ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ, ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ OFFSHORE...



Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2002. Στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α' Εθνικής της σεζόν 2002-03, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Καλλιθέα στην Τούμπα. Τελικό σκορ 2-3 και μεγάλη νίκη για την Καλλιθέα, που όπως είναι φυσικό δημιουργεί αίσθηση. Στην πρεμιέρα εκείνου του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 4-1 στην Τούμπα τον ΠΑΟ του Φερνάντο Σάντος και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες διεκδίκησης του τίτλου στους οπαδούς του. Πρόεδρος της ομάδος της Θεσσαλονίνης ήταν ο Μπατατούδης και προπονητής της ο Άγγελος Αναστασιάδης. Λίγες μέρες μετά την ήττα από την Καλλιθέα, εν όψει του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που έφερε στην Ελληνική Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού (άρα υπεύθυνος και για τον Αθλητισμό) Βαγγέλης Βενιζέλος, γίνεται η παρακάτω δήλωση από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-9-2002
 

 

 
Γνωστό από παλιά λοιπόν το κόλπο με τις κυπριακές offshore. Αλήθεια, στη σημερινή κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, ποια ομάδα σχετίζεται με κυπριακή offshore;
 

 
Γνωρίζεται με τον κύριο Μπατατούδη ο Ιωάννης Αλαφούζος;
 

Σχόλια

Εικόνα thita

Well said/implied.

Θα ……. ξεχειλώσω λίγο το point του άρθρου Σάββα (ότι ο Αλαφούζος έτσι κάνει πάντα τις δουλειές του, με off-shore κλπ., ακόμη και στο ΣΚΑΪ, όπου -ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ- δεν είναι παρά ……. απλό μέλος Δ.Σ. αλλά και στην ΠΑΝΑΘΑ και μπορεί και να μπλέκεται και με τίποτα στοιχηματάκια βρε παιδί μου) και θα επισημάνω ένα-δύο πραγματάκια, που θα αναδείξουν το πόσο βρε παιδί μου κάνει κουμάντο ο Ολυμπιακός και έχει καταστρέψει το κατά τα λοιπά εύρυθμο και αξιοθαύμαστο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέτοχος με πλειοψηφικό ποσοστό στην (κανονικά αδειοδοτούμενη από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, προς συμμετοχή στο πρωτάθλημα) ΠΑΕ ποα είναι λοιπόν μία κυπριακή εταιρεία SORTIVO INTERNATIONAL LTD, όπως φαίνεται και από την εικόνα του Σάββα πιο πάνω.

Ανεξάρτητα με το θέμα off-shore (αν θέλετε, πολύ ευχαρίστως να πούμε τι είναι off-shore, αλλιώς google it), γεγονός πάντως αποτελεί ότι στην Κύπρο υπάρχει κανονικά και λειτουργεί ο συνήθης στις χώρες με αγγλο-σαξωνικό δίκαιο θεσμός του trust (στα ελληνικά εμπίστευμα)

http://www.xenophontos-associates.com/index.jsp?CMCCode=10040501&extLang=

Βάσει του θεσμού αυτού, ένα ή περισσότερα πρόσωπα (που καλούνται trustees ή, σε παραδοσιακά νικαιώτικα "μπροστινοί") ιδρύουν μία εταιρεία την οποία και λειτουργούν κανονικά, έχοντας στο μεταξύ συστήσει συμφωνία trust με κάποιο άλλο πρόσωπο, τον πραγματικό δηλαδή ιδιοκτήτη της εταιρείας, δυνάμει του οποίου (trust) ανέλαβαν τη δέσμευση να του μεταβιβάσουν οποτεδήποτε τις μετοχές της εταιρείας έναντι ελάχιστου/εικονικού τιμήματος (π.χ. ένα ευρώ) και πάντως να διοικούν στο μεταξυ την εταιρεία και να διαχειρίζονται τις εταιρικές υποθέσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις χορηγούν, ως μέτοχοι και διευθυντές μιας τέτοιας εταιρείας, πληρεξούσιο στον πραγματικό, πλην αφανή ιδιοκτήτη και διευθυντή, έτσι ώστε αυτός να εκπροσωπεί την εταιρεία ως τάχα απλός εντολοδόχος/πληρεξούσιος.

Αυτό το σχήμα είναι ιδανικό όταν ο κανονικός ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν θέλει/δεν πρέπει να φαίνεται (για λόγους που όλοι εικάζουμε ή και για ακόμη περισσότερους).

Αν θέλαμε να αντιστοιχίσουμε τον θεσμό αυτόν (trust) με κάποιον του ελληνικού δικαίου, θα έπρεπε να μιλήσουμε για ΠΑΡΕΝΘΕΤΑ πρόσωπα, εντολοδόχους, που σε μια τέτοια περίπτωση αποτελούν τους εμφανείς μετόχους και διευθυντές μιας εταιρείας, ενεργώντας όμως σύμφωνα με τις εντολές του πραγματικού και αφανούς μετόχου και διευθυντή/εντολέα.

Στην δε ερώτηση «γιατί, αφού υπάρχει και στην Ελλάδα αντίστοιχη ‘υποδομή’, να επιλέξει κάποιος ίδρυση και λειτουργία εταιρείας στην Κύπρο», η απάντηση είναι αφενός για λόγους φορολογικούς (πολύ μικρότερος φορολογικός συντελεστής από ό,τι στην Ελλάδα) και αφετέρου για λόγους διατήρησης της ανωνυμίας του πραγματικού/αφανούς μετόχου και διευθυντή έναντι των ελληνικών αρχών (εάν βεβαίως ο ίδιος επιθυμεί για διάφορους λόγους αφάνεια και μυστικότητα, κάτι που κατά τεκμήριο συμβαίνει όταν προτιμάται η ίδρυση εταιρείας με trustees/παρένθετα πρόσωπα και όχι απευθείας, από τον πραγματικό ιδιοκτήτη) αφού οποιαδήποτε έρευνα ελληνικών αρχών για να φέρει στο φως στοιχεία θα απαιτήσει διαδικασία μακρόχρονη, επίπονη, πολυέξοδη και με πολλά περιθώρια αντίδρασης και καθυστέρησης από τους εμπλεκόμενους.

Όλα αυτά είναι de facto γνωστά στους περισσότερους από εμάς από τα πολιτικά σκάνδαλα με μίζες από εξοπλιστικά κυρίως προγράμματα, κλπ., στην Ελλάδα, όπου πάντα εμπλέκονταν off-shore εταιρείες.

Στα δικά μας (τα αθλητικά) τώρα: Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (η γνωστή Ε.Ε.Α. του κ. Παπαλάκη και της κας. Μαρούπα) για να χορηγήσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία των μετόχων της αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, όπως την ταυτότητα αυτών, την προέλευση των κεφαλαίων, κλπ., μέχρι φυσικού προσώπου (εάν δηλαδή μέτοχος είναι άλλη εταιρεία, ελέγχονται και τα στοιχεία των μετόχων αυτής, κλπ., μέχρι να φτάσει σε φυσικά πρόσωπα), όλα δε αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου (2725/1999 ως ισχύει σήμερα) τις οποίες μπορώ φυσικά να παραθέσω σε κάθε ενδιαφερόμενο πλην δεν επισυνάπτω εν προκειμένω προς αποφυγή εκτενούς ανάπτυξης του άρθρου (και απώλειας του βασικού αντικειμένου λόγω έκτασης).

Για την αδειοδότηση της ΠΑΕ ποα φέτος λοιπόν, ελέγχθηκαν ασφαλώς από την Ε.Ε.Α. τα στοιχεία όλων των μετόχων και βεβαίως όχι μόνο της SORTIVO INTERNATIONAL LTD, αλλά και των μετόχων αυτής (και, εάν μέτοχος είναι άλλη εταιρεία, ΚΑΙ τα στοιχεία των μετόχων αυτής, μέχρι φυσικού προσώπου) και ο έλεγχος αυτός δεν μπορεί παρά να απέδωσε το ένα από τα δύο εξής αποτελέσματα:

Ο Αλαφούζος είναι ο μέτοχος της SORTIVO INTERNATIONAL LTD (ή άλλης εταιρείας μετόχου της, κλπ.).

ή

Είναι κάποιο/κάποια άλλα πρόσωπα μέτοχος/μέτοχοι της SORTIVO INTERNATIONAL LTD.

Στην πρώτη περίπτωση, ανακύπτει εύλογα το ερώτημα: αφού ο Αλαφούζος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (εξ όσων γνωρίζω), για ποιον λόγο ίδρυσε άραγε στην Κύπρο νομικό πρόσωπο για να κατέχει τις μετοχές της ΠΑΕ ποα, δηλαδή μιας άλλης ελληνικής εταιρείας??? Η απάντηση ασφαλώς δεν μπορεί να είναι «για φορολογικούς λόγους» αφού οι αθλητικές εταιρείες είπαμε πως δεν έχουν κέρδη και εξάλλου ο Αλαφούζος μόνο χώνει χρήμα ως γνωστό (το είπε και το sdna), και δεν παντελονιάζει, όπως ο Μαρινάκης, οπότε τι να τον ενδιαφέρει η χαμηλή φορολόγηση κερδών, αφού τέτοια δεν θα δει από την ΠΑΕ ποα, κλπ.

