ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ''ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ''



Ο Ιβάν Σαββίδης μας ενημέρωσε πριν λίγο πως τα χρέη του ΠΑΟΚ πληρώθηκαν.
 
Με ένα πλατύ χαμόγελο, παρότι-όπως χαριτολογώντας δήλωσε-μόλις είχε πληρώσει ένα τσάι αξίας 10.886.000 ευρώ παρουσιάστηκε ο Ιβάν Σαββίδης μετά την εξόφληση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου του Βορρά» προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μεγάλου ΠΑΟΚ.
«Μόλις δώσαμε στην εφορία τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την καταβολή των χρημάτων. Πληρώσαμε 10.886.000 ευρώ και με αυτό τελειώσαμε το θέμα των οφειλών του ΠΑΟΚ. Από σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός. Θέλω να συγχαρώ όλους εμάς, όλους όσοι πίστευαν, αλλά και τους δύσπιστους. Ο ΠΑΟΚ είναι σωστός απέναντι στην πολιτεία και τους δανειστές του. Τελειώσαμε αυτή τη μακροχρόνια διαδικασία και απελευθερώσαμε τον σύλλογο από αυτό το βάρος. Τώρα με προσοχή και περισυλλογή θα κάνουμε βήμα-βήμα την αλλαγή του συστήματος του ΠΑΟΚ, θα παρουσιάσουμε τη νέα στρατηγική και θα προχωρήσουμε μπροστά. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες υποθέσεις και είμαι ευτυχισμένος που θα μπορώ ενεργητικά να αρχίσω να υλοποιώ τις σκέψεις μου. Αυτό για μένα ήταν θέμα αρχής. Θα μπορούσαμε να πτωχεύσουμε και να μη δώσουμε τίποτα. Αυτή η λύση θα ήταν η πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη. Αλλά δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να υπάρχει μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Πολύ δε περισσότερο αν εμφανιζόταν αυτή στη δική μου παρουσία. Θέλω όλη η Ελλάδα να γνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ είναι πάντα έτοιμος να πληρώσει τις οφειλές του. Όλα όσα χρωστά», δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, που συνοδευόταν από τη Μαρία Γκοντσάρεβα.
Όσο για τους στόχους του στο εξής, είπε: «Πρώτος στόχος είναι να κινηθούμε με καλές σκέψεις. Τον τελευταίο καιρό άκουγα πολλά δυσάρεστα πράγματα. Αυτό ενίσχυε την υπομονή μου, αλλά ήθελα ο κόσμος να βεβαιωθεί πως είμαι άνθρωπος του λόγου που έχω δώσει. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχύσουμε την ομάδα των μάνατζερ. Σήμερα ο γιος μου κι ένας από τους ανθρώπους της ΠΑΕ είναι στην Ισπανία κι ελπίζω εκεί να διεξαχθούν με επιτυχία κάποιες διαπραγματεύσεις για κάποια θέματα του προσωπικού. Το επόμενο διάστημα θα διευκρινιστεί ποιος είναι ο σκοπός του».
Για τα όσα έχει δηλώσει περί δημιουργίας ενός μεγάλου ΠΑΟΚ, είπε: «Είναι απόλυτο και σίγουρο πως ο ΠΑΟΚ θα είναι μεγάλη ομάδα. Εγώ δεν βλέπω τον ΠΑΟΚ σαν ΠΑΕ. Εγώ αντιμετωπίζω τον ΠΑΟΚ σαν σύνολό του, σαν ΠΑΟΚ. Στηρίζουμε όλο αυτό το διάστημα όλα τα τμήματα, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το γυναικείο ποδόσφαιρο… Όλα όσα αφορούν την οικογένεια του ΠΑΟΚ θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε. Στρατηγικός στόχος του ΠΑΟΚ είναι να μπει στην 20άδα των καλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Πώς θα το κάνουμε ακόμη δεν μπορώ να το πω, αλλά είμαι άνθρωπος που πάει για το μέγιστο και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη».
Σε ερώτηση για την ανακατασκευή του γηπέδου και αν θα προχωρήσει σε αυτή, απάντησε: «Ναι, βεβαίως. Τώρα έχουν λυθεί τα χέρια μας και οι ιδέες μας. Θα ασχοληθούμε με την πλήρη ανακαίνιση της Τούμπας. Βεβαίως μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου δεν μπορεί να γίνει χωρίς υποδομές. Η Νέα Μεσημβρία δεν είναι βάση για μεγάλη ομάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε τα πρότζεκτ και να αναπτυσσόμαστε. Αυτές οι επενδύσεις δεν σταματούν, συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα τα δείτε όλα αυτά».
Ο Ιβάν Σαββίδης είχε κι ένα μήνυμα για την κυβέρνηση. «Δεν θα ήθελα να δώσω πολύ μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό το θέμα. Είναι μια περίεργη αίσθηση. Μόλις ήπια ένα ποτήρι τσάι, το οποίο κόστισε 10.886.000 ευρώ. Πρέπει να μας πουν εμάς ευχαριστώ. Εμείς μπορούσαμε να μην πληρώσουμε, αλλά πληρώσαμε. Εγώ θέλω να καλέσω όλους όσοι χρωστούν σε αυτό το κράτος. Οι δικές σας οφειλές είναι οι πιο σημαντικές για την Ελλάδα. Αυτή η κίνηση του ΠΑΟΚ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τον προσωπικό πλουτισμό. Θέλω να πω ευχαριστώ στους φίλους του ΠΑΟΚ στην ελληνική Βουλή ή που δεν είναι σε αυτή. Αυτοί κι εμείς κάθε μέρα ασχολούμασταν με αυτά τα προβλήματα. Θέλω να πω ευχαριστώ στην ομάδα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Μου υποσχέθηκαν και το έκαναν. Αυτή είναι ενδεχομένως η κύρια διαφορά αυτών από τους προηγούμενους».
Τέλος, για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είπε: «Τι μπορώ να σχολιάσω. Ουδέν σχόλιο».

