν ο Νάγκμπε. Αφορμή τα λεφτά που έχει να πάρει.
Του είπαν ότι θα τα εισπράξει (1 εκατ. δρχ.) σε λίγες ημέρες, αυτός απάντησε με βαριές εκφράσεις και δεν πήγε στην προπόνηση. Γιά την ώρα είναι άγνωστες οι αντιδράσεις Αναστασιάδη και διοίκησης. HΟ βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠAΣΟK, Στέλιος Παπαθεμελής, σχολιάζοντας την απόφαση του αθλητικού δικαστή επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Οταν επίσημες μαρτυρίες και ντοκουμέντα τα οποία προσκόμισαν οι παράγοντες του ΠAΟK καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς διαιτητών, παρατηρητών και κυρίως των αμέσως ενδιαφερομένων αντιπάλων, είναι ανεπίτρεπτο από ένα δικαστικό όργανο, έστω και αθλητικό, να θεμελιώνονται αποφάσεις οι οποίες προκαλούν και προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα.
H φίλαθλη οικογένεια όχι μόνο του ΠAΟK αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, ασφαλώς δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς συνέχεια την προσπάθεια αναζήτησης του δικαίου. Aνεξαρτήτως όμως της δευτεροβάθμιας κρίσης, η αθλητική δικαιοσύνη υπέστη για μια ακόμη φορά κλονισμό και απέδειξε πόσο δεμένη είναι με το αθηναϊκό κατεστηνένο».
 
Φυσικά, το παοκάκι έκανε έφεση στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.
 
ΣTΟN ΠAΟK ελπίζουν στη δικαίωση και οι οπαδοί του ετοιμάζουν αποκλεισμούς οδικών κόμβων, αεροδρομίου και σιδηροδρομικού σταθμού
Του Κώvστα Λασκαρέλια
Τις «ιατρικές γνώσεις» του αθλητικού δικαστή Δημήτρη Σπύρου, όπως αυτές καταγράφτηκαν στην πρωτόδικη απόφαση, προτάσσει ο ΠΑΟΚ στην έφεσή του στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ κι επιζητεί δικαίωση. Η έφεση, τελικά, κατατέθηκε χθες, αντί της Δευτέρας κι ορίστηκε να εκδικαστεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα. «Δεν αξιολόγησε σωστά το αποδεικτικό υλικό», λέει ο ΠΑΟΚ στην έφεσή του κι αναφερόμενος στην πρωτόδικη απόφαση συνεχίζει:
*Εκανε και το γιατρό για να στηρίξει μια αστήρικτη απόφαση όταν είναι κατατεθειμένες γνωματεύσεις καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, που λένε ότι ο επόπτης Φεσσόπουλος ήταν απόλυτα υγιής.
*Δεν ασχολήθηκε με το πρώτο σκέλος της υπερασπιστικής γραμμής ότι ήταν αναιτιολόγητη η μη συνέχιση του αγώνα.
*Στηρίχθηκε σε αποδεικτικό υλικό που συντάχθηκε από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της συνάντησης και σε αναξιόπιστους μάρτυρες, όπως οι παρατηρητές του αγώνα.
*Χρησιμοποίησε, από αυτό το αναξιόπιστο υλικό, επιλεκτικά ορισμένα σημεία και δεν αναφέρθηκε διόλου στο «Βούλγαροι» που αναφέρεται σε αυτό μόνο και μόνο για να μη χρειαστεί να πλήξει τον Ολυμπιακό. Το γοργό της κατάθεσης της έφεσης έγινε γιατί ο ΠΑΟΚ θέλει να ξεκαθαρίζει το γρηγορότερο δυνατό με αυτή την απόφαση και να είναι νωπές οι αντιδράσεις και οι τοποθετήσεις και πολιτικών προσώπων στην πρωτόδικη απόφαση. Αλλες αντιδράσεις θα υπάρξουν με πρωταγωνιστές τους συνδέσμους των φιλάθλων. Χθες βράδυ, στα γραφεία της ΠΑΕ, συνήλθαν οι εκπρόσωποι των 74 συνδέσμων. Υιοθετήθηκε μια σειρά αντιδράσεων, όπως οι αποκλεισμοί του αεροδρομίου της Μίκρας, του σιδηροδρομικού σταθμού, διαφόρων οδικών κόμβων και οι οποίοι θα ανακοινώνονται λίγες ώρες πριν από την εκδήλωσή τους, για να αιφνιδιάζουν.
Κατά τον ΠΑΟΚ η «αναιτιολόγητη μη συνέχιση του αγώνα» αποδεικνύεται με μια σειρά επίσημων εγγράφων και κυρίως με τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τις γνωματεύσεις γιατρών-καθηγητών πανεπιστημίου. Τα έγγραφα αυτά τα... παρέκαμψε ο αθλητικός δικαστής Δημήτρης Σπύρου.
Είναι το ντοκουμέντο που καταρρίπτει όλο το σκεπτικό της απόφασης και μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη του αγώνα και παράλληλα να εξαφανίσει ή να μειώσει την ποινή αποκλεισμού της Τούμπας. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που δεν θέλουν την υποστήριξη της έφεσης. Μετά τον Αναστασιάδη, ήρθε και ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Διονύσης Ψωμιάδης, αλλά και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Γιώργος Τουρσουνίδης, ενώ η πλειονότητα των φιλάθλων συντάσσεται σ' αυτή τη θέση.
Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου απλοί φίλαθλοι επικοινώνησαν με την ΠΑΕ, ζήτησαν να μην προσβάλει ο ΠΑΟΚ την απόφαση στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο και οι ίδιοι ζήτησαν ν' ανοιχθεί λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΕ.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Αγγελος Αναστασιάδης απευθύνθηκε χθες στους παίκτες του και τους ζήτησε να μείνουν προσηλωμένοι στη δουλειά τους και ν' αφήσουν τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστών, λέγοντας ότι «αυτή είναι δουλειά άλλων, εμάς μας πέφτει λόγος μέσα στο γήπεδο με καλό ποδόσφαιρο».
 
Το γελοίο πασοκοειδές που ακούει στο όνομα Τσοχατζόπουλος (εκλεγόταν βουλευτής στη Θεσσαλονίκη), δεν άργησε να πάρει θέση.
 
Χρειάζεται ψυχραιμία και να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για το θέμα με την τιμωρία του ΠΑΟΚ, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Στόχος είναι η ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Στη φάση αυτή πρέπει όλοι να αναμένουμε την απόφαση της επιτροπής Εφέσεων. Βεβαίως, το πρωτάθλημα έχει και ορισμένες συναισθηματικές θα έλεγα προϋποθέσεις. Πρέπει να νιώθουν όλοι οι φίλαθλοι ότι υπάρχει ένα πλαίσιο δίκαιο και διαφανές. Επειδή έχουν γίνει πολλές δηλώσεις τις τελευταίες μέρες και επειδή εγώ ως υπουργός Πολιτισμού συμβαίνει να έχω τη γενική αρμοδιότητα για τα θέματα αυτά".
"Θα έλεγα ότι δεν είναι τώρα ώρα για δηλώσεις, είναι ώρα για υπεύθυνους χειρισμούς. Και θα παρακαλέσω όλους με ψυχραιμία να περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων διότι πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του αθλητικού χώρου, φυσικά και της Θεσσαλονίκης και των ομάδων της", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΚΑΤΑΦΩΡΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ"
Παρέμβαση της πολιτείας για την "εξυγίανση" της κατάστασης στο χώρο του αθλητισμού ζητάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή την απόφαση του αθλητικού δικαστή για τιμωρία της ομάδαςποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ.
Στην ανακοίνωση του κ. Τσοχατζόπουλου αναφέρεται: "Η απόφαση του αθλητικού δικαστή, που ολοκλήρωσε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της ομάδας του ΠΑΟΚ και πίκρανε αφάνταστα όχι μόνο τους οπαδούς, αλλά και το σύνολο του λαού της Θεσσαλονίκης, καθώς και γενικότερα το φίλαθλο κόσμο, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα διαχρονικό και ακανθώδες πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και εξευτελίζει τους θεσμούς του αθλήματος.
Το πρόβλημα των γνωστών- αγνώστων που λυμαίνονται τα ποδόσφαιρο και δεν το αφήνουν να εξελιχθεί απρόσκοπτα και ανεπηρέαστα, που ευτελίζουν το άθλημα και δημιουργούν συναισθήματα αποστροφής και απομάκρυνσης του κόσμου από ένα γνήσια φιλολαϊκό άθλημα είναι καιρός να βρει τη λύση του.
Η πολιτεία, δια του αρμόδιου υπουργού Αθλητισμού, οφείλει να παρέμβει προκειμένου να εξυγιάνει την όλη κατάσταση. Από την πλευρά τους όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες-δικαστικοί και διοικητικοί- οφείλουν να ξεπεράσουν τις όποιες σκοπιμότητες και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του συναισθήματος του δικαίου που έχει μέχρι σήμερα παραβιασθεί κατάφωρα.
Είναι καιρός λοιπόν να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουμε τις ευθύνες μας, ανυπόκριτα και άμεσα, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης, να αποκλεισθεί οριστικά η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον και να εξυγιανθεί ο χώρος του ποδοσφαίρου προς όφελος του ίδιου του αθλήματος και του αθλητισμού γενικότερα."
 