Μήπως (υπόθεση κάνω) η ίδρυση εταιρείας στην Κύπρο επιλέχθηκε επειδή τα κεφάλαια της εταιρείας αυτής ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ από τον Αλαφούζο κατά την ίδρυση ελληνικής εταιρείας??? Στην Ελλάδα, για όποιον δεν το ξέρει, υπάρχει από 1/1/2014 πόθεν έσχες στα κεφάλαια ίδρυσης εταιρειών, δηλαδή δεν μπορώ να πάω εγώ π.χ. και να ιδρύσω μία εταιρεία με κεφάλαιο ένα εκατομμύριο εάν δεν δικαιολογήσω που βρήκα τόσα λεφτά. Μήπως λοιπόν, αυτά τα 5 ή 10 ή 20 εκατομμύρια που μας λένε οι αντικειμενικοί δημοσιογράφοι (γνωστοί και ως ΑΡΔ) πως έβαλε στην πανάθα ο Αλαφούζος δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις και συντρέχει έτσι περίπτωση ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος??? Ή, ακόμη χειρότερα, μήπως τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο) ή ακόμη και από άλλα πρόσωπα (π.χ. δανεικά Μελισσανίδη, λέω εγώ ο κακοπροαίρετος)???

Βεβαίως αρνούμαι να πιστέψω τέτοια πράγματα για ένα πρόσωπο του ήθους και διαδρομής του κ. Αλαφούζου, που από τα media που ελέγχει (άλλη συζήτηση αυτή) αναδεικνύει κάθε παρανομία και παθογένεια στην Ελλάδα, δεν μπορώ να μην εκφράσω ωστόσο τον εύλογο προβληματισμό μου περί του θέματος, διερωτώμενος εάν η Ε.Ε.Α. του σιορ Κοντονή και των λοιπών εξυγιαντικών δυνάμεων ήλεγξε τα στοιχεία των μετόχων και την προέλευση των κεφαλαίων που εισήλθαν στην ΠΑΕ ποα από την εταιρεία SORTIVO INTERNATIONAL LTD, ως και τους μετόχους αυτής.

Στην δεύτερη περίπτωση όμως (εάν δηλαδή μέτοχοι της SORTIVO INTERNATIONAL LTD είναι άλλοι και όχι ο Αλαφούζος), ανακύπτουν ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα: Ποια είναι αυτά τα άλλα πρόσωπα που είναι μέτοχοι στην SORTIVO INTERNATIONAL LTD και άρα ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ποα??? Είναι κανονικοί/αληθείς/πραγματικοί μέτοχοι??? Πόθεν η προέλευση των κεφαλαίων τους??? Έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν οικονομικά την ΠΑΕ ποα και να καλύψουν τα έξοδά της (ο αθλητικός νόμος προβλέπει πως η Ε.Ε.Α. ελέγχει ΚΑΙ αυτό, έτσι «κόπηκε» πριν από χρόνια εκ προοιμίου πιθανή αγορά των μετοχών της ΠΑΕ ποα από τους Άραβες πρίγκιπες που είχε φέρει ο αξιότιμος κ. Τσάκας). Μήπως συντρέχει κάποια περίπτωση ασυμβίβαστου ή απαγόρευσης από αυτές που προβλέπει ο αθλητικός νόμος (π.χ. καταδίκη τους, κλπ.)??? Και ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Γιατί όλοι ομιλούν περί Αλαφούζου (ως ιδιοκτήτη, κλπ.) στην ΠΑΕ ποα, μέσω της SORTIVO INTERNATIONAL LTD??? Είναι όλοι τρελοί, ή μήπως αυτά τα άλλα πρόσωπα-μέτοχοι της Κυπριακής αυτής εταιρείας είναι trustees/εμπιστευματοδόχοι («μπροστινοί» λέγεται είπαμε στα μελισσανίδικα) του Αλαφούζου, που είναι ο πραγματικός πλην αφανής (για τους δικούς του λόγους) ιδιοκτήτης της SORTIVO INTERNATIONAL LTD???

Σημειώσατε παρακαλώ ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου, η διαπίστωση παρένθετων προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση μιας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας άγει, μεταξύ άλλων (ποινών), στην αποβολή από το πρωτάθλημα, όπως δηλαδή όλοι γνωρίζουμε πως συνέβη προ ολίγου καιρού με την Κέρκυρα (και όπως θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί με την αγαπημένη μας αεξάρα αλλά ΚΑΙ την ΚΑΕ ποα, και άγνωστο γιατί δεν συνέβη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που θα την πούμε μια άλλη φορά).

Καληνύχτα σας, ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ, ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ (κλπ.), η εξυγίανση πλησιάζει, κόντρα στο «Ολυμπιακό» κράτος και ΕΠΟ της διαφθοράς/διαπλοκής, ο απατεώνας Μαρινάκης δεν την γλυτώνει με τίποτα, τώρα αύριο-μεθαύριο τον καλεί και η Ε.Ε.Α. για εξηγήσεις (πρέπει να εξηγήσει ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, κατά τους περιοριστικούς όρους που του επέβαλλε ο ανακριτής Ανδρεάδης, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ).

Υ.Γ. Όλα τα ανωτέρω ισχύουν ΚΑΙ για μία άλλη Κυπριακή εταιρεία, την Paralot Media & Marketing Limited, ιδιοκτήτρια του γνωστού σε όλους μας και εξαιρετικά αγαπητού μου (λόγω …… τάσης προς την αλήθεια και την αντικειμενικότητα) sdna και του κ. Παπαθεοδώρου που δηλώνει ιδιοκτήτης του site χωρίς κρυφούς πισινούς, κλπ., μακάρι να έβρισκε λίγο χρόνο από την εξυγίανση να μας εξηγούσε εάν η εταιρεία είναι δική του και, εάν ναι, γιατί αυτός, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, έκανε στην Κύπρο εταιρεία για να λειτουργήσει ελληνικό site, εάν όμως όχι, ποιανού είναι βρε παιδί μου η εταιρεία, κλπ.

Εικόνα Pavlos

Ἔξοχη ἀνάλυση, φίλε Θῆτα. Τώρα ὅμως μοῦ ξύπνησε ἡ βασανιστικὴ ἀγωνία μήπως ἀποβληθεῖ ἡ ΠΑΕ ποα ἀπὸ τὸ πρωτάθλημα καὶ δὲν προλάβουμε νὰ τοὺς γλεντήσουμε στὸ γήπεδο...

Εικόνα KYTHNOS 7

Απίστευτη ανάλυση... Κάτι που χρειαζόμαστε εμείς οι κάπως άσχετοι με το αντικείμενο για να καταλάβουμε πόσο βρόμικη είναι η παε ποα στο σύνολο της και σε συνέχεια της ιστορίας της που πάντα ήταν βρόμικη...

Εικόνα savvas gridlock

''Μήπως (υπόθεση κάνω) η ίδρυση εταιρείας στην Κύπρο επιλέχθηκε επειδή τα κεφάλαια της εταιρείας αυτής ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ από τον Αλαφούζο κατά την ίδρυση ελληνικής εταιρείας??? Στην Ελλάδα, για όποιον δεν το ξέρει, υπάρχει από 1/1/2014 πόθεν έσχες στα κεφάλαια ίδρυσης εταιρειών, δηλαδή δεν μπορώ να πάω εγώ π.χ. και να ιδρύσω μία εταιρεία με κεφάλαιο ένα εκατομμύριο εάν δεν δικαιολογήσω που βρήκα τόσα λεφτά. Μήπως λοιπόν, αυτά τα 5 ή 10 ή 20 εκατομμύρια που μας λένε οι αντικειμενικοί δημοσιογράφοι (γνωστοί και ως ΑΡΔ) πως έβαλε στην πανάθα ο Αλαφούζος δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις και συντρέχει έτσι περίπτωση ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος??? Ή, ακόμη χειρότερα, μήπως τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο) ή ακόμη και από άλλα πρόσωπα (π.χ. δανεικά Μελισσανίδη, λέω εγώ ο κακοπροαίρετος)???''

Κατσε ρε φιλε, κατσε γιατι το προχωρησες πολυ. Σε λιγο θα μας πεις αυτο που λεει ολη η Πειραικη σαν κουτσομπολιο, οτι το Αλαφουζεικο κουβαλαει οπλα. Κατι που φυσικα εμεις δεν υιοθετουμε.

http://www.gavros.gr/content/oi-alloi/103079-gia-thn-kayth-sarka-den-rwt...