ΠΑΟ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ ΤΟ 1950



Mε αφορμή την χθεσινή ''ομορφιά του ποδοσφαίρου'' στη Βέροια, όπου παρακολουθήσαμε για μία ακόμη φορά τον ένδοξο Παναθηναίκούλη να σκυλιάζει για να πάρει το ματς, τιμώντας την ιστορία του που προστάζει ''ο ΠΑΟ ποτέ δεν κάθεται να χάσει, παίζει πάντα για τη νίκη'', λέμε να θυμηθούμε μια παλιά ιστορία. Πολύ παλιά. Επιστρέφουμε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ της σεζόν 1949-50. Συμμετέχουν 10 ομάδες. Ο πρωταθλητής παίρνει το εισιτήριο για το πανελλήνιο πρωτάθλημα (δεν διεξήχθη τελικά εκείνη την περίοδο), οι 4 τελευταίοι υποβιβάζονται και ο 5ος από το τέλος δίνει μπαράζ με τον πρώτο της Β' Κατηγορίας, για να παίξει και την επόμενη χρονιά στην πρώτη Κατηγορία του πρωταθλήματος Αθηνών. Στην τελευταία αγωνιστική, ο ΠΑΟ καλείται να αντιμετωπίσει τη Δάφνη. Ας δούμε τη βαθμολογία πριν το παιχνίδι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-7-1950
 

 
Το σύστημα βαθμολογίας είναι 3-2-1, δηλαδή η νίκη δίνει 3 βαθμούς, η ισοπαλία 2 και η ήττα 1. Ο ΠΑΟ έχει να παίξει 3 ακόμη ματς, αλλά για τη Δάφνη είναι το τελευταίο της. Ακόμη κι αν κερδίσει τον ΠΑΟ, θα πάει στους 36 και ο ΠΑΟ στους 37 (με τον 1 πόντο της ήττας). Άρα τη Δάφνη την έχει από κάτω ο ΠΑΟ όπως και να'χει. Ακόμη κι αν ο Φωστήρας πάρει το τελευταίο του ματς και ο ΠΑΟ χάσει τα 3 υπολειπόμενα δικά του, ο Φωστήρας θα πάει στους 38 βαθμούς και ο ΠΑΟ στους 39, επομένως και το Φωστήρα τον έχει από κάτω ο ΠΑΟ. Ο ΠΑΟ λοιπόν έχει σωθεί και δεν κυνηγάει το πρωτάθλημα. Είναι αδιάφορος. Η Δάφνη όμως καίγεται για τη νίκη, μπας και περάσει το Φωστήρα και πάει στο μπαράζ. Το σκηνικό γίνεται ακόμη καλύτερο. Το ματς που εκκρεμεί για το Φωστήρα, είναι αυτό με τον ΠΑΟ. Ο Φωστήρας κέρδιζε 3-1 τον ΠΑΟ, ο Μαθιός του ΠΑΟ χτύπησε το διαιτητή, ο διαιτητής έπαθε...αμνησία και η ''αδιάβλητη'' ΕΠΣΑ διέταξε επανάληψη του αγώνος. Γνήσια παναθηναίκά πράγματα άφταστου μεγαλείου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-6-1950
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-6-1950
 

 
Το παιχνίδι ΠΑΟ-Δάφνη είναι προγραμματισμένο για τις 5 Ιουλίου 1950, ώρα 9 το βράδυ, στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ανήμερα του ματς, η ''Ηχώ'' αντιλαμβάνεται το τι πάει να γίνει και δημοσιεύει τα παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-7-1950
 

 

 

 
''Ο ΠΑΟ θα κατέβει με τα δεύτερα και θα κάτσει να χάσει, επειδή θέλει να πάρει παίκτες από τη Δάφνη'', σύμφωνα με την ''Ηχώ''. Οι προβλέψεις της εφημερίδας επιβεβαιώνονται στο ακέραιον.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-7-1950
 

 

 

 

 

 

 
Η περιγραφή στο τρίτο νικητήριο γκολ της Δάφνης είναι ''όλα τα λεφτά''. Ο Γκιόκας του ΠΑΟ απέκρουσε, αλλά ''περιέργως'' η μπάλα μπήκε γκολ. Την επόμενη μέρα, μπροστά στην κατακραυγή των ουδετέρων, αλλά και των ίδιων των οπαδών του ΠΑΟ, η ΕΠΣΑ κατακυρώνει το ματς που εκκρεμούσε με τον ΠΑΟ στο Φωστήρα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-7-1950
 

 

 

 
Η συμπαιγνία δεν ολοκληρώθηκε και η Δάφνη υποβιβάστηκε. Αυτό που μας έμεινε είναι το ότι για μία ακόμη φορά ο ΠΑΟ ΔΕΝ έκατσε να χάσει, χτύπησε λυσσαλέα το ματς αν και αδιάφορος και δίδαξε παναθηναίκό ήθος, το οποίο δεν μπορούν να αντιληφθούν οι γαύροι. Επίσης, μας έμεινε ακόμη μία ιστορία βαζελο-ένστασης, αλλά αυτήν θα την δούμε προσεχώς, σε καινούρια ανάρτηση.