ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ 2-0



Εύκολη νίκη έπειτα από μία αρκετά καλή εμφάνιση κατά διαστήματα για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Λάρισα. Τα στιγμιότυπα του παιχνιδιού είναι εδώ και τα στατιστικά του εδώ. Ας δούμε κάπως πιο αναλυτικά, μέσα από πίνακες και κάρτες που εμφάνισε η NOVA, την εικόνα αυτού του παιχνιδιού. Αρχικά οι συνθέσεις των 2 ομάδων.
 

 

 
Τηρουμένων των αναλογιών, είδαμε μία πάρα πολύ καλή 11άδα από πλευράς Μπέντο. Εκτός αποστολής για το ματς έμειναν οι Τσόρι-Καμπιάσο που δεν υπολογίζονται, ο Φιγκέιρας με το Μάρτινς που είχαν κάρτες και επέλεξε ο Μπέντο αυτό το ματς για να εκτίσουν την ποινή τους, ο Ντα Κόστα που έχει ενοχλήσεις στη μέση, αλλά ούτως ή άλλως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής λόγω καρτών στο παιχνίδι με την Οσμάνλισπορ την Πέμπτη, οπότε ήταν μία ευκαιρία να δοκιμαστεί το δίδυμο Μποτία-Βιάνα που θα παίξει και εκεί και έξω έμειναν οι Μανθάτης-Νικολάου για λόγους τακτικής, αφού η παρουσία τους στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο την Τετάρτη δεν ήταν θετική και αποδείχθηκαν αρκετά επιπόλαιοι. Ίσως να ήταν δύο από τις ορθολογικότερες 18άδες και 11άδες που κατήρτισε ο Μπέντο από τον Αύγουστο του 2016 που ανέλαβε προπονητής μας μέχρι σήμερα. Η ομάδα είχε δύο ακραία μπακ εκ των οποίων ο ένας (Παρέδες) είναι πιο επιθετικογενής και ο άλλος (Ντε Λα Μπέγια) πιο αμυντικογενής, με αποτέλεσμα να γίνεται τρίτος αμυντικός στις ''κόντρες'' του αντιπάλου. Είχε κλασικό ''6άρι'' και δίπλα του δύο επιθετικογενή χαφ, που μπορούν να τρέξουν κάθετα την μπάλα, κάτι που ενδείκνυται απέναντι σε αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας που κλείνονται στο ''καβούκι'' τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ο κανόνας στη συγκρότηση της τριάδας των κεντρικών χαφ. Είχε δύο εξτρέμ που μπορούν να πατήσουν περιοχή και είχε φορ τον πρώτο σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος. Όταν κατεβαίνεις ορθολογικά, με ποδοσφαιρική λογική, απέναντι σε ομάδες σαν τη Λάρισα τα πράγματα γίνονται πολύ απλά. Όταν αποφασίζεις να ανακαλύψεις τον τροχό εν έτει 2017, με πειράματα και αλχημείες, μπλέκουμε όλοι μαζί και γινόμαστε ''μια ωραία ατμόσφαιρα''...
 
Η ομάδα ανέβασε στροφές και έβγαλε στο χορτάρι τα 2 μεγάλα όπλα της, τα οποία έρχονται από πέρυσι: ρυθμός-φυσική κατάσταση και γρήγορη μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, το λεγόμενο μπασκετικό transition ή ποδοσφαιρικά positioning, δηλαδή την εκμετάλλευση του παραμικρού κενού χώρου στην ανάπτυξή της. Είναι οι ''σταθερές'' που κληροδότησε στον Μπέντο ο Μάρκο Σίλβα. Βεβαίως, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού προϋποθέτει πίεση σε κάποιο σημείο του γηπέδου, συνήθως στα 2/4 και όχι πολύ ψηλά (όπως ας πούμε συνέβαινε επί Βαλβέρδε). Αυτό το πράγμα επί Μπέντο δεν παρατηρείται και δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί γενικότερα, όταν από τους 3 κεντρικούς χαφ καλύπτει χώρους μόνον ο ένας, ο Ρομαό και αυτός σε χαμηλή ταχύτητα, αφού τώρα παίρνει παιχνίδια στα πόδια του ως βασικός. Στο χθεσινό ματς όμως αντίπαλός μας ήταν η Λάρισα, η οποία μάλιστα κατέβηκε στο Καραϊσκάκη με πειραματική διάταξη, αφού το 3-5-2 που επέλεξε ο Τσιώλης ήταν εμφανώς αδούλευτο στην προπόνηση, με αποτέλεσμα οι μεσοεπιθετικοί του Ολυμπιακού να κάνουν πάρτυ και οι χαφ της Λάρισας να μην μπορούν να καλύψουν τις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της ομάδος τους. Έτσι, ο ''γάμος'' σχόλασε νωρίς, με το σκορ να είναι 2-0 στο 9' και τον Ολυμπιακό να σφυροκοπά τη Λάρισα, με 9 τελικές προσπάθειες σε 16 λεπτά.
 

 
Βεβαίως, έστω κι έτσι η Λάρισα έφτασε 2 φορές σε θέση βολής με το σκορ στο 1-0. Και στις 2 περιπτώσεις, ο κίνδυνος προέκυψε από ''ασίστ'' παικτών του Ολυμπιακού, με το Βιάνα στο τετ α τετ του Αβραάμ να καταφέρνει να σημαδέψει το Βαρέλα της Λάρισας λες και ήταν συμπαίκτης του, σε φάση που ήταν ανενόχλητος στο χώρο ευθύνης του. Ήταν φάσεις που έγινε σαφές το πρόβλημα στα στόπερ, το πρόβλημα στην επιλογή του Μπέντο να μην βάζει δεύτερο χαφ άξονα που καλύπτει χώρους (ούτε ο Μάρτινς, ο θεωρητικά βασικός, είναι τέτοιος), αλλά και το πρόβλημα στις αλληλοκαλύψεις των ''παλαιών'' εξτρέμ με τους ''νέους'' στην ομάδα ακραίους μπακ και δη τον Παρέδες που έπαιζε σήμερα δεξιά, αφού αντίστοιχο θέμα υπάρχει και στα ματς που αγωνίζεται βασικός από αριστερά ο Σισοκό. Είναι το τίμημα που πληρώνει η ομάδα από την επιμονή του Μπέντο να παίρνουμε το πλάτος στην ανάπτυξη από τα ακραία μας μπακ που γίνονται εξτρέμ όποτε επιτιθέμεθα, ενώ οι εξτρέμ μας συγκλίνουν και πατάνε περιοχή για να στηρίξουν το φορ. Από την άλλη, η προώθηση του Αβραάμ που αγωνιζόταν ως εσωτερικός ενδιάμεσος από αριστερά, δίπλα στον ''κόφτη'' Μασαλέσα, κατέδειξε το πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού όποτε χάνεται η μπάλα στον άξονα και ο αντίπαλος χαφ που την κουβαλάει μπορεί να φτάσει ακόμη και ανενόχλητος έξω από την περιοχή μας.
 