Ο ψύχραιμος αρχικά Βενιζέλος, όταν είδε τον εσωκομματικό του αντίπαλο στη Θεσσαλονίκη Τσοχατζόπουλο να γλείφει ''το λλλαό του ΠΑΟΚ'', αποφάσισε να πλειοδοτήσει σε ''παοκοφροσύνη''.
 
"Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΠΑΟΚ είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο ή κυρίως την ομάδα αυτή. Θέτει εν αμφοβόλω το πλαίσιο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος".
 
Αυτήν τη σύγκρουση στο εσωτερικό της τότε κυβέρνησης επεσήμανε και (η κάθε άλλο παρά αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση Σημίτη) εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία''.

«Παλιομοδίτικα» χαρακτήρισε τα όσα ο Ακης Τσοχατζόπουλος διατύπωσε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Ανεπίτρεπτος λαϊκισμός, ευτελής ψηφοθηρία», ήταν ο χαρακτηρισμός του Κυριάκου Σπυριούνη, ενώ ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην «πολιτική της κερκίδας για άντληση πολιτικής επιρροής».
«Λυπούμαι βαθύτατα, γιατί ορισμένοι αντί να στηρίζουν υπεύθυνους χειρισμούς σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται η γενική γραμματεία Aθλητισμού, επιδίδονται σε εύκολες και μεγαλόστομες δηλώσεις, που επιχειρούν να εκμεταλευθούν παλιομοδίτικα και απροκάλυπτα την ευαισθησία των φιλάθλων, χωρίς πρακτικό, φυσικά, αποτέλεσμα», ήταν η αναφορά Βενιζέλου στις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου μία μέρα πριν, στο αεροδρόμιο Αθηνών, όπου μίλησε για «νονούς του ποδοσφαίρου» που χτύπησαν τον ΠΑΟΚ, για «ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο, που δεν θα επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές», για κατανόηση στο «αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πόλη».
Στα της «ευθύνης της πολιτείας» υπήρξαν δύο αντιδράσεις:
H μία από κύκλους του υφυπουργείου Aθλητισμού ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος θα δικαιούται να μιλήσει για ευθύνες της πολιτείας, αν υπογράψει το νομοσχέδιο για τον Aθλητισμό που ένα μήνα τώρα κρατά κλεισμένο στο συρτάρι του γραφείου του», και η άλλη από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος από την Κομοτηνή είπε στην «Ε» ότι «τις όποιες αδυναμίες του ποδοσφαίρου έχουμε εντοπίσει, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε στο περί αθλητισμού νομοσχέδιο, στο οποίο θα πρέπει να έχουμε και τις προτάσεις των μεγάλων ομάδων της πόλης μας».
Ευθεία αναφορά στην τοποθέτηση Τσοχατζόπουλου έγινε από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον Κυριάκο Σπυριούνη και το βουλευτή επικρατείας Παρασκευά Παρασκευόπουλο. Τόνισαν:
Κυριάκος Σπυριούνης: «Eίναι ανεπίτρεπτος ο καλλιεργούμενος λαϊκισμός. Ο λαός έχει χορτάσει από ευτελή ψηφοθηρία. Είναι καιρός όλοι μας, με σοβαρότητα, ευθύνη και λογική, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, της πατρίδας» και ως ένα από τα προβλήματα αυτά, χαρακτήρισε την αδικία που έγινε σε βάρος του ΠΑΟΚ, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ευθύνη. Και εξήρε τον υπουργό Πολιτισμού, Βαγγέλη Βενιζέλο, για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος μίλησε για «προσφορά αρνητικών υπηρεσιών, όταν αντιλαμβάνονται το χώρο της κερκίδας ως χώρο άντλησης πολιτικής επιρροής». Μίλησε ακόμη για σαθρότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Διαπίστωσε την ανάγκη εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, αλλά έδειξε μια απέχθεια στην αναγωγή του θέματος σε κόντρα Bορρά-Nότου. Eίπε όμως, ότι πρέπει να αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες αλλαγών, κάθαρσης και εξυγίανσης.
Κατά Τσοχατζόπουλου και Βενιζέλου κινήθηκε ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος τόνισε: «Aυτοί που μαλώνουν ποιος θα πρωτοσώσει τον ΠΑΟΚ, δεν ενδιαφέρονται να σώσουν τον ΠΑΟΚ, αλλά να σωθούν οι ίδιοι. Για να σωθεί ο ΠΑΟΚ, χρειάζεται η κοινή θέληση όλων μας, χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλίες. Ολα τα άλλα είναι απάτη και, αν θέλετε, πολιτική απάτη».
Στις θεσεις Τσοχατζόπουλου τοποθετήθηκε από την Αθήνα και ο υφυπουργός Aθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, ο οποίος τόνισε: «Eχω επανειλημμένα δηλώσει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί. Η νόσος του, μάλιστα, είναι χρονία. Απαιτούνται, κυρίως, διαδικασίες αυτοκάθαρσης. Ταυτόχρονα όμως, η μοναδική επιτρεπτή παρέμβαση από πλευράς πολιτείας, είναι η θεσμικού τύπου παρέμβαση, μέσω του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος σύντομα θα συζητηθεί στη Bουλή. Είναι αυτονόητο ότι όποιος διαθέτει στοιχεία αρμοδιότητας δικαστικών αρχών, οφείλει να τα καταθέσει».
Καμία κάλυψη για τις δηλώσεις του δεν είχε ο υπουργός Eθνικής Aμυνας και ο υπουργός Πολιτισμού για την απάντηση, ούτε από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έβαλε μία άλλη διάσταση στο πρόβλημα, ούτε και από τον Νίκο Ακριτίδη, ο οποίος, μάλλον, επιχείρησε να κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων. Τοποθετήθηκαν:
Ο Στέλιος Παπαθεμελής, επαναλαμβάνοντας το δικαιολογημένο των αντιδράσεων του κόσμου της Θεσσαλονίκης, για τα διαφορετικά κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται οι ομάδες του Λεκανοπεδίου σε σχέση με τις ομάδες της περιφέρειας, και εξέφρασε την ευχή να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα με την απόφαση του Eφετείου.
Ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε ότι τιμωρία του ΠΑΟΚ αναδεικνύει μία άλλη πλευρά της δημόσιας ζωής, αυτή που εδραιώνει τη διαιρετική ψυχολογία των πληβείων της περιφέρειας και των πατρίκιων του κέντρου. «Χρόνια τώρα -δήλωσε ο τέως υπουργός- οι πολίτες παρακολουθούν την άνιση εν πολλοίς μεταχείριση σε βάρος των ομάδων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας γενικότερα». Tέθηκε από το βουλευτή Θεσσαλονίκης ένας κίνδυνος, που δεν αντιλαμβάνονται οι «εδραιωμένοι στον αθλητικό χώρο μηχανισμοί εξουσίας» και δεν είναι άλλος από την καθιέρωση και πολιτισμικά, μιας σχισματικής λογικής, που θα διαιρεί στα δύο τον εθνικό χώρο. Ο πρώην υπουργός απευθύνει έκκληση σε όσους έχουν την ευθύνη «να επανορθώσουν, ασκώντας μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας».
Ο Νίκος Ακριτίδης μίλησε για μια απόφαση που δημιουργησε το αίσθημα της αδικίας στον ΠΑΟΚ και την κοινωνία της πολιτείας και διατάραξε την κοινωνική ηρεμία. Οπως τόνισε, πρέπει ν' αποδώσουν το περί δικαίου αίσθημα και πρέπει «ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται, για να αποκατασταθεί η ηρεμία και ομαλότητα», και ζήτησε, ακόμη, τόλμη και υπευθυνότητα.
Διαφορετική θέση πήρε ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος, αφού μίλησε για την αδικία που έγινε στον ΠΑΟΚ, ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργείται μ' αυτήν την απόφαση. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στον υφυπουργό Aθλητισμού Ανδρέα Φούρα, από τον οποίο ζήτησε «ν' αποφασίσει πού θέλει το ποδόσφαιρο και να πράξει αναλόγως».
Η δήλωση Βενιζέλου δεν είχε ως αποδέκτη μόνο τον υπουργό Eθνικής Aμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τα... διαπλεκόμενα και τον Σωκράτη Κόκκαλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Aυτοί που χρειάζεται να λάβουν μηνύματα δεν είναι οι φίλαθλοι, αλλά κάποιοι άλλοι. Και σ' αυτούς τα μηνύματα δεν στέλνονται με λόγια διά των εφημερίδων, αλλά με υπεύθυνες ενέργειες, που αφορούν καταστάσεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό, και δεν σχετίζονται φυσικά μόνο με τον αθλητισμό, αλλά και με πολλούς άλλους χώρους. Aυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα που στέλνω εγώ ως υπουργός Πολιτισμού προς όλους τους αποδέκτες». Κατά τον κ. Βενιζέλο:
- Tο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΠΑΟΚ είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο, ή κυρίως, την ομάδα αυτή. Θέτει εν αμφιβόλω το πλαίσιο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος, και
- Πρέπει το συντομότερο δυνατό να αρθεί κάθε αίσθηση αδικίας και αδιαφάνειας. Κάθε άλλη αντιμετώπιση είναι κοντόφθαλμη και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός. Σίγουρα, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου και ως αθλήματος και ως σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και ως ζωντανού και τηλεοπτικού θεάματος.
Στο θέμα του ΠΑΟΚ υπήρξαν χθες το βράδυ δύο τοποθετήσεις:
– Eνα ομόφωνο ψήφισμα του Nομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ζητά την «αποκατάσταση της αλήθειας και της δικαιοσύνης στη δευτεροβάθμια επιτροπή» και από την πολιτεία «την έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου για την προστασία του ποδοσφαίρου από την αδικία», και
– Mία δήλωση του Απόστολου Αλεξόπουλου, σε σύσκεψή του με συνδεσμίτες, ότι δεν πρόκειται να εκποιήσει το μπάσκετ, όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο, που αναζητεί πελάτες όπου Γης.
 
