ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΓΚΝΤΑΝΣΚ 102-79: ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ



Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 1978, ώρα 20:30. Στα πλαίσια της τελευταίας αγωνιστικής της προημιτελικής φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μπάσκετ της σεζόν 1978-79, ο πρωταθλητής Ελλάδος Θρύλος αντιμετωπίζει την πολωνική Γκντανσκ στο ''Παπαστράτειο'' του Πειραιά. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 22 ομάδες, οι οποίες χωρίζονταν σε 4 ομίλους των 4 ομάδων και 2 ομίλους των 3 ομάδων. Aπό τον κάθε όμιλο προκρινόταν μόνον ο πρώτος στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, τους ''6''. Για να πάρει την πρώτη θέση στο δικό του όμιλο, στον οποίο συμμετείχαν η γαλλική Λε Μαν, η πολωνική Γκντανσκ και η Αλ Γιάλα Αλέπο από τη Συρία, ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη επί της Γκντανσκ με τουλάχιστον 18 πόντους διαφορά (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω σε όλες τις φωτογραφίες, ακόμη κι αν δεν εμφανίζεται η επιλογή να ''πατήσεις'' επάνω με αριστερό κλικ, ώστε να μεγεθυνθούν και να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-12-1978
 

 

 
Με μία πολύ μεγάλη εμφάνιση του γίγαντα ΣΤΙΒ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, αλλά και του Αμερικανού σέντερ Τζέρι Τζέκινς, που έπαιζε μόνο στα ματς της Ευρώπης (την προηγούμενη σεζόν είχε ενισχύσει τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη), ο Ολυμπιακός του μεγάλου Κώστα Μουρούζη κερδίζει με 102-79 την Γκντανσκ και γράφει ιστορία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-12-1979
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-12-1978
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
Η Γκντανσκ είχε στις τάξεις της τον Πολωνό Γιούρκεβιτς, έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με σουτ που ''σκότωνε'' από τη θέση ''3''. Η επιτυχία του Ολυμπιακού λοιπόν ήταν τεράστια και πανηγυρίστηκε από το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, με την ''Ηχώ'' να την τοποθετεί στην υψηλότερη θέση στην ιστορία των διακρίσεων των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μέχρι το 1978, αφού δεν υπήρχε ως τότε άλλη ελληνική ομάδα με αντίστοιχο επίτευγμα. Το ''ΦΩΣ'' έφτασε στο σημείο να δίνει συγχαρητήρια στον επί σειρά ετών δημοσιογράφο της ''Αθλητικής Ηχούς'' Βαγγέλη Φουντουκίδη, που έκανε τη μετάδοση του παιχνιδιού για το κρατικό κανάλι της τηλεόρασης. Τα πανηγύρια των γαύρων έμειναν στην ιστορία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-12-1978
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-12-1978
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Την ΟΜΑΔΑΡΑ του Ολυμπιακού, την οποία ξεκίνησε να χτίζει ο ασύγκριτος ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο οι διοικήσεις Θανόπουλου-Τσιτσαλή που ακολούθησαν, αποτελούσαν εκείνη τη σεζόν οι
 
ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
 
ΔΙΑΚΟΥΛΑΣ
 
ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ
 
ΜΕΛΙΝΙ
 
ΤΖΕΝΚΙΝΣ (στα ευρωπαϊκά ματς)
 
ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ
 
ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
 
ΜΠΑΡΛΑΣ
 
ΣΠΑΝΟΣ
 
ΣΑΜΠΑΝΗΣ
 
Προπονητής μας ο μεγάλος Κώστας Μουρούζης, με το προσωνύμιο ''αλεπού των πάγκων'', που έγραψε ιστορία ως παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκού, αλλά βοήθησε πάρα πολύ και τον Ολυμπιακό. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα, το πρωτάθλημα εκλάπη με απανωτές διαιτητικές σφαγές για τον Ολυμπιακό, για να καταλήξει στον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη, όπως έχουμε δει.
 

 
Υ.Γ. Πολύ ωραία τα σχετικά κείμενα του Γιάννη Φιλέρη και του Βασίλη Σκουντή.

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Ένας σύγγαυρος συμφοιτητής μου είχε βγάλει εισιτήριο και για μένα, αλλά δεν μπόρεσα να πάω, γιατί ξαφνικά αρρώστησα. (Τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα για να τον ειδοποιήσω...) Έτσι είδα / άκουσα τον αγώνα από την τηλεόραση μέσα στον πυρετό. Μετέδιδε ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, ο οποίος έκλαιγε μετά το τέλος του ματς. Ο φίλος μου μού είπε ότι δεν έκλαιγε τυχαία, αλλά επειδή κάτι παλιόπαιδα-γαυρόπαιδα του "είπαν" κάτι τον συγκίνησαν έως δακρύων και λυγμών. (Αυτά, ως γνωστόν, εμείς τα καταγράφουμε, δεν τα υιοθετούμε.)

Εικόνα savvas gridlock

Μπράβο Γιώργαρε για τη διευκρίνιση, γιατί κάποιοι κακεντρεχείς ψάχνουν αφορμή να παρεξηγήσουν τα κίνητρά μας. Εμείς είμεθα απηνώς εναντίον της βίας, την οποία απεχθανόμεθα. Τώρα εντάξει, αν κάποιοι ευερέθιστοι συμπολίτες μας και σύγγαυροι, μέσα στο ντελίριο των πανηγυρισμών για τη μεγάλη πρόκριση, πλησίασαν τον αγαπητό ''κορυφαίο'' αθλητικό δημοσιογράφο κύριο Φουντουκίδη και του απευθύνθηκαν με απρεπείς εκφράσεις, όπως ''μωρή καριόλα Φουντουκίδου, ήρθες και μέσα στον Πειραιά να κάνεις μετάδοση; Tράβα στην Ηχώ σου μωρή λουμπίνα βαζέλα'', εμείς οφείλουμε να καταγράψουμε την αήθη επίθεσή τους, να την αποκηρύξουμε μετα βδελυγμίας και να δηλώσουμε ρητώς, σε όλους τους τόνους, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο του ερθρόλευκου κόσμου, που έχει πολλάκις καταθέσει τα φίλαθλα και δημοκρατικά διαπιστευτήριά του στα γήπεδα όλης της χώρας.