Στο χθεσινό παιχνίδι όμως αναδείχθηκαν και τα περισσότερα θετικά σημεία στο σχέδιο του Μπέντο. Η ομάδα έβρισκε πάρα πολλούς χώρους, οπότε έγινε σαφές το τι οδηγίες έχουν οι κεντρικοί χαφ και οι εξτρέμ στις πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις ανάπτυξης της ομάδας. Υπάρχει μέριμνα να δημιουργούνται υπεραριθμίες στις πτέρυγες από τα κεντρικά χαφ και τα ακραία μπακ. Δηλαδή ο Φορτούνης ας πούμε τραβιέται σε κάποιες περιπτώσεις προς τα δεξιά και περιμένει την προώθηση του Παρέδες, ο οποίος βγαίνει στο ''ένας με έναν'' με τον αντίπαλο μπακ, έχοντας όμως δύο επιλογές που συνήθως δεν υπάρχουν στις περισσότερες ομάδες. Η πρώτη είναι η διαγώνια κίνηση στον κενό χώρο μεταξύ στόπερ και ακραίου μπακ του εξτρέμ (εν προκειμένω του Ελιονούσι στο παράδειγμά μας) και η δεύτερη το να ''γυρίσει'' η μπάλα ξανά στο Φορτούνη, ο οποίος θα έχει απαλλαγεί από το προσωπικό μαρκάρισμα του αντιπάλου του. Όποτε ο Φορτούνης συνέκλινε αριστερά, δημιουργούσε καταστάσεις ''2 με 1 αντίπαλο'' είτε με το Σεμπά, είτε με τον Ιντέγιε που τραβιόταν μακριά από την περιοχή, για να ''βγάλει έξω'' μαζί του ένα στόπερ και να δώσει το χώρο στους εξτρέμ μας να πατήσουν περιοχή και να απειλήσουν. Με τους δύο ''χειριστές'' στο ''8'' και στο ''10'', Ανδρούτσο-Φορτούνη, η ομάδα απεγκλωβίζεται από το αδιέξοδο του ''ποιος θα πάρει την πρώτη πάσα;'', το οποίο μας ταλάνιζε μέχρι να φύγει ο Μιλιβόγεβιτς, αφού κάθε αντίπαλος προπονητής που έβαζε παίκτη να παρακολουθεί το Λούκα και να του ''κόβει'' την πρώτη πάσα, ουσιαστικά ''έκοβε στα 2'' τον Ολυμπιακό. Με τον Ανδρούτσο να παίρνει την πρώτη πάσα και το Ρομαό να ''ντουμπλάρει'' ωραία στα άκρα ή γενικά στον κενό χώρο, η ομάδα βρήκε την ισορροπία που έψαχνε δίχως να απαιτείται να γυρίσει πίσω και να απομακρυνθεί από την αντίπαλη περιοχή ο κύριος μοχλός ανάπτυξης εδώ και 2 χρόνια, ο Φορτούνης. Τουλάχιστον την βρήκε στο συγκεκριμένο ματς. Το αν θα το πετύχει στο μέλλον, κόντρα σε ποιοτικότερους αντιπάλους, μένει να φανεί κι από τις άλλες επιλογές του Μπέντο στις θέσεις ''6'' και ''8''. Η εικόνα λοιπόν με τις 11 τελικές στο 30' και τις 15 συνολικά στο ημίχρονο, με βάση τα παραπάνω, ήταν φυσιολογική.


 
Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό που έδειξε η NOVA στο πρώτο ημίχρονο αποτυπώνει την πραγματικότητα του φετινού Ολυμπιακού. Είναι η δεύτερη ομάδα σε ''αποτελεσματικότητα'' στη Superleague, πίσω από την Ξάνθη. 1 γκολ ανά 6,3 τελικές. Από την στιγμή που οι κεντρικοί χαφ και οι εξτρέμ πατάνε περιοχή, αλλά και ο βασικός μας φορ Ιντέγιε έχει φέτος 13 γκολ σε 20 ματς πρωταθλήματος, δεν είναι παράλογο το να ''καθαρίζει'' ο Ολυμπιακός αρκετά ματς πολύ πιο εύκολα από όσο θα δικαιολογούσε η συνολική του παρουσία σε αυτά. Φυσικά δεν αναφέρομαι στο χθεσινό ματς, που ήταν ''πολλά με λίγα'', αλλά γενικότερα στο φετινό πρωτάθλημα.
 

 
H παρουσία των δυο ομάδων στο πρώτο ημίχρονο αποτυπώνεται πλήρως στην στατιστική της απεικόνιση.
 

 
Η πτώση της απόδοσης στο δεύτερο ημίχρονο, παρότι δεν συνοδεύτηκε από μεγάλη αλλαγή των ποσοστών κατοχής μπάλας, 
 

 
ήταν λογική, από την στιγμή που υπάρχει ευρωπαϊκό ματς την Πέμπτη και παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ την άλλη εβδομάδα. Από τις 15 τελικές του πρώτου μέρους πήγαμε στις 5 στο δεύτερο.
 

 
ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Καπίνο Ουδέν σχόλιο.


 
ΠΑΡΕΔΕΣ Πολλές προωθήσεις, καλούτσικα ''περάσματα'' είτε συρτά, είτε με ''σηκωμένη'' την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, παράλληλα ή αντίθετα στη φορά κίνησης των στόπερ. Μοιάζει ιδανικός ακραίος μπακ γι'αυτό που θέλει να παίξει ο Μπέντο, με το πλάτος ψηλά να δίνεται από τους προωθημένους ακραίους μπακ. Αβραάμ και Κόντορ που έβγαιναν από την πλευρά του δεν του δημιούργησαν προβλήματα, από την στιγμή που το τετ α τετ του Αβραάμ στο 8' οφείλεται στην ''ασίστ'' του Βιάνα στο Βαρέλα...
 
ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΕΓΙΑ Κράτησε καλά την πλευρά του για ένα ακόμη ματς. Μπροστά δεν έκανε πολλά πράγματα, ως συνήθως, αλλά πίσω στο ''1 με 1'' δεν έχει προβλήματα. Προβλήματα υπάρχουν όποτε ''αφαιρείται'' και η ομάδα κινδυνεύει από την απροσεξία του, όπως στη φάση του 82' που επιχείρησε να βρει τον Καπίνο με το...στήθος και έδωσε ασίστ στο Ρέγες. Η παρουσία του είναι χρήσιμη, επειδή πρέπει να βρίσκονται στις περισσότερες φάσεις 3 αμυντικοί πίσω και με δεδομένο ότι από την άλλη μεριά υπάρχουν Φιγκέιρας-Παρέδες που ανεβοκατεβαίνουν, ο μπακ αριστερά ''πρέπει'' να είναι πιο αμυντικογενής. Αρκεί βεβαίως μπροστά του ο Φορτούνης να είναι σε καλή βραδιά και να στηρίζει επιθετικά το Σεμπά. Αλλιώς η ομάδα θα ''γέρνει'' μονόμπαντα στην ανάπτυξή της.
 
ΜΠΟΤΙΑ-ΒΙΑΝΑ Για ένα ακόμη παιχνίδι, είδαμε όλα τα καλά τους και όλα τα στραβά τους. Στο ''ένας με έναν'' δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα στο χώρο ευθύνης τους. Μακριά από αυτόν, στη σέντρα, είναι άλλη ιστορία. Με την μπάλα στα πόδια, τη ''χοντράδα'' τους δεν γίνεται να την γλυτώσουμε. 3 φορές ο Βιάνα και 1 ο Μποτία ''πούλησαν'' την μπάλα και δημιουργήθηκε κίνδυνος από το πουθενά. Δεν ξέρω τη δυναμικότητα της Οσμάνλισπορ, δεν παρακολουθώ τουρκικό πρωτάθλημα, αλλά η λογική λέει πως θα είναι ποιοτικότερη ομάδα από τη Λάρισα. Άρα με δεδομένο πως το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού σε αυτό το ματς θα είναι Βιάνα-Μποτία, οι επιθετικοί της τουρκικής ομάδας θα βρεθούν σε θέση βολής περισσότερες από 1 φορές στο ματς απέναντι στον τερματοφύλακά μας. Αν δεν ''σεταριστεί'' αυτή η κατάσταση, με τον παίκτη που θα παίξει στο ''6'' να γίνεται μονίμως τρίτο στόπερ και να καλύπτει τις γκέλες πίσω του, το πιθανό εκτός έδρας γκολ των Τούρκων ίσως μας βάλει δύσκολα, από την στιγμή που μιλάμε για νοκ άουτ παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα. Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα των δύο τελευταίων χρόνων για την άμυνα του Ολυμπιακού συνεχίζει να μην απαντάται. Τι εικόνα θα είχαν όλοι αυτοί οι στόπερ που έχουμε με έναν ΓΡΗΓΟΡΟ κεντρικό αμυντικό δίπλα τους; Θα μασκαρεύονταν οι αδυναμίες τους;
 
ΡΟΜΑΟ Έμοιαζε έξω από τα νερά του σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δεν εκτέθηκε όπως στο προηγούμενο ματς πρωταθλήματος με τον Ηρακλή και κέρδισε αρκετές μονομαχίες στον άξονα. Τακτικά έχει παιδεία, είναι εμφανές πως στις μονομαχίες και στις προωθήσεις του ξέρει πού και πώς να τοποθετηθεί. Ειδικά ο τρόπος που ''ντουμπλάρει'' στα άκρα και ''ανοίγεται'' στον κενό χώρο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ανδρούτσο που κουβαλάει μπάλα πίσω του ''να τον βρει'' και να απλώσει το παιχνίδι κάθετα, είναι πολύ θετικό στοιχείο που πρέπει να κεφαλαιοποιήσει η ομάδα από εδώ και πέρα. Πρέπει όμως και να αρχίσει να ''βρίσκεται'' πολύ περισσότερο με τους συμπαίκτες του, κυρίως το Μάρτινς ή τον Ανδρούτσο που επιλέγει ο Μπέντο για τη θέση ''8'' και Φεβρουάριο μήνα, χρόνος για τέτοια ''κόλπα'' δεν υπάρχει.
 
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ Ο MVP του ματς. Υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε να βρίσκεται ''παντού''. Αγωνίστηκε στη σημαντικότερη θέση για τη συνολική λειτουργία της ομάδας και κατάφερε να μειώσει τις αποστάσεις των μεσοεπιθετικών με τους αμυντικούς, να κλέψει 4 μπάλες, να περάσει περισσότερες πάσες από το Φορτούνη και να κάνει μόνο 2 λάθη, αν και στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς αυτός έπαιρνε την πρώτη πάσα στην ανάπτυξη, κάνοντας παιχνίδι ''από πίσω''. Βεβαίως, αυτό έχει να κάνει και με τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Είναι άλλο να βρίσκεις μπροστά σου παίκτες που ξέρουν να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους κι άλλο να παίζεις κόντρα στο Βαρέλα και στο Μασαλέσα. Όσο παίρνει παιχνίδια βελτιώνει τις τοποθετήσεις του στο χορτάρι και μαθαίνει το πότε πρέπει να ''βγει'' στα άκρα, πότε να κουβαλήσει κάθετα την μπάλα και πότε να την μοιράσει γρήγορα. Αυτό το τελευταίο κομμάτι, το γρήγορο μοίρασμα, όπως και οι ''αλλαγές'' παιχνιδιού με 20άρες και 30άρες μπαλιές, είναι θέματα που πρέπει να δουλέψει. Μιλάμε φυσικά για παίκτη που δεν έχει κλείσει τα 20 χρόνια καλά-καλά, άρα μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ στο παιχνίδι του. Πραγματικά μπράβο του για την χθεσινή του απόδοση.
 
ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του Ολυμπιακού. Όταν είναι καλά, όλη η ομάδα είναι καλά. Τα στατιστικά του πρωταθλήματος τα λένε όλα. Όλο το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του. Αυτός συνδέει την επίθεση με τα χαφ πίσω του, αυτός στηρίζει τους εξτρέμ και το φορ μπροστά του, αυτός σουτάρει περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του. Ο σύνθετος ρόλος του τον κάνει να ''θολώνει'' μέσα στο ματς και να κάνει κάποια λάθη που πέρυσι δεν έκανε. Τα βασικότερα προσόντα του όμως, η επιτάχυνση με την μπάλα στα πόδια, το ότι φέρνει την μπάλα αμέσως με μέτωπο στο απέναντι τέρμα όπως κι αν του έρθει, τα αρκετά γκολ, σουτ και ασίστ σε κάθε χρονιά από τον άξονα, είναι δυσεύρετα. Το τονίζω αυτό, γιατί ορισμένοι βγάζουν μία εμπάθεια προς το πρόσωπό του, η οποία δεν δικαιολογείται. Κι άντε, το να είναι το sdna σε αυτούς, να το καταλάβω. Να είναι τώρα ο άλλος γηπεδικός Ολυμπιακός και να ''σκυλιάζει'' με τον Κωστάκη, είναι από τα άγραφα. Το ''φάουλ'' του χθες ήταν η έλλειψη ομαδικότητας σε κάποιες τελικές του προσπάθειες. Αν έψαχνε ένα καλύτερο ''γύρισμα'' και όχι σουτ, μπορεί να τέλειωνε το ματς με 3-4 ασίστ.
 
ΣΕΜΠΑ Ο δεύτερος μοχλός ανάπτυξης του φετινού Ολυμπιακού. Με 8 ασίστ στο πρωτάθλημα, η ευστοχία στα γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή, η τακτική παιδεία που δείχνει με το να κινείται χωρίς την μπάλα είτε αμυνόμεθα (άρα να καλύπτει πίσω του τον μπακ) είτε επιτιθέμεθα (άρα να βγαίνει στην πλάτη του αντιπάλου ακραίου μπακ ή διαγώνια στο χώρο ανάμεσα στα στόπερ) τον καθιστούν MVP του φετινού πρωταθλήματος που θα πάρει ο Ολυμπιακός. Η σωματοδομή του θυμίζει παίκτη που θα συναντούσες στο αγγλικό ή στο ισπανικό πρωτάθλημα. Είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει προσωπική μονομαχία, ενώ με την αντοχή του στο τρέξιμο αντισταθμίζει την έλλειψη ταχύτητας στο σπριντ σε ανοιχτό χώρο. Όταν μάλιστα κάνει ενέργειες όπως αυτό το ''χορευτικό'' στον Γκόλια στο 1-0, δείχνει ότι είναι εξτρέμ. Κανονικός. Γιατί ο εξτρέμ πρώτα και κύρια πρέπει να ''τρυπάει'' από το πλάι, στο ''ένας με έναν''. Αν συνεχίσει έτσι, θα πάρει τη θέση του Φουστέρ στην οπαδική συνείδηση των περισσοτέρων (γηπεδικών τουλαχιστον...) Ολυμπιακών, οι οποίοι τον αποθέωσαν δικαίως και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ χθες. Πρωταθλήματα παίρνεις με Σεμπάδες και όχι με πριμαντόνες που δεν βάζουν τα πόδια στη φωτιά και αρκούνται σε 1-2 καλές ενέργειες μέσα στο ματς.
 
ΕΛΙΟΝΟΥΣΙ Κανονικός εξτρέμ. Πολύ χρήσιμος και σήμερα, με τις κινήσεις του στο χώρο και τους συνδυασμούς που έβγαλε με το Φορτούνη και τον Παρέδες. Μειονέκτημά του τα τελειώματα, που ήταν πολύ άσχημα. Φαίνεται πως το γεγονός ότι δεν βγαίνει στο ''ένας με έναν'' από το πλάι δεν οφείλεται στο ότι φοβάται να το επιχειρήσει, αλλά στο ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο ο Μπέντο, που προτιμά να το βρίσκει από το Φιγκέιρας και τον Παρέδες. Αυτό εξηγεί και τη διαπίστωση αρκετών ''όποτε παίρνει την μπάλα στο πλάι, αντί να μπουκάρει, την δίνει στον άξονα, παράλληλα, σαν να θέλει να την ξεφορτωθεί''. Δεν θέλει να την ξεφορτωθεί. Την μοιράζει για να κινηθεί στο χώρο. Με τη συνολική του παρουσία, αν είχε καλύτερα τελειώματα, πολύ δύσκολα θα ερχόταν στα μέρη μας. Αυτό που μπορεί να βελτιώσει, είναι η τελική πάσα όποτε πλησιάζει με καλές προϋποθέσεις στο αντίπαλο τέρμα. Αν ήταν πιο ομαδικός χθες, μπορεί να είχαμε μεχρι και 3 γκολ ακόμη στο παιχνίδι.
 
ΙΝΤΕΓΙΕ Μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, με 13 γκολ σε 20 αγωνιστικές. Χθες ''παστέλωσε'' πάλι ένα τεμάχιο, ήταν κινητικός, έβγαινε εκτός περιοχής τραβώντας μακριά τους στόπερ και ανοίγοντας χώρο για τον Ελιονούσι και το Σεμπά να μπουκάρουν, ενώ κέρδισε πάρα πολλές προσωπικές μονομαχίες από τους στόπερ της Λάρισας. Είναι σε πολύ καλή κατασταση και θα είναι κρίμα πραγματικά να τον στερηθεί η ομάδα για έναν ''άκυρο'' τραυματισμό, σε μία ανύποπτη φάση. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να αποδειχθεί και αύριο επισήμως πως δεν έχει κάτι σοβαρό παρά μια κάκωση στην ωμοπλάτη, όπως διέρρευσε.
 
ΚΑΡΝΤΟΣΟ Παλεύει, προσπαθεί, κυνηγάει όσο μπορεί κάθε μπάλα, αλλά δεν του βγαίνει τίποτε στο γκολ. Ειλικρινά όποιος ξέρει τον παίκτη από το παρελθόν του, δεν γίνεται να μην ''μένει καρότο'' από την γκίνια που παρατηρεί σε αυτόν. Μιλάμε για επιθετικό-πολυβόλο που μοιάζει να ξέχασε την τέχνη που του εξασφάλιζε το μεροκάματο τόσα χρόνια. Αρνούμαι να πιστέψω ότι θα τελειώσει έτσι η χρονιά γι'αυτόν, με όλο τον κόσμο δικαίως να τον κράζει ως ''παλαίμαχο''. Μέχρι τελευταία στιγμή θα περιμένω την αναγέννησή του. Νομίζω ότι θα ξεμπουκώσει κάποια στιγμή κι αυτό θα γίνει άμεσα.
 
ΡΕΤΣΟΣ-ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ Παίξανε λίγο και δεν μπορούν να κριθούν. Η αλλαγή Ρέτσου-Ρομαό σίγουρα έχει σχέση με το ματς της Πέμπτης. Είτε επειδή ο Μπέντο θέλει να βάλει εκεί βασικό το Ρέτσο και ήθελε να του δώσει κάποια αγωνιστικά λεπτά, είτε επειδή θα βάλει βασικό το Ρομαό και τον απέσυρε για να του δώσει ανάσες και για να μην ρισκάρει κάποιο τραυματισμό. Παιχνίδι σαν κι αυτό προσφέρεται για να κάνει το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα η μεταγραφή του Ιανουαρίου Ανσαριφάρντ, ο οποίος θέλει αρκετά παιχνίδια στα πόδια του πριν ''μπει'' απολύτως στην ομάδα και δείξει ό,τι μπορεί να δείξει.
 
ΜΠΕΝΤΟ Σχεδόν όλο το άρθρο αφορά αυτόν και τις επιλογές του, όχι μόνο στο χθεσινό ματς αλλά γενικά φέτος. Οι όποιες προσθήκες εδώ, σε αυτό το σημείο, έχουν να κάνουν με τα δύο πράγματα που εμφανώς δουλεύει στην προπόνηση. Είναι το πλάτος με τα ''τριγωνάκια'' στα άκρα που οφείλονται κυρίως στις προωθήσεις των ακραίων μπακ, όπως και η κίνηση του Σεμπά στην πλάτη του ακραίου μπακ, με το Φορτούνη συνήθως να τον βρίσκει και το Σεμπά να την γυρίζει ''με τη μία'' παράλληλα για να βρει στην αντίπαλη περιοχή τον Ιντέγιε. Επίσης, αυτό που πρέπει επιτέλους να του πιστωθεί είναι η ''φρεσκάδα'' που έχει η ομάδα. Στο κρισιμότερο σημείο χρονικά μοιάζουμε φορμαρισμένοι κι αν αυτό δεν οφείλεται στο προπονητή, δεν ξέρω πού μπορεί να οφείλεται. Στα αρνητικά, πλην των τακτικών σημείων που αναλύθηκαν παραπάνω, υπάρχει το θέμα της επιμονής σε κάποιους παίκτες και του παραγκωνισμού άλλων. Αν του κάνουν οι ''νέοι'', ας βάζει τους νέους, μόνο που είχε τη δυνατότητα και τον Αύγουστο και τώρα τον Ιανουάριο να διώξει τους ''γέρους'' Καμπιάσο-Τσόρι, αλλά δεν το έκανε. Από την στιγμή που επέλεξε να τους κρατήσει στο ρόστερ, δεν καταλαβαίνω το γιατί τους παραγκωνίζει. Εμφανώς δεν ευθύνεται για την απώλεια του Μιλιβόγεβιτς, αφού και από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά αυτό ήθελε, όμως έστω κι έτσι μοιάζει να δουλεύει εναλλακτικά πλάνα στην ανάπτυξη και να βοηθάει την ομάδα που έμοιαζε να βραχυκυκλώνει όποτε ο αντίπαλος προπονητής απέκοπτε το Μιλιβόγεβιτς από το παραγωγικό κομμάτι του αγώνα, π.χ. ο Ίβιτς του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Οι ορθολογικές επιλογές στη 18άδα και στην 11άδα, η τακτική προετοιμασία του κάθε ματς, οι αποστάσεις των χαφ άξονα και κυρίως οι βοήθειες στους αμυντικούς όποτε χάνεται η μπάλα, ειναι κομμάτια που πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Τέλος, η ξεροκεφαλιά του ''δεν θέλω στόπερ'' είναι κάτι με το οποίο ''θα ζήσει και θα πεθάνει''. Είτε θα δικαιωθεί στο τέλος της χρονιάς και θα μας βγάλει όλους χαζούς, είτε θα το πληρώσουμε στην Ευρώπη, στα εκτός έδρας ντέρμπι του πρωταθλήματος και στο Κύπελλο και θα φορτωθεί ο ίδιος όλο το ανάθεμα. Γιατί όπως δεν του χρεώνουμε την απώλεια δίχως αντικαταστάτη του Μιλιβόγεβιτς, κάτι για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η διοίκηση, έτσι του χρεώνουμε αποκλειστικά το θέμα στόπερ. Μόνον αυτός ευθυνεται για το ότι δεν αποκτήθηκε εκεί παίκτης. Μακάρι να έχει αυτός δίκιο κι όχι εγώ, κάτι που ισχύει και για το θέμα της αξιοποίησης των πιτσιρικάδων και το πώς μπαίνουν στην 11άδα, όλοι μαζί και όχι σιγά-σιγά, δίπλα σε εμπειρότερους παίκτες, ώστε να δείξουν γρηγορότερα τα προσόντα τους και να μάθουν να ''μακιγιάρουν'' τις αδυναμίες τους.
 
ΛΑΡΙΣΑ Ντεφορμέ Τσιώλης, που αποδεικνύει ότι είναι καλός μόνο σε ένα στυλ παιχνιδιού, το 4-3-3 με το ''μένω πίσω για να χτυπήσω στην κόντρα'' και πουθενά αλλού. Το ''γυρίζω σε 3-5-2 για να φυλάξω τον κώλο μου'' είναι λογική Αλέφαντου. Δεν γυρνάς ένα διακόπτη και ξαφνικά η ομάδα βρίσκει ρυθμό με άλλη διάταξη ή με μία αλλαγή μέσα στο παιχνίδι. Για να αποδώσει μία αλλαγή διάταξης-παίκτη, πρέπει πρώτα να δουλευτεί στην προπόνηση. Αν οι παίκτες σου δεν ξέρουν τι να κάνουν επειδή δεν τους το έχεις πει, αλλού θα πατάνε κι αλλού θα βρίσκονται στο χορτάρι, με αποτέλεσμα να τρως γκολ στα πρώτα 14 δευτερόλεπτα του ματς. Από εκεί και πέρα βεβαίως, το υλικό της Λάρισας είναι πραγματικά πολύ κακό. Είναι υλικό ομάδας Β' Εθνικής-Football League. Παίκτες όπως ο Γκόλιας, ο Μασαλέσα, ο Βαρέλα που δικαίως αντικαταστάθηκε, αμφιβάλλω αν θα μπορούσαν να σταθούν και σε χαμηλότερη κατηγορία στην Ελλάδα, τουλάχιστον με βάση την εικόνα που είχαν χθες στο Καραϊσκάκη. 
 
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Κανένα πρόβλημα.
 
ΚΟΣΜΟΣ Οι κλασικοί 10-15.000 φέτος στα περισσότερα ματς. Δεν ξέρω αν είμαστε λίγοι ή πολλοί, ξέρω ότι σιγά σιγά υποχωρούν οι πολλές γκρίνιες, η γιούχα και τα σφυρίγματα που υπήρχαν μέχρι το Δεκέμβριο κυρίως από τις κεντρικές θύρες του Καραϊσκάκη και είχαν καταντήσει αηδία. Άλλο μία γιούχα ή μία έκφραση δυσφορίας επειδή η ομάδα δεν τραβάει σε ένα ματς, κάτι απολύτως λογικό και θεμιτό (παντού συμβαίνει, ακόμη και στο Καμπ Νου και στο Μπερναμπέου των πανάκριβων και πολυδιαφημισμένων Μπαρτσελόνα-Ρεάλ) κι άλλο το ''γιουχάρω από το 5', επειδή ο αντίπαλος έκανε μία επικίνδυνη κατεβασιά'', λες και πρέπει να εξαφανιστούν οι άλλοι και να παίζουμε μόνοι μας. Πολύ καλό και το σύνθημα για τον Καρντόσο. Από τη γιούχα με το που αντικαταστάθηκε με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο την Τετάρτη, χίλιες φορές προτιμότερο αυτό, που ήταν και ωραίο γηπεδικό σκηνικό.
 
Συνεχίζουμε με το ματς με την Οσμάνλισπορ την Τσικνοπέμπτη. Προφανώς δεν θα είναι εύκολο, τίποτε δεν είναι εύκολο στην Ευρώπη, αλλά μιλάμε για την 8η ομάδα αυτή την στιγμή του τουρκικού πρωταθλήματος,
 

 
την ομάδα που αποκλείστηκε πριν 1 εβδομάδα στη φάση των ''16'' του τουρκικού Κυπέλλου απο τη 12η στη βαθμολογία του τουρκικού πρωταθλήματος Κασίμπασα, την ομάδα που μέσα στο 2017 δεν έχει ούτε μία νίκη στο πρωτάθλημα της χώρας της (έχασε πάλι χθες από την Τράμπζονσπορ εντός έδρας με σκορ 0-1), την ομάδα που τη φετινή σεζόν δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για μεταγραφές σε ομάδες και την προηγούμενη σεζόν ξόδεψε μόλις 850.000 ευρώ, μία ομάδα δηλαδή που στην καλύτερη (γι'αυτήν) περίπτωση είναι κάτι σαν τον Παναιτωλικό ή τον Αστέρα Τρίπολης εδώ. Αλίμονο αν ο Ολυμπιακός των τελευταίων 10 ετών στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει μία τέτοια ομάδα, η οποία έχει λιγότερα από 40 χρόνια ιστορία κι έχει παίξει μόλις δύο χρονιές σε ευρωπαϊκά Κύπελλα, με την προηγούμενη να είναι στο...Ιντερτότο το 2005. Η πρόκριση ΠΡΕΠΕΙ να έρθει. Αν αργότερα αποδειχθεί ελλιπές το έμψυχο υλικό για καλύτερη πορεία στο Europa League, εδώ είμαστε να τα πούμε. Στη φάση που βρισκόμαστε όμως, ΑΛΙΜΟΝΟ αν χρειαζόμασταν ενίσχυση για να αποκλείσουμε τη συγκεκριμένη ομάδα. Περισσότερη ανησυχία υπάρχει για το νούμερο που έχει πρόεδρο η Οσμάνλισπορ, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί τη φιλία του με τον Ερντογάν και την αναταραχή στα ελληνοτουρκικά θέματα αυτήν την περίοδο, ειδικά εν όψει των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού και να μετατρέψει σε εθνικιστικό σόου τον επαναληπτικό στην Άγκυρα, παρά για την αγωνιστική αξία της. Φυσικά, όλα και όλοι κρίνονται στο γήπεδο. Ραντεβού λοιπόν εκεί, την Πέμπτη και μετά έχουμε ΟΑΚΑ και ΑΕΚ.

Σχόλια

Εικόνα Romain

Εξαιρετική ανάλυση από τον Σάββα.

Προσπαθώ να καταλάβω τη στρατηγική του Μπεντο:

Προτεραιότητα είναι το πρωτάθλημα και το Europa League. Το κύπελλο τρίτο με διαφορά.

Για να έχει την ομάδα έτοιμη και φρέσκια χρειάζεται να ξεκουραζει βασικούς παίκτες. Και το κάνει βάζοντας και τους μικρούς για να τους αναδείξει μιας και είναι και αυτος ένας από τους βασικούς στόχους μετά το πρωτάθλημα.

Αφού λοιπόν έχει το κύπελλο, το χρησιμοποιεί για να τεστάρει παίκτες συστήματα και για την ανάδειξη ταλεντων. Αφού είναι ο τρίτος και λιγότερο σημαντικός στόχος από τους τρεις.

Δεν είχε και την ευκαιρία να δουλέψει από την αρχή με το ροστερ, οπότε σωστά λέω εγώ χρησιμοποιει το κύπελλο για αυτό τον λόγο. Επίσης το κάνει και στο πρωτάθλημα μιας και βρίσκεται 13 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο.

Αν λοιπόν τα πάει καλά με την Οσμανιλσπορ, και να μην πάρει το κύπελλο θα είναι θετικό το προσιμο για τον προπονητή.

Εικόνα ven7

Μεγάλη μπάλλα ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ χτες στο πρώτο ημίχρονο αλλά δυστυχώς αντί όλο το γήπεδο να είναι στον αέρα και να τραγουδάει και να χορεύει για την διαφαινόμενη κατάκτηση του πιο ΜΑΓΚΙΟΡΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ των τελευταίων 20 ετών αναλωνόμαστε στην......κριτική!!!

Μιλάμε για τραγική κατάσταση...

Ο Μπέντο έχει ένα πολύ βασικό κακό...

Δεν ακούει...και δεν καταλαβαίνει τίποτα...

Ούτε ΑΡΔ όυτε κυρ Σάββα...ούτε...εξέδρα...

Και κάπως έτσι...

Χωρίς να κάνει προετοιμασία...

Με ρόστερ που βρήκε...

Με όλο το ΑΝΤΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μέτωπο συνασπισμένο...

Με Διαιτησία κόντρα σε κάθε ματς.....(Ρώτησε ρητορικά ο Κώστας ο Νικολακόπουλος με ποια λογική και πως γίνεται να έχουν παίξει 5-6 διαιτητές τα ματς των συμμάχων και τα δικα μας τα έχουν παίξει 16 διαφορετικοί διαιτητές...Η απάντηση είναι ότι στα δικά μας τα ματς οι διαιτητές δίνουν εξετάσεις....όποιος τολμήσει και δώσει πέναλτυ τέλειωσε...συνεπώς πρέπει να δοκιμαστούν όλοι...)

Με τους "δικούς μας" δημοσιογράφους να τον περνάνε μαζί με την ομάδα και τις επιλογές του γενεές 14 σε κάθε ματς έχοντας ξεφτιλίσει κάθε έννοια καλόπιστης κριτικής...(Φυσικά ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΝΤΑΙ μόνοι τους στη συνέχεια αλλά όπως είπε και ο Κετσπάγια για ένα σουβλάκι γράφουν ότι θες...)

Και με όλα αυτά ΟΔΕΥΟΥΜΕ προς την ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ με ταυτόχρονη ΑΝΑΔΕΙΞΗ 4 ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ....και ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΦΑΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ...

Και ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑΡΑ για του χρόνου...με ΚΟΡΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ και ΞΕΝΩΝ που δουλεύουν...ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ και ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ...

Και εμείς καθόμαστε και λέμε...ο Μπέντο θα κριθεί στα 3 ντέρμπυ και στην Ευρώπη...

Και εμείς πότε θα κριθούμε;

Εικόνα Harry red logic

Φίλε σε αρκετά σημεία συμφωνώ αλλά η απόδοση της ομάδας και οι χειρισμοί του προπονητή δεν είναι σε ιδανικά επίπεδα.Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για τον θΡΎΛΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ!
Η ομάδα χθές έπαιξε καλά το πρώτο 20 λεπτοκαι μετά είχε μεταπτώσεις.Αν είχε μεγαλύτερη(φυσιολογική θα έλεγα) αποτελεσματικότητα, δηλαδή καλύτερη συνεργασία,πιο ευστοχες τελικές επιλογές των παικτών τότε το σκορ έπρεπε να ήταν υπερδιπλάσιο(δεν παίζαμε με την Μάντζεστερ untd)!
Ο Μπέντο παίρνει τα εύσημα για την προώθηση των νέων αλλά έκανε λάθος μεταγγραφές(Βιάνα για αμυντικός πυλώνας!!!!,ισως και Καρντόσο για εκτελεστής!!!), έχει προκαταλήψεις με ορισμένους,δεν κάνει και το ιδανικό κοουτσάρισμα στον αγώνα(πάντα καθυστερημένες αλλαγές).
Το κυριώτερο είπε οτι δεν θέλει μεταγραφές η ομάδα είναι πλήρης!
Σοβαρά κύριε Μπέντο? για την Μπράγκα πρόκειται???
Δέχομαι και είμαι ευτυχής για αυτό,οτι έχουμε κάνει πολύ καλή πορεία στην συλλογή βαθμών και την πρωτοπορία αλλά επίσης θυμάμαι τα καρδιοχτύπια σε αρκετά παιγνίδια με μικρομεσαίους για να εξασφαλίσουμε την νίκη.Γενικά η ομάδα δεν με έχει ενθουσιάσει με την απόδοση της πλην εξαιρέσεων.
Η καλή μνήμη και η ευθυκρισία είναι γνωρίσματατα του καλού Γαύρου.
Ακόμη ο αυθεντικός Γάβρος είναι τελειομανής, απαιτητικός με την ομάδα,ασκεί αυσηρή κριτική όχι για να κατεδαφίσει τα καλώς κείμενα αλλά για να επισημάνει αδυναμίες και να δώσει ερεθίσματα για βελτιωτικές κινήσεις και βέβαια είναι αμείλικτος με τους δόλιους εχθρούς του είτε είναι εξυγιαντές είτε φίλοι του Μαδούρο ειτε ΑΡΔ κλπ.
Επιμύθιον:Παλεύουμε αδιαλείπτως με πάθος ο καθένας απο το μετερίζι του για το μεγαλείο του Θρύλου!

Εικόνα ven7

Φιλε μου ο Μπεντο ηρθε τον Αυγουστο...μετα την προετοιμασια...η λογικη λεει πρωτα δουλευω με αυτους που εχω...τους περναω απο μικροσκοπιο και τους βελτιωνω οσο παει και στη συνεχεια κανω διορθωτικες κινησεις-μεταγραφες. Αυτο λεει η λογικη. Το να βγαζουμε αχρηστο τον Σεμπα π.χ περυσι η τον Βιανα φετος... να τους γιουχαρουμε και να τους κοβουμε τα ποδια για να ερθουν αλλοι που θα τους βγαλουμε και αυτους αχρηστους δεν λεγεται ευθυκρισια...με συγχωρεις!! Η κριτικη πρεπει να γινεται βεβαιως αλλα αφου εχει προηγηθει η υποστηριξη και εχουν δοθει οι ευκαιρειες...αλλιως δεν ειναι κριτικη....ειναι κακια πεθερα!!!

Εικόνα savvas gridlock

Φιλε μου το ζητουμενο δεν ειναι το πρωταθλημα. Μονο. Με το να αρκεισαι στο πρωταθλημα, υποτιμας τις δυνατοτητες αυτου του Ολυμπιακου. Το ζητουμενο ειναι να γινομαστε καλυτεροι, να βελτιωνομαστε αγωνιστικα και να προσθετουμε βαρος στη φανελα μας ευρωπαικα. Μονο με αυτο το κριτηριο πρεπει να κρινονται ολες οι ομαδες.

Εικόνα ven7

Φιλε Σαββα η Ευρωπη και η σταθεροποιηση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας στους ισχυρους της Ευρωπης ειναι μια πορεια που θα εχει και σκαμπανεβασματα...δυστυχως φετος το καλοκαιρι ηταν περιεργο με αποτελεσμα να χαθει το c.l. Για να μη χαθει λοιπον και του χρονου επρεπε φετος οπωσδηποτε να παρουμε το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ...Και οπως βλεπουμε παροτι παιζουμε κοντρα σε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ το ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ...Και μπαινουν σωστες βασεις ωστε να γυρισουμε του χρονου στο c.l απο το επιπεδο που ειχαμε φτασει...Και μακαρι και φετος να παμε καλα αλλα ειναι πολυ δυσκολο στη πρωτη του χρονια ενας προπονητης να πετυχει πολλα ΚΑΙ στην Ευρωπη...Βασικα δεν εχει γινει...ποτε!!! Βεβαιως ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ειμαστε και ΜΠΟΡΟΥΜΕ!! Αλλα μονο αν ειμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και κανουμε και το ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΞΑΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ... Γιατι εχουμε φτασει στο σημειο να κανουμε μονο....κριτικη...και να ειμαστε συνεχως ετοιμοι για κραξιμο...

Εικόνα el trick

Όσον αφορά τη διαιτησία.
Πέρα από το τράβηγμα πέναλτυ του Καρντόσο που δεν έδωσε, θα ήθελα τη γνώμη σας για μία ανατροπή του Φορτούνη στη μικρή περιοχή της Λάρισσας. Πάλι μόνος του έπεσε;;;;;

Εικόνα savvas gridlock

Νομιζω οτι στη φαση του Καρντοσο το τραβηγμα του Γκολια δεν ειναι τετοιο που τον κανει να αστοχησει, πανω στη φαση ειναι, τετοια τραβηγματα γινονται συνεχεια μεσα στην περιοχη και δεν πρεπει να σφυριζονται ολα πεναλτι. Ανατροπη του Φορτουνη εννοεις τη φαση που τραυματιστηκε στο πρωτο ημιχρονο, οταν επεσε πανω στον αμυντικο της Λαρισας κι εμεινε κατω για λιγο; Καθομαι στο απεναντι πεταλο, δεν ειδα καλα τη φαση, αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι.

Εικόνα el trick

Ναι αυτή τη φάση (του Φορτούνη). Τα ματσ τα βλέπω από την τηλεόραση αλλά δεν έδειξε ξεκάθαρα τι έγινε. Πάντως από το λίγο που έδειξε θεωρώ ότι έγινε ΜΑΡΣ ανατροπή του παίκτη.

Εικόνα matrasimca

Φιλε Σαββα,
Για μενα mvp των δυο τελευταιων παιγνιδιων ειναι ο Σεμπα ο οποιος φετος ειναι συνολικα ο καλυτερος ενω περυσι τον ελεγα αμπαλο!!!
Η ενεργεια και η αυτοθυσια που βγαζει αυτο το παιδι ειναι το κατι αλλο.
Οι νεοι μας εχουν τεραστια προσοντα και σε 2 με τρθα χρονια δυναμωνοντας την σωματοδομη τους θα ειναι ακτυπητοι.
Εχτες χαρηκαμε απο το ματς την ταχυτητα που ειδαμε στο πρωτο ημιχρονο οπου και καθαρισαμε απο το 14".
Σχετικα ε τον Καρντοσο τωρα εχω να πω οτι εχει παρει ολες τις ευκαιριες που πρεπει και δεν ανταποκριθηκε. Σε τι διαφερει αυτος απο τον Τσορι η τον Καμπιασο??
Διαφερει στο υψος. Αυτος ειναι 1.90 ενω ο Τσορι ειναι 1.70 και ο Καμπιασο δεν ειναι ψηλος.
Το σωμα ενος πανυψηλου ανθρωπου χανει την σπιρταδα και την ενεργεια που εχει νωριτερα και δεν μπορει να κανει πρωταθλητισμο.
Ο Δομαζος του 1.65 εκανε πρωταθλητισμο στα 38.
Ηταν λαθος για μενα που δεν περασε αμεσως μεσα τον Ανσαριφαρντ μετα τον τραυματισμο του Ιντεγε.
Ξεκινησα παραδεχομενος το λαθος που εκανα περυσι με τον Σεμπα αλλα ο Σεμπα ειναι 25 βελτιωθηκε και παιζει με τι σπαθι του. Οκ ο Καρντοσο εχει μεγαλο συμβολαιο αλλα τελικα δεν ειναι Καβασεβιτς.
Ερχονται δυσκολα παιγνιδια και πρεπει να παιζουν οι καλυτεροι.
Τελος θα πρεπει να πω οτι ακομα και ο απιθανος Βιανα δειχνει σημεια βελτιωσης αλλα για μενα δεν ειναι ουτε καλυτερος του Σιοβα ουτε του Αυλωνιτη που εφυγαν.
Πιστευω πως μονο αναγνωριζοντας τα λαθη μας μπορουμε να γινουμε καλυτεροι.

Εικόνα savvas gridlock

''Διαφερει στο υψος. Αυτος ειναι 1.90 ενω ο Τσορι ειναι 1.70 και ο Καμπιασο δεν ειναι ψηλος.''

Ωραια. Αυτο δεν το ηξερε ο Μπεντο τον Αυγουστο, να πει στη διοικηση ''ειναι κοντοι, ειναι γέροι, δεν μου κανουν'';

Εικόνα aris belem

Καλησπέρα Σάββα και καταρχήν συγχαρητήρια για τα απολύτως τεκμηριωμένα άρθρα που ανεβάζεις και ξεβρακώνουν την αντιολυμπιακή -αλλά κυρίως - την ""αντικειμενική"" παραφιλολογία και λύσσα. Για όσα λες σήμερα, δεν υπάρχουν πολλά να προσθέσει κανείς, λίγες επισημάνσεις μόνο θα κάνω και θα ήθελα την γνώμη σου.
Καταρχήν, στην κριτική των παικτών την Πέμπτη, εύχομαι ειλικρινά η κριτική του -όποιου- τερματοφύλακα να είναι άριστη. Βλέποντας και το ματς με την Λάρισα, δεν μπορώ ειλικρινά να φανταστώ με ποιο τρόπο θα αποφευχθούν τα "πουλήματα" της μπάλας, από τα οποία χορτάσαμε ειλικρινά φέτος. Είχε μια συνταγή ο Σωκράταρος, που μας γιγάντωσε ακόμα περισσότερο και θεωρώ την τηρούν ΟΛΕΣ οι μεγάλες ομάδες: μία ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ σε κάθε γραμμή. Πίσω δεν την έχουμε, με ευθύνη του Μπέντο, ο οποίος μετά την εισήγηση για απόκτηση του παίκτη που έπαιξε μόνο επί των ημερών του μπάλα στην Κρουζέϊρο -με ένα ποσό που για κάθε Βραζιλιάνο παίκτη αποτελεί όνειρο- στην συνέχεια αποφάσισε ότι είναι καλυμμένος ως έχει και αρκεί.
Και ας υποθέσουμε ότι ΔΕΝ συμφωνούσε με την πώληση Μίλι. Το ήξερε όμως απ τον Νοέμβρη, όπως όλοι μας, δεν το ήξερε; Πόσες φορές λοιπόν χρησιμοποίησε τον Ρομαό, να δει αν και πώς κολλάει με τους υπόλοιπους; Αν θυμάσαι σε ένα άρθρο, πριν μια εβδομάδα, σου έγραψα "θα βάλει τον Ρέτσο 6άρι". Πώς πας με τέτοια πειράματα, μια μόλις εβδομάδα πριν το ματς με τους Τούρκους; Το παιδί είναι άπειρο. Είναι νέος, με όσο ενθουσιασμό και φρεσκάδα συνεπάγεται αυτό, μια ομάδα όμως πέραν των τρεχαλατζήδων, χρειάζεται ΚΑΙ μπαλαδόρους.
Κι εμείς έχουμε δύο παραγκωνισμένους, εκ των οποίων ο ένας, έφτιαξε μαεστρικα το ματς στο Εμιρεϊτς και ο άλλος έδωσε την πρόκριση με την Αρούκα (δύο παραδείγματα μόνο δίνω ενδεικτικά). Οι Τσόρι-Καμπιάσο δεν χρειάζονται την υπεράσπιση κανενός. Είναι όμως αστείο να λέμε, ότι "γέρασαν" και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην ομάδα μας, σε συγκεκριμένα ματς και με συγκεκριμένο ρόλο - χτες κιόλας η εκπομπή της 7 είπε ότι ο Τσόρι είναι...37 χρονών. Δεν χρειάζονται πολλά παραδείγματα παικταράδων αντίστοιχης ποιότητας και φήμης, οι οποίοι βοήθησαν τις ομάδες τους μέχρι τα 37, 38, 39 με επιτυχία (Τσάβι, Ριβάλντο, Φίγκο, Λάμπαρντ, Τόττι, Γκιγκς, άπειρα τα παραδείγματα).
Θα ήθελα ειλικρινά ωστόσο να σχολιάσεις το εξής άρθρο: http://www.gavros.gr/blog/arthrografia/o-mpento-kanei-o-ti-oi-alloi-fovo... και ιδιαίτερα αυτό "Αν περάσει, πέρασε, αν πάλι όχι, τότε κάποιος άλλος θα πάρει το Κύπελλο. Και τι έγινε; Ολοι θέλουμε τίτλους, αλλά από την άλλη δεν μου λέει και τίποτα να μην πάρουμε το Κύπελλο, όπως δεν μου λέει τίποτα να μείνουμε έξω από τον Ατρόμητο." Στ αλήθεια έχουμε τόσο πολύ χορτάσει και κορεστεί από τίτλους και λέμε "οκ, χαλάλι το κύπελλο στον Αλαφούζο, τον Μελισσανίδη, τον Ιβάν"; Με το ρόστερ που διαθέτουμε; Για ποιο λόγο ακριβώς; Είμαι 51 φίλε και όσο θυμάμαι τα χρόνια της αδικίας και της πουστιάς, όχι κύπελλο, χωνάκι έβγα δεν θα χάριζα. Τι νοοτροπία καλλιεργείται; Υπάρχει κανένας γαύρος που δεν τον πείραξε ο τρόπος που χάθηκε το περσινό και λέμε, οκ και να χαθεί φέτος δεν τρέχει τίποτα; Κι αν ήταν άρθρο κανενός σαν του οπαδού της Ρόμα, δεν θα το ανέφερα καν, αλλά δημοσιεύεται στον Γαύρο. Θα ήθελα την γνώμη σου.

Εικόνα savvas gridlock

''Είχε μια συνταγή ο Σωκράταρος, που μας γιγάντωσε ακόμα περισσότερο και θεωρώ την τηρούν ΟΛΕΣ οι μεγάλες ομάδες: μία ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ σε κάθε γραμμή.''

Δεν νομίζω, φιλε. Στην αμυνα ειδικα, μεχρι να επιστρεψει ο Αντζας ή αργοτερα να ερθει ο Μελμπεργκ, ειχαμε αρρωστησει. Και στα χαφ κατα διαστηματα ειχαμε θεματα. Αντικαταστατης ας πουμε του Καρεμπε και του Τουρε ήταν ο κανενας. Στην επιθεση ο πρωτος κανονικος, κλασικος φορ που αποκτησαμε μετα το Γιουσκοβιακ, ηταν ο Κωνσταντινου το 2005, αφου ο παικταρας για'μενα Γκογκιτς ηταν πολυ περισσοτερο περιφερειακος, ο Αλβες ηταν σουροβλακας και ο Κουζμπα ηταν Παναγια βοηθα.

''Αν θυμάσαι σε ένα άρθρο, πριν μια εβδομάδα, σου έγραψα "θα βάλει τον Ρέτσο 6άρι".''

Αν γινει αυτο που λες, συμφωνω μαζι σου. Να περιμενουμε ομως να δουμε το τι εχει στο μυαλο του για την Πεμπτη.

''Στ αλήθεια έχουμε τόσο πολύ χορτάσει και κορεστεί από τίτλους και λέμε "οκ, χαλάλι το κύπελλο στον Αλαφούζο, τον Μελισσανίδη, τον Ιβάν"; Με το ρόστερ που διαθέτουμε; Για ποιο λόγο ακριβώς;''

Εγω δεν εχω προβλημα να θυσιασουμε το Κυπελλο, αρκει να κερδισουμε κατι μελλοντικα. Κερδος ας πουμε θα ειναι το να βγουν 2-3 παικτες απο Ακαδημιες. Αυτο που δεν δεχομαι με τιποτε ομως ειναι το να ανοιξουμε παλι αυτην την ηλιθια συζητηση που ανοιγει καθε χρονο το Φεβρουαριο, ''να κυνηγησουμε το Γιουροπα ή να ασχοληθουμε με Πρωταθλημα-Κυπελλο, που οι αλλοι μας σπιλωνουν''; Οι αλλοι καθε χρονο θα σε σπιλωνουν. Δεν ειναι δυνατον να αφηνεις το Γιουροπα, επειδη πολυ απλα θυσιαζεις κατι που εχεις. Κυπελλα εχουμε πολλα, Γιουροπα Λιγκ κανενα. Εγω δεν χαριζω τιποτε, πρεπει να τα κυνηγησουμε ολα, αλλα μεταξυ των 2, Κυπελλου-Γιουροπα, δεν γινεται να συζητησουμε καν το ενδεχομενο να θυσιαστει το Γιουροπα. Πρεπει να κυνηγησουμε μεχρι τελους την ανωτερη δυνατη διακριση, να παμε οσο πιο μακρια γινεται στο θεσμο. Φτανει το παραμυθι ''μας κυνηγανε, μας σπιλωνουν, θελουμε απαντησεις''. Μπουχτισαμε ολοι, παλιωσε το εργο, μια ζωη τα ιδια και τα ιδια ακουμε και η ''επιχειρηματολογια'' τυπου ''θελω απαντησεις, με θιγουν οι αλλοι'' εχει κατανησει πλεον μεχρι και γραφικη. Οχι γενικα, αν καποιος ας πουμε ζηταει ''να ριξουμε μια 5αρα μεσα στη Λεωφορο'', κατι που ειναι απολυτως λογικο και θεμιτο, ΟΛΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, αλλα όποτε περναμε στο επομενο σταδιο του ''αν ειναι να τους κερδισουμε ολους εδω στην Ελλαδα, γαμω την Ευρωπη, ποια Ευρωπη ρε, σιγα''. Μια ζωη σου πετανε λασπη. Αν ασχολεισαι με αυτην και δεν κοιτας να βελτιωθεις και να κανεις κατι καλυτερο εκει που δεν εχεις ας πουμε τιτλο ή πορεια μεχρι τον τελικο, στην Ευρωπη, θα βαλτωσεις αργα ή γρηγορα. Ξαναλεω, ΔΕΝ θελω να θυσιασουμε το Κυπελλο, θελω να τα παρουμε ολα αν γινεται, τρεμπλ. Αν ομως σωνει και ντε πρεπει να μπουμε στη λογικη να αφησουμε κατι πισω, ας ειναι το Κυπελλο.

Εικόνα aris belem

Καμία αντίρρηση για την τελευταία παράγραφό σου Σάββα, εννοείται ότι αν μπούμε στην λογική του να αφήσουμε ντε και καλά κάτι πίσω, ας είναι το Κύπελλο. Δεν ήταν αυτό όμως το ζουμί του άρθρου, αλλά ότι "αν είναι να κερδίσουμε 2-3 μελλοντικούς παίκτες ας χαθεί το Κύπελλο" λες και το ένα αποκλείει το άλλο. Ή λες και απαγορεύεται να παίξουν σ αυτό όσοι έχουν αποκλειστεί με κάθε τρόπο απ τον Μπέντο, λες και θα κόψουν την εξέλιξη των παιδιών.
Για το πρώτο θέμα που μου απάντησες -και καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι καμία σύγκριση δεν κάνω ανάμεσα στις 2 διοικήσεις- ναι η άμυνα μέχρι να επιστρέψει ο Άντζας είχε θέματα είδες όμως την επιλογή του Σουηδού, τον Καρεμπέ θεωρώ τον αντικατέστησε ο Στολτίδης, όσο για κλασσικό φορ, ναι ο Κωνσταντίνου ήταν τέτοιος, η επίθετική γραμμή όμως είχε Αλεξανδρή, Καραπιάλη, Ζιο, (Ζάχοβιτς άσχετα αν στράβωσε), Ριβάλντο, εννοώ παίκτες με ποιότητα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να στηριχτεί μια γραμμή, χωρίς έναν έμπειρο παίκτη, είτε η άμυνα, είτε τα χαφ, είτε η επίθεση, μόνο έτσι μπορεί να εξελιχτεί και να πάρει ρυθμό ένα ταλέντο που θες να εξελίξεις.

Εικόνα john

Ζιο και Ριμπο ηταν μεσοεπιθετικοι. Καθαρό στράικερ ειχαμε καιρο να δουμε. Ο Σάββας παραπανω ξέχασε οκκα και χουτο αλλα οκ αυτοι ειναι περισσότεροι επιθετικοί-σβούρες και οχι καθαρά φορ περιοχής

Εικόνα aris belem

Μα ναι, δεν μίλησα για καθαρό φορ, αλλά για παίκτες με ποιότητα κι εμπειρία στην επιθετική γραμμή, που εκ των αποτελεσμάτων κάλυπταν την απουσία ενός τέτοιου παίκτη.

Εικόνα john

Αν σου πω οτι συμπαθούσα τον κουζμπα και τον θεωρούσα ποιοτικό σεντερ φορ που δεν έπιασε εξαιτίας των τραυματισμών του,τι θα μου απαντηςεις;
Πριν γραψεις ,σκέψου τα γκολ που εβαλε με πανιωνιο,Ακράτητο,Καστοριά και τις ωραίες του κινήσεις στην τεσσάρα με την ξανθη στη Ριζούπολη

ΥΓ Δεν τρολλάρω..

Εικόνα savvas gridlock

Κι ομως, ελπιζω να τρολαρεις.

Εικόνα john

Ισχύει η ιστορια σύμφωνα με τη οποια ο Λούβαρης για εκεινο το καλοκαιρι ειχε κλεισμένο τον Μιετσελ του Ηρακλή αλλα ο προτασοφ το αρνήθηκε φέρνοντας με δικη του ευθύνη τον Πολωνό ;

Εικόνα savvas gridlock

Nαι.

Εικόνα Harry red logic

Αρη συμφωνώ μαζί σου!Ο Βιάνα τρέμει σαν το ψάρι οταν πρέπει να δώσει πάσα,έλλειψη αυτοπεποίθησης,ίσως και μέτριας τεχνικής (για βραζιλάνο).
Ο Ντε λα Μπέγια τεράστια γκάφα, ,απεύχομαι να επαναληφθεί στα δύσκολα παιγνίδια.
Η ομάδα εκτός του πρώτου 20λεπτου ήταν μέτρια.Οι παίκτες στην επίθεση δεν μπορούν να βρεθούν...τόσες τελικές και αποτελεσματικότητα?????
Ο Φορτούνης άνευρος άψυχος,με κακές επιλογές, Ο Ελιονούσι μαχητικός αλλά άτεχνος στα τελειώματα(μέτρια τεχνική κατάρτιση).
Καλός ο Ανδρούτσος μπορεί πραγματικά να γίνει αστέρι με καλό δάσκαλο.
Καλά σημεία έδειξε Ο Παρέδες,λέτε να βγεί καλή μεταγραφή?
Ο Καπίνο μας έσωσε σε δυο φάσεις, απορώ που το περνάμε ντούκου?
Ο Μπέντο με τα γνωστά κολλήματα, καθυστερημένες αλλαγές,άραγε τι πρόβλημα έχει με τον Καρίμ?(δείχνει οτι μπορεί να προσφέρι πολλά )

Εικόνα savvas gridlock

''Ο Φορτούνης άνευρος άψυχος,με κακές επιλογές''

Δεν συμφωνω φιλε, εκανε πολλα και ουσιαστικα πραγματα χθες, σε ολες σχεδον τις ευκαιριες μας μεσα ειναι.

''άραγε τι πρόβλημα έχει με τον Καρίμ?''

Οταν ηρθε ο Καριμ, οι δηλωσεις Μπεντο γι'αυτον ηταν για να αρχιζεις αμεσως τη Λειτουργια. Στην πορεια φαινεται οτι τον υπολογιζει, εστω σε δευτερο πλανο, του δινει χρονο συμμετοχης στο Κυπελλο και πλεον σιγα-σιγα και στο Πρωταθλημα. Οποτε ας περιμενουμε γιατι με τον τραυματισμο του Ιντεγιε πολλα απο τα αρχικα πλανα του Μπεντο μπορει να αναθεωρηθουν και δεν εννοω μονο στην επιθεση.

Εικόνα Harry red logic

Φίλε το ξαναγράφω το πρώτο σκίρτημα καρδιάς την πρώτη απέραντη ηδονή για τον Δαφνοστεφανωμένο Έφηβο ενοιωσα στο αξέχαστο 0-5 στα Τρίκαλα το 1966(μαθητής στο Δημοτικό ) με την ομαδάρα του πατέρα μας του Μάρτον Μπούκοβι.
Καταλαβαίνεις έκτοτε τι έχουν δεί τα μάτια μας.
Λοιπόν Ο Κωστάκης είναι καλός παίκτης μπορεί να γίνει και καλύτερος αν προσγειωθεί δουλέψει περισσότερο και κυρίως, αν γίνεται,να αποκτήσει λιονταρίσια Θρυλική ψυχή.Μπορεί να αποκλίνουν κομμάτι οι απόψεις μας για αυτόν ισως γιατί περιμένω πολύ περισσότερα από έναν παίκτη που θέλουμε να βαδίσει στα χνάρια μεγάλων παικταράδων που ηγήθηκαν του Θρύλου.
Εχει ταλέντο, να δουλέψει στην ενίσχυση της σωματοδομής του,να βελτιώσει την ευστοχία στις πάσες και κυρίως να βάζει τον Θρύλο πάνω απο το εγώ του!