ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1



Αφού ηρεμήσαμε (και φανταζόμαστε κι εσείς) μετά την χθεσινή νίκη, ας μιλήσουμε λίγο ποδοσφαιρικά για το τι είδαμε. Τα στιγμιότυπα του ματς είναι εδώ και τα στατιστικά εδώ. Παραθέτουμε τα στατιστικά του ημιχρόνου,
 

 

 

 
αλλά για μία ακόμη φορά και τα συνολικά στατιστικά του ματς, ώστε να τα έχουμε πρόχειρα σε εικόνες.
 

 

 

 
Σε γενικές γραμμές χθες από τον Θρύλο είδαμε στο Ζάγκρεμπ μία ομάδα. Δεν υπάρχει άλλη φράση για να περιγραφεί καλύτερα η εικόνα του Ολυμπιακού. Οι περισσότεροι φοβόμασταν ''μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα με τις σερί νίκες και ειδικά λόγω της νίκης στο Λονδίνο''. Την έχουμε πατήσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο, κατά κύριο λόγο επειδή οι περισσότεροι γύρω-τριγύρω από την ομάδα, από τη διοίκηση μέχρι τον τελευταίο οπαδό, υιοθετούν την εξυπνάδα ''εδώ κερδίσαμε την Άρσεναλ ρε, ποια Ντινάμο, γελάει ο κόσμος''. Αυτά όπως φαίνεται ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ. Τα τελείωσε η διοίκηση, αλλά και ο Μάρκο Σίλβα, φτιάχνοντας μια ομάδα που δουλεύει το κάθε ματς ξεχωριστά, με συγκεκριμένο πλάνο τακτικά. Είδαμε λοιπον και χθες:
 
- Ιδιαίτερη προσοχή στις αποστάσεις των παικτών στο χορτάρι. Πρώτα και κύρια μεταξύ των κεντρικών μας χαφ, Μιλιβόγεβιτς-Κασάμι, αλλά και συνολικά μεταξύ των αμυντικών και των μέσων μας. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε κακή κατάσταση και η ομάδα έπρεπε να βρει τα πατήματά της. ''Άπλωμα'' σε τέτοιο γήπεδο είναι επιλογή με μεγάλο ρίσκο.
 
- Τους ακραίους χαφ να παρακολουθούν τις προωθήσεις των αντιπάλων ακραίων, αλλά και τα ακραία μας μπακ να μην ανεβαίνουν μπροστά ταυτόχρονα και να γίνονται στόπερ όποτε χάναμε την μπάλα, για να μην κινδυνεύσουμε να εκτεθούμε σε ''κόντρα'' επίθεση της Ντινάμο.
 
- Την μπάλα να πηγαίνει με επιμονή στα άκρα, όποτε προσπαθούσαμε να βγάλουμε ''κόντρες'', αλλά και πολλές φορές να κυκλοφορεί με αυτοματοποιημένες κινήσεις, δείγμα για μία ακόμη φορά του ότι η ομάδα δουλεύει πολύ από την αρχή της χρονιάς στο κομμάτι της μετάβασης της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, το μπασκετικό transition που λέμε. Υπήρχαν φάσεις που ο Φορτούνης υποδεχόταν την μπάλα και ο ακραίος χαφ ή προωθημένος μπακ είχε ξεκινήσει αρκετά δευτερόλεπτα πριν την κούρσα, προσφέροντας στον κεντρικό μας χαφ επιλογή πάσας. Κινήσεις ΣΤΟ ΧΩΡΟ, ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, σημάδι πως γίνεται σοβαρή δουλειά, με παίκτες που υπηρετούν το πλάνο του προπονητή.
 
Ας περάσουμε στην ατομική κριτική των παικτών, για να δούμε και τα υπόλοιπα.
 
ΡΟΜΠΕΡΤΟ Δεν χρειάστηκε να επέμβει αρκετές φορές. Οι φάσεις που η Ντινάμο είχε δοκάρια, δεν ήταν φάσεις στις οποίες μπορούσε να κάνει κάτι. Όλες τις επικίνδυνες σέντρες από τα πλάγια τις καθάρισε εύκολα.
 
ΟΜΑΡ Είχε απέναντί του έναν πολύ καλό παίκτη, το Φερνάντες. Εκτέθηκε πολλές φορές, ενώ είχε θέμα στις επιστροφές του. Στη φάση του πρώτου δοκαριού της Ντινάμο, απουσιάζει από το πλάνο. Παρ'όλα αυτά, έδωσε πάρα πολλές μάχες. Δεν έχω δει στο παρελθόν κάποιο ματς της Ντινάμο, αλλά βλέποντας για πρώτη φορά τα εξτρέμ της, μπορώ να πω ότι ο Ομάρ ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς, κρίνοντας από τις πρόσφατες εμφανίσεις του στη Superleague.
 
ΜΑΖΟΥΑΚΟΥ Ο Σουντάνι της Ντινάμο τα βρήκε σκούρα αρκετές φορές μαζί του. Τον πέρασε 1 ή 2 φορές, ενώ το προσπάθησε περίπου 20. Είδαμε ένα Μαζουάκου να ανεβαίνει προσεκτικά στην αντίπαλη περιοχή, να ελέγχει τις επιστροφές του, να ζυγίζει τις σέντρες του και να δοκιμάζει όποτε πρέπει να απειλήσει κιόλας. Σε κάποιες φάσεις και πάλι υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του, προσπάθησε να κάνει ντρίμπλες έξω από την περιοχή και πούλησε την μπάλα, αλλά η βελτίωσή του στο κομμάτι της αγωνιστικής νοοτροπίας είναι εμφανέστατη. Γινόταν συχνά τρίτο στόπερ στις κόντρες της Ντινάμο, έδιωχνε γρήγορα την μπάλα μακριά μέσα από την περιοχή μας και επιτέλους έδωσε την εικόνα μπακ και όχι χαφ. Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσόντα, αλλά τα μυαλά του είναι πάνω από το κεφάλι του. Αν ακολουθήσει τις οδηγίες του προπονητή του, θα απογειώσει την καριέρα του. Αν συνεχίσει να προσεγγίζει το ποδόσφαιρο με αυτό το ράθυμο στιλ (το εμφανίζει συνήθως σε ματς της Superleague), γεμάτο ψεύτικη αυτοπεποίθηση τύπου ''μου έρχεται η μπάλα από τα 40 μέτρα, θα την κατεβάσω για πλάκα κολλώντας την στο πόδι'', θα χαραμιστεί.
 
ΣΙΟΒΑΣ-ΜΠΟΤΙΑ Άλλο ένα μεγάλο ματς κι από τους 2. Πολύ σωστές τοποθετήσεις στην άμυνα, γρήγορες επεμβάσεις, δεν παίδευαν την μπάλα και την έστελναν γρήγορα ''στο διάολο'' όποτε κολλούσε στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα ο Χότζιτς να μείνει απλή αναφορά στο φύλλο αγώνος. Eίναι που ''δεν στρίβουν, θα ξεφτιλιστούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ με δαύτους'', όπως μας ενημέρωναν διάφοροι το καλοκαίρι. Ο Σιόβας πιστώνεται και την 35άρα μπαλιά στον Ιντέγιε, στη φάση του γκολ μας.
 
ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ Ίσως ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού. Πάντοτε τρίτο στόπερ όποτε αμυνόμασταν, σωστές μεταβιβάσεις όποτε έπαιρνε την μπάλα, έγκαιρες επεμβάσεις στο χώρο ευθύνης του, ενώ κατηύθυνε με μαεστρία τις αποστάσεις των γραμμών μας, ''κολλώντας'' όποτε πρέπει στον Κασάμι ή στο Φορτούνη. Σε τέτοιου είδους ματς, που η ομάδα μας μένει πίσω και είμαστε σφικτοί, ο Μιλιβόγεβιτς δεν έχει πρόβλημα, όπως μας έδειξε πέρυσι στο Καραϊσκάκη με την Ατλέτικο. Πρόβλημα έχει στα ματς που πρέπει να ανοιχτούμε, να πιέσουμε ψηλά. Εκεί κουράζεται, ''μπουκώνει'' από τις επιθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, προσπαθώντας να κουβαλήσει κάθετα την μπάλα και κάνει εύκολα λάθη. Αυτό όμως είναι κάτι που διορθώνεται. Δεν διορθώνεται η αδυναμία αντίληψης του χώρου, τομέας στον οποίο ο Σέρβος διαπρέπει.
 
ΚΑΣΑΜΙ Εκπληκτικός χθες, μας έβγαλε τα μάτια. Σωστές υποδοχές μπάλας, με μέτωπο προς το αντίπαλο τέρμα. Κουβαλούσε κάθετα την μπάλα όποτε έπρεπε, δίχως να την πουλάει. Πρόσεχε τις μεταβιβάσεις του είτε στα 5, είτε στα 35 μέτρα. Ήταν απροσπέλαστος, τανκ πραγματικό, σε όλες τις διεκδικήσεις είτε με τον Άντολιτς, είτε με το Ρογκ. Θα μπορούσε και να σκοράρει, αλλά κάποια σουτ δεν του ''έκατσαν''. Το πρόβλημά του είναι η νοοτροπία του. Αν παραμείνει συγκεντρωμένος στις προπονήσεις και μέσα στο ματς, θα κάνει μεγάλη καριέρα. Αν αρχίσει τα περυσινά, μετά το τέλος των ομίλων του Champions League, θα χαραμιστεί.
 
ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ Δεν του βγήκε το παιχνίδι. Σε ένα δύσκολο αγωνιστικό χώρο, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά όπως σε άλλα ματς φέτος, είτε με κάποιο γκολ, είτε με κάποια ασίστ. Παρ'όλα αυτά, δεν έκανε λάθη που στοιχίζουν, κουβάλησε σωστά όποτε έπρεπε την μπάλα, την μοίραζε σωστά στο πλάι βοηθώντας στο να βγούμε γρήγορα μπροστά και κάλυπτε χώρους από ψηλά όποτε αμυνόμασταν, ώστε να μην επιτρέψει στους αντιπάλους να στρατοπεδεύσουν κοντά στην περιοχή μας με αρκετούς παίκτες. Αν πάντως έκανε καλύτερες επιλογές στην πάσα σε ορισμένες αντεπιθέσεις μας, θα βγάζαμε περισσότερες καθαρές ευκαιρίες, ίσως και γκολ.
 
ΠΑΡΝΤΟ Πάρα πολύ καλό ματς, σε ένα στιλ που τον βολεύει, δηλαδή με πολλούς ανοιχτούς χώρους. Βγήκε πολλές φορές στην πλάτη του Πιβάριτς, δημιουργώντας ρήγματα και δίνοντας επιλογή πάσας στα κεντρικά μας χαφ. Ουσιαστικά μοίρασε ασίστ, στην άχαστη ευκαιρία του Ιντέγιε στο 53'. Αν πρόσεχε λίγο περισσότερο στα σουτ του, θα μπορούσε να σκοράρει.
 
