Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ
Γράφτηκε απο Anonymous στις 17:02 | 21-01-2015
Έπειτα από απαίτηση πολλών φίλων του site, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε άλλη μία ανάρτηση στον ήρωα του Ολυμπιακού ΝΙΚΟ ΓΟΔΑ, εξετάζοντας τα πρακτικά της δίκης των εκτελεστών του Ασύλου Αλητοπαίδων της Κοκκινιάς. Αφού θυμηθούμε τα προηγούμενα σχετικά μας άρθρα, προχωράμε στο παρασύνθημα, μέσα από τα ίδια τα πρακτικά, αλλά και από την εφημερίδα ''Καθημερινή'' που δημοσίευσε κατατοπιστικές περιλήψεις των καταθέσεων των μαρτύρων (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω σε όλες τις φωτογραφίες, ακόμη κι αν δεν μπορεί να ''πατήσει'' κανείς επάνω τους με αριστερό κλικ, για να μεγεθυνθούν και να διαβαστούν πιο άνετα).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24-6-1945
Βλέπουμε λοιπόν ότι το ΚΚΕ δεν αρνήθηκε πως έγιναν φόνοι στο Άσυλο, αλλά ορισμένους εξ αυτών τους απέδιδε σε σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων εις βάρος του και άλλους τους θεωρούσε αναγκαίους για τη νίκη στα Δεκεμβριανά. Σύμφωνα με το διοικητή του αστυνομικού τμήματος Κοκκινιάς Κοντογεώργο, ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ ήταν ένας εξ αυτών που σκότωσαν 70 χωροφύλακες, ενώ εκτέλεσε και το σύζυγο μίας μάρτυρος, η οποία του είχε δώσει 400 χρυσές λίρες για να απελευθερώσει έναν άλλο συγγενή της. Σύμφωνα με το μάρτυρα κατηγορίας Ταμβάκο, ο ΓΟΔΑΣ κατέγραφε τους κρατουμένους στο Άσυλο.
Σύμφωνα με το μάρτυρα κατηγορίας Παναγιώτη Λειβαδά, ο ΓΟΔΑΣ ξυλοκόπησε τον ίδιο και τον αδερφό του (που εκτελέστηκε αργότερα) στο Άσυλο.
Στην προηγούμενη σχετική μας ανάρτηση, είχαμε δει πως οι Κασιδιάρηδες και ο Σαραντάρης που έστησαν το μπλόκο στην Κοκκινιά τον Αύγουστο του 1944, ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των εκετελεστών του Ασύλου. Ας δούμε το τι κατέθεσαν, ξεκινώντας με το Σαραντάρη από τα Ταμπούρια, που ξυλοκόπησε μάλιστα το ΓΟΔΑ όταν αυτός εκρατείτο στο Τμήμα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25-6-1945
Ενώ λοιπόν στο ΚΚΕ θεωρούσαν το Σαραντάρη πράκτορα της Γκεστάπο, που κλείστηκε από τους Γερμανούς εικονικά στο Χαϊδάρι για να αναγνωρίσει Έλληνες αντάρτες, ο ίδιος έλεγε ότι μέχρι την απελευθέρωση από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944 ανήκε στο ΕΑΜ. Μάλιστα κατήγγειλε πως ο ΕΛΑΣ των αριστερών ανταρτών είχε στις τάξεις του ένα Γερμανό κι έναν Ιταλό λοχαγό. Αναγνώρισε το ΝΙΚΟ ΓΟΔΑ ως αρχηγό ομάδος μέσα στο Άσυλο. Πάμε και στους δύο Κασιδιάρηδες.
O Λουκάς και ο Δημήτρης Κασιδιάρης λοιπόν, που μένανε στα Μανιάτικα του Πειραιά, ήταν δύο αδέρφια που δεν ήταν αστυνομικοί, αλλά ανήκαν στην Ειδική Ασφάλεια, που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς επί Κατοχής για να κυνηγάει κομμουνιστές. Ο ένας ήταν πρεσσαδόρος και ο άλλος οδηγός στο επάγγελμα. Ο Βεντίκος, που έκανε τις ανακρίσεις στο Άσυλο, είχε προηγούμενα με το Λουκά Κασιδιάρη, επειδή αυτός κατά την Κατοχή ως στέλεχος της Ειδικής Ασφάλειας συνέλαβε τον αδερφό του. Έτσι, για αντίποινα ο Βεντίκος συνέλαβε τη νύφη του Λουκά Κασιδιάρη, Βασιλική Κασιδιάρη, κατά τα Δεκεμβριανά και την εκτέλεσε στο Άσυλο. Η Βασιλική ήταν σύζυγος του Δημήτρη Κασιδιάρη, ο οποίος κατέθεσε ότι ο αδερφός του Γιάννης έκρυβε το Βεντίκο στο σπίτι του κατά την Κατοχή για να μην τον πιάσουν οι Γερμανοί. Αυτό ήταν ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα που αναφέρθηκε στο Δικαστήριο ότι έλαβαν χώρα στο Άσυλο, αφού αφορούσε μια γυναίκα που δεν κατηγορήθηκε από τους ΕΛΑΣίτες για συνεργασία με τους Ναζί (δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στα πρακτικά). Πλήρωσε απλώς το ότι ήταν σύζυγος ενός συνεργάτη της Ειδικής Ασφάλειας και των Ναζί. Σε αυτό το έγκλημα κανείς δεν ανέφερε εμπλοκή του ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ. Ο Βασίλης Μανωλάκος, υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, δηλώνοντας πως υπήρξε παλαιός κομμουνιστής, αλλά αργότερα έγινε διοικητής της ομάδος ''Χ'' στον Πειραιά και ανήκε στα τάγματα ασφαλείας...
Ένα άλλο ειδεχθές έγκλημα που καταγγέλθηκε στο δικαστήριο, αφορά την εκτέλεση στο Άσυλο της συζύγου και των δύο κοριτσιών του αρχιφύλακα Μητράκου, για τις οποίες επίσης δεν υπήρξε κάποια καταγγελία ότι συνεργάστηκαν με Ναζί ή ότι κατέδωσαν αντάρτες του ΕΛΑΣ στις Αρχές κατά την Κατοχή. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για εμπλοκή του ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ.
Ο ενωμοτάρχης της Ειδικής Ασφάλειας Δημακάκος κατέθεσε ότι όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Άσυλο, ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ μπήκε στο θάλαμό του και κατέγραψε τα ονόματα όλων όσοι βρίσκονταν εκεί.
Σημαντική ήταν η κατάθεση της Κατίνας Κωνσταντακοπούλου, συζύγου Νικολάου Κωνσταντακοπούλου, ενωμοτάρχη του τμήματος μεταγωγών Πειραιώς. Ο Κωνσταντακόπουλος συνελήφθη στο Άσυλο και εκτελέστηκε. Σύμφωνα με όσα είπε η Κατίνα Κωνσταντακοπούλου, την πρώτη φορά που πήγε στο Άσυλο δεν βρήκε το σύζυγό της και εκεί της είπαν ότι βρίσκεται στο Χαϊδάρι. Πηγαίνοντας από την Κοκκινιά στο Χαϊδάρι, συνάντησε δύο κάρα γεμάτα πτώματα, τα οποία συνόδευε ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ. Οι εκτελέσεις γίνονταν με μεταφορά ανά δεκάδες των κρατουμένων στο Σχιστό, οπότε ουσιαστικά η Κωνσταντακοπούλου κατέθεσε ότι αυτούς που είδε να κουβαλάει ο ΓΟΔΑΣ, τους εκτέλεσε ο ΓΟΔΑΣ (ή ΚΑΙ ο ΓΟΔΑΣ).
Ο μάρτυρας Μαστρόκαλος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Ξηροτάγαρος συνέλαβε τον αδερφό του, αλλά μετά παραδέχτηκε πως ο αδερφός του ήταν ταγματασφαλίτης.
Σημαντική ήταν η κατάθεση του μηχανικού Σωτηρόπουλου από την Αθήνα, ο οποίος συνελήφθη από την Πολιτοφυλακή Νέου Φαλήρου του ΕΛΑΣ και οδηγήθηκε στο Άσυλο. Αυτός αναγνώρισε το ΝΙΚΟ ΓΟΔΑ ως έναν από τους δύο εκτελεστές των περίπου 80 χωροφυλάκων στο Σχιστό.
Ως εκτελεστή αναγνώρισε το ΝΙΚΟ ΓΟΔΑ και ο μάρτυρας Βαϊρακίδης από τα Ταμπούρια, που υπήρξε ένας από τους πρώτους που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Άσυλο.
Μάρτυρας κατηγορίας υπήρξε και ο Γεώργιος Σγούρος, που ως αρχηγός του Β' Τάγματος Ασφαλείας οργάνωσε το Μπλόκο στην Κοκκινιά τον Αύγουστο του 1944. Ο ίδιος δήλωσε ότι σε αυτό το Μπλόκο μερίμνησε για να σωθεί κόσμος.
Ο μάρτυρας Παναγιώτης Κούζηλος από τον Πειραιά, υπάλληλος του ΟΛΠ και χωροφύλακας της Ειδικής Ασφάλειας κατά την Κατοχή, κατέθεσε ότι συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Άσυλο, αλλά τον γλύτωσε ο γραφιάς Βεντίκος.
Παραθέτουμε την απολογία του ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ, όπως καταγράφεται στα πρακτικά της δίκης.
Ο ΓΟΔΑΣ αρνήθηκε κατηγορηματικά όλα όσα του αποδίδονταν και απλώς παραδέχθηκε πως βρέθηκε στο Άσυλο για 5 μέρες την επίμαχη περίοδο των Δεκεμβριανών, που έγιναν οι φόνοι με τα περίπου 400 πτώματα.
Συνοψίζουμε.
- 4 μάρτυρες αναγνώρισαν το ΝΙΚΟ ΓΟΔΑ ως έναν εκ των εκτελεστών των 70-80 χωροφυλάκων, που κρατούνταν στο Άσυλο της Κοκκινιάς και εκτελέστηκαν στο Σχιστό με πολυβόλα και περίστροφα.
- Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κοκκινιάς Κοντογεώργος ανέφερε πως ορισμένα θύματα πετάχτηκαν ζωντανά σε πηγάδια, όπως οι αδερφές Ποδαρά, αλλά δεν ανέφερε εμπλοκή του ΓΟΔΑ σε αυτό το έγκλημα.
- Σε κανένα από τα ειδεχθή εγκλήματα της Βασιλικής Κασιδιάρη και της οικογένειας Μητράκου, που καταγγέλθηκαν στο δικαστήριο ότι έγιναν στο Άσυλο κατά τα Δεκεμβριανά, δεν αναφέρθηκε εμπλοκή του ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ.
- Αρκετοί μάρτυρες κατηγορίας ομολόγησαν πως ήταν ταγματασφαλίτες ή συνεργάστηκαν με τους Ναζί, μέσω της Ειδικής Ασφάλειας στην οποία υπηρετούσαν.
Ως γνωστόν, ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ εκτελέστηκε το Νοέμβριο του 1948, 3 χρόνια μετά την καταδίκη του εις θάνατον. Σε αυτό το διάστημα, κάποιοι άλλοι που καταδικάστηκαν μαζί του για τα εγκλήματα στο Άσυλο ελευθερώθηκαν.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-2-1946
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ δεν δέχτηκε να υπογράψει ''δήλωση μετανοίας'' και δεν αποφυλακίστηκε. Αυτή ήταν η ιστορία των εκτελέσεων στο Άσυλο της Κοκκινιάς και της εμπλοκής του ΓΟΔΑ σε αυτές. Του ήρωα ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ. Ήρωα του Ολυμπιακού, τουλάχιστον για εμάς εδώ. Αν υπήρξε ήρωας και εκτός Ολυμπιακού, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του. Θέση δεν θα πάρουμε ανοιχτά από το site για τέτοια θέματα που δεν αφορούν τον Ολυμπιακό. Το μόνο που θα πούμε προς όλους όσοι είναι Πειραιώτες και θα διαβάσουν αυτήν την ανάρτηση, είναι το να προσέξουν τα επώνυμα όσων μνημονεύονται σε αυτό το κείμενο...
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Πρωτίστως θα ήθελα εκ των πρωτέρων να τονίσω ότι το σχόλιο που θα ακολουθήσει δεν έχει σκοπό να δείξει την παραμικρή ασέβεια,ούτε προς την τελευταία επιθυμία του Γόδα,ούτε βέβαια προς τις πολιτικές πεποιθήσεις των αριστερών σύνγαβρων.Αρχίκα θα ήθελα να πώ ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν αποτελεί μονοπώλειο των αριστερών και σαφέστατα οι ΓΙΓΑΝΤΕΣ ιδρυτές του δεν ήταν θιασώτες της ιδεολογίας της δικτατορίας του προλετάριου.Το αναφέρω αυτό,απλώς διότι χιλιάδες και ίσως εκατομύρια οπαδοί του ΘΡΥΛΟΥ,δεν είμαστε αριστεροί και σαφώς αυτό δεν μας κάνει ούτε φασίστες,ούτε ναζί,ούτε....αντιδημοκράτες.Για την ιστορία λοιπόν,ο Γόδας καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από νόμιμο δικαστήριο(και όχι από...."λαϊκό") από την κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη(που ούτε δεξιά ήταν,ούτε χρυση αυγή,ούτε φασίστες) με υπουργό Δημοσίας Τάξεως τον Ντεντιδάκη,μετέπειτα Δήμαρχο Πειραιά(το 1959)με την υποστήριξη της ΕΔΑ και υπουργό δικαιοσύνης τον Γεώργιο Μελά,μετέπειτα υπουργό εμπορίου επί Ενώσεως Κέντρου.Ο λόγος της καταδίκης δεν ήταν βεβαίως ούτε το ότι ήταν απλά αριστερός,ούτε το ότι ήταν αντάρτης....ήταν συγκεκριμένος και δεν θα τον αναφέρω,δίκην οικονομίας.Άλλο πράγμα η συμπεριφορά του προ του εκτελεστικού αποσπάσματος και άλλο πράγμα ο λόγος που οδηγήθηκε εκεί.Δεν τίμω το δεύτερο,κρατώ μόνο το πρώτο.Επίσης το ποιός ήταν συνεργάτης των ναζί,ποιός έκανε αντίσταση και τι είδους αντίσταση και από τι σώθηκε η Ελλάς τότε,δεν είναι κάτι που αφορά ούτε το site,ούτε και τον τρισένδοξο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μας....άλλα καλό θα είναι να είμαστε συγκρατημένοι στις κρίσεις μας,διότι η Ιστορία τα έχει καταγράψει όλα και κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ότι και να γράφει ο ριζοσπάστης....ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!!!!
Στα περισσοτερα απο οσα λες, συμφωνουμε. Το θεμα ειναι γιατι δικαστηκαν αυτοι που πολεμησαν με την Αριστερα στον Εμφυλιο. Εγκληματα ειδεχθη εκαναν και οι δυο πλευρες, σαν κι αυτα που εκανε ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ στο Ασυλο της Κοκκινιας. Ευθυνη για το οτι δικαστηκαν ως εγκληματιες του κοινου ποινικου δικαιου μονο οι αριστεροι, εχει πρωτα και κυρια το ΚΚΕ, του οποιου η σταση αν δεν ειναι προδοτικη, ειναι εγκληματικα ανευθυνη. Τελος, για το ποιος συνεργαστηκε με τους Ναζι, οταν ο αλλος παραδεχεται στο δικαστηριο οτι επι Κατοχης δουλευε στην Ειδικη Ασφαλεια ή οτι οργανωσε το Μπλοκο στην Κοκκινια, καθε περαιτερω συζητηση ειναι περιττη. Κι αυτο δεν σημαινει οτι παιρνω θεση σχετικα με το αν εκαναν καλα, αλλα σημαινει πως δεν επρεπε να ειναι μαρτυρες στη δικη.
Να πως το βλέπω εγώ: Ένας άνθρωπος καταδικάζεται για εγκλήματα στο όνομα μιας ιδεολογίας... Δλδ έχει θυσιάσει τη συνείδηση του στο βωμό του φορέα της ιδεολογίας που υπηρετεί... Ταυτόχρονα υπηρέτησε και την ομάδα της καρδιάς του... Όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσει το θάνατο στα μάτια επιλέγει να φύγει με το έμβλημα της ομάδας που υπηρέτησε ΚΑΙ ΟΧΙ με το έμβλημα του φορέα της ιδεολογίας που επίσης υπηρέτησε ως ένοπλος... Και ρωτώ: Πέρα από την αγάπη για τον Ολυμπιακό, πόσο πιθανό είναι ο Νίκος Γόδας να εξέφρασε για μια ακόμα φορά (ίσως και υποσυνείδητα) με αυτή του την επιλογή, το γεγονός ότι ήταν αθώος για τις πράξεις που του καταλόγισαν και για τις οποίες καταδικάστηκε?
Το ποιος ηταν αθωος και ποιος ενοχος τοτε, ειναι κατι που δεν θα λυθει ποτε.
Αυτό που φαίνεται σήμερα "αγριότητα" , τότε ήταν απλά τρόπος ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
Ο Νίκος Γόδας, ήταν αντάρτης.
Αντάρτης = άτακτος πολεμιστής.
Ήταν όμως και ποδοσφαιριστής του ΘΡΥΛΟΥ.
Αντάρτης και εκεί.
Ποδοσφαιριστής που δεν "έμπαινε" στα καλούπια.
Ήταν όμως και ένας άνθρωπος που τα ΠΙΣΤΕΥΩ του τα έθετε πάνω αι από τη ζωή του.
Το απέδειξε με το θάνατό του.
Δεν υπέγραψε τη δήλωση
Πέθανε με τη φανέλα του ΘΡΥΛΟΥ κατάσαρκα.
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ
Είναι "δύσκολο" θέμα αν το δεις από εξωολυμπιακό πρίσμα. Σίγουρα, η τωρινή γενιά (κι εγώ μέσα φυσικά) αδυνατεί να συλλάβει την αγριότητα της τότε εποχής. Δεν μπορεί να το συλλάβει, επειδή οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές και είναι δύσκολο να νιώσουμε τα τεκταινόμενα που γινόντουσαν. Ο εμφύλιος πόλεμος, λένε ότι, είναι ο πλέον βάναυσος. Οδηγεί σε παραλογισμό και βία σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ακόμα και αυτοί που σήμερα ανήκουν σε μία από τις δύο πολιτικές πλευρές δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν ή να φτιασιδώσουν λίγο τις πράξεις που διαβάσαμε στο άρθρο. Κάποια πράγματα, βέβαια, είναι ευδιάκριτα. Όπως, για παράδειγμα, ποιοι ήταν Έλληνες πατριώτες πραγματικοί και ποιοι ήταν συνεργάτες των ναζί. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δε δικαιούται και δε νομιμοποιείται να κάνει εγκλήματα και μάλιστα εγκλήματα ειδεχθή, όπως αυτά που διαβάσαμε.
Πάει το δύσκολο κομμάτι... Το άλλο κομμάτι, αυτό που μας αφορά άμεσα ως Ολυμπιακούς, είναι τιμή να το αναφέρουμε ξανά και ξανά. Ο Νίκος Γόδας έτρεφε τόσο μεγάλη αγάπη για τον Ολυμπιακό, που την ώρα της εκτέλεσης, το μόνο πράγμα που είχε στο μυαλό του ήταν ο Ολυμπιακός. Αν μπορέσουμε λίγο να αισθανθούμε το μεγαλείο αυτής της λατρείας, τότε θα είναι ένα μεγάλο βήμα... Δόξα και τιμή στον μεγαλύτερο Ολυμπιακό που γνώρισε η γη, τον Νίκο Γόδα!