 
Θυμίζουμε το τι ακριβώς ίσχυε με τα χρέη του ΠΑΟΚ.
 
Το πρωτογενές κεφάλαιο των χρεών του ΠΑΟΚ είναι ακριβώς 10.357.849,31 εκ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000-2006 (υπήρχε και ένα ακόμη ποσό 1,9 εκ. ευρώ από την περίοδο Μπατατούδη που είχε ρυθμιστεί ξεχωριστά). Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ελέγχθηκε το 2009 και τότε στο πρωτογενές χρέος των 10.357.849,31 εκ. ευρώ, μπήκε πρόστιμο 10.403.170,97 εκ. ευρώ.
Επειδή, όμως, ο χρόνος περνά αυτό το πρόστιμο μεγαλώνει και έχει φθάσει σήμερα να είναι διπλάσιο του πρωτογενούς κεφαλαίου. Δηλαδή, πλέον, εκτός της αρχικής οφειλής των 10.357.849,31 εκ. ευρώ υπάρχει και ένα πρόστιμο της τάξης των 20.800.082,28 εκ. ευρώ. Γι' αυτό και μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις τα χρέη του ΠΑΟΚ φθάνουν τα 31 εκ. ευρώ, τα οποία, ως γνωστόν, έχει "παγώσει" μέσω προσφυγών στα πολιτικά δικαστήρια από το 2007.
 
20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για χρέη που ήταν παγωμένα εδώ και 8 χρόνια. Και για όσους συγκρίνουν με ''τα χρέη που χαρίστηκαν στον Ολυμπιακό το 1993'', ας θυμηθούμε την ιστορία.
 
α) Παγώσανε κάποια χρέη ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, την ώρα που ΠΡΙΝ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 1993, ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1992 Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΕΔΙΝΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ 30 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΕ. Δεν ίσχυε δηλαδή τότε αυτό που συνέβαινε με τον ΠΑΟΚ τώρα, που για 8 χρόνια δεν έδινε φράγκο στο Δημόσιο, ούτε απειλούνταν με κατασχέσεις η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τις βεβαιωμένες οφειλές της.
 
β) Ο ΦΠΑ των μεταγραφών της εποχής Κοσκωτά-Σαλιαρέλη ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ, αφού το Κράτος αξίωνε φόρο για μεταγραφές από τις οποίες δεν μπήκαν ποτέ χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ. ΣΒΗΣΤΗΚΕ ΣΩΣΤΑ ο ΦΠΑ.
 
γ) Για τα της Τράπεζας Κρήτης, εκτός του ότι καμία από τις αξιώσεις της δεν μπορεί να αποδειχθεί, τα χρήματα που βγήκαν από τα ταμεία της κατέληξαν στην τσέπη του Σαλιαρέλη και όχι στα ταμεία της ΠΑΕ, την ώρα που η Τράπεζα είχε τεράστια κέρδη στον έναν περίπου χρόνο που ο Κοσκωτάς υπήρξε ταυτόχρονα πρόεδρός της και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
 
ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ...

Σχόλια

Εικόνα Kaine

Εθνική προδοσία το χαρακτηρίζω εγώ, όσο βαρύ κι αν ακούγεται.

Εικόνα Spiros Legend

Έχει και παράπονα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις,γιατί δεν του χάρισαν ολόκληρη την Μακεδονία,αλλά τη μισή...Αντωνάκη Σαμαρά,οι πρώην κολλητοί σου σε φτύνουν στα μούτρα,μέχρι και ο δεξιός γατούλης έγινε πιο Σύριζα και από την Ζωή Κωνσταντοπούλου,αφού του χάρισες τον Οπάπ...Αυτά παθαίνει όποιος κάνει χατήρια σε Φίδια κολοβά.Και φυσικά τώρα πανηγυρίζουν όλα τα ΑΡΔια,ενώ ακόμα γράφουν για χαρισμένα χρέη στον Κόκκαλη και χαρισμένο Καραισκάκη,οι ίδιοι πισωγλέντηδες τα γράφουν αυτά...Για Μπατατούδη,Σαχπατζίδη,Τσοχατζόπουλο, έχουν γράψει κανένα βαθυστόχαστο άρθρο?Για ανακαίνιση Τούμπας με λεφτά του Αθήνα 2004,για Κρατικό Παλατάκι,για τις άπειρες κρατικές και δημοτικές χορηγίες στη φανέλα της μπαοκάρας και όλες τις κρατικές αβάντες στη Νύφη του Θερμαικού έχουν πάθει Αλτσχάιμερ...Υ.Γ.Με αυτήν την εγχειρισμένη,την Τσοχούλα,τι θα γίνει ρε παιδιά,πάλι αποκλεισμένο Ολυμπιακό από Ευρώπη ονειρεύεται απόψε και να κληθεί να απολογηθεί ο Μαρινάκης για τα ψέμματα του Γεωργέα?Ρε 45 και βάλε χιλιάδες Γαύροι στον τελικό και Πρωτάθλημα στο μπάσκετ νταηλίκι μέσα στο ΣΕΦ,οτιδήποτε λιγότερο,θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας,τέρμα τα δικαιώματα που δίνουμε σε ανύπαρκτουςκαιπεθαμένους.

Εικόνα red apple

Είχες κι εσύ άμεσα αντανακλαστικά Σάββα μου...