Οι Παοκτζήδες αποκλείουν την εθνική οδό στα Μάλγαρα.
 
Για τρεις περίπου ώρες, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στα διόδια των Μαλγάρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξοντωτική τιμωρία που τους επέβαλε ο αθλητικός δικαστής για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό.
Περισσότεροι από 2.000 παοκτσήδες σταμάτησαν την κυκλοφορία στην εθνική οδό, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό "Κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟΚ". Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι από τα διόδια των Μαλγάρων πέρασε το πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ και καταχειροκροτήθηκε από τους οπαδούς. Ο αρχηγός, Γιώργος Τουρσουνίδης, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον κόσμο που βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους και τους υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή, όμως δεν χρειάστηκε η επέμβαση τους καθώς ο αποκλεισμός του εθνικού δρόμου έληξε ομαλά.
Στη συνέχεια, οι φίλοι του "Δικεφάλου" ελευθέρωσαν το δρόμο και αναχώρησαν για την Βέροια, προκειμένου να παρακολουθήσουν το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την τοπική ομάδα για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Οι κινητοποιήσεις όμως των οπαδών του ΠΑΟΚ θα συνεχιστούν και αύριο, με αφορμή την ποινή των 30 εκατομμυρίων δραχμών που επέβαλε στην ομάδα τους η ΕΠΑΕ για την απαγόρευση της εισόδου των αθηναϊκών τηλεοπτικών καναλιών και κυρίως του Super Sport στην Τούμπα, στο παιχνίδι με την Ελευσίνα.
Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο με τους αποκωδικοποιητές του Filmnet στο χέρι και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με πορεία προς τα γραφεία του συνδρομητικού καναλιού στην οδό Ανθέων, όπου και θα τους καταστρέψουν.
Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Δευτέρας θα εκδικαστεί από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ η έφεση που υπέβαλε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή. Στην εκδίκαση θα παραβρεθούν ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του "Δικεφάλου" αισιοδοξεί σε μείωση της ποινής, ενώ οι "ασπρόμαυροι" οπαδοί θα συνεδριάσουν το βράδυ της Δευτέρας για να αποφασίσουν τι θα πράξουν στη συνέχεια. Η απόφαση της έφεσης αναμένεται να γίνει γνωστή την Τετάρτη.
 
καίνε αποκωδικοποιητές του FILMNET (σημερινή NOVA) έξω από τα γραφεία του συνδρομητικού στη Θεσσαλονίκη,
 
Οι κινητοποιήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ συνεχίζονται μετά την τιμωρία που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής για τον διακοπέντα αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού. Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την εκδίκαση της έφεσης στην δευτεροβάθμια επιτροπή, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τιμωρία που επέβαλε στην ομάδα του "Δικεφάλου" ο αθλητικός δικαστής.
Αυτή την φορά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κατευθύνθηκαν στα γραφεία του συνδρομητικού καναλιού FILMNET στη Θεσσαλονίκη, όπου έσπασαν και έβαλαν φωτιά στους αποκωδικοποιητές. Δεκάδες αστυνομικοί από το πρωί είχαν κλείσει την οδό Γεωργίου Παπανδρέου όπου στεγάζεται το FILMNET και συμβολικά έκαψαν τους αποκωδικοποιητές. Μετά από μια ώρα φωνάζοντας συνθήματα της ομάδας τους διαλύθηκαν ειρηνικά.
 
αλλά το γέλιο πέφτει κατά την εκδίκαση της έφεσης.
 
Nτρίμπλα («άλλωστε στο χώρο του ποδοσφαίρου είμαστε», όπως δήλωσε στην «E» ο δικηγόρος Aλέξης Kρυσταλλίδης) του ΠAΟK, που ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στην υπόθεση του επεισοδιακού ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την τιμωρία του «δικέφαλου του Bορρά».
Στη διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης του ΠAΟK επί της πρωτόδικης απόφασης, που προέβλεπε το μηδενισμό, την αφαίρεση τριών βαθμών και την τιμωρία του γηπέδου της Tούμπας με πέντε αγωνιστικές, οι (τρεις) δικηγόροι της μακεδονικής ΠAE ξάφνιασαν (;), όταν ζήτησαν από τη Δικαστική Eπιτροπή Eφέσεων της EΠΟ να αποδεχτεί ότι το παιχνίδι έληξε κανονικά (με σκορ 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού), όταν ο διαιτητής Παπαπέτρου έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο για τα αποδυτήρια στο 83ο λεπτό και ότι ο ΠAΟK δεν έχει καμία ευθύνη για διακοπή του αγώνα, ούτε και για τον (υποτιθέμενο κατά τον ΠAΟK) τραυματισμό του πρώτου βοηθού διαιτητή Φεσόπουλου.
H κίνηση αυτή (απόρροια των προσπαθειών να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή) σημειωτέον δεν αντικρούστηκε από την αντίδικη πλευρά, δηλαδή του Ολυμπιακού, κάτι το οποίο αποδεικνύει πως και οι «ερυθρόλευκοι» δεν επιθυμούν (εκτός από την κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης) την εξόντωση του ΠAΟK. Aλλωστε, πριν από την εκδίκαση της έφεσης, ο δικηγόρος του Ολυμπιακού Γιάννης Bούλτσης σε επαφή που είχε με παράγοντες της πειραϊκής ΠAE έλαβε εντολή να μην εναντιωθεί στην πρόταση του ΠAΟK, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν αντέκρουσε ούτε ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι δικηγόροι της μακεδονικής ΠAE.
«KANENA ΣTΟIXEIΟ»
Οπως υποστήριξε ο δικηγόρος του ΠAΟK Aλ. Kρυσταλλίδης, «πρωτόδικα ο αθλητικός δικαστής έκανε κακή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ευθύνη της ΠAE ΠAΟK για διακοπή του αγώνα. Πέραν του ότι ο τραυματισμός του πρώτου βοηθού διαιτητή Φεσόπουλου ήταν προσχηματικός, κάτι που αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου AXEΠA, όπου μεταφέρθηκε. Ο τραυματισμός εφευρέθηκε. Aυτό που αιτούμαστε, αφού αυτή ήταν και η αίσθηση που μας άφησε ο διαιτητής, όταν πήγε στ' αποδυτήρια στο 83ο λεπτό, είναι να θεωρηθεί ότι το παιχνίδι έληξε με 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού. Aλλωστε, ο διαιτητής είναι ο απόλυτος χρονομέτρης του αγώνα. Δεν είναι όμως δυνατόν να τιμωρηθούμε για κάτι που δεν ευθυνόμαστε. Παραδεχόμαστε ότι όντως υπήρξε είσοδος περίπου 15-20 φιλάθλων μας στον αγωνιστικό, αλλά δεν συνέβη το παραμικρό, αφού απομακρύνθηκαν άμεσα».
Tο ότι δεν έγιναν επεισόδια στο ντέρμπι, αλλά και πως άπαντες έμειναν με την αίσθηση ότι το παιχνίδι είχε λήξει όταν αποχώρησε ο διαιτητής Παπαπέτρου, υποστήριξαν στη διάρκεια των καταθέσεών τους τόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Kώστας Παπαδόπουλος όσο και ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Δημητριάδης. Σε ό,τι αφορά τον τραυματισμό του N. Φεσόπουλου, την άποψη του ΠAΟK πως δεν είχε το παραμικρό που να συνηγορεί πλήρη αδυναμία ν' αγωνιστεί στήριξαν τόσο ο γιατρός της ΠAE Γιώργος Οικονομίδης, που ήταν ο πρώτος ειδικός που εξέτασε το βοηθό διαιτητή, όσο και ο γιατρός του AXEΠA Θωμάς Tσουμής, που εξέτασε μαζί με ειδικευμένους συναδέλφους του (νευρολόγο κ.λπ.) το βοηθό τού Παπαπέτρου, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Δεν είχε απολύτως τίποτα. Aν είχε κάτι, θα φαινόταν από τις εξετάσεις. Mόνος του ζήτησε να φύγει τα ξημερώματα», είπε ο κ. Tσουμής.
 
