ΒΕΡΟΙΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2



Οι φάσεις του παιχνιδιού είναι εδώ και τα στατιστικά εδώ, οπότε δεν έχει νόημα να αναλύσουμε αυτά που είδε (ή μπορεί να δει) όλος ο κόσμος. Προχωράμε στο παρασύνθημα, στο τι είδαμε εμείς.
 
- Για ένα ακόμη παιχνίδι στη φετινή Superleague, ο Θρύλος παρατάχθηκε με πολλούς παίκτες στην 11άδα που ΔΕΝ πατάνε περιοχή. Ο Μανιάτης με τον Κασάμι έχουν ξεκάθαρα εντολές να έχουν μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και να στηρίζουν τους μπακ πίσω τους, με αποτέλεσμα να μένουν μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Ο Φορτούνης που προτιμήθηκε αντί του Τσόρι ως οργανωτής, δεν πολυπατάει περιοχή και προχθές αναγκαζόταν να γυρίζει αρκετά πίσω για να πάρει την μπάλα. Ντοσεβί-Αφελάι από τα άκρα δεν μπαίνουν μέσα ούτε με πρόσκληση και έτσι ο Μήτρογλου έμοιαζε αποκομμένος. Η Βέροια ήταν λογικό να κλειστεί από την αρχή του ματς. Της προέκυψε και η γρήγορη αποβολή του Μπαλάφα που την άφησε με δέκα παίκτες και έτσι έστησε ένα ωραίο ταμπούρι στην περιοχή της. Αναμενόμενο και λογικό. Το θέμα είναι το τι έκανε ο Ολυμπιακός για να το διασπάσει. Δεν έκανε πολλά πράγματα και δεν έβγαζε παίκτες από πίσω, από τα χαφ άξονα κατά κύριο λόγο, που πατούσαν περιοχή. Αυτή είναι η εξήγηση για το ότι η πρώτη κλασική ευκαιρία για γκολ που φτιάξαμε στο ματς, ήταν το 0-1 του Μήτρογλου. Και δύο και τρεις παίκτες παραπάνω να είχαμε πάνω στο χορτάρι από τη Βέροια, από την στιγμή που οι παίκτες μας δεν μπαίνανε στην αντίπαλη περιοχή, οι πιθανότητες να απειληθεί ο τερματοφύλακας της Βέροιας ήταν μόνο με κάποιο μακρινό σουτ. Προσθέτοντας σε αυτήν την κατάσταση τη μόνιμη ασθένεια του Ολυμπιακού να μην σουτάρουν οι παίκτες του έξω από την περιοχή (εξαίρεση η περίοδος Ριβάλντο και κάποιες εκλάμψεις των Μπελούτσι-Γκαλέτι), βλέπουμε καθαρά την εικόνα του παιχνιδιού και το γιατί ο Ολυμπιακός δεν ήταν απειλητικός. Δεν τον ένιωθε η αντίπαλη άμυνα.
 
- Είναι σαφές πια πως ο Περέιρα δίνει έμφαση στην αμυντική λειτουργία της ομάδος. Και πάλι δεν είδαμε ταυτόχρονες προωθήσεις των ακραίων μας μπακ, είδαμε σωστές βοήθειες είτε των χαφ άξονα, είτε των ακραίων χαφ-εξτρέμ στους αμυντικούς μας και είδαμε τους παίκτες μας να έχουν μικρές αποστάσεις στο χορτάρι. Αυτό πιστώνεται το δίχως άλλο στο νέο προπονητή. Η ομάδα είναι πιο ''μαζεμένη'' και σπανίως την βρίσκει κανείς ''μπόσικη''. Σε κάποια παιχνίδια βέβαια, όπως το προχθεσινό, θα έπρεπε να παρθεί νωρίτερα το ρίσκο να ανέβουν ψηλότερα οι γραμμές. Η επιθετική τριπλέτα της Βέροιας, Ντουμίτρου-Μπαργκάν-Καλτσάς, έψαχναν φυσικά τους κενούς χώρους για να φύγουν στην κόντρα, αλλά είχαν εντολές από τον προπονητή τους Γκρανέρο να φροντίζουν πρώτα για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδος τους, με αποτέλεσμα να είναι συνέχεια κάτω από τη σέντρα και προς την περιοχή τους και οι 3. Όταν βλέπεις τον αντίπαλό σου να είναι μαζεμένος γύρω-τριγύρω από την περιοχή του, μπορείς να αλλάξεις το αρχικό πλάνο σου και να μεταφέρεις παίκτες πιο κοντά στα αντίπαλα καρέ. Όχι σώνει και ντε με αλλαγή από το 20λεπτο αλά Αλέφαντος. Μπορείς να κάνεις εσωτερική αλλαγή, π.χ. περνώντας πιο ψηλά τον Κασάμι και αφήνοντας μόνο το Μανιάτη να τρέχει να μαζέψει τις μπάλες στο κέντρο από τις απομακρύνσεις των αντιπάλων αμυντικών. Αυτή είναι η σωστή (τουλάχιστον για εμένα) κριτική που μπορεί να γίνει στον Περέιρα σε σχέση με τη διαχείριση του ματς και όχι το ''έπρεπε να βάλει το Γιαννούλη στο τέλος, να παίξει με κανονικό αριστερό μπακ για να δέσει το 0-1 στο 72'''. Δηλαδή παίζουμε με παίκτη παραπάνω απέναντι σε μικρομεσαία ελληνική ομάδα, κερδίζουμε 1-0, μένει ένα εικοσάλεπτο αγώνα με τις καθυστερήσεις (άρα πάει περίπατο το επιχείρημα ''κι αν γίνει μια στραβοκλοτσιά στα τελευταία λεπτά;'', αφού υπάρχει χρόνος να καλυφθεί και η στραβοκλοτσιά), οι παίκτες της Βέροιας έχουν αρχίσει να κουράζονται και βαράνε στο ψαχνό (άρα μια νέα αποβολή μοιάζει πιθανή) κι εμείς θα βάλουμε αμυντικό να τραβήξουμε την ομάδα πίσω. Πάντοτε στο πνεύμα του ''ο Ολυμπιακός είναι επίθεση, αυτό είναι το DNA μας'', που τσαμπουνάνε κάθε τρεις και λίγο οι περισσότεροι εξ αυτών που ήθελαν να μπει ο Γιαννούλης προχθές. Απόλυτη συνέπεια θέσεων και απόψεων...
 
