Η ''ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΑΒΛΙ'' ΝΤΑΪΦΑ-ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ-ΠΑΟ ΤΟ 1979



Σήμερα θα παρουσιάσουμε μία συνέντευξη του παλαιού προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σταύρου Νταϊφά, τον Ιούλιο του 1993. Ήταν σε κομβικό σημείο τότε το ποδοσφαιρικό μας τμήμα. 3 μήνες πριν είχε αναλάβει κι επισήμως πρόεδρος ο Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ εκείνο το καλοκαίρι ρυθμίστηκαν οριστικά και τα χρέη της περιόδου Κοσκωτά. Ο Νταϊφάς που παρέδωσε την προεδρία της ΠΑΕ στο Σωκράτη (από την άνοιξη του 1992 μέχρι τον Απρίλιο του 1993 πρόεδρος στην ΠΑΕ ο κυρ-Σταύρος...), άνοιξε τα χαρτιά του στο δημοσιογράφο της ''Ελευθεροτυπίας'' Χρήστο Μιχαηλίδη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26-7-1993
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Υπάρχει ως γνωστόν η ιστορία με την ''παρτίδα τάβλι'', ότι δηλαδή πριν αποφασίσουν να μπουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1979 ο Νταϊφάς με τους Βαρδινογιάννηδες, έπαιξαν τον Ολυμπιακό σε μια παρτίδα τάβλι, από τη μια μεριά ο Νταϊφάς, από την άλλη ο κουμπάρος του, ο Γιώργος ''καπετάνιος'' Βαρδινογιάννης. Όποιος κέρδιζε θα αγόραζε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, κέρδισε τελικά ο Νταϊφάς και πήρε αυτός το έπαθλο. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική βέβαια.
 
 
Έχουμε δει εδώ ότι ο ''καπετάνιος'' πήγαινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να δει ματς του ΠΑΟ από τη δεκαετία του '50 ακόμη. Είναι μέλος στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό από το 1974, ενώ ο αδερφός του ο Βαρδής έγινε μέλος στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό το 1976. Η παραλλαγή της γνωστής ιστορίας, η οποία παραλλαγή επιβεβαιώνεται εδώ από τον ίδιο τον κυρ-Σταύρο, είναι διαφωτιστική. Ο Νταϊφάς αγόρασε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρέα με 5 ακόμη γνωστά ονόματα στο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας και την ίδια μέρα, όπως λέει τουλάχιστον ο ίδιος, ''έψησε'' τον κουμπάρο του να μπει κι αυτός στο ποδόσφαιρο μέσω του ΠΑΟ.Έπαιξαν τάβλι και βγήκαν έξω μαζί για να το γιορτάσουν.
 
Φυσικά, ο Νταϊφάς παραθέτει κι εδώ μια σειρά από ανακρίβειες, όπως το ότι είχε 25 καράβια το 1979 και την στιγμή της συνέντευξης, το 1993, είχε λιγότερα, επειδή ''ξόδεψε λεφτά για τον Ολυμπιακό''. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός ορίστηκε στα 110 εκ. δραχμές, εκ των οποίων η ομάδα Νταϊφά έβαλε τα 70, ενώ μέχρι το 1987 έγινε μόνο μία αύξηση κεφαλαίου, το Δεκέμβριο του 1981, ύψους 77,7 εκ. δραχμών. Λεφτά δεν έβαζε μόνον ο Νταϊφάς, αλλά και οι υπόλοιποι εφοπλιστές. Ο Νταϊφάς λέει ότι πήρε από τον Κοσκωτά 120 εκ. δραχμές το 1987 για να πουλήσει την ΠΑΕ, την ώρα που υπάρχουν στοιχεία τα οποία ανεβάζουν αυτό το νούμερο στα 280 εκ. δραχμές. Ακόμη κι αν τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Νταϊφάς, σίγουρα 120 εκ. δραχμές κατέληξαν στην τσέπη του και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στους άλλους εφοπλιστές, άρα επισήμως ο Νταϊφάς μάλλον ΚΕΡΔΙΣΕ παρά έχασε, οικονομικά, από την ενασχόλησή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επίσης, από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται το ότι μετάνιωσε την επόμενη μέρα της πώλησης της ΠΑΕ στον Κοσκωτά. Αν είχε μετανιώσει όντως, μπορεί και να επέστρεφε στην Τράπεζα Κρήτης τα λεφτά που πήρε από τον Κοσκωτά, γιατί ο Ολυμπιακός καλείται ακόμη και τώρα να το κάνει. Έτσι ήταν όμως ο Νταϊφάς όταν μίλαγε, έλεγε πολλά, αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα...