Η ΦΕΡΣΠΕΚ, Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΑΛΑΚΤΕΡΟΥ



Σεπτέμβριος του 1993. Οι μπασκετικές ομάδες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ βρίσκονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας το Νάσο Γαλακτερό. Ας δούμε σύντομα την ιστορία, από site του ΠΑΟΚ μάλιστα, για να μην θεωρηθεί πως ''κάνουμε προπαγάνδα''.
 
Ο Νάσος Γαλακτερός υπήρξε ένας υπερταλαντούχος μπασκετμπολίστας. Ενας ξεχωριστός αθλητής που ο ΠΑΟΚ ήθελε και τελικά απέκτησε το 1993. Από τότε πέρασαν χρόνια, σταμάτησε την καριέρα του, το έριξε στις μουσικές συνθέσεις και τη φετινή τηλεοπτική σεζόν συμμετέχει στο Dancing with the stars.
Το καλοκαίρι του 1993 ο Απόστολος Οικονομίδης έφτασε σε συμφωνία με τον Νάσο Γαλακτερό αλλά η διαφωνία της ΑΕΚ στην ολοκλήρωση της μεταγραφής προκάλεσε ένα απίστευτο σίριαλ με αθλητικές και πολιτικές προεκτάσεις. Το θέμα πήγε στα δικαστήρια και μετά από μία μεγάλη "μάχη" στα έδρανα, ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε. Για να τα καταφέρει, πάντως, να πετύχει το στόχο του καθοριστικό ρόλο έπαιξε η πίεση που άσκησε ο κόσμος του ΠΑΟΚ και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 25 Σεπτεμβρίου του 1993. Τελικά ο Γαλακτερός αποκτήθηκε από τον "Δικέφαλο του Βορρά" και κερδισμένος ήταν και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που υπερασπίστηκε νομικά τον ΠΑΟΚ και στις εκλογές που ακολούθησαν, ήταν πρώτος σε ψήφους στη Θεσσαλονίκη.
Στον ΠΑΟΚ ο Γαλακτερός πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Κόρατς εναντίον της Στεφανέλ και ενός κυπέλλου Ελλάδας το 1995. Μετά πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, ενώ αγωνίστηκε και στον Άρη κατακτώντας άλλους τρεις τίτλους με αυτούς τους συλλόγους.
 
Με δικηγόρο το σημερινό ''εκσυγχρονιστή ηγέτη'' λοιπόν Ευάγγελο Βενιζέλο (πρρρτ), ο ΠΑΟΚ κερδίζει το Νάσο Γαλακτερό, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου 1993. Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ που κατακύρωνε οριστικά τον παίκτη στον ΠΑΟΚ, βγήκε στις 9 Σεπτεμβρίου, ενόψει της ομιλίας του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα, σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου, ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ (τυπικά ήταν ημιεπαγγελματικό ακόμη το μπάσκετ εκείνα τα χρόνια), Μάκης Ψωμιάδης (ναι, ο γνωστός...), παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και δηλώνει τα παρακάτω, όπως μας τα μεταφέρει ο ρεπόρτερ Γιάννης Καραλής (ναι, ο γνωστός...) στην ''Αθλητική Ηχώ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-9-1993
 

 

 

 

 

 
Υφυπουργός Αθλητισμού λοιπόν τότε ο Βαγγέλης Μειμαράκης (ναι, ο γνωστός...), που μερίμνησε για να πάει ο Γαλακτερός στον ΠΑΟΚ. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει πρωτίστως άλλο πράγμα. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν σε έξαρση το λεγόμενο ''μακεδονικό ζήτημα'', με συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και διεθνείς διαβουλεύσεις για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων FYROM. Φυσικά, πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ (και άλλων ομάδων της Μακεδονίας) πρωτοστατούσαν σε όλα αυτά. Την ίδια ώρα όμως, ο πρόεδρος στο τμήμα μπάσκετ τους Απόστολος Οικονομίδης,
 

 
Μετά, όταν σας λέμε ''Μακεδονομάχους της φάπας'', τσαντίζεστε ρε λαλαλάδες...