Η ΣΦΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ ΤΟ 1971



Γυρίζουμε στο 1971. Ο ασύγκριτος ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ μόλις έχει μπει στη διοίκηση του Θρύλου και το καλοκαίρι ξοδεύει περισσότερα από 7 εκατομμύρια δραχμές (από την τσέπη του...) για μεταγραφές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-8-1972
 

 
Τότε ο κυρ-Νίκος ήταν ακόμη Γενικός Αρχηγός στον Ολυμπιακό. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1971 παραιτείται ο (διορισμένος από τη Χούντα) πρόεδρος Βαρδάνης (στρατηγός, μέλος του Ολυμπιακού από το 1943...) και αναλαμβάνει ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ. Προπονητής στην ομάδα μας είναι ο Άγγλος Άλαν Άσμαν. Ο λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου (το οποίο παρακολουθούσε συχνά από κοντά, όποτε πήγαινε στα γραφεία των επιχειρήσεών του στο Λονδίνο για δουλειές) ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ γνώριζε τον Άσμαν από τη θητεία του στους πάγκους των Καρλάιλ και Γουέστ Μπρομ. Με τη Γουέστ Μπρομ ο Άσμαν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας του 1968, οπότε αντικειμενικά ήταν ένα όνομα που για τα τότε δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου κάθε άλλο παρά αδιάφορο ήταν. Την προηγούμενη σεζόν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, οπότε κέρδισε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της νέας περιόδου. Στην κλήρωση της 7ης Ιουλίου 1971, αντίπαλος του Θρύλου αναδείχθηκε η πανίσχυρη Ντινάμο Μόσχας από τη Σοβιετική Ένωση, με τεχνικό διευθυντή το Λεβ Γιασίν, έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ''σημαία'' αυτής της ομάδος. Η αποστολή για τον Ολυμπιακό γινόταν ακόμη δυσκολότερη από την χρονική στιγμή στην οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει την Ντινάμο. Το ελληνικό πρωτάθλημα μόλις είχε αρχίσει, ενώ το σοβιετικό βρισκόταν στην κορύφωσή του, με τους Ρώσους να βρίσκονται σε φουλ φόρμα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-7-1971
 

 
Νέα ομάδα ο Ολυμπιακός, με καινούριο προπονητή και πολλούς νέους παίκτες (πρώτοι και καλύτεροι ανάμεσά τους οι Υβ-Ρομέν), στο πρώτο παιχνίδι στο Καραισκάκη υποκύπτει στην ανωτερότητα των Σοβιετικών, τρώγοντας δύο γκολ μετά το 83', με ευθύνη στο δεύτερο του νεαρού και άπειρου (τότε...) τερματοφύλακα Μυλωνά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-9-1971
 

 
Στα ψιλά των εφημερίδων θα περάσει μία είδηση, τη σημασία της οποίας θα καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι 2 εβδομάδες αργότερα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-9-1971
 

 
Η ρεβάνς στη Μόσχα, στις 30 Σεπτεμβρίου 1971, μοιάζει χαμένη υπόθεση. Ο Θρύλος όμως πηγαίνει εκεί και κερδίζει με 2-1, με γκολ των Υβ-Γκαϊτατζή, χάνοντας για ένα γκολ μία ιστορική πρόκριση. Μία πρόκριση που θα είχαμε πάρει, αν δεν βρισκόταν στον δρόμο μας ένας ανεκδιήγητος διαιτητής από την Ελβετία, ο Μπουχελί, ο οποίος μέτρησε άκυρο γκολ υπέρ της Ντινάμο και δεν έδωσε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, με το σκορ στο 1-2.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-10-1971
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-10-1971
 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-10-1971
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-10-1971
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 5-10-1971
 

 
Ο ίδιος ο Μπουχελί ομολόγησε τα λάθη του, ενώ ο παίκτης του Θρύλου Τάκης Συνετόπουλος ούρλιαζε για τον Ελβετό διαιτητή ''ήθελε μαχαίρωμα''. Προσέξτε την επιστολή των γαύρων στην ''Ηχώ'' (και όχι στο ''ΦΩΣ'', στο οποίο δούλευε τότε ο Διακογιάννης...) για τη μετάδοση του ματς από το τότε κρατικό κανάλι (επί Χούντας...) και τον ''αντικειμενικό'' Γιάννη Διακογιάννη. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για
 
ΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΛΟΤΑΙ.
 
Μία ακόμη ευρωπαϊκή πρόκριση που έχει στερηθεί ο Ολυμπιακός, εξαιτίας διαιτητικών λαθών εις βάρος του...