''Εντάξει μωρέ, δεν έγινε και τίποτε, ας θεωρήσουμε πως το ματς τελείωσε κανονικά'', είπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ και οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού δεν αντέδρασαν (τι περίεργο...). Η απόφαση που βγήκε στις 14 Δεκεμβρίου 1998, ήταν η αναμενόμενη.
 
Θαύμα! Η Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανακάλυψε αυτό που δεν είδαν 10 εκατομμύρια Ελληνες· ότι, δηλαδή, ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού της 30ής Οκτωβρίου (8η αγωνιστική) έληξε κανονικά.
Κατόπιν αυτού (και σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΕφ), από τον ΠΑΟΚ δεν αφαιρούνται τρεις βαθμοί, όπως προέβλεπε η πρωτόδικη απόφαση. H έδρα του ΠΑΟΚ αποκλείεται για τρεις και όχι για πέντε αγωνιστικές. Tου επιβάλλεται πρόστιμο δύο εκατομμυρίων δραχμών. Ο Ολυμπιακός παίρνει το παιχνίδι με σκορ 2-1 και ο...Παναθηναϊκός υπέστη την έχτη συνεχόμενη ήττα του (!), αφού -πλέον- βλέπει στη βαθμολογία την πλάτη και του ΠΑΟΚ (έφτασε τους 26 βαθμούς έναντι 25 των «πρασίνων»), από την πλευρά του οποίου δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους τέσσερις υπέρ και δύο κατά. Υπέρ ψήφισαν ο πρόεδρος της ΔΕΕφ της ΕΠΟ και πρώην πρόεδρος Εφετών Στυλιανέας, οι πρώην εφέτες Κανακάρης, Μιντζάλης και ο δικηγόρος Ψαράκης. Μειοψήφησαν οι δικηγόροι Αντιπαριώτης, Βουρδέλης. Απουσίασε ο πρώην εφέτης Χριστακόπουλος.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Τα τέσσερα μέλη της ΔΕΕφ, που έλαβαν την απόφαση, αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επικαλούμενα στην απόφαση επεισοδίων για τα οποία εκρίθη υπαίτια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη μη λήξη του αγώνος και ιδιαίτερα το γεγονός, όπως απεδείχθη ότι ο παρατηρητής Γενεράλης, προ της αποχωρήσεως του διαιτητή, είχε ζητήσει να σφυρίξει τη λήξη, άγεται εις την αντίληψιν ότι η υπαιτιότητα των επακολουθησάντων επεισοδίων δεν επέδρασε εις την πορείαν του αγώνος ο οποίος είχε λήξει κατά τον χρόνο αποχώρησης του διαιτητή.
Κατ' ακολουθίαν ο λόγος της έφεσης της εκκαλούσης, ότι κατά κακή εκτίμηση των αποδείξεων εδέχετο η εκκαλουμένη (σ.σ. απόφαση) ότι διεκόπη εξ υπαιτιότητος της εκκαλούσης -κατά την κρίση της πλειοψηφίας των 4 μελών της επιτροπής-είναι βάσιμος κατ' ουσίαν και πρέπει να γίνει δεκτός με συνέπεια την άρση όλων των δυσμενών συνεπειών της παραδοχής του (σ.σ. μεσολαβεί το σκεπτικό των δύο διαφωνούντων)...
...Επειδή περαιτέρω ο έτερος λόγος της εφέσεως που αφορά την αποδοχή της υπαιτιότητας της εκκαλούσης για τα επεισόδια που επακολούθησαν ή συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνος -μετά το 83ο λεπτό- και μετά τη λήξη αυτού εντός του αγωνιστικού χώρου είναι αβάσιμος κατ' ουσίαν και πρέπει ν' απορριφθεί, διότι πράγματι όπως απεδείχθη δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης των αντιαθλητικών επεισοδίων από τους οπαδούς της (ρίψη αντικειμένων κ.λπ.) και για τα οποία πρέπει να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται από το άρθρο 29 παρ. 21-γ και 3-α του ΚΑΠ».
ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΝΤΕΣ
Οι δύο που διαχώρισαν τη θέση τους από τα άλλα μέλη της ΔΕΕφ τονίζουν πως «...κατά τη μειοψηφούσα άποψη των 2 μελών ο λόγος αυτός έπρεπε ν' απορριφθεί ως αβάσιμος και διότι ορθώς έκρινε η εκκαλουμένη (σ.σ. απόφαση) δεχθείσα ότι η διακοπή του αγώνα οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όπως τούτο σαφώς αναφέρει ο διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα.
Σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 8 του ΚΑΠ το Φ.Α. αποτελεί μέσο απόδειξης τόσο για το κύρος του αγώνα όσο και για τον πειθαρχικό έλεγχο ποδοσφαιριστών κ.λπ. Επιτρέπεται ανταπόδειξη, με την επιφύλαξη της παρ. 7-β του άρθρου 27 του ΚΑΠ, των λοιπών παρατηρήσεων του διαιτητή με βάση του στοιχεία και μόνο που προκύπτουν από τις εκθέσεις των εντεταλμένων σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα προσώπων (εκθέσεις παρατηρητών αγώνα, διαιτησίας, αστυνομίας).
Εν προκειμένω, τα όργανα αυτά όχι μόνο δεν ανταποδεικνύουν τη διακοπή του αγώνα άνευ υπαιτιότητας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά σαφώς με τις εκθέσεις τους (βλ. αυτές) επιρρωνύουν (σ.σ. ενισχύουν) τα αναγραφόμενα στο Φ.Α., συνεπώς κατ' ουδέν έσφαλε η εκκαλουμένη απόφαση και πρέπει ν' απορριφθεί η έφεση ως ουσιαστικά αβάσιμη...».
 
Για να συνοψίσουμε.
 
ΤΑ ΠΑΟΚΑΚΙΑ ΕΥΝΟΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΝΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΑΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
 
Άλλη μία περήφανη στιγμή του ΠΑΟΚ και ''του λλλαού του'', απόδειξη ''του πολλλέμου που δέχεται από το Κράτος των Αθηνών, που αβαντάρει το γαύρο''. Γιατί άραγε κυνηγάει έτσι τον ΠΑΟΚ αυτό το Κράτος;
 
 
Υ.Γ. 1 Στο ''συλλλαλητήριο του περήφανου λλλαού του ΠΑΟΚ'', στις 4 Νοεμβρίου 1998, μίλησε κι αυτό το βλήμα ο Τουρσουνίδης. Όποιος δεν το έχει δει, ας απολαύσει αυτό το βούρλο, παρέα με το φίλο του, το Ζαγοράκη=''Τέο ψυχάρα για πάντα ΠΑΟΚάρα'', που τον κάνανε και ευρωβουλευτή με τις ψήφους τους οι Παοκτζήδες.
 
 
Ελληνικά δεν μπορεί να μιλήσει καλά καλά και τον στείλανε στην Ευρωβουλή. Τσαπρρρ...
 
Υ.Γ. 2 Ο ΠΑΟΚ-άρχης Τσοχατζόπουλος, όπως μάθαμε πριν 3 χρόνια, χρησιμοποιούσε χρήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, δηλαδή χρήματα που εξασφάλιζε από τον ελληνικό λαό, για να αγοράζει διαρκείας του ΠΑΟΚ. Μοίραζε διαρκείας του ΠΑΟΚ στους ψηφοφόρους του πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2007, για να τον ψηφίσουν. Περιττό να πούμε το τι θα διαβάζαμε αν μια τέτοια είδηση αφορούσε τον Ολυμπιακό...
 
Υ.Γ. 3 Ας θυμηθούμε και το τι δήλωσε εκείνο τον καιρό ο Φούρας, για το πιο ευνοημένο σωματείο από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το κατά τα άλλα ''αδικημένο'' παοκάκι.
 
Υ.Γ. 4 Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που παραθέσαμε πιο πάνω.
 
Περισσότεροι από 2.000 παοκτσήδες
 
''Παοκτσήδες''...
 

 

Σχόλια

Εικόνα Bad7

και 2.000 κιολας χαχαχαχαχα

Εικόνα Bad7

Κανε και τη Τουμπα ανω κατω Γεωργατο Γεωργατο

Εικόνα Bad7

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΦΛΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΑΣ ΓΑΥΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΗΡΘΕ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΕΚ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΑΠ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ

Εικόνα Bad7

ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΡΑΦΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Εικόνα Bad7

ο καραφλος μπορει να πηγε στο αεκακι αλλα δεν ειναι σα τον Μητροπουλο που πηγε στην αεκ την πιο δυσκολη εποχη για την ομαδαρα μας

Εικόνα Bad7

που μας πολεμουσαν ολοι

Εικόνα REDHERAKLIO

Είχα την τύχη να πάρω μέρος σε αυτη την μεγαλειώδη εκδρομή,όπου οι μετέχοντες δεν ήταν μόνο πολλοί,αλλά και φοβεροί σε μαχητικότητα και θρυλοενθουσιασμό..Η ταλαιπωρία απίστευτη,πριν,στην διάρκεια,αλλά και μετά τον αγώνα Μας είχε στριμωγμένους η αστυνομία,μετά τον αγώνα γιά δύο ώρες, σαν σαρδέλλες εξω από το γήπεδο,μέχρι να δοθει η άδεια να φύγουμε...Θυμάμαι πηγαίνοντας προς το πούλμαν,γιά την επιστροφή, ένας πιτσιρικάς δικός μας,πέταξε μιά πέτρα σε μιά καφετέρια κοντά στο γήπεδο.Βγήκε τρέχοντας ο ιδιοκτήτης και μας λέει..."μην μου χαλάτε ρε παιδιά την χαρά που πήρα".Στην κουβέντα κατάλαβα οτι ο ίδιος ήταν αρειανός και ο γυιός του γαύρος,που μόλις είχε έλθει απο το γήπεδο πανηγυρίζοντας...Στην επιστροφή δεχόμαστε επιθέσεις,χάσαμε τζάμια,σκεπάστηκα με ένα πανώ ,αλλα κυρίως ζεστάθηκα απο την χαρά μου γιά την επίδειξη δύναμης που είχαμε κάνει σαν οπαδοί στην όμορφη μπουγατσούπολη.. Φθάνοντας στην Αθήνα μπορούσα να χαλαρώσω και επιτέλους να κοιμηθώ.Βλέπετε ήμουν στό πόδι 48 ώρες περίπου(δουλειά-καράβι Ηράκλειο-Πειραιά,πούλμαν Αθήνα-Θεσσαλονίκη,γήπεδο,πούλμαν Θεσσααλονίκη-Αθήνα)΄.Δεν επέστρεψα στο Ηράκλειο γιατί δύο μέρες μετά αναχώρησα με αεροπλάνο για Αμστερνταμ,για τον αγώνα με τον Αγιαξ.ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΔΥΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ,ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΘΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΑΥΡΟ ΣΑΛΟΝΙΚΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΑ ΤΟ ΚΑΣΚΟΛ ΜΟΥ,ΓΙΑ ΤΗΝ 12 ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΛΑΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ..ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΓΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εικόνα manolis gabathiotis

Ισως να μην αρέσει σε πολλούς αυτό πού θα γράψω, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να το γράψω, γιά τους αναζητητές της ΑΛΗΘΕΙΑΣ στο μέλλον. Τότε λοιπόν, όσα ΠΥΡΙΝΑ άρθρα έγραφα γιά τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του,τα ΕΚΟΒΕ ο κυρ Θόδωρος ή τα ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕ. Οταν τον ρώτησα γιά ποιό λόγο το πράττει, απάντησε σφόδρα ενοχλημένος : «Γιατί δεν θέλω να μου καίνε το ΦΩΣ στην Θεσσαλονίκη» !
Παρ' όλα αυτά, κατάφερνα να περνάω μερικά στη ζούλα, αλλά τα πιό ΚΑΥΣΤΙΚΑ δεν πέρασαν ποτέ. Ο επιχειρηματίας - εκδότης, είχε υπερισχύσει του οπαδού του Ολυμπιακού - ιδιότητα πού ο κυρ Θόδωρος ποτέ δεν απαρνήθηκε.
Τα θυμήθηκα διαβάζοντας το άρθρο. Ανέχω χρόνο, θα γράψω κι' άλλα.

Εικόνα Bad7

Μπραβο που τ'αποκαλυπτεις αυτα

Εικόνα savvas gridlock

Κρίμα. Το μόνο που έχω να πω για τον κύριο Θόδωρο.

Εικόνα Spiros Legend

Θυμαμαι καλα ολους τους Βουλγαρισμούς,καφρηλικια και απιστευτα καραγκιοζιλικια εκαναν και στον αγωνα και μηνες μετα απο αυτον αυτες οι κακες απομιμησεις του ανθρωπινου ειδους,αυτοι ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,που κρεμαγαν πανό,ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΕ! και ολοι οι ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ που εκπροσωπουσαν τους Ούνους.Θα επρεπε εκτος απο τον Τσοχατζοπουλο να σαπιζουν στη φυλακη και ολοι οι υπολοιποι που τους κανανε πλατες μια ζωη για να βγαζουν τα Βουλγαροσκοπιανα κόμπλεξ τους καθε φορα που παιζουν με τον Ελληνα-Πειραιωτη γαμια τους Ολυμπιακο.Αυτα που ειχαν γινει ειναι απεριγραπτα,ξεπερνανε τα ορια της σχιζοφρενειας και του παραλληρηματος,μπαινανε στη σφαιρα ενος παραλληλου ΒουλγαροΠαοκτζηδικου Συμπαντος,ενος δικου του κοσμου,οπου η καθε καριολα Πατουλιδου και ο καθε αγραμματος τσοπανης Τουρσουνιδης ξερναγανε τα μυρια οσα κατα του Ολυμπιακου.Ειχαν διακοψει και τη μεταδοση,αν θυμαμαι καλα ειχαν εισβαλει στα δημοσιογραφικα και ειχαν κοπανησει και τον Καραλη,παροτι η μεταδοση ηταν της Θυρας 4 και άφριζε κατα του Ολυμπιακου!!Τι να πεις για αυτα τα ΚΤΗΝΗ? Το χειροτερο ειναι,και αυτο με ειχε εξοργισει τοτε,παροτι Κοκκαλικος μεχρι το...Κοκκαλο,οπως και οι περισσοτεροι τοτε,ηταν οτι περασαμε οσα περασαμε και μετα πηγαμε και ειπαμε οτι τελειωσε κανονικα το παιχνιδι!Ελέω Γκαγκατση?Δεν φερθηκαμε αντρικεια,και κατ εμε,δωσαμε δικαιωματα να λενε οτι γουσταρουνε οι αντιπαλοι μας,επρεπε να ζητησουμε την παραδειγματικη ΕΞΟΝΤΩΣΗ των ΠΙΘΗΚΟΕΙΔΩΝ και οχι να τους κανουμε και πλατες απο πανω...Ετσι δημιουργεις Νεογαυρους,σου λεει ο αλλος,πολυ υποπτη η σταση του Ολυμπιακου(που ηταν δηλαδη!)γιατι κανει την παπια,τι παιζεται?Υ.Γ.Προς αποφυγη παρεξηγησεων,οι χαρακτηρισμοι Βουλγαροι κ.λπ. αφορουν μονο τους γυφτοσκοπιανους ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ οπαδους του Παοκ,δεν εχουν γεωγραφικο περιεχομενο και δεν αφορουν τους μαγκες Γαυρους της Μακεδονιας μας,αν και πολλοι απο αυτα τα ζωα τα αμμορφωτα,τη θεωρουν αλλη χωρα,εχθρικη προς την Ελλαδα και την Αθηνα,την οποια Αθηνα κατεβηκε και γαμησε,κατα τα λεγομενα τους,ο Φιλιππος στην αρχαιοελληνικη εποχη...Ποιος θα ξεχασει το πανό σε Ευρωπαικο παιχνιδι του Παοκ,NO OLYMPIC GAMES IN FUCKING ATHENS!Που με τα λεφτα του Αθηνα 2004 ανακαινιστηκανε ολα τα γηπεδα της Θεσσαλονικης για να παιχτουν 3 αγωνες ποδοσφαιρου στο Καυτατζογλειο!Γι αυτα τα σκανδαλα κανεις πουστης δε μιλησε τοτε,το Καραισκακη τους εβγαζε τα ματια,γιατι ηταν το μοναδικο Ολυμπιακο εργο που δεν πληρωσε απο την τσεπη του ο ΜΑΛΑΚΑΣ ο Ελληνας που δεν ξερει τι του γινεται...Αει στο διαολο με τα αποβρασματα,τα θυμηθηκα και ανεβασα θερμοκρασια!

