O ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ ΒΑΖΕΧΑ



Στις 9 Δεκεμβρίου 1989 ο ΠΑΟ ανακοινώνει τη μεταγραφή του Πολωνού επιθετικού Κριστόφ Βαζέχα, από την πολωνική Ρουχ Χορζόφ. Ο ''Βάρτσικα'', όπως τον έλεγαν στην αρχή οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ήταν διεθνής με την εθνική Πολωνίας και πρώτος σκόρερ του πολωνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 1988-89 με 24 γκολ. Η μεταγραφή του, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού στο ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' από τον Τάσο Νικολογιάννη, κόστισε 196 εκ. δραχμές και ήταν η ακριβότερη μεταγραφή που είχαν κάνει μέχρι τότε οι Βαρδινογιάννηδες, στα 10 χρόνια παρουσίας τους στην ΠΑΕ ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 10-12-1989
 

 

 

 

 
Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 1989 ο Βαζέχα κάνει την πρώτη του προπόνηση στην Παιανία μαζί με τον Σπύρο Μαραγκό, παίκτη που αποκτήθηκε σκανδαλωδώς από τον ΠΑΟ, όπως έχουμε δει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 12-12-1989
 

 
Στο ίδιο φύλλο ο τότε ρεπόρτερ Ολυμπιακού Κώστας Νικολακόπουλος αποκαλύπτει μία άγνωστη ιστορία.
 

 
Ο Πολωνός ''παππούς'' Κάζιμιρ Γκόρσκι λοιπόν, πρώην τεχνικός ΠΑΟ και Ολυμπιακού, επενέβη κι έστειλε τον παίκτη στον ΠΑΟ, επειδή διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τους Βαρδινογιάννηδες. Θα ήταν μία σημαντική μεταγραφή για το Σαλιαρέλη, αλλά έμεινε πάλι στο ''παραλίγο''...

Σχόλια

Εικόνα Aprosarmostos17

Καλός παίκτης, με άμεση εκτέλεση και με τα δύο πόδια και συνεχές τρέξιμο. Τα πολλά μούφα πέναλτι που του δώσανε τα κοράκια, καθώς και η απαράδεκτη συμπεριφορά του στον τελικό κυπέλου που χάσανε από τον Πανιώνιο, μετριάζουν κατά πολύ την αξία του. Μπορεί να με πείτε κολλημένο, αλλά χίλιες φορές προτιμώ τον Προτάσοφ, τον Αναστόπουλο και τον Κρίστενσεν.

Εικόνα tsalouxidis

Ο παιχταράς Βαρτσίκας ήτανε ένας κοντός Γκόγκιτς με λιγότερη φαντασία ίσως και περισσότερη αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα. Αεικίνητος, ο Κούλης έχει πει ότι του'βγαζε τα πλεμόνια, βοηθούσε στο πρέσινγκ, έπαιζε με τη μία και είχε τη δυνατότητα να εκτελεί με τρομερή ακρίβεια ανεξαρτήτως γωνίας υποδοχής και ποδιού. Μία σκάλα πάνω από το μέσο επιθετικό μεγάλης ελληνικής ομάδας, μία σκάλα κάτω από τα πολύ μεγάλα φορ διεθνούς κλάσης ο Βαρτσίκας θα μπορούσε να'χε κάνει την καριέρα του Ζαμοράνο.
Ο Γιουσκόβιακ ήτανε πιο τεχνικός και πολυδιάστατος, ας πούμε δημιουργούσε φάσεις για τον εαυτό του και τους άλλους απ'το τίποτα, αλλά λιγότερο κινητικός και αποτελεσματικός παρότι διέθετε κι αυτός εκτέλεση με το κεφάλι και τα δυο πόδια. Σπουδαίος παίχτης που στη σύγχρονη εποχή θα έπαιζε ασφαλώς σε μικρομεσαία ομάδα μεγάλου πρωταθλήματος. Την εκτέλεσή του στο πέναλτι με τη Σεβίλλη εξακολουθώ να τη θεωρώ ως την πιο εντυπωσιακή που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Πρέπει να είσαι τέρας αυτοπεποίθησης τεχνικά για να εκτοξεύσεις τέτοια ρουκέτα, ολίγο εξωτερικό ολίγο κουντεπιέ, σε τόσο κρίσιμο πέναλτι.

Εικόνα stelioskalakonas

Εκείνη την εποχή ο Θρύλος είχε Ντέταρι-Αναστόπουλο στην επίθεση οπότε αμφιβάλω αν ο Βαζέχα θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί στην ενδεκάδα.. το 90 αγοράστηκε και ο Προτάσοφ οπότε μάλλον δύσκολο για τον Πολωνό... σίγουρα θα μπορούσε όμως απ το 93 και μετά να έκανε τρελά πράγματα στον Θρύλο με παρτενέρ πότε τον Όλεγκ και πότε τον Κρίστενσεν.

Εικόνα stelioskalakonas

Εκείνη την εποχή ο Θρύλος είχε Ντέταρι-Αναστόπουλο στην επίθεση οπότε αμφιβάλω αν ο Βαζέχα θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί στην ενδεκάδα.. το 90 αγοράστηκε και ο Προτάσοφ οπότε μάλλον δύσκολο για τον Πολωνό... σίγουρα θα μπορούσε όμως απ το 93 και μετά να έκανε τρελά πράγματα στον Θρύλο με παρτενέρ πότε τον Όλεγκ και πότε τον Κρίστενσεν.

Εικόνα thita

παιχταράς και καλό παιδί, μπορεί στον Θρύλο να μην είχε την ίδια πορεία και εξέλιξη όμως, εκείνη την εποχή τα εσωτερικά μας ζητήματα ήταν τεράστια (όπως σήμερα με την πανάθα, αλλά σε ακριβώς αντίστροφους ρόλους), ενώ υπήρχε φυσικά και η χούντα του καπετάνιου, οπότε μπορεί να έφευγε δανεικός ένα εξάμηνο μετά, "άχρηστος" σαν τον γιούσκο

Εικόνα ze ηλιας

Παρά ταύτα στον παππού χρωστάμε/εκτός από τίτλους παίξαμε και μπάλα επί των ημερών του.
Για το άλλο είναι αυτό που λέμε καλές σχέσεις/αν υπήρχε ΚΟΚΑΛΗΣ θα τον έφερνε σε μας
Όσο για την αξία του βαρτζίχα δεν νομίζω οτι ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Γιουσκόβιακ που ήρθε σε μας αργότερα.
Δυστυχώς όμως η απόδοση του καλού παίκτη είναι και συνάρτηση άλλων/συμπαίκτες,προπονητές,στιβαρή διοίκηση,κοράκια κλπ
Το αυτό ισχύει και για τον Κρίστενσεν

Εικόνα Antreas7

Ο Γιουσκόβιακ ήταν δανεικός από τη Σπόρτινγκ και στον 1ο έπαιζε πολύ καλά. Όμως δεν κάναμε κίνηση να τον αγοράσουμε και τον αγόρασε η Γκλάντμπαχ, οπότε στο 2ο γύρο αμολούσε αετό αφού δεν ήθελε να ρισκάρει κάποιον τραυματισμό που θα του έκοβε τη μεταγραφή. Ήταν αρχή ακόμα και ο Σωκράτης έκανε λάθη, τα οποία τα διόρθωσε και με το παραπάνω αφού ακόμα τους στοιχοιώνει το ΧΟΧΟΧΟ.