ΣΕΜΠΑ Τακτικά ήταν αλάνθαστος. Πάντοτε πρόσεχε τις προωθήσεις του Μάτελ, ενώ στήριζε το Μαζουάκου στο ''ένας με έναν'' με τον πολύ επικίνδυνο Σουντάνι. Με την μπάλα στα πόδια κινήθηκε σωστά, ενώ θα μπορούσε να βάλει γκολ στο 85', αν τελείωνε καλύτερα με το αριστερό τη φάση. Η σωματοδομή του είναι ιδανική για εξτρέμ, παίκτη δηλαδή που πρέπει να κάνει πολλές κούρσες στο ματς. Δίνει την εντύπωση ότι παιχνίδι με παιχνίδι γίνεται καλύτερος και ''γεμίζει'' το χώρο ευθύνης του.
 
ΙΝΤΕΓΙΕ Πραγματικό τανκ. Στο χώρο είναι πραγματικά άπιαστος. Οι κούρσες του μετα το 70' εξέθεσαν τους δύο στόπερ της Ντινάμο, ενώ το γκολ που έβαλε θα είναι στα highlights του Champions League αυτής της σεζόν. Αν προσέξει τα τελειώματα του, θα γίνει με διαφορά το πιο ολοκληρωμένο φορ που έχουμε δει στα μέρη μας, πάνω ακόμη κι από τον υγιή Ολισαντέμπε του ΠΑΟ. Παίζει καλά με πλάτη, αλλά και στο χώρο με σπριντ. Υποδέχεται πάντοτε σωστά την μπάλα και δεν καθυστερεί στο να γυρίσει μέτωπο στο αντίπαλο τέρμα. Τραβιέται όταν πρέπει σωστά εκτός περιοχής, μοιράζει σωστά την μπάλα και δεν την πουλάει, έχει τελειώματα και με τα 2 πόδια αλλά και με το κεφάλι, ενώ σε φυσικά προσόντα δύναμης-ταχύτητας-αντοχής είναι ασυναγώνιστος. Ξαναλέω, ελάχιστη προσοχή στα τελειώματα και θα γράψει ιστορία. Τίποτε άλλο δεν του λείπει.
 
ΤΣΟΡΙ Δεν είναι ακόμη καλά και φαίνεται. Έστω κι έτσι, έδωσε φρεσκάδα στον άξονα, την ώρα που άρχισε να ''πέφτει'' ο Φορτούνης. Αν ήταν καλύτερα, στη φάση του 85' δεν θα σούταρε στην αγκαλιά του Εντουάρντο, αλλά θα τον έστελνε για σπίρτα. Ο τρόπος πάντως που επιλέγει να επιταχύνει ξαφνικά στον άξονα, εκεί που δεν το περιμένει ο αντίπαλος που έχει ανέβει ψηλά, είναι μοναδικός. Στο συγκεκριμένο κομμάτι και στα όσα χρόνια βλέπω εγώ ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν έχει ταίρι. Έτσι βγάζεις την πίεση από την περιοχή σου κι έτσι παίρνουν το μήνυμα οι αντίπαλοι στόπερ-κόφτες να μην πολυ-ανεβαίνουν για να πλησιάσουν στα καρέ του Ρομπέρτο.
 
ΣΑΛΙΝΟ-ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ Παίξανε ελάχιστα, αλλά ήταν πολύ σωστές οι αλλαγές τους, αφού με το Σαλίνο έκλεισε η τρύπα του κουρασμένου Πάρντο στο πλάι, ενώ ο τρίτος στόπερ Ντα Κόστα ήλεγξε τις ''γιόμες'' των τελευταίων λεπτών από τους Κροάτες.
 
ΜΑΡΚΟ ΣΙΛΒΑ Για ένα ακόμη ματς, παίρνει άριστα στην προετοιμασία τακτικά της ομάδος. Τέτοια συνέπεια, τέτοια προσήλωση στο να δουλεύει το κάθε ματς ξεχωριστά, δεν νομίζω να είχε άλλος προπονητής στο παρελθόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σου δίνει την εντύπωση πως με αυτόν στον πάγκο, δεν υπάρχει περίπτωση ''να πάρουν τα μυαλά της ομάδος αέρα''. Πριν το παιχνίδι, πολλοί φοβόμασταν μην πάθουμε π.χ. ό,τι έπαθε ο Τάκης Λεμονής στο ''Φελίξ Μπολάρ'' κόντρα στη Λιλ το 2001, μετά το εντυπωσιακό 2-2 μέσα στο ''Ριαθόρ'' επί της πανίσχυρης τότε Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Από τα πρώτα λεπτά του χθεσινού ματς καταλάβαινες πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι αλλαγές του ήταν σωστές, με εξαίρεση τον Τσόρι που μπορούσε να μπει λίγο νωρίτερα. Σε γενικές γραμμές πάντως, από την στιγμή που ο πήχυς τα τελευταία χρόνια, μετά τους Βαλβέρδε-Ζαρντίμ-Μίτσελ είναι πολύ ψηλά, ο Σίλβα μοιάζει έτοιμος να πετύχει με τον Ολυμπιακό ό,τι δεν πέτυχε κανείς. Μπορεί να είναι κάπως βαρύγδουπο, αλλά θυμίζει την Πόρτο του Μουρίνιο στη διετία 2002-04 αυτό που συμβαίνει ως τώρα στον Θρύλο. Το γράφω με κίνδυνο να εκτεθώ αργότερα από πιθανά ατυχή μας αποτελέσματα, αλλά τέτοιος συνδυασμός ατομικής ποιότητας παικτών-δουλεμένης στην προπόνηση ομάδος-ρέντας, παρουσιάζεται σπάνια. Και ΔΕΝ εννοώ πως θα πάρουμε σώνει και ντε ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά με τέτοια σημάδια μπορούμε να τον ονειρευόμαστε. Ξαναγράφω όμως. Ο Σίλβα μένει να κριθεί σε πολλά και σοβαρά μέτωπα ακόμη. Στη διαχείριση από τον πάγκο ενός ματς που στραβώνει, στον έλεγχο των αποδυτηρίων μέσα στην χρονιά, όταν θα αρχίσουν οι γκρίνιες αυτών που δεν πολυπαίζουν και πάνω από όλα για'μένα στο πώς θα αντιμετωπίσει το ''παρταλίκι'' που βλέπουμε κάθε χρόνο μόλις τελειώσει το Champions League, με παίκτες ράθυμους που περιμένουν να έρθει ο Φεβρουάριος να ξαναπαίξουν Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι και τη βαθμολογική διαφορά που συνήθως έχουμε (και μάλλον θα έχουμε και φέτος) από το δεύτερο στη Superleague. Αν πάρει κι εκεί υψηλό βαθμό, θα είναι πια ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία μας.
 
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ Δεν έχω δει άλλο παιχνίδι αυτής της ομάδος. Κρίνοντας αυστηρά με βάση το τι παρακολουθήσαμε χθες, ειλικρινά απορώ πώς την βαφτίζανε ορισμένοι ''ομάδα του χεριού του Ολυμπιακού''. Προφανώς και δεν είναι μεγαθήριο, αλλά κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα είναι. Ο Ταραβέλ, ο αντίστοιχος Σιόβας της Ντινάμο, μπορεί να είναι καλύτερος από το δικό μας. Μπαλίτσα ξέρει και ο άλλος χθεσινός στόπερ τους, ο Γκονζάλο Σάντος. Τα κεντρικά τους χαφ Άντολιτς-Ρογκ, δεν είναι σε καμία περίπτωση της πλάκας και μπορούν να απειλήσουν και μπροστά. Ο Μασάντο είναι ο γνωστός μας χαφ, με την πολύ καλή επιτάχυνση με την μπάλα στα πόδια, αλλά και με τη βοήθεια όποτε αμύνεται η ομάδα του, ενώ τα εξτρέμ της Ντινάμο είναι ''διάολοι''. Ειδικά αυτός ο Φερνάντες από αριστερά είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Δεν ξέρω τι ψάρια πιάνει αυτός ο κεντρικός χαφ τους που πιάστηκε ντοπέ (και το δεύτερο δείγμα του βρέθηκε θετικό όπως μάθαμε σήμερα, άρα κινδυνεύει με βαριά καμπάνα), ο Αντέμι, πάντως ο Άντολιτς που τον αντικατέστησε χθες δεν ήταν και τόσο κακός. Με δεδομένη την ικανότητα που έχουν στα άκρα θα είναι μεγάλο λάθος να πούμε ''έλα μωρέ, ποια Ντινάμο, 5 θα φάνε εδώ μέσα''. Το γράφω πιο πολύ για να το γράψω, αφού ο Σίλβα αρχίζει να με πείθει πως δεν ακούει κανέναν, δεν ασχολείται με τίποτε άλλο πλην της προετοιμασίας του επόμενου παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το να κοιτάμε τον αντίπαλο λίγο, δεν είναι κακό. Δεν παίζουμε μόνοι μας. Παίζουν κι άλλοι, που μπορεί να έχουν και κάποια αξία. Η Ντινάμο χθες, αν έκανε γκολ σε ένα από τα δύο δοκάρια της, ίσως και να κέρδιζε, αφού το ματς ''φώναζε'' πως θα κρινόταν στο γκολ.
 
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Όχι ότι ''μας καίει'' ιδιαίτερα, αλλά οι διαμαρτυρίες του προπονητή της Ντινάμο είναι αστείες. Το ''χέρι'' που λέει στο 77' είναι το χέρι που έχει ο παίκτης που κάνει προβολή. Δεν μπορεί να το εξαφανίσει. Σε καμία περίπτωση δεν το απλώνει ώστε να κερδίσει κατοχή ή να κόψει την μπάλα. Όσο τώρα για το ''πέναλτι'' στο τέλος (κλικ στην εικόνα για να προβληθει το gif),
 
 
η μπάλα πάει από το πόδι στο χέρι του Μιλιβόγεβιτς, άρα δεν υπάρχει πρόθεση.
 
Συνοψίζοντας, όπως φαίνεται η ομάδα μας φέτος μπορεί να πετύχει αρκετά πράγματα στην Ευρώπη. Η τρίτη θέση στον όμιλο είναι καθαρά πια στα χέρια μας. Η μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά, να κοιτάμε το κάθε ματς ξεχωριστά όλοι μαζί, διοίκηση-προπονητής-παίκτες-οπαδοί, αλλά αυτά που βλέπουμε ως τώρα μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν, έστω κι αν τα λένε οπαδοί στο Internet και στα ραδιόφωνα. Το παιχνίδι και χθες θα μπορούσε εύκολα να στραβώσει, αν τρώγαμε πρώτοι γκολ. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης στο σύνολό μας, αλλά αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα που βλέπουμε ως τώρα, δεν θα χαμογελάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο το Φεβρουάριο. Έχουμε και Μάρτιο, αλλά ίσως και Απρίλιο...
 
Υ.Γ. 1 Όπως γράψαμε και στο fb, με την χθεσινή μας νίκη ισοφαρίσαμε τον αριθμό νικών του ''πρέσβη'' Panathinaikos στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, από το 1959 μέχρι σήμερα. Σε δύο εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά και κερδίσουμε την Ντινάμο, θα ετοιμάσουμε το σχετικό αφιέρωμα. Ένα προς ένα, ΟΛΑ τα πράσινα κάστρα με τα οποία προπαγάνδιζαν τα προηγούμενα χρόνια οι βάζελοι, πέφτουν. Η βαζελοποίηση της κοινωνίας σε λίγα χρόνια θα εκλείψει...
 
Υ.Γ. 2 Παρά το ότι κάνουν αποχή από το γήπεδο, για τους δικούς τους λόγους, οι οπαδοί της Ντινάμο που βρέθηκαν στο γήπεδο ανέβασαν τα ντεσιμπέλ με τη φωνή τους. Φωνάζουν, γενικότερα, κάτι που δεν είναι κακό να συμβαίνει πιο συχνά και στο δικό μας γήπεδο ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ κι όχι μόνο από το πέταλο. Καλά είναι τα ποπ κορν και οι selfies με τα smartphones, αλλά η στήριξη στο γήπεδο είναι πρώτα και κύρια φωνή. Και η φωνή σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία περισσεύει. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. Από εκεί και πέρα, εκτός γηπέδου απέδειξαν το γιατι έχουν τακιμιάσει με κάποιους βάζελους. Αρχικά με τις επιθέσεις σε Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά και μετά, με το φιόγκο από τη διοίκησή τους που είδε ''provocation'', επειδή ο Μιλιβόγεβιτς εμφανίστηκε με καπελάκι Ερυθρού Αστέρα να κάνει δηλώσεις. Φτάσανε στο σημείο να ζητήσουν τιμωρία του Μιλιβόγεβιτς από την UEFA, οι ΓΕΛΟΙΟΙ. Είπαμε, δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι...

Σχόλια

Εικόνα dgkirle

Μπράβο Σάββα. Πολύ ωραίο άρθρο. Θα διαφωνήσω μόνο στο σέντερ φορ.
Μπορεί να ήταν άλλες εποχές αλλά σέντερ φορ σαν τον Ολέγκ Προτάσοφ και τον Μπέντ Κρίστενσεν δεν έχει ξαναπεράσει απο τον Ολυμπιακό μας. Δε μειώνω τον Ιντέγιε κάθε άλλο-μεγάλο εργαλείο στην επίθεση.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Το κατέχεις το τόπι, έτσι Σάββα; Αναλύσεις επιπέδου. Ούτε ο Αλέφας δεν τα λέει τόσο καλά. Πέρα από την πλάκα, και τον Αλέφα (τον επικαλέστηκα και σ' άλλο σχόλιο σήμερα..., αυτή είναι σωστή ποδοσφαιρική ανάλυση. Η μισή Ελλάδα έπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά οι γνώσεις κυμαίνονται στις γνώσεις του μέσου προπονητή ποδοσφαίρου "μπείτε και γαμήστε τους". Ή, όπως λέει και ένα σύνθημα στην Κρανιά Ελασσόνας "σκίστιτς, γαμήστιτς, αποσυντουνίστιτς", που πάει να πει σχίστε τους, γαμήστε τους, αποσυντονίστε τους... Και για να ξανασοβαρευτούμε, η ανάλυση του Σάββα δείχνει γνώση του αθλήματος. Αφού συμφωνήσω, λοιπόν, να καταθέσω και τα δικά μου πιστεύω.

1) Ο Ρομπέρτος έπαιξε πολύ καλά προψές. Μπορεί να μην έκανε τις μεγάλες επεμβάσεις που μας συνηθίζει, αλλά οι εξόδοι του ήταν επιβλητικοί. Για τις εξόδους του Κελεσίδη άκουγα, που ήταν κέρβερος, όπως λένε, αλλά δεν ξέρω αν τον Ρομπέρτο τον ξεπερνάει κανείς. Άλλο τέρμα, θα είχε κάνει τσαφ σίγουρα.

2) Ανέλπιστα καλή η παρουσία του Σιόβα γενικώς. Επέστρεψε δυνατός μετά τον τραυματισμό και δείχνει να τον ξεπέρασε πλήρως. Με τον Μποτία συνεργάζεται άψογα. Με έναν ακόμα πιο γρήγορο και ικανό δίπλα του, όπως τον Μανωλά για παράδειγμα, θα απογειωθεί η άμυνα του Ολυμπιακού. Αλλά κι έτσι, τα πάνε εξαιρετικά.

3) Κρατάς "πισινή" για τον Κασάμι και πολύ καλά κάνεις...

4) Είναι σπάνιο για έναν επιθετικό της τελευταίας δεκαετίας να υποδέχεται την μπάλα και αμέσως να επιτίθεται με μέτωπο στο τέρμα. Όποιο άλλο σέντερ φορ κι αν ήταν στη θέση του, στη φάση του γκολ, θα υποδεχόταν την μπάλα και είτε θα συνέκλινε προς το κέντρο είτε θα κρατούσε την μπάλα πάνω στη γραμμή του πλάγιου. Αυτός έκανε κατά μέτωπο επίθεση. Κανείς δεν το περίμενε. Έβαλε στην πλάτη τον αμυντικό και έφυγε. Σπάνιο προσόν. Σε όλα τ' άλλα που, Σάββα, συμφωνώ, πλην ενός που κρατάω μία επιφύλαξη. Δε μου φαίνεται καθόλου καλός στην κεφαλιά. Δεν τον έχω δει παλαιότερα, αλλά στον Ολυμπιακό ούτε το επιδιώκει ούτε φάνηκε να το κατέχει.

5) Είναι σωστό αυτό που λες για τον Τσόρι. Είναι εξαιρετικά γρήγορος με την μπάλα στα πόδια και ξέρει να την προστατεύει με το σώμα του. Θα μπορούσε να είναι εξίσου γρήγορος και να τον περνούσε ο αντίπαλος, αν δεν ήξερε να βάζει το χώμα του ανάμεσα στον αντίπαλο και την μπάλα. Εκεί ή φάουλ θα πάρει και κίτρινη κερδισμένη ή θα τον αφήσει πίσω, βλέποντας γήπεδο. Και ο Φορτούνης το έχει, αλλά όχι τόσο τελειοποιημένο.

Y.Γ Η βαζελοποίηση της κενωνίας δε θα πάψει ποτέ, όσο υπάρχουν κίναιδοι.

Εικόνα pantzo

Απόστολε όσο προβληματισμένος και συγκρατημένος ήμουνα κατά διάρκεια του καλοκαιριού (έως και την πρεμιέρα με τον Πανιώνιο, άλλο τόσο ενθουσιασμένος είμαι τώρα.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει κριθεί η χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά τέτοια δείγματα η ομάδα έχει να παρουσιάσει πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο η ικανότητά της να "παίρνει" αποτελέσματα, αλλά η γενικότερη εικόνα της. Στο μεγαλύτερο βαθμό εγώ θα το αποδώσω στον προπονητή, ο οποίος έως σήμερα αποδεικνύεται "μουρινιό-φατσα".

Και παρόλο που μια σεβαστή μερίδα Ολυμπιακών ήταν (και είναι?) δυσαρεστημένη με τον Μαρινάκη, ίσως δικαίως σε ορισμένα θέματα, με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι φέτος έκανε κινήσεις ουσιαστικές,ιδίως με τις τελευταίες ενισχύσεις.

Ο Ολυμπιακός φέτος πήρε 2 ντέρμπι (εκτός στην Τούμπα και εντός με την ΑΕΚ), μετά και πριν από 2 μεγάλα ευρωπαϊκά διπλά (!) δείχνοντας το βάθος του ρόστερ του. Και φτάσαμε σήμερα να κρατάμε στα χέρια μας ακόμα και την 2η θέση σε έναν όμιλο με Μπάγερν και Άρσεναλ!

Μακάρι οι θεοί της μπάλας να μην κοιμηθούν και βρεθούμε στο τέλος με 9 βαθμούς στο Europa, όταν τα λαγούδια προκρινόντουσαν στην επόμενη φάση με τους μισούς πόντους...

Είδωμεν...

Εικόνα pantzo

Σάββα sorry για το "Απόστολε" (ας με συγχωρέσει και ο φίλος Απόστολος!).

Κεκτημένη ταχύτητα!

Εικόνα thita

εξαιρετική η ανάλυση

εγώ ζήλεψα λίγο το μπακ της ντινάμο, έστω ως αλλαγή στους δικούς μας, αλλά με αρκετά μεγάλη νομίζω προοπτική

Εικόνα Red Dragon

Πολυ ωραιο το αρθρο του Σαββα.

Επιβεβαιωθηκε για ενα ακομα ματς οτι ο Σιλβα προσεγγιζει διαφορετικα το καθε ματς.
Στο συγκεκριμενο ματς με δεδομενο οτι τα ατου των Κροατων θεωρητικα ειναι τα εξτρεμ τους δηλ Σουντανι και Φερναντες ειδαμε οτι τα ακραια μας μπακ δεν προωθηθηκαν οσο αλλες φορες.
Οι γραμμες ηταν οπως παντα κοντα,τα χαφ δεν αφηναν τους χωρους τους,τα εξτρεμ συνεισφερανε πολλα ανασταλτικα και υπηρχε συνεχης κινηση χωρις την μπαλα.

Επειδη ανεφερα τα ακρα ο Ομαρ ανασταλτικα πηγε πολυ καλα κοντρα στον Φερναντες επειδη ομας ηταν επιβαρυμενος με δυσκολα παιχνιδια με την Εθνικη στο διαστημα της διακοπης κοιταξαν να φορτωσουν και αλλο την αριστερη τους πλευρα και ανεβαζαν τον Πιβαριτς και προσπαθουσαν να παιξουν περισσοτερο απο εκει.Καπου εκει μετα το 0-1 πολυ ορθα ο Σιλβα βαζει τον Σαλινο να δωσει τις βοηθειες που χρειαζοταν.

Ο Μαζουακου θεωρω οτι εκανε το καλυτερο του ματς μεχρι στιγμης μετα τα καλα ματς που εκανε με Παοκ και Αεκ.Εκοψε πολλες διαγωνιες πασες,πηγε πολυ καλα ανασταλτικα με τον Σουντανι καθως και με τον Ματσελ που ανεβαινε πολυ συχνα απ τα δεξια.Αυτο που πρεπει να περιοριστει για να μην πω να κοπει τελειως ειδικα στα ματς του Τσαμπιονς Λιγκ ειναι καποιες τριπλες που επιχειρει δειγμα του ποσο πιστευει ο ιδιος στον ευατο του.

Ο Σιοβας κανει αλλο ενα πολυ καλο ματς.Πολυ καλες τοποθετησεις και καθαρισε πολλες φασεις ψηλα αλλα και χαμηλα.Μαζι με τον Μποτια καθαριζουν απο 9 φασεις χαμηλα βαση των stats.Εκει που θα σταθω ειναι η ψυχραιμια με την οποια καθαριζει τις φασεις.

Ο Μποτια επισης πολυ καλος ειτε ψηλα ειτε χαμηλα ενω επεσε με αυτοθυσια στα ποδια του Ρογκ οπου η μπαλα κατεληξε στο δοκαρι.Ο τριτος σε χιλιομετρα παιχτης του Ολυμπιακου.

Μιλιβογιεβιτς και Κασαμι ηταν εξαιρετικοι.Ηταν οι 2 πρωτοι σε χιλιομετρα στο ματς.Ο πρωτος συνεχιζει τις πολυ καλες του εμφανισεις (και με την Σερβια εκανε πολυ καλα ματς ειδικα μεσα στην Αλβανια)ενω για τετοιου ειδους ματς θεωρω οτι ταιριαζει ταμαμ.Ο πρωτος σε χιλιομετρα στο ματς.
Χρειαζονται παιχτες σε τετοια ματς που βαζουν τα ποδια τους στην φωτια.
Ο Κασαμι και αυτος δεν αφηνε τον χωρο του και εκανε πραγματικα πολυ καλο ματς.Καθαρισε πολλες φασεις και οποτε χρειαστηκε δοκιμασε και το ποδι του.

Οσον αφορα τα εξτρεμ τωρα σε αυτο που θα σταθω ειναι οτι ο Ολυμπιακος πηρε φετος απο ποιοτικους παιχτες και καλυτερους αθλητες.
Η τριαδα μπροστα με Σεμπα,Παρντο και Ιντεγιε ειναι φουλ αθλητικη με ατελειωτα τρεξιματα με παρα πολλες βοηθειες ανασταλτικα.Υπηρετουν στο επακρον αυτον που θελει να παρουσιασει ο Σιλβα στο χορταρι οπως η πιεση ψηλα ενω βλεπουμε και ωραιες συνεργασιες και επιθετικα οταν τα ακραια μπακ προωθουνται.
Ο Σεμπα εκανε πολλα χιλιομετρα ενω ξεκινησε απο δεξια.Ανεβηκε ακομα περισσοτερο στο δευτερο ημιχρονο ενω παιχνιδι με το παιχνιδι γινεται ακομα καλυτερος με την μπαλα στα ποδια.Μπορει να βοηθησει αρκετα και επιθετικα κατι που εχει αποδειξει και στην Primeira.

Ο Παρντο εκανε πολυ καλο ματς.Ξεκινησε απο αριστερα.Ειχε πολλα τρεξιματα,κρατησε μπαλα ενω απ την στιγμη που αλλαξε πλευρα ηταν ακομα καλυτερος,δημιουργησε πολλα ρηγματα με αποκορυφωμα την φαση παρε βαλε στο δευτερο μερος.

Για τον Ιντεγιε τωρα τι να αναφερει κανεις.Μιλαμε για αθλητη που οι ομαδες που τον εχουν αποκτησει με μεταγραφη εχουν συνολικα διαθεσει πανω απο 30 εκ ευρω.Δεν ειναι τυχαιο οτι η Γουεστ Μπρομ εκανε ρεκορ μεταγραφης οταν τον απεκτησε απ την Ντιναμο (η οποια με την σειρα της τον ειχε αποκτησει με 8 εκ ευρω).
Πολλα χιλιομετρα,βρισκοταν κυριολεκτικα παντου,δημιουργει χωρους για τους συμπαιχτες του ενω εκανε για αλλο ενα ματς οτι ηθελε την αμυντικη τετραδα του αντιπαλου.Την φαση που τελειωνει απο το ξεκινημα της με το πως υποδεχεται την μπαλα μετα την τρομερη μπαλια του Σιοβα και το πως την τελειωνει δεν ξερω ποσα φορ μπορουν να την τελειωσουν.

Οι αλλαγες επισης ευστοχες.Απο την μια η αντικατασταση του Φορτουνη ο οποιος ισως και να χρειαζεται ανασες λογω των συνεχομενων ματς (επαιξε και με την Εθνικη) ενω μην ξεχναμε και τον πολυ ιδιαιτερο και βαρυ αγωνιστικο χωρο και η εισοδος του Τσορι ωστε να κρατησει μπαλα (χρειαζεται ματς για να βρει ρυθμο φυσικα).
Στην συνεχεια η εισοδος του Σαλινο οπου περασε ωστε να δωσει ανασες και στον Ομαρ οπου προσπαθουσαν οι Κροατες να παιξουν απ την αριστερη τους πλευρα και στην συνεχεια περασε και τριτο στοπερ τον Ντα Κοστα (ειχε βαλει και τον Βουρο ο Σιλβα στο Εμιρειτς) ωστε να προσφερει εξτρα βοηθειες στις ψηλες σεντρες των Κροατων.

Ο Σιλβα διαβασε εξαιρετικα το ματς.Αρχικα τα χαφ των αντιπαλων ηταν αρκετα σοφτ ενω δεν επαιξε καποιο καθαροαιμο εξαρι μετα την τιμωρια του Αντεμι.Εκει κυριαρχησαν κατα κρατος Μιλιβογιεβιτς και Κασαμι.
Σωστη αναγνωση στο οτι τα ατου των αντιπαλων ηταν τα εξτρεμ τους οπου και εδωσε εντολη να μην προωθουνται τα ακραια μας μπακ με τα εξτρεμ να δινουν συνεχη σαπορτ σε αυτα σε ολο το 90λεπτο.
Διαβασε και οτι το δεξι μπακ της Ντιναμο ανεβαινε πολυ συχνα και απο εκει χτυπησε ο Σιοβας και τελειωσε την φαση υποδειγματικα ο Ιντεγιε.

Οταν ενας ανθρωπος οπως ο Καραλης που ενω απ την μια λεει οτι ο Ολυμιακος ειναι ετη φωτος καλυτερος απο καθε αλλη Ελληνικη ομαδα απ την αλλη αναφερει οτι η διαιτησια δεν επαιξε ρολο στο ματς με την Αεκ ομως παραλληλα κλαιγεται για μια-δυο φασεις αναφερει οτι ο Ολυμπιακος παιζει αυτη την στιγμη το transition καλυτερα απο καθε αλλη ομαδα στο Τσαμπιονς Λιγκ καταλαβαινει κανεις.

Η ομαδα εκανε ενα πολυ μεγαλο διπλο σε μια εδρα οπου οι Κροατες ηταν εστω και για τις εγχωριες διοργανωσεις 50 ματς αηττητοι αν δεν κανω λαθος και οπου κερδισε την Αρσεναλ μην ξεχναμε.
Συνεχιζουμε την σκληρη δουλεια.

Εικόνα SAINARK

Kαι κατι τελευταιο,επειδη διαβασα σε πολλες αναρτησεις για τον ομαρ(προσωπικα τον θεωρω πολυ καλο παικτη με αριστη ποδοσφαιρικη κουλτουρα).Ο τυπος και στα δυο συνεχομενα εκτος εδρας επεσε πανω σε Σαντσες(Αρσεναλ) και Φερναντεζ(Δυναμο)εξτρεμ- παικτουρες που μπορουν να προκαλεσουν πανικο σε οποιοδηποτε μπακ του κοσμου.Χωρις βοηθεια απο τους μπροστινους δεν βγαινουν αυτα τα μαρκαρισματα,ασε που τετοια εξτρεμ μπορει να σε σκοτωσουν ασχετου τι εχεις σχεδιασει για το μαρκαρισμα τους.Γι'αυτο ο Σιλβα του ειπε και στα δυο ματς να μην ξεμιτησει απο τη σεντρα και μπροστα.

Εικόνα Romain

Γενικά οι αναλύσεις του Σάββα είναι οι πιο ολοκληρωμένες, αντικειμενικες (αν και εμείς δεν είμαστε ούτε το παίζουμε "αντικειμενικοί"), και προσωπικά τις διαβάζω από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάτι που δεν κάνω συχνά.
Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Το μόνο που θα πω είναι ότι και το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη ίσως κριθεί στο γκολ κάτι που δεν μας συμφέρει. Γιατί αν σκοράρει πρώτη η Ντιναμο, κάτι που δεν αποκλείεται, μπορεί και να χάσουμε το παιχνίδι.
Τα ματς που μου άφησαν άσχημη εντύπωση είναι με την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη, και το Arsenal -Bayern.
Θα μπορούσαμε να μην χάσουμε στο πρώτο, και να έρθει διπλό το δεύτερο.

Εικόνα vagio

Περιμενω λιγη παραπανω συμμετοχη στο δημιουργικο κομματι απο τους πλαινους μας, κυριως σεμπα και παρντο που φαινεται να παιρνουν τον περισσοτερο χρονο. Ειδικα στο πρωταθλημα θα ερθουν ματς κλειστα που θα χρειαστει το κατι παραπανω απο αυτους.
Αυτο με τον ολισαντεμπε, το εννοεις?

Εικόνα SAINARK

Καλημερα αδελφε.αψογη η κριτικη.θα σταθω στο τελος σχετικα με την παρουσια του κοσμου.Στον επαναληπτικο η ομαδα πρεπει και θα κανει το καθηκον της και η εξεδρα πρεπει και θα κανει το δικο της.Πλησιαζω σε λιγο τα πενηντα και νιωθω ευτυχισμενος που εζησα το’’παλιο καραισκακη΄΄το ογδοντα και το εννενηντα.Σε καποια κομβικα ματς ευρωπαικα και κανα δυο-τρια εσωτερικα επιβαλλεται στο γηπεδο να είναι οσο το δυνατον περισσοτερο αυτοι που πρεπει…Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.Τα ‘’γυνακοπαιδα’’ ας δωσουν παρων σε καποια αλλα ματς.Ειναι καποια ματς που η εξεδρα πρεπει να μεταδιδει φοβο και αρνητισμο στον αντιπαλο και μην παει το μυαλο ντε και καλα στο κακο.Και αν γινει και καμια στραβη…ε τι να κανουμε ολυμπιακος ημαστε ρε!!!οχι ευαγες ιδρυμα που μοιραζει καραμελες.χαιρετισμους σε ολους τους ολυμπιακους απανατχου και σε ολη τη παλια θυρα 7(Και στους φρεσκους φυσικα).ΜΟΝΟ ΘΡΥΛΟΣ!!!!!

Εικόνα apostolos gaganis

Ωραίο άρθρο. Ποδοσφαιρικό, χορταστικό, "ρατμικό". Βάζει τα γυαλιά σε πάρα πολλούς επαγγελματίες ( να πω όλους; ) και έχει επί πλέον έναν... εξωδημοσιογραφικό χαρακτήρα, που του προσδίδει μια γνησιότητα και το κάνει ανόθευτο από ...επαγγελματικά, κουραστικά και απεχθή πολλές φορές, αμαρτήματα. Μου΄φτιαξε τη μέρα...