Εικόνα savvas gridlock

''Το χειροτερο ειναι,και αυτο με ειχε εξοργισει τοτε,παροτι Κοκκαλικος μεχρι το...Κοκκαλο,οπως και οι περισσοτεροι τοτε,ηταν οτι περασαμε οσα περασαμε και μετα πηγαμε και ειπαμε οτι τελειωσε κανονικα το παιχνιδι!Ελέω Γκαγκατση?Δεν φερθηκαμε αντρικεια,και κατ εμε,δωσαμε δικαιωματα να λενε οτι γουσταρουνε οι αντιπαλοι μας,επρεπε να ζητησουμε την παραδειγματικη ΕΞΟΝΤΩΣΗ των ΠΙΘΗΚΟΕΙΔΩΝ και οχι να τους κανουμε και πλατες απο πανω...Ετσι δημιουργεις Νεογαυρους,σου λεει ο αλλος,πολυ υποπτη η σταση του Ολυμπιακου(που ηταν δηλαδη!)γιατι κανει την παπια,τι παιζεται?''.

Kόκκαλης-Μπατατούδης και πάνω από όλα το καλό της ΠΑΣΟΚάρας. Δες και τον τελικό Κυπέλλου του 2001 στα Φιλαδέλφεια...

Εικόνα Chief Bromden

Μήπως δεν ενίσχυσε και οικονομικά τον Μπατατούδη; η αγορά Βενετίδη ήταν τονωτική ένεση για τον Μπάτμαν, υπερβολικά πολλά τα λεφτά...
Αγορά από τον ΠΑΟΚ δεν ξανακάναμε έκτοτε, ενώ πριν από τον Βενετίδη είχε ξανακατέβει παίχτης χωρίς να είναι ελεύθερος από την εποχή Γούναρη και ορφανού αν δεν κάνω λάθος Σάββα.

Εικόνα savvas gridlock

Δεν κάνεις λάθος.

Εικόνα RED HELL

Στο πνευμα αυτων που λετε θελω να αναφερω κατι που αν και πολυ τραβηγμενο τριγυριζει στο μυαλο μου.Περυσι στην τουμπα εγιναν αισχη οπως η μπανανα στο σαλινο.Γιατι δεν κινηθηκαμε νομικα?Ενα αυτο.Επισης τον τελευταιο καιρο πολυ σιγη απο σαββιδη κατι που μου εχει προκαλεσει μεγαλη περιεργεια.Δευτερον αυτο.Αν στραβοπατησουμε και στον αστερα θα αρχισω να σκεφτομαι οτι κατι παιζει.Δεν ξερω αν με πιανεις.Πες με συνομοσιολογο πες με υπερβολικο πες με οπως θες.Υποθεσεις κανω δεν λεω "αυτο που λεω ισχυει και δεν δεχομαι αντιρρηση".Απλα εχουμε δωσει πολλα περιεργα αποτελεσματα κατα καιρους...
ΥΓ.Ισχυει οτι το πρωταθλημα με το ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ προοριζοταν για αλλον αλλα τελικα επειδη ο κοσμος μας ξεσηκωθηκε το πηραμε?

Εικόνα savvas gridlock

Kαμία σχέση, βγάλε από το μυαλό σου τελείως το σενάριο να είναι αβαβά το φετινό πρωτάθλημα. Με Βαγγέλαρο στη διοίκηση δεν υφίσταται αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο λάθος που έγινε ήταν το ότι δεν φύγαμε από την Τούμπα πέρυσι και δεν υπάρχει κάτι συνωμοσιολογικό από πίσω, απλώς δεν ήθελε η διοίκηση να λένε ''α, κότες γαύροι, γιατί δεν μείνατε να παίξετε;''. Όσο για το Σωκράτη που αναφέρεις στο υστερόγραφο, ό,τι γινόταν, γινόταν στα Κύπελλα με Ψωμιάδη-Μπατατούδη. Στο πρωτάθλημα της Ριζούπολης, 2002-03, όχι μόνο δεν έκανε πάσο ο Σωκράτης ή δεν προοριζόταν για άλλον το πρωτάθλημα, αλλά είχε τα βαζέλια στη φάπα και δεχόταν συνέχεια διώξεις από το παρακράτος του Βαρδινογιάννη. Πάσο έκανε σε δύο πρωταθλήματα και κατά κύριο λόγο το 2004, όπου όμως και πάλι με την πίεση του κόσμου έφερε τον Αλέφαντο στο τέλος και πήγε να ανακατέψει την τράπουλα τελείως. Και σε μια τελική, το πάσο που έκανε το 2004, ήταν το ότι δεν αγόρασε εισιτήρια σε Κορυδαλλό-Πύργο στις δύο τελευταίες αγωνιστικές του βάζελου, να τα δώσει σε γαύρους να κάνουν κόλαση τα ματς. Μπορούσε να το κάνει, αφού οι μετακινήσεις φιλοξενουμένων απαγορεύονταν, αλλά δεν το έκανε και γεμίσανε τα γήπεδα της Προοδευτικής και του Πανηλειακού με βαζέλια. Μην φανταστείς δηλαδή πως έγινε κάποια ανίερη συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Τώρα το γιατί έκανε πίσω, σκέψου και θα το καταλάβεις.

Εικόνα Spiros Legend

Μου άρεσε η λέξη <πάσο>,αυτη είναι η πιο κατάλληλη για τη στάση του Σώκρατες το 2004,νομίζω είχε γίνει λόγος και για ένοχη σιωπή από τους οργανωμένους για τα τέρατα που έγιναν και μας στέρησαν το πρωτάθλημα.Και το 2009 η επιμονή για Ψηλό Σισέ στην ΕΠΟ,αυτό και αν ηταν Πάσο!

Εικόνα savvas gridlock

E όχι και σιωπή από τους οργανωμένους. Κοίτα εδώ πανιά στο Δ.Σ. όπου τον υποχρέωσε η Θύρα 7 να επικοινωνήσει με τον Αναστόπουλο και εν τέλει να πάρει τον Αλέφαντο. Με Σίνισα Γκόγκιτς ήθελε ο Σωκράτης να τελειώσει την χρονιά.

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2004/03/19/32_h.jpg

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2004/03/19/31_h.jpg

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2004/03/19/33_h.jpg

http://www.patris.gr/articles/30171?PHPSESSID=#.VFScbjSsUwE

http://www.hri.org/news/greek/eragr/2004/04-03-18_2.eragr.html

Σκηνές απείρου κάλλους εξελίχτηκαν έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν τετρακόσιοι περίπου οπαδοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν εκεί με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και απαίτησαν από το Σωκράτη Κόκκαλη να πάρει μέτρα, ώστε να μη χαθεί το Πρωτάθλημα. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν μερίδα των οπαδών στράφηκαν κατά δημοσιογράφων, που βρίσκονταν εκεί για να καλύψουν την άφιξη του Σωκράτη Κόκκαλη και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μάλιστα επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, πήραν τις κασέτες και τις πέταξαν στη θάλασσα. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του Ολυμπιακού, αλλά και όλων των υπολοίπων που είχαν διατηρήσει την ψυχραιμία τους. Ο ΠΣΑΤ με ανακοινωσή του καταδίκασε τα επεισόδια κατά των δημοσιογράφων.

Μέχρι και ξύλο έπεσε...

Εικόνα Spiros Legend

Oπα,ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ,ενοχη σιωπη του Σωκρατες,εννοουσα,οτι ειχε γινει λογος απο τους οργανωμενους(αν θυμαμαι καλα) για ενοχη σιωπη του Κοκκαλη,για οσα εγιναν και χασαμε το πρωταθλημα,καλα εκανες παντως και εβαλες τα ντοκουμεντα,για την ιστορια και το αρχειο μας.