- Για ένα ακόμη παιχνίδι, είδαμε την πρόθεση του προπονητή να στήσει τριγωνάκια ανάπτυξης στα πλάγια. Περισσότερο από αριστερά, όπου οι Μαζουακού-Κασάμι-Αφελάι έψαχναν τη συνεργασία και την κίνηση στο χώρο ο ένας των άλλων δύο. Υπάρχει πρόθεση να βγει στο χορτάρι κάτι αντίστοιχο που βλέπαμε με τον άλλο Πορτογάλο προπονητή που πέρασε από τα μέρη μας, το Ζαρντίμ και την αριστερή πτέρυγα Χολέμπας-Γκρέκο-Αμπντούν την περίοδο 2012-13. Το ότι γίνεται δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση στην προπόνηση πιστώνεται στον προπονητή, απλώς καλό θα ήταν να δούμε κάτι αντίστοιχο και από την άλλη μεριά, για να υπάρχει ισορροπία και να μην μαζεύεται η αντίπαλη άμυνα στη μεριά που παίζουμε την μπάλα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ματς γέρναμε προς τα αριστερά, δίχως να προκύπτει και κάτι ουσιαστικό από αυτήν την επιμονή παικτών και προπονητή. Επίσης, καλό θα ήταν να δούμε και κάποιο κανονικό εξτρέμ από αριστερά, όπως τον Ντουρμάζ που στο λίγο που έπαιξε δημιούργησε ρήγματα.
 
- Ορισμένοι παίκτες ''φωνάζουν'' με την απόδοσή τους πως δεν πρέπει να παίζουν βασικοί στον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον τώρα, αυτήν την χρονική στιγμή. Δεν το χοντραίνουμε άλλο να πούμε ''θα έπρεπε να φύγουν τώρα το Γενάρη, δεν κάνουν'', αλλά από την στιγμή που μοιάζουν τόσο ανεπαρκείς στο γήπεδο, όποτε χρησιμοποιούνται, δεν πειράζει να καθίσουν και λίγο στον πάγκο. Ξεκινάμε από τον Αυλωνίτη. Αυτός έπαιζε αναγκαστικά τόσον καιρό, από την στιγμή που σταμάτησε ο Αμπιντάλ και ο Μποτία είναι τραυματίας. ΟΚ, είναι νέο παιδί, είναι η πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό και σίγουρα θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί. Σίγουρα με τα σερί παιχνίδια θα γίνεται καλύτερος, πάντως τώρα δεν μπορεί να σταθεί στην 11άδα του πρωταθλητή Ελλάδος. Η αντίδρασή του στη φάση στο δεύτερο ημίχρονο με το σκορ στο 0-0, όπου έπρεπε να ανακόψει την κόντρα επίθεση της Βέροιας, βγήκε πάνω στον Ντουμίτρου και όχι μόνο έχασε το τζαρτζάρισμα, αλλά έπεσε και κάτω βγάζοντας τον αντίπαλο τετ α τετ, είναι χαρακτηριστική της έλλειψης ποιότητας στο παιχνίδι του. Αν εκεί τρώγαμε το γκολ, ίσως τώρα να λέγαμε άλλα. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα ματς και σε περίπτωση που βρεθούν σε αντίστοιχη θέση ο Ναπολεόνι, ο Κλάους και ο Σαλπιγγίδης, δύσκολα θα υπάρξει η ίδια κατάληξη με το άψυχο σουτ του Ντουμίτρου. Λογικά ο Σαντάνα θα είναι έτοιμος, αφού έχει κάνει κανονικά προετοιμασία και προπονήσεις με τη Σάλκε. Αν δεν είναι, υπάρχει θέμα στα δύο επόμενα ματς, με Ατρόμητο και ΠΑΟΚ. Ο δεύτερος παίκτης που ανήκει στην ίδια κατηγορία, δίχως το παραμικρό ελαφρυντικό μάλιστα, είναι ο Αφελάι. Ο Μαλόν της Βέροιας, με τη βοήθεια του στόπερ Βέρτζου, κυριολεκτικά τον κατάπιαν. Ταχύτητα να παίξει στην γραμμή δεν έχει. Διεισδύσεις για να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα δεν μπορεί να κάνει. Σέντρες καλές σπανίως περνάει. Σουτ καλά, ''γεμάτα'', πιάνει σπάνια και αφού πρώτα αργεί χαρακτηριστικά να εκτελέσει, δίνοντας χρόνο στον αντίπαλο αμυντικό να τον κλείσει. Όταν τον παίξει κάποιος σκληρά, στα όρια του επιτρεπτού, εξαφανίζεται από το χορτάρι. Μέχρι τώρα λέγαμε πως η ομάδα θα αποκτήσει εξτρέμ, αλλά τελικά προτιμήθηκε να μείνει ο Ντουρμάζ και να πάρει ευκαιρίες. Δεν μπορώ να καταλάβω το πόσο χειρότερος από αυτόν τον Αφελάι που βλέπουμε είναι ο Ντουρμάζ αυτήν την περίοδο. Όπως δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί έμεινε 90 λεπτά στο ματς με τη Βέροια στο γήπεδο ο Ολλανδός. Ειδικά στο πρώτο μισάωρο του ματς, η επιμονή μας να περνάμε όλες τις μπάλες από αριστερά, από τα πόδια του Ολλανδού, μας στοίχισε πολύτιμο ποδοσφαιρικό χρόνο. Όποτε παίξαμε από δεξιά, βγάλαμε φάσεις, αφού ο Ντοσεβί ''είχε'' στα πόδια το Ραούλ Μπράβο και η ταχύτητα του Ομάρ δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη από ελληνική ομάδα.
 
- Ο Ομάρ εμφάνισε για ένα ακόμη παιχνίδι αδυναμίες αμυντικά. Και ο Μπαργκάν με τις τοποθετήσεις και τα σπριντ του, αλλά και ο Γεωργιάδης που βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο από την πλευρά του, του δημιούργησαν προβλήματα. Μπροστά έχει μεγάλη επιτάχυνση όποτε κουβαλάει την μπάλα στα πόδια του και κέρδισε το πέναλτι που κακώς δεν δόθηκε, ενώ έδωσε και την ασίστ στο 0-2. Αμυντικά όμως μπάζει. Δεν είναι σουρωτήρι, αλλά έχει θέματα, τα οποία δεν δημιουργούνται από έλλειψη προσόντων (π.χ. ταχύτητα), αλλά από έλλειψη σωστών τοποθετήσεων στο χορτάρι. Αυτό μαθαίνεται στις προπονήσεις και πρέπει να το δουλέψει. Ο Μαζουακού πάλι κατάπιε το βαζελάκο τον Καλτσά, κάνοντάς τον απλή αναφορά στο φύλλο αγώνος και αναγκάζοντάς τον να μαλώνει μετά το ματς με τον Καραπαπά, για να δείξει στο νέο αφεντικό του τον Αλαφούζο το πόσο αντιολυμπιακός είναι. Πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Σιόβα, ο οποίος έχει τοποθετήσεις που ώρες ώρες θυμίζουν σέντερ μπακ αγγλικού και ισπανικού πρωταθλήματος. Του λείπει η ταχύτητα, αλλά αντισταθμίζει αυτό το μειονέκτημα ''διαβάζοντας'' τις φάσεις. Μεγάλη εσωτερική μεταγραφή ο Σιόβας, έλειψε πολύ πέρυσι μετά τον τραυματισμό του, που τον πήγε αρκετά πίσω. Ίσως και ο Μποτία να μοιάζει καλύτερος, έχοντας δίπλα του το Σιόβα. Λογικά αυτό θα συμβεί και με το Σαντάνα.
 
- Οι παίκτες που μπορούν να ''τρέξουν'' την μπάλα κουβαλώντας την με ικανοποιητική επιτάχυνση, τουλάχιστον για τα δεδομένα των καλών ευρωπαϊκών ομάδων που πρέπει να έχουμε ως πρότυπα, είναι οι ακραίοι μας μπακ, ο Ντοσεβί και υπό προϋποθέσεις ο Τσόρι (αν έχει δυνάμεις). Ακόμη και ο Φορτούνης υστερεί σε αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα η συνολική ομαδική μας ταχύτητα να είναι μεν υψηλότερη από αυτήν που έχουν ομάδες τύπου Βέροιας, αλλά να μην είναι επαρκής για να ανταγωνιστούμε ομάδες πιο προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις γρήγορη ομάδα με παίκτες που εκτός του ότι δεν έχουν μεγάλη ταχύτητα, αργούν χαρακτηριστικά να φέρουν την μπάλα μπροστά τους, με μέτωπο στο αντίπαλο τέρμα, όποτε την υποδέχονται. Ο Φορτούνης π.χ. τρέχει αρκετά μέσα στο ματς. Είναι φιλότιμο παιδί, μοιράζει σχετικά σωστά το παιχνίδι, μαρκάρει και κλέβει μπάλες, αλλά όποτε του έρχεται η μπάλα στα πόδια δύσκολα θα την φέρει μπροστά του και δύσκολα θα καταφέρει να την κουβαλήσει κάθετα. Ακριβώς όμως επειδή προσπαθεί συνέχεια και δεν επιβαρύνει το σύνολο με τα λάθη του, επιβραβεύτηκε προχθές με μία πολύ ωραία ασίστ στο Μήτρογλου. Είναι για παράδειγμα αυτό που ΔΕΝ κάνει ο Αφελάι, ο οποίος μόλις παίρνει την μπάλα κάνει ανοιχτό κοντρόλ και αρχίζει να την κουβαλάει παράλληλα ή και προς τα πίσω. Δεν είναι δηλαδή μόνο το ότι δεν πλαγιοκοπεί, αλλά καθυστερεί χαρακτηριστικά την ανάπτυξη, δίνοντας χρόνο στην αντίπαλη άμυνα να οργανωθεί.
 
- Παρά την ομαδική υστερία των περισσοτέρων γαύρων ''δεν κάνει ο Μανιάτης'', άλλος παίκτης αυτήν την στιγμή (που λείπει ο Φουστέρ) να κυνηγάει παίκτες του αντιπάλου όποτε χάνουμε την μπάλα, να καλύπτει χώρους και να τρέχει ΧΩΡΙΣ την μπάλα, δεν υπάρχει. Είναι αυτός που φροντίζει το transition (μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν) και που δεν επιτρέπει στα αντίπαλα χαφ να κόβουν ανενόχλητα βόλτες, φτάνοντας για πλάκα έξω από την περιοχή μας. Αν μάλιστα μπει ένας κανονικός κόφτης δίπλα του και σταματήσει να κολλάει μπροστά από τα στόπερ μας, ίσως στηρίξει και τη δεξιά πτέρυγα, καλύπτοντας τις προωθήσεις του Ομάρ και βοηθώντας τον να βγαίνει στην πλάτη του Ντοσεβί, δημιουργώντας ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Αυτός που αντιμετωπίζει προβλήματα στο νέο του ρόλο, μακριά από την αντίπαλη περιοχή, είναι ο Κασάμι. Δεν κινείται πολύ χωρίς την μπάλα, ενώ δεν έχει την ταχύτητα να την κουβαλήσει κάθετα στον άξονα ξεκινώντας από τόσο πίσω, με αποτέλεσμα να φτάνει σκασμένος έξω από την αντίπαλη περιοχή. Η σωματοδομή του και η ικανότητά του να μοιράζει καλές 20άρες και 30άρες μπαλιές, αντισταθμίζουν αυτά του τα μειονεκτήματα, αλλά σε ματς με πιο γρήγορες, ευρωπαϊκές ομάδες, είναι πολύ πιθανό να βγάλει προβλήματα σε αυτή τη θέση που παίζει.
 
- Σε μία πολύ κακή του χρονιά, με την εικόνα του πολλές φορές πάνω στο χορτάρι να είναι πολύ άσχημη, αφού κινείται ελάχιστα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ο Μήτρογλου έφτασε τα 12 γκολ στο πρωτάθλημα. Η μία ανάγνωση αυτού του πράγματος είναι πως ''ορίστε, τι άλλο θες για να πειστείς πως έχουμε πρωτάθλημα της πλάκας; Ο Μήτρογλου που σέρνεται θα βάλει καμιά 20άρα γκολ, μόνο και μόνο επειδή παίζει στον Ολυμπιακό, όπως έκανε παλιότερα ο Πάντελιτς ή όπως έκαναν ο Σισέ και ο Τοτσέ του βάζελου. Όποιος φορ παίζει σε μεγάλη ομάδα και περιμένει την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, δίχως να ξεμυτίζει από εκεί, θα φτάσει σε διψήφιο αριθμό γκολ στο αστείο ελληνικό πρωτάθλημα''. Η άλλη ανάγνωση είναι ''σκέψου τι θα γινόταν αν ο Μήτρογλου έπιανε τα περυσινά, τα προ του τραυματισμού του, στάνταρ απόδοσης. Μπορεί να είχε φτάσει στα 30 γκολ ήδη στη Superleague''. Με δεδομένο το ότι είναι στην καλύτερη ποδοσφαιρικά ηλικία και η φετινή του σεζόν θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του εξ ολοκλήρου, θα ήταν μεγάλο κατόρθωμα της διοίκησης να τον κρατήσει και του χρόνου στο ρόστερ. Επιθετικός με τέτοια ευχέρεια στο σκοράρισμα και τέτοια ξεμαρκαρίσματα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, για να περάσει σε θέση για γκολ, δεν βρίσκεται εύκολα για ομάδες με το μπάτζετ του Ολυμπιακού και είναι υπερπολύτιμος τουλάχιστον για τη Superleague, αλλά και για αρκετά ευρωπαϊκά ματς με ομάδες τύπου Μάλμε ή Ντνιέπρ. Αν καταφέρει να προσθέσει και κάποια έξτρα πράγματα στο παιχνίδι του, ίσως παίξει και σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (όχι με απλή παρουσία, αλλά με σειρά συμμετοχών και αρκετά γκολ). Π.χ. προχθές στη φάση του δοκαριού του Μπατιόν της Βέροιας με κεφαλιά από κόρνερ στο πρώτο ημίχρονο, όχι απλώς έχασε τον παίκτη στη μικρή μας περιοχή, αλλά έβγαλε μία εικόνα ''σιγά μην τον μαρκάρω'', όπως φάνηκε και στο replay. Για καλό του τα γράφω αυτά, εγώ που δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του (κάθε άλλο μάλιστα...). Προσόντα έχει, αλλά η νοοτροπία του τον κρατάει πίσω. Κι αυτή η νοοτροπία δυστυχώς καθρεφτίζεται και στις προπονήσεις, όχι μόνο στα παιχνίδια. 
 
- Πέρα από τα καραγκιοζιλίκια των μπουγατσόβλαχων οπαδών της, της μπουγατσόβλαχης διοίκησής της και αρκετών μπουγατσόβλαχων παικτών της, η Βέροια ήταν καλά στημένη πάνω στο χορτάρι. Είχαν μικρές αποστάσεις οι ακραίοι μπακ και χαφ της, όπως και τα χαφ του άξονα μεταξύ τους. Μετά την αποβολή του Μπαλάφα, η επιλογή του Γκρανέρο να παίξει ουσιαστικά με τρεις στόπερ στην άμυνα, βραχυκύκλωσε το Μήτρογλου, που δεν μπορούσε να πάρει την μπάλα έστω με πλάτη κοντά στα αντίπαλα καρέ. Και τα δύο στόπερ της Βέροιας, ο Βέρτζος με τον Όστοϊτς, είναι αξιόπιστοι αμυντικοί και μοιάζουν καλύτεροι του Αυλωνίτη, όσο ρίσκο κι αν εμπεριέχει μια τέτοια κρίση (άλλο να αμύνεσαι μαζικά και άλλο να πρέπει να ανακόψεις αντεπιθέσεις στο ανοιχτό γήπεδο). Ο Μπατιόν μπορεί να είναι σούργελο ως χαρακτήρας, αλλά αγωνιστικά κλέβει αρκετές μπάλες στον άξονα, ενώ και ως στόπερ όποτε βοηθούσε τους Βέρτζο-Όστοϊτς ήταν χρήσιμος. Ο Ραούλ Μπράβο, ακόμη και στην προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία που βρίσκεται, έκανε καλές κούρσες από αριστερά και τρυπήθηκε λίγες φορές από τον πολύ νεότερό του Ντοσεβί. Επικίνδυνο για το άθλημα είναι αυτό το τσογλάνι που λέγεται Μπαργκάν. Είναι καλός και γρήγορος παίκτης γραμμής, αλλά είναι και αρκετά βρόμικος. Αν ο Μπατιόν σημάδευε καλύτερα και αν ο Ντουμίτρου έκανε καλύτερο τελείωμα, η Βέροια θα είχε προηγηθεί στο σκορ και ίσως βλέπαμε άλλο ματς. Ο Ντουμίτρου που είναι δανεικός από τη Νάπολι μοιάζει αρκετά βαρύς, αλλά έχει καλές τοποθετήσεις, δύναμη και κίνηση χωρίς την μπάλα. Αν είχε μεγαλύτερη ταχύτητα, θα είχαμε θέματα προχθές, αλλά το σίγουρο είναι πως αν ήταν πιο γρήγορος δεν θα τον έδινε στη Βέροια η Νάπολι.
 
- Ο Χάρα είναι ένας παίκτης που (θεωρώ ότι) γνωρίζω αρκετά καλά, αφού παρακολουθώ αργεντίνικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Τον έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια σε Σαν Λορέντσο και Εστουντιάντες και δεν έχω καλή άποψη γι'αυτόν. Είναι παίκτης που θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, αλλά ακόμη κι αν τον βρει, η έλλειψη ταχύτητάς του και η εμμονή του στο να κάνει το ανούσιο μέσα στο γήπεδο, δεν ξέρω αν θα τον βοηθήσουν να σταθεί έστω και στη Superleague. Είναι ξεκάθαρα δεύτερο φορ-μεσοεπιθετικός (ούτε για αστείο δεν έχει ταχύτητα να παίξει στα άκρα) και ακόμη κι εκεί μοιάζει πιο αργός από τα αντίπαλα στόπερ. Για παράδειγμα προχθές ξέφυγε τρεις φορές από Βέρτζο-Όστοϊτς, αλλά και τις τρεις τον πρόλαβαν εύκολα οι αντίπαλοι αμυντικοί. Στη μία περίπτωση μάλιστα είχε πλεονέκτημα τουλάχιστον 4 μέτρων ο Χάρα. Μπορεί να βοηθήσει σε φάσεις όπως η αποβολή του Μπατιόν, να ξεφύγει δηλαδή από τον αντίπαλό του και να πάρει κάποιο φάουλ σε καλό σημείο ή πέναλτι, αλλά δεν βλέπω να προσφέρει άμεσα κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό. Ούτως ή άλλως στην καριέρα του ποτέ δεν έβαζε τα πολλά γκολ. Ειλικρινά θα χαρώ πολύ να διαψευστώ και να βγάλει μάτια ο Χάρα (υπόσχομαι μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση να αφιερώσω ειδικό άρθρο), αλλά με τα τωρινά δεδομένα και με την εικόνα του παίκτη που έχω, αυτή είναι η (δική μου) αλήθεια. Για το Σαντάνα που πήραμε, αν και είναι πιο γνωστός παίκτης, δεν έχω εικόνα, αφού δεν παρακολουθώ γερμανικό ποδόσφαιρο. Περιμένουμε όλοι να μπει να παίξει και τότε θα μιλήσουμε, αλλά σε πρώτη φάση, εξετάζοντας το βιογραφικό του, θα πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για top class μεταγραφή. Μπορεί να μην μας βγει, αλλά η ηλικία του και οι παραστάσεις του είναι τέτοιες που σου επιτρέπουν να σχεδιάσεις πάνω του την άμυνά σου. Μπορείς να ποντάρεις σε αυτόν.
 
Συνοψίζοντας, θα πούμε ότι η ομάδα πήρε μία πολύ σημαντική νίκη σε μία έδρα που είχε στηθεί μπλόκο για να μην περάσουμε, αλλά πρέπει να βελτιωθούμε και να παίξουμε και λίγη μπάλα, αν θέλουμε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο μέλλον. Το +5 από το δεύτερο παοκάκι είναι μαξιλαράκι ασφαλείας, αλλά δεν μας δίνει από τώρα και το πρωτάθλημα. Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο αύριο είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού το +5 πρέπει να διατηρηθεί και να κόψει τα πόδια των μπουγατσόβλαχων που ετοιμάζουν κόλαση την Κυριακή στην Τούμπα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να μας μείνει είναι το
 
ΟΛΟΙ ΓΗΠΕΔΟ ΑΥΡΙΟ.

Σχόλια

Εικόνα Kaine

Εξαιρετικός ο Σαντάνα. Συνήθως παίζει σε Δώρια κλίμακα, νομίζω "πετάει" και καμιά αρμονική μινόρε που και που. Ο ποδοσφαιριστής, από όσο τον θυμάμαι (πάει καιρός που τον έχω δει να παίζει), είναι νταγλαράς και μάλιστα αρκετά ταχύς. Τι δεν είναι; Δεν είναι μπαλαδόρος, ούτε και πολύ ευέλικτος. Στη Σούπερ Λίγδα δεν νομίζω πως θα έχει πρόβλημα. Μακάρι να μας βγει.

Ο Αφελάυ σέρνεται, απλά υπάρχει στο γήπεδο. Ο Μασουακού, μιας και τον ανέφερε κάποιος φίλος στα σχόλια, σκέφτεται ως εξής: "Επιτέλους, μπαλιά και χώρος για να βγω μπροστά. Τσααακ, να 'μαι στη γωνία της περιοχής. Ας πάω δυο μέτρα μπροστά, μετά πάλι δυο μέτρα πίσω, ας περιμένω λίγο κι ας το ξανακάνω. Ο Περέιρα δεν μ' αφήνει να βγαίνω μπροστά συνέχεια, ευκαιρία να σουλατσάρω λίγο με τη μπάλα. Αλλά τώρα τι να την κάνω; Να τη δώσω δίπλα στον Αφελάυ που λύνει σταυρόλεξο ή να μπω ανάμεσα στους δύο αμυντικούς και να βγάλω σκοτωμένη σέντρα υπό πίεση ενώ δεν είναι κανείς στην περιοχή; Ας κάνω το δεύτερο."

Τον Μανιάτη, ότι κι αν προσφέρει, δεν θα τον θεωρήσω ποτέ ως παίκτη που δύναται να παίζει βασικός στον Ολυμπιακό. Αν όντως προσπαθούμε να μοιάσουμε σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες, δεν μπορούμε να έχουμε παίκτη στην ενδεκάδα επειδή τρέχει. Δεν ζητάω να σκοράρει, ούτε να βγάζει ασίστ. Αυτός όμως δεν μπορεί ούτε απλή πάσα να βγάλει στα 2 μέτρα. Στρίβει πρώτα δυο φορές γύρω από τον εαυτό του και μετά. Μέχρι και η χώρα έχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης απ' αυτό.

Τα εξωαγωνιστικά θέματα με έχουν κουράσει αφόρητα. Έχω βαρεθεί να ακούω για συνωμοσίες, για παραρτήματα, για "στημένα", για "σκάνδαλα", και έχω βαρεθεί την κλάψα. Ο Χάβος μια χαρά έκοψε βαθμούς από την μπαουγκάρα, όπως θα κάνει κι ο ΟΦΗ σήμερα (3-1 στο '82), όπως κάνουν κατά καιρούς και τα δικά μας "παραρτήματα" που το λιγότερο είναι να μας χορτάσουν ξύλο στα μεταξύ μας παιχνίδια. Το σήριαλ Πουλίδο, με τον Κομπότη να δηλώνει πως έκλεισε τον παίκτη στην Ιταλία ενώ έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (αν ισχύει το δεύτερο, δεν το έχω διασταυρώσει), με συγχίζει σαν Ολυμπιακό και θεωρώ την όλη ιστορία ιδιαίτερα ατυχή. Για το συγκεκριμένο θέμα δίνω κάθε δίκιο στους αλλόθρησκους για το κράξιμο. Απαράδεκτες καταστάσεις, πιθανότατα μη έννομες.

Εικόνα REDNYC

ΑΨΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ!

Εικόνα Spiros Legend

Τον ματιάσαμε τον Σιόβα,εκτός αποστολής αύριο...και βλέπουμε,καποιο τράβηγμα-σφίξιμο είχε είπαν στη Νόβα...Μεγάλη απώλεια και ο Θεός βοηθός...Τη γκαντεμιά μας μέσα!

Εικόνα el trick

Συγχαρητήρια Σαββα.
Πολύ καλή ανάλυση.
Συμφωνώ και εγώ για τον ΤΖΑΡΑ ή ΧΑΡΑ. Από το λίγο που τον είδα μάλλον ΔΕΝ....
Για τον Σαντάνα, περιμένω ότι θα καθιερωθεί στην άμυνά μας τόσο ώστε να τον συγκρίνουμε μόνο με τα μεγαλύτερα στόπερ στην ιστορία του ΘΡΥΛΟΥ. Πιστεύω πολύ σ΄αυτόν.
Υ.Γ. Η διαφοροποίηση του παιχνιδιού του ΘΡΥΛΟΥ μεταξύ Μίτσελ και Περέϊρα είναι ορατή. Ο τρόπος που παίζει τώρα η ομάδα μας θεωρώ ότι θέτει σε αχρηστία το μεγάλο όπλο της ταχύτητας των ακραίων αμυντικών της, που ήταν και το ατού του απιχνιδιού της ομάδας επί Μίτσελ. Σίγουρα δεν μπορώ ακόμη να αξιολογήσω ΣΥΝΟΛΙΚΑ τον τρόπο παιχνιδιού μεταξύ των δύο αυτών προπονητών αλλά αυτό θα γίνει εν καιρώ.
Ελπίζω μόνο κάτι.
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Όλοι θα έχουν τα στραβά τους αλλά όλοι θα έχουν και τα καλά τους. Η μόνη περίπτωση να επωφεληθεί ο ΘΡΥΛΟΣ από τα προσόντα του ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ προπονητή είναι να τον έχει ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Εικόνα Romain

Διαβάζω πάντα τις αναλύσεις του Σαββα γιατί τις θεωρώ πολύ σημαντικές, ποιοτικά ενδιαφέρουσες και γνήσια αντικειμενικές αν και γράφονται υποκειμενικά και με γνώμονα το ερυθρόλευκο ενδιαφέρον.

Δεν έχουν καμμία σχέση με τις αρλούμπες των "αντικειμενικών" φυλλαδων.

Εικόνα apostolos gaganis

Εγώ Romain βλέπω ότι είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ πρωτ΄απ΄όλα, απ΄ό,τι αντίστοιχο έχω διαβάσει 60 περίπου χρόνια τώρα... Και πολύ ποιοτικές πράγματι. Έξυπνες. Αιτιολογημένες. Διεισδυτικές. Εκπλήσσομαι, αν και δεν θα' πρεπε...

Εικόνα RED HELL

Θεωρω οτι 11 εναντιον 11 η ομαδα θα ηταν πιο αποδοτικη.Πειτε με τρελο αλλα μετα την αποβολη τους ειδα καπως να χαλαρωνουν ισως σκεπτομενοι "νταξει η βεροια ειναι και με 10 οποτε το χουμε ευκολα".Παραλληλα ειδα και οτι ενω ο κοσμος μας ειχε μπει πολυ δυναμικα και αυτος μετα την αποβολη χαθηκε απο το παιχνιδι για καποιο διαστημα.Η ομαδα μου δινει την εντυπωση οτι ενω το πηγαινει καλα οταν φτανει στην περιοχη χανει τα αυγα και τα πασχαλια.Και αυτο οφειλεται καθαρα στους παιχτες.Ειδικα οι Μαζουακου-Ελαμπντελαουι-Ντοσεβι οταν πατανε περιοχη δεν ξερουν τι να κανουν τη μπαλα και αρχιζουν κατι μαλακισμενες σεντρες.Καποιος να πει στο Μαζουακου να σταματησει να τη βλεπει Καρλος αργωντας να δωσει τη μπαλα κανα 2λεπτο.Ο Ελαμπντελαουι σιγουρα προσπαθει ενω εξακολουθω να θεωρω λιγο το Ντοσεβι.Βαλε ρε Βιτορ μεσα το Ντουρμαζ αντι για Αφελαι η Ντοσεβι μπας και δουμε κατι καλυτερο.Ο Σιοβας ειναι εγγυηση και την ελεγε οπως πρεπει στους μπασταρδους(οπως εκανα και ο Μανιατης).Ο Κασαμι φιλοτιμος αλλα παλι πολλα ευκολα λαθη.Ο Φορτουνης μου αρεσε αλλα χρειαζεται Τσορι ενω ο Μητρογλου συνεχιζει να ανεβαινει.
Αν ειχαμε εναν δυνατο εξτρεμ ακομα μαζι με Ντουρμαζ θα βλεπαμε αλλη μπαλα.Αλλα προφανως η διοικηση απο το πολυ ψαξιμο κατεληξε να παρει 2ο επιθετικο και να αφησει τον εξτρεμ.Δεν μπορω να καταλαβω τι θελαμε το Χαρα αφου εχουμε το Μπενιτεζ(που δεν τον λες του πεταματου)απο τη στιγμη που στα εξτρεμ εχουμε πολυ μεγαλυτερο θεμα.Τουλαχιστον μας εξεπληξαν ευχαριστα με Σαντανα.Παντως θεωρω οτι ο Περειρα θα κανει κατι καλο ειδικα αν το καλοκαιρι αποκτηθουν 1-2 ποιοτικοι παιχτες.
Κραταμε φυσικα τη νικη και το σκουξιμο ολων των καθυστερημενων.Οπωδσηποτε νικη αυριο και μετα παμε στο μπουρδελο με το αγχος να βαραινει αυτους.Παιζουμε κλειστα στην αρχη και μετα τους γαμαμε.Βεβαια σε τετοια ζουγκλα μονο ποδοσφαιρο δεν θα παιχτει.Θα δουμε παλι κλωτσιες και κλαμα σε καθε αποφαση διαιτητη.Για αυτο φοβαμαι πολυ το ματς και οχι βεβαια επειδη εχουν καμια σοβαρη ομαδα οι τρομπες.
ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΘΡΥΛΕ.

Εικόνα mikele7

ΑΡΙΣΤΟΣ !!!!!!