ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ
Γράφτηκε απο Anonymous στις 07:19 | 09-01-2017
Μετά τα πρόσφατα άρθρα μας για την οικονομική κατάσταση διαφόρων ΠΑΕ-ΚΑΕ, επικοινώνησαν μαζί μας κάποιοι φίλοι και μας εξέφρασαν απορίες. Η σημαντικότερη εξ αυτών ήταν "πώς γίνεται ρε παιδιά ένας ισολογισμός κερδοφόρος;". Επιλέξαμε να απαντήσουμε μέσα από ένα ρεπορτάζ που διαβάσαμε πριν λίγες μέρες στην "Καθημερινή" των Αλαφούζων.
Είναι ενδεικτικό ότι υπάλληλος που αμείβεται με περίπου 2.350 ευρώ «καθαρά» κοστίζει στην επιχείρηση όπου εργάζεται περίπου 5.550 ευρώ, καθώς στο συνολικό εργοδοτικό κόστος προστίθενται:
1. Πάνω από 1.000 ευρώ για τις εργοδοτικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο.
2. Περίπου 700 ευρώ για τις εισφορές του εργαζομένου στο ΙΚΑ.
3. Τουλάχιστον 1.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος και
4. 150 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης.
Δεδομένου ότι για τον συγκεκριμένο υπάλληλο περίπου 3.180 ευρώ καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο κράτος, τόσο ο εργοδότης όσο και ο ίδιος ο εργαζόμενος έχουν κάθε λόγο να αναζητούν εναλλακτική λύση. Αν στην περίπτωση του συγκεκριμένου υπαλλήλου επιλεγεί η λύση της μείωσης του ονομαστικού μισθού από τα 4.400 ευρώ (τόσα είναι τα μεικτά), στα 1.000 ευρώ με καταβολή των υπόλοιπων αποδοχών μέσω εναλλακτικής οδού (π.χ μέσω εταιρείας συμφερόντων του υπαλλήλου), το κόστος για την επιχείρηση μπορεί να μειωθεί πάνω από 20 - 30%, οι εισφορές στο Δημόσιο να ψαλιδιστούν ακόμη και πάνω από 70% αλλά και ο ίδιος ο εργαζόμενος να καταλήξει με τα ίδια ή και περισσότερα «καθαρά» στα χέρια του.
Για να τα κάνουμε "κέρματα", αν μια ΠΑΕ-ΚΑΕ φέρει έναν παίκτη στην Ελλάδα, του ανοίξει ένα λογαριασμό σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ τράπεζα και του βάζει εκεί π.χ. 600.000 ευρώ τον χρόνο, θα πρέπει να πληρώσει άλλες 800.000 ευρώ περίπου σε Εφορία-ασφαλιστικά ταμεία γι'αυτό το συμβόλαιο. Αν υπογράψει όμως μαζί του συμβόλαιο 100.000 ευρώ τον χρόνο και δημιουργηθεί στο όνομα του παίκτη μία εταιρεία στην οποία θα μπαίνουν λεφτά από την ΠΑΕ-ΚΑΕ, με αυτόν τον τρόπο στην "τσέπη"του παίκτη μπορεί να καταλήξουν και περισσότερες από τις αρχικές 600.000 ευρώ του παραδείγματος, αλλά σε Εφορία-ασφαλιστικά ταμεία θα καταλήξουν το πολύ 150.000 ευρώ, αντί 800.000 ευρώ. Αν τώρα δε αυτή η εταιρεία που θα ιδρυθεί στο όνομα του παίκτη, έχει έδρα σε χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, είναι ας πούμε κάποια Ltd στην Κύπρο, αυτές οι 150.000 ευρώ γίνονται πολύ λιγότερες χιλιάδες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί αυτή η ΠΑΕ-ΚΑΕ να δίνει στις "τσέπες"-τραπεζικούς λογαριασμούς των παικτών-προπονητών της 7 εκ. ευρώ και η συνολική επιβάρυνση γι'αυτήν να είναι λίγο πάνω από 8 εκ. ευρώ, με το συνολικό μπάτζετ της να είναι μεταξύ 9 και 10 εκ. ευρώ, οπότε αυτή η ΠΑΕ-ΚΑΕ εμφανίζει κέρδη στον ισολογισμό της. Από την άλλη οι ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ δίνουν συνολικά μικρότερο καθαρό ποσό στις "τσέπες"-τραπεζικούς λογαριασμούς των παικτών-προπονητών που φέρνουν, περίπου 6 εκ. ευρώ συνολικά τον χρόνο. Αυτά τα 6 εκ. ευρώ όμως τα καταβάλλουν σε λογαριασμούς ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ τραπεζών (π.χ. στην Πειραιώς που είναι μέτοχοι και οι ίδιοι), οπότε υποχρεώνονται να πληρώσουν άλλα 8 εκ. ευρώ σε Εφορία-ασφαλιστικά ταμεία γι'αυτά τα συμβόλαια. Έτσι το συνολικό μπάτζετ της ομάδας του μπασκετικού Ολυμπιακού για μία σεζόν ξεπερνάει (με τα λοιπά έξοδα της ΚΑΕ) τα 16 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ΚΑΕ να "μπαίνει μέσα" και να υποχρεώνονται οι ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ κάθε χρονιά να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου 10-15 εκ. ευρώ, να ΠΕΤΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ 10-15 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΙΣΩ, ώστε να πληρώνονται στην ώρα τους όλες οι υποχρεώσεις της ΚΑΕ. Γι'αυτό και το συνολικό ποσό που έχουν βάλει με αυξήσεις κεφαλαίου στην ΚΑΕ από το 2004 που ασχολούνται με αυτήν μέχρι σήμερα είναι 160 εκ. ευρώ. Οι ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ κέρδη ΔΕΝ ξέρουν να βγάζουν. Αν ήξεραν, θα είχαν κι αυτοί μετοχικό κεφάλαιο 890.000 ευρώ, όσο μία αλυσίδα με σουβλατζίδικα δηλαδή και θα φαινόταν επισήμως ότι από το 2004 μέχρι σήμερα στην ΚΑΕ τους θα είχαν μπει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου το πολύ...8 εκ. ευρώ. Αν βγάζεις κέρδη, γιατί να κάνεις αύξηση κεφαλαίου, ακόμη κι αν ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, εφόσον τα "ίδια κεφάλαια"-καθαρή θέση της εταιρείας είναι αρνητικά, άρα οι υποχρεώσεις της δεν καλύπτονται από τα έσοδα της εταιρείας και πρέπει να μπει ζεστό χρήμα από τις τσέπες των μετόχων στα ταμεία της; Κορόιδα ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ...
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
φίλε είτε από γνώση, είτε από ερευνητική δυνατότητα με ξαναεκπλήσσεις, well done
για την καταγγελία, αφού δεν βγήκε νόημα με την ανώνυμη (απίστευτο ότι την παρέπεμψαν, αν είναι αληθές το ρεπορτάζ, αποκλειστικά στην επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού αντί να την εξετάσουν ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, αν όχι ΠΡΟΕΧΟΝΤΩΣ φορολογικά) μήπως να γίνει καμιά επώνυμη, που να πιάνει και τον π.χ. ΕΣΑΚΕ για συνεργό?
ρε μήπως να πάει καμιά ανώνυμη επιστολή σε κανέναν εισαγγελέα (έτσι δεν ξεκίνησαν οι απέναντι την φούσκα της "εγκληματικής οργάνωσης"?) μπας και ελέγξουν οικονομικά τα συμβόλαια της καε παο με αθλητές (ο εσακε είπαμε, δεν τα δίνει, παρά το ότι τα ζήτησε επίσημα η καε ολυμπιακός), ή διαπιστώσουν πως η καε έχει συμβάσεις με εταιρείες (?!) με άγνωστο και ακατανόητο, αν όχι ανύπαρκτο, αντικείμενο.....
άσε που κατ' εμέ οι αρμόδιες αρχές έπρεπε να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν είχε βγει στην δημοσιότητα πως το επίσημο συμβόλαιο του μαυροκεφαλίδη με την πανάθα ήταν 80 ή 100.000, όταν την χρονιά εκείνη ο Θρύλος του είχε κάνει πρόταση περί τις 800.000 ετησίως (σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ της εποχής)
θυμίζω αφενός ότι, φορολογικά, οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα να λάβουν από διάφορες χώρες στοιχεία για φορολογικούς κατοίκους ελλάδος και με ιδιαίτερα απλή, πλέον, διαδικασία και αφετέρου οι φορολογικές αρχές δικαιούνται να χαρακτηρίσουν ένα φορολογικό στοιχείο ή συναλλαγή εικονικό/ή (π.χ. μίσθωση που κατά συμφωνητικό και δήλωση μνημονεύει χαμηλό ποσό, αλλά υφίσταται κάποια ένδειξη ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο), οπότε το βάρος απόδειξης περί του αληθούς χαρακτήρα του φορολογικού στοιχείου/συναλλαγής το έχει πλέον ο φορολογούμενος
εκτιμώ ότι στην καε παο ένας έλεγχος π.χ. δεκαετίας θα βγάλει παπάδες
http://www.kathimerini.gr/889907/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/fo...
Πληρωμές προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο με κατοικία εντός μη συνεργάσιμου κράτους ή κράτους με προνομιακό φορολογικό καθεστώς δεν αποτελούν δαπάνες εκπιπτόμενες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή. Αντιθέτως, αναγνωρίζονται κατ’ αρχήν δαπάνες για παροχή υπηρεσίας ή αγορά αγαθού από επιχείρηση με κατοικία εντός κράτους με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εφόσον το κράτος αυτό βρίσκεται εντός Ε.Ε. ή ΕΟΧ και υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών με το κράτος αυτό. Μόνο σε περίπτωση αμφισβήτησης διενεργείται φορολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν οι σχετικές δαπάνες ανταποκρίνονται ή όχι σε πραγματικές συναλλαγές.
• Προκειμένου ο φορολογικός έλεγχος να στοιχειοθετήσει ότι οι παραπάνω συναλλαγές είναι συνήθεις και πραγματικές λαμβάνει ενδεικτικά υπόψη στοιχεία όπως την ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας, τυχόν τιμολόγια και τραπεζικά εμβάσματα, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει γίνει πραγματική μεταφορά και λήψη των αγαθών ή παροχή της υπηρεσίας, όπως τελωνειακά έγγραφα, φορτωτικές κ.ά. Πέραν των ανωτέρω, εξετάζεται η ύπαρξη φυσικής υπόστασης της αλλοδαπής εταιρείας και η άσκηση ουσιαστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αλλοδαπή.
Πλην αυτου, ανωνυμη καταγγελια εχει γινει. Αγνοειται η τυχη της.
http://www.sdna.gr/mpasket/basket-league/article/159306/ereyna-tin-katag...
σάββα για απάντηση στο δικό σου πήγαινε το πιο πάνω σχόλιό μου ε, δεν ξέρω πως πήγε εκεί αντί να κολλήσει εδώ από κάτω
και, μην ξεχνιόμαστε, μαζί με παο κι εσακε, σε έναν τέτοιο έλεγχο, θεωρώ πως αποκλείεται να μην τραβηχτεί κι η ομοσπονδία-φάρος
Με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, μήπως πρέπει να ελεγχθούν και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για τα υπέρογκα ποσά που χρέωναν τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία στο παρελθόν; Με μια γρήγορη και ουσιαστική έρευνα πιστεύω πως πολλές τέτοιες εταιρείες που εμφανίζονται τώρα να τους χρωστάει το δημόσιο, θα πρέπει να επιστρέψουν κιόλας ποσά. Λέω εγώ.
πολύ σωστή επισήμανση, γουστάρω
Τα κορόιδα είναι τελικά οι Αγγελόπουλοι ή μήπως το ίδιο το κράτος που χάνει έσοδα...Η ΣΔΟΕ έχει κάνει καθόλου έλεγχο σε συγκεκριμένες ΚΑΕ;; Έχει μήπως ελέγξει τις εταιρείες των παικτών;; Έχει αποκομίσει φόρο από αυτές;; Που έχουν έδρα αυτές οι εταιρείες;; Εκτός αν το κράτος κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο επειδή χρωστάει από τα ασφαλιστικά σε κάποιες φαρμακευτικές...
Μεγάλα κορόϊδα... Δεν καταλαβαίνουνε, ρε παιδί μου. Πάει τελείωσε...