Πώς με κόβεις τώρα που πλησιάζουν εκλογές; Στέκομαι στα πάνελ δίπλα στον μπουμπούκο;

Εικόνα μαουνιέρης

Το έσκισες το βαζελομπούμπουκο. Δεν άφησες και για κανέναν άλλον τίποτε - είσαι φαταούλας.

Και για να σε "φτιάξω": Τσιρλιπιπί έπιασε τον Μανιάτη και τον Αφελλάυ στο τέλος του αγώνα και τρέξανε σπιντάτοι (σαν νεομπόλτ) στα αποδυτήρια; Ανακουφιστήκανε;
(@#$%&^&*^%"+&%#@$ - πρόσθεσε μερικούς κεραυνούς και 42 νεκροκεφαλές πειρατικές...)

Εικόνα olympiakaraga7te

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 79-77 ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ ΠΕΙΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ 6 Η ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ... ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΟΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ... ΟΧΙ ΠΩΣ ΕΞΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ... ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΕΝΑ ΗΡΩΙΚΟ ΔΙΠΛΟ ΜΕ +5 ΜΕ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΟ 07-08 ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝ ΒΑΖΑΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΑΜΕ ΤΟ -8 ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΣΕΦ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ. ΤΟ 2008 ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΘΑ ΣΗΚΩΝΑΜΕ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΕΚΕΙ. ΕΝΝΟΩ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ Η ΤΣΣΚΑ.

Εικόνα savvas gridlock

Με αυτόν το Γιαννάκη όμως ρε Νίκο, όλο στο ''παραλίγο'' ήμασταν. ''Α ρε πούστη, παραλίγο να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας στην Ευρωλίγκα μέσα στο Ισραήλ'' το 2008, αλλά τελικά δεν το πήραμε. ''Παραλίγο να αποκλείσουμε την ΤΣΣΚΑ μετά'', αλλά τελικά μας απέκλεισε αυτή. ''Παραλίγο να πάρουμε το Κύπελλο το 2008 στο Ελληνικό'', αλλά το χάσαμε το Κύπελλο. ''Παραλίγο να πάρουμε το πρωτάθλημα το 2008'', αλλά τελικά πάει και το πρωτάθλημα. ''Παραλίγο να κερδίσουμε το βάζελο στο Βερολίνο το 2009'', αλλά τελικά χάσαμε. ''Παραλίγο να πάρουμε Κύπελλο στο Ελληνικό το 2009'', αλλά τελικά έβαλε τα σουτ ο Διαμαντίδης και το χάσαμε και το Κύπελλο. ''Παραλίγο να πάρουμε πρωτάθλημα με πλεονέκτημα έδρας το 2009'', αλλά τελικά μας το πήρε ο βάζελος με το μειονέκτημα. ''Παραλίγο να πάρουμε Ευρωπαϊκό'' το 2010 στο Παρίσι, αλλά μας καβάλησε η Μπαρτσελόνα. ''Παραλίγο να πάρουμε πρωτάθλημα το 2010'', αλλά πάλι δεν το πήραμε. Ένα Κυπελλάκι μόνο πήραμε, το 2010 στο Ελληνικό, με τον Τεόντοσιτς να παίζει για Παπαλουκά-Τσίλντρες-Κλέιζα μαζί, ενώ έπαιρνε το 1/5 των χρημάτων που παντελόνιαζαν αυτοί. Πολλά ''παραλίγο'' ρε φίλε, πάρα πολλά.

Εικόνα olympiakaraga7te

ΤΟ 2008 ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΜΕ 0-2 ΣΤΟ ΤΟΠ-16 ΚΑΙ ΜΑΓΚΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΣΕ 4-2 ΠΕΡΑΣΑΜΕ, ΚΑΝΑΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΣΕΦ ΜΕ 27-15 ΣΤΟ 1Ο ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΜΕΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΞΩ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΖΕΛΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟΥΣ 16 ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 8 ΑΡΑ ΤΟΝ ΒΑΛΑΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ 2008 ΔΕΝ ΠΑΙΞΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ 3-2 ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ.
2008-09 ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 3 ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ. ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΤΟ 2011 ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΒΓΗΚΕ MVP ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΔΥΟ ΣΕΡΙ ΚΥΠΕΛΛΑ.
2009-10 ΧΑΣΑΜΕ ΜΕ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΝ 3Ο ΤΕΛΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 79-70 ΕΝΩ ΚΕΡΔΙΖΑΜΕ ΜΕ +14, ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΦΑΓΗ ΔΕ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΑΣ ΔΙΕΛΥΣΕ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΤΟΤΕ ΜΕ ΡΙΚΙ ΡΟΥΜΠΙΟ, ΝΑΒΑΡΟ ΚΤΛΠ ΑΛΛΑ Ο ΠΑΟ ΠΗΓΕ ΣΤΟΥΣ 16 ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ.
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ, ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΞΑΝΑ, ΑΝΑΧΩΡΩ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟ!

Εικόνα Thrylos1960

Ήμουν μέσα στο παιχνίδι αυτό. Παιδιά συνεχίστε δυνατά και Ολυμπιακά.