Εικόνα Spiros Legend

Τωρα το ειδα αυτο το σχολιο σου,ναι αυτο εννουσα κυριως,και οχι μονο,και εγραψα παρακατω αυτα που εγραψα.Γαμησε τα...Δυστυχως,για να παρουμε,επρεπε να δινουμε κιολας...Δουναι και λαβειν..Οπως τα 2 νταμπλ που χαρισαμε στο βαζελο το 2004 και 2010,διοικητικα εννοω,οτι δεν προστατευτηκε η ομαδα,οπως οταν θελαμε πολυ κατι.Και αλωνισανε οι ξεφτιλισμενοι...

Εικόνα john

Παει λοιπόν άλλος ένας "παραγκισιος μύθος" . Ολα τα λεφτα η περιγραφή λίγα χρονια αργότερα η περιγραφή στο περιοδικό του Ολυμπιακού . " Ο τακολα πετυχαίνει γκολ με καρφί που θα το ζήλευε και ο Γκιουρδας.Σε χρόνο μηδέν αρχίζουν οι ρίψεις αντικειμενικών προς όλους αφου στην Τούμπα τα γκολ πρεπει να μετράνε με καθε τροπο." .Σιγα σιγα ξετυλίγονται και αποκαλύπτονται όλες οι " παραγκισιες νίκες " (αναμένω και το βιντεάκι για την Φιλαδέλφεια επι Μπιγκόν ).

ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΓΕΩΡΓΑΤΟ ΓΕΩΡΓΑΑΑΤΟ.

Το 2002-2003 είχαν γίνει διάφορες ομορφιές στην Τούμπα απο τους Παοκτζηδες και στα 2 ματς (κυπελλο πρωτάθλημα ).Δεν θυμάμαι τους λόγους ούτε τη διαιτησία σε αυτα τα ματς (μόνο το αβαβα πέναλτι που κέρδισε πουστικα(η έξυπνα) ο Καστίγιο ). Οποίος θυμάται κατι παραπάνω ας το πει

Εικόνα savvas gridlock

Tη σεζόν 2001-02, τον Οκτώβριο του 2001 ήρθαμε 1-1 για το πρωτάθλημα. Προηγηθήκαμε με γκολ οφσάιντ του Γιαννακόπουλου.

https://www.youtube.com/watch?v=CutDwsNyanQ

Σε αυτό το ματς έγινε κομμάτια και η προτομή του Κούδα.

Τη σεζόν 2002-03, τον Οκτώβριο του 2002, ήρθαμε επίσης 1-1 για το πρωτάθλημα. Διαιτητής ο Δούρος, που δεν έκανε κανένα λάθος στο ματς, αλλά έπρεπε να το διακόψει οριστικά, επειδή είχανε αρχίσει το σουλάτσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο οι λαλαλάδες και προκάλεσαν διακοπή για κάνα μισάωρο. Πέταξαν αρχικά ένα αντικείμενο που τραυμάτισε τον επόπτη Δανιγγέλη, με το ματς να διακόπτεται για 3 λεπτά. Μετά από αρκετή ώρα, στο 67' συγκεκριμένα, πέταξαν ένα ακόμη αντικείμενο και ο Δανιγγέλης σωριάστηκε φαρδύς πλατύς στο χορτάρι. Φύγανε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια και έκανε τα πάντα ο Δούρος για να συνεχιστεί το ματς και να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ, φυσικά με τη συναίνεση του Ολυμπιακού, που ενώ θα μπορούσαν να πουν οι άνθρωποί του ''κύριοι, δεν συνεχίζουμε το ματς, τραυματίστηκε σοβαρά ο βοηθός και οι οπαδοί σας σουλατσάρουν στον αγωνιστικό χώρο'', επέμεναν πεισματικά να συνεχιστεί το ματς, για να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ (αλίμονο, με Κόκκαλη στην ΠΑΕ)

https://www.youtube.com/watch?v=Ca3r9bKN2-g

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2002/10/27/32_h.jpg

Tην ίδια σεζόν, το Φεβρουάριο του 2003, τρεις μέρες μετά το 4-3 στη Ριζούπολη του Θρύλου επί του ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, με τις μπουνιές του Καρεμπέ στο τέλος του ματς στον Οκκά (που του έβριζε από το πρώτο λεπτό τη γυναίκα του, την Αντριάνα) και στον Καφέ (που μόλις είδε τον Καρεμπέ να πάει να χτυπήσει τον Οκκά, του είπε ''έτσι κάνετε και στην Αφρική ρε μαύρε;''), ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην Τούμπα με τα δεύτερα για το Κύπελλο κι έχασε 3-1. Πήραμε ανύπαρκτο πέναλτυ σε βουτιά του Καστίγιο. Ακόμη και ο ''Πρωταθλητής'' με το ''ΦΩΣ'' το παραδέχθηκαν στο πρωτοσέλιδό τους την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα όμως, το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ προέρχεται από ανύπαρκτο φάουλ, ενώ ποτέ δεν είδαμε το αν ήταν οφσάιντ ο Οκκάς στο τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ, όπως φαίνεται να είναι. Δεν μας έκανε την τιμή η NOVA να μας δείξει ένα καλό replay. Οι Παοκτζήδες σουλατσάρανε μετά από το πέναλτυ στον αγωνιστικό χώρο, πετούσαν συνέχεια αντικείμενα και αναγκάστηκε ο Αναστασιάδης να πάει κοντά τους και να τρέχει μαζί με τον επόπτη που ήταν κοντά στη θύρα 4, για να σταματήσουν να ρίχνουν μπουκάλια και κέρματα από την κερκίδα και να συνεχιστεί το ματς.

https://www.youtube.com/watch?v=hxCrYPsGBqM

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2003/02/27/33_h.jpg

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2003/02/27/32_h.jpg

Εικόνα Spiros Legend

Τι να πρωτοπουμε,ειναι τοσα πολλα,γιατι στον τελικο Κυπελλου το 2001,στη Φιλαδελεφεια,δεν ηταν και τα 2 πρωτα γκολ του Παοκ οφσαιντ καραμπινατα?Οχι τιποτα οριακα και τριχες...Απλα δεν ξερω αν γενικως στο Κυπελλο,τουλαχιστον μεχρι το 2004,με εξαιρεση τον τελικο με τον βαζελο,το 1999,θελαμε παρα πολυ την κατακτηση του...Στην καλυτερη περιπτωση,ας πουμε οτι το βαζαμε σε δευτερη μοιρα,ετσι επιεικως...Στο πρωταθλημα τους γλεντουσαμε οτι ειχανε και δεν ειχανε και στο Κυπελλο τα ξεφτιλικια διαδεχονταν το ενα το αλλο,ειδικα με Παοκ και Αεκ,με βαζελο ηταν αλλιως,με εξαιρεση τη χρονια του Δουρου,που γενικως ηταν πολυ περιεργη η κατασταση(πολιτικα και ποδοσφαιρικα...)Εγω σαν οπαδος του Ολυμπιακου δεν γουσταρω να χαριζω σε κανεναν καριολη ουτε τον πυρετο μου!Αυτο εχω να πω και δεν νομιζω οτι διαφωνει κανεις...Για αυτο και χτυπησε περυσι ασχημα οτι κατσαμε και συμμετειχαμε σαν προβατα επι σφαγη στην στημενη ζουγκλα της Τρουμπας στο Κυπελλο,οπου παιζοταν κατς εκτος και εντος αγωνιστικου χωρου και δεν επρεπε να ειχε αρχισει ποτε και φυσικα να τελειωσει ποτε,αφου αρχισε...Ελπιζω να κυνηγαμε με λυσσα ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ως Ολυμπιακος,εκπτωσεις στα πλαισια αλλων,εξωποδοσφαιρικων συμφεροντων,δεν γουσταρουμε...Νομιζω καταλαβαινομαστε...

Εικόνα savvas gridlock

''Για αυτο και χτυπησε περυσι ασχημα οτι κατσαμε και συμμετειχαμε σαν προβατα επι σφαγη στην στημενη ζουγκλα της Τρουμπας στο Κυπελλο,οπου παιζοταν κατς εκτος και εντος αγωνιστικου χωρου και δεν επρεπε να ειχε αρχισει ποτε και φυσικα να τελειωσει ποτε,αφου αρχισε''.

Kαμία σχέση το περυσινό με αυτά που γίνονταν παλιότερα με Κόκκαλη-Ψωμιάδη-Μπατατούδη. Εδώ μας τον κουβάλησε το Μάρτιο του 2010 στο ματς με την Ξάνθη στο Καραϊσκάκη τον άλλον.

http://pepper.redplanet.gr/pepper/2010/05/%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1...

Πέρυσι χτυπήσαμε το ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό στην Τούμπα.

Εικόνα Spiros Legend

Ναι,συμφωνω,δεν ειπα για τους παιχτες,οτι μπορουσαν κανανε,θυμαμαι την κεφαλια του Μαρκανο που αποκρουσανε στη γραμμη στο τελος,ξυλο παιξανε με τους μπουγατσοβλαχους,απλα οταν κραζουμε τους Αγγελοπουλους οτι δεν προστατευουν την ομαδα και την αφηναν και επαιζε σε ζουγκλες στο Οακα,με αεροβολα και καφρους γυρω απο τις γραμμες και ολα τα αλλα που εχουμε περασει,πρεπει,για να ειμαστε δικαιοι να πουμε,γι αυτην εστω τη μια φορα,οτι η διοικηση μπορουσε να μην δεχτει,και με ολα τα δικια υπερ μας,να ξεκινησει μετα απο μια,μιαμιση ωρα,δεν θυμαμαι ακριβως το κωλοπαιχνιδο,οπου ο Μανταλος εκανε τα στραβα ματια σε καμια δεκαρια αποβολες και 3 τουλαχιστον πεναλτυ,φοβουμενος ακριβως αυτην την ζουγκλα...Το λεω για να μην επαναληφθει,θα ειμαστε αχαριστοι αν πουμε οτι δεν προστατευει την ομαδα ο Μαρινακης,το λεω γενικως οτι δεν πρεπει να κανουμε κανενος πουστη τα χατηρια και να ειμαστε υποχωρητικοι και να αποκλειομαστε με το ετσι θελω,δεν το σηκωνει κανενος Ολυμπιακου η περηφανια αυτο το σκηνικο...Οσο για τα παλια που λες,ετσι ειναι,τα περυσινα ηταν παιδικη χαρα μπροστα σε αυτα που γινονταν παλια,προσπαθησα με οξεις χαρακτηρισμους και περιγραφες πιο πανω να βαλω στο κλιμα τους νεοτερους,αλλα να εχουμε υποψην οτι και οι παιχτες μας τωρα ειναι πιο επαγγελματιες,πιο light,πιο αμαθητοι σε τετοιες καταστασεις,πιο παλια ηταν και λιγο-πολυ προετοιμασμενοι για πολεμο ολοι μες την ομαδα,αμα αλλαζεις και τοσους παιχτες καθε χρονο(δεν το κατακρινω,το καταγραφω),αντε να τους μπασεις στο κλιμα,αντε να προετοιμασεις τον καθε Εντιγκα,που επαιζε υπο το βλεμμα του Αλβερτου,στο Λουι Ντε του Μονακο,οτι μπορει να φαει κανα μπουνιδι ξαφνικα και να συνεχιστει ο αγωνας σαν να μην τρεχει τιποτα και οτι το να πετανε γυαλινες μαλαματινες ειναι κατι το νορμαλ γι αυτο το μπουρδελο εκει περα...Υ.Γ.Με το link που εβαλες,καταλαβαινω οτι συμφωνεις με οσα ειπα στο αρχικο σχολιο...Ουδεν περαιτερω σχολιο,περασμενα αλλα οχι ξεχασμενα,και ποτε επαναλαμβανομενα στο μελλον,για αυτο περισσοτερο ζοριζομαστε,για να μην ξαναγινουν...

Εικόνα Spiros Legend

Γραψε λαθος,οχι στο αρχικο,στο δευτερο σχολιο μου ειναι αυτα που εχουν σχεση με to link σου.

Εικόνα savvas gridlock

Σίγουρα ήταν λάθος της διοίκησης που δέχτηκε να συνεχιστεί το ματς στην Τούμπα τον Απρίλιο. Το κατάλαβαν πρώτοι από όλους οι ίδιοι και δήλωσαν πως δεν θα ξαναγίνει ποτέ.

Εικόνα KCS

Κατά τη γνώμη μου,με Κόκκαλη πρόεδρο, ο Μπάοκ ήταν "συμμαχική δύναμις". Τους βοήθησε και το 2001 και το 2003 και με τα καλά του Αρη πιο πριν που άνετα μπορούσαν να τα είχαν πάθει κι αυτοί και με πολλά άλλα. Για μένα και η 2η θέση του Μπάοκ μετά τα πλεηοφ του 2010 σ'αυτά τα πλαίσια ήταν. Κατ'εμέ ο λόγος δεν ήταν τόσο κομματικός όσο , η κοινή στήριξη προς τον άξιο αντιβάζελο πρόεδρο της ΕΠΟ που οδήγησε και την Εθνική στην κατάκτηση του γιούρο 2004. Ετσι είναι αυτά, εδώ για να νικηθεί ο ναζισμός συμμάχησαν οι αμερικάνοι με τον Στάλιν. Ο Μέγας Σώκρατες την ιστορία και την πολιτική την παίζει στα δάχτυλα, έκανε αυτά που νόμιζε σωστά για να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της κατάλυσης του βαρδινογιαννισμού.

Για τώρα, τα πράγματα θεωρώ έχουν αλλάξει. Οποιος όμως περιμένει ή νομίζει ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού θέλει να εξοντώσει τον Μπάοκ θαρρώ θ'απογοητευτεί. Για άλλους λόγους, απ'ότι στην εποχή Κόκκαλη, μου δίνει την εντύπωση ότι ψάχνεται για κάποιας μορφής συνεννόηση με τους βόρειους συμπολίτες μας. Ο νυν ζέλας θεωρείται αντίπαλος της πλάκας, ούτε καν ασχολούνται μαζί του. Μόνον με την διοίκηση ομάδας της Β'Εθνικής φαίνεται πως υπάρχει αγριότατη και αληθινή κόντρα για λόγους όχι μόνο ποδοσφαιρικούς.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι παρά τα παραπάνω η διοίκηση υπό τον πρόεδρο ΒΑΓΓΕΛΑ επιδιώκει την πρωτιά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και δεν θα χαρίσει τίποτε.

Εικόνα savvas gridlock

Παντως μονο με τον υποτιθεται ισχυρο αντρα της ομαδος Β' Εθνικης εχουμε δει ως τωρα συναντησεις και προσπαθειες για deal. Ποτε με το Βαγγελαρο.

http://www.sport24.gr/football/ellada/melissanidhs-savvidhs_pane_gia_koi...

Οσο για το Σωκρατη και το βαρδινογιαννισμο, υπαρχει και η σεζον 2003-04...

Εικόνα john

Σιγα σιγα τα θυμάμαι .Για να παμε και αργότερα το μαρτιο του 2005 με Μπάγεβιτς η διαιτησία διαμορφώνει αποτέλεσμα αφου ακυρώνεται κανονικό γκολ του Οκκα ως οφσάιντ,στα τελευταια λεπτά με σκορ 1-1 .Καλα εκείνη τη χρονια έχουμε πολυ κακές διαιτηςιες σε βάρος μας (Ξανθη,Καλιθεα,ΠΑΟΚ) που είτε ακυρώνονται κανονικά γκολ είτε μετράνε γκολ που δεν περασαν ποτε τη γραμμή .Στον Μπαοκ παλι.Την επόμενη χρονια δευτερολεπτα πριν κάνει το 1-0 ο Σικαμπαλα,κάποιος παοκτζης(ο σαλπιγγιδης?) πατάει ξεκάθαρα το πόδι του Μπουλουτ κάνοντας φάουλ που δεν δίνεται .Βεβαια αυτα τωρα δε τα θυμάται κανείς .Ολοι θυμούνται τους Κασναφερηδες και τους Ποντικηδες να " σπρώχνουν τον Γαύρο σε καθε ματς" ετσι αόριστα .

Εικόνα xristoforas

ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΣΑΙΝΤ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΟΥΤ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΩ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΒΕΒΑΙΑ)

ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ 2 ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ
ΕΔΩ ΣΤΟ 3.57 Ο ΟΚΚΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ
https://www.youtube.com/watch?v=0bNcrpB3q7w

ΕΔΩ ΣΤΟ 0.11 Ο ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟΥΤ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΩΣΤΕ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΣΑ ΣΤΟ ΣΚΟΡΕΡ ΣΙΚΑΜΠΑΛΑ
https://www.youtube.com/watch?v=u-1PkM_Ne1w

Εικόνα Χατζηκυριακειο

18 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΕ 1 ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΙΑ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΚΑΘΩΣ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ.ΚΑΥΛΑ ΟΤΑΝ ΟΙ μπαοκτζιδες ΣΗΚΩΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΝΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ.ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΚΕΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΑΛΑΡΙΑ.ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ...