ΤΑ 65 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ ΣΤΟ ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ



Συνεχίζουμε από το χθεσινό μας άρθρο να σκαλίζουμε τα ''χρέη'' προς την Τράπεζα Κρήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ποιοι πραγματικά χρωστάνε στην Τράπεζα, αλλά δεν έχουν καμία συνέπεια. Γυρίζουμε στο 1989, τον Ιανουάριο, όπου η πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό περιγράφεται από το σύνθημα ''ο Κοσκωτάς Αμερική, ο Σαλιαρέλης φυλακή...''. Ο επίτροπος που διόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Τράπεζα Κρήτης για να ελέγξει το πού πήγαν τα λεφτά που βουτούσε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Κρήτης από αυτήν (ο Κοσκωτάς τα βουτούσε δηλαδή), δημοσιεύει μια λίστα με τους αποδέκτες αυτών των χρημάτων. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Ανάργυρος Σαλιαρέλης.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 23-1-1989

 
Τι ήταν αυτά τα 65 εκ. δραχμές; Έχουμε δει εδώ την ιστορία. Ο Νταϊφάς αποχώρησε από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός το Δεκέμβριο του 1985 (όταν ήρθε η ώρα των μεταγραφών, για να μην ξοδέψει...), αφήνοντας πρόεδρο ''στο πόδι του'' το Νίκο Ευθυμίου. Στην πορεία οι Ευθυμίου-Νταϊφάς τα σπάσανε και ο Ευθυμίου προσπάθησε να πάρει στα χέρια του την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ, με τη βοήθεια φίλων του επιχειρηματιών. Προκήρυξε λοιπόν μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκ. δραχμών την άνοιξη του 1986, στην οποία εμφανίστηκε ο Ανάργυρος Σαλιαρέλης κι έβαλε 50 εκ. δραχμές, ενώ άλλα 15 εκ. δραχμές έβαλε ο στενός συνεργάτης του Ανάργυρου και πρώην μεγαλοστέλεχος της MOTOR OIL των Βαρδινογιάννηδων, ο Κώστας Ουίλς. Ο Νταϊφάς επέστρεψε στην προεδρία της ΠΑΕ το καλοκαίρι του 1986, πέτυχε να ακυρωθεί από το Πρωτοδικείο η αύξηση κεφαλαίου και ξαναπήρε τη διοίκηση στα χέρια του. Όπως αποδείχθηκε, ο Νταϊφάς επέστρεψε στην ΠΑΕ με χρήματα που του είχε δώσει ο γαμπρός του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και δήμαρχος Βουλιαγμένης για πολλά χρόνια, ο παλιός πολίστας του ΠΑΟ Κασιδόκωστας. Ο Νταϊφάς επέστρεψε στον Κασιδόκωστα, με το που ξανάγινε πρόεδρος της ΠΑΕ, τα 40 εκ. δραχμές που πήρε από αυτόν. Παρότι όμως ακύρωσε την αύξηση κεφαλαίου, δεν επέστρεψε τα χρήματα που είχαν βάλει οι Σαλιαρέλης-Ουίλς. Όπως έγραφαν τότε αρκετές εφημερίδες, ο Νταϊφάς διοικούσε κι έκανε μεταγραφές το καλοκαίρι του 1986 με τα λεφτά του Σαλιαρέλη, με τον Ανάργυρο να προσφεύγει στα δικαστήρια για να πάρει πίσω τα λεφτά του, αλλά όπως γίνεται συνήθως η υπόθεση να αργεί πολύ να τελεσιδικήσει. Όταν πουλήθηκε η ΠΑΕ στον Κοσκωτά, το Νοέμβριο του 1987, ανέλαβε ο Κοσκωτάς να αποπληρώσει το Σαλιαρέλη και του επέστρεψε αυτά τα 65 εκ. δραχμές. Φυσικά ο Κοσκωτάς δεν τα έβγαλε αυτά τα εκατομμύρια από την προσωπική του περιουσία. Τα βούτηξε από την Τράπεζα Κρήτης. Με δεδομένο ότι μία εφημερίδα τότε κόστιζε 50 δραχμές, η ''αγοραστική δύναμη''=αξία στο σήμερα των 65 εκ. δραχμών, είναι περίπου 1,5 εκ. ευρώ.
 
Ο ΣΑΛΙΑΡΕΛΗΣ ΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ;
 
Όχι βέβαια. Είπαμε όμως, η Τράπεζα κυνηγάει ΜΟΝΟ τον Ολυμπιακό, 29 χρόνια μετά...

Σχόλια

Εικόνα Eleni

Γεια σου Σάββα.Τι θέλει να πει εδώ το αρχίδι?

http://www.sdna.gr/podosfairo/dikastikes-apofaseis/article/389474/erxeta...

Εικόνα ThomasK

Προφανώς εννοεί πως το Συμβούλιο Εφετών θα εκδώσει
απόφαση με την οποία θα δεχτεί τη σαθρή, γελοία και κατάπτυστη
πρόταση του εισαγγελέα εφετών Δασκαλόπουλου -ουσιαστικά
του Ντογιάκου*- για παραπομπή -μεταξύ άλλων- του Μαρινάκη
για 4 κακουργήματα ("ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής
οργάνωσης που λυμαινόταν το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου,
απάτη κατ εξακολούθηση, εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση, δόλια και
σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες για αλλοίωση της
έκβασης του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων").

* και του άλλου φρούτου-"ειδικού ανακριτή διαφθοράς" Γιώργου
Ανδρεάδη που εξέδωσε το -επίσης σαθρό, γελοίο και κατάπτυστο-
πόρισμα βάσει του οποίου ασκήθηκε η δίωξη.

Αν βάλουμε κάτω τα στοιχεία και τις διώξεις που άσκησαν η
Παπανδρέου, ο Κορές και λοιποί για ίδια ή συναφή αδικήματα
και τι προβλέπουν ο Ποινικός Κώδικας και κυρίως ο Κώδικας
Ποινικής Δικονομίας είναι να ανατριχιάζεις από το τσαλάκωμα
βασικών κανόνων ως προς την προανάκριση, την (κύρια) ανάκριση,
τη στοιχειοθέτηση αδικήματος κ.λπ. Και να αναρωτιέσαι: ποιοι είναι
τελικά πιο ξεφτίλες και πιο επικίνδυνοι; Οι "διωκόμενοι" ή οι διώκτες
τους; Που φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στους "δικαστικούς
λειτουργούς".

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Ερώτηση τελείως άσχετη.Είναι αλήθεια ότι η προισταμένη του γραφείου που έδωσε την άδεια για το κοτέτσι του μοσχόμαγκα ρωτάει αν πρέπει να την ανακαλέσει τη νομική υπηρεσία του υπουργείου?

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Οι αγαπημενοι Μπανασακηδες χρωστανε?Γιατι τους αγνοεις?

Εικόνα savvas gridlock

Δεν προλαβανε να χωθουν, ο ενας εκ των δυο εχει και σοβαρα προβληματα υγειας τωρα, οποτε...

Εικόνα Ρούγκος Πάτρα

έφερε τον Καραπιάλη στον Ολυμπιακό ο Μπανασάκης ,θυμάμαι καλά;

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Θυμισε μου αν οντως ηταν μπροστινοι του Αναργυρου.Εμενα παντως περαν της πλακας εκεινη την εποχη τουλαχιστον απεχθεια σαν τον Αναργυρο δεν μου εδωσαν.Περισσοτερο θα ελεγα συμπαθεις μου ηταν....