ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ: ΡΟΜΠΑ ΚΟΝΤΟΝΗ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;



Διαβάσαμε πριν 2 μέρες ένα αποκαλυπτικό άρθρο στο site to10.gr από το Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο για τους μισθούς που υπάρχουν στην ΕΠΟ της ''εξυγίανσης''.
 
 
Αμοιβές πέρα από τη φαντασία και 43 προσλήψεις σε χρόνο ρεκόρ. Η ΕΠΟ του Γραμμένου «ξαναφτιάχνει» το ποδόσφαιρο. Ξέχασε όμως να μας πει ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Η λίστα με τα «golden boys» και ο ίλιγγος που προκαλούν οι αμοιβές τους! Τον τελευταίο χρόνο οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας, αυξήθηκαν από τους 85 στους 128. Δουλειές με φούντες για την ΕΠΟ του Γραμμένου που στήριξαν ανοιχτά στις εκλογές ο Σαββίδης και ο Μελισσανίδης. Ο εξυγιαντής Κοντονής ακούει; Ο Βασιλειάδης;
Θυμάστε τη δεκαετία του ’80; Ηταν η εποχή που μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Μεταξύ άλλων ήταν και η εποχή, κατά την οποία μεσουρανούσε ο άκρατος λαϊκισμός και ο «αυριανισμός», εκείνη η «μορφή λόγου που δεν περιορίζεται στη δημοσιογραφική σφαίρα, αλλά αντίθετα αποκτά πολλά πολιτικά και κοινωνικά ερείσματα» όπως εξηγείτο σχετικό λήμμα στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘80».
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής (που αποτελούσε «ντροπή» για εκείνη την εποχή) φτάσαμε στην πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου (που αποτελεί «ντροπή» για τη σημερινή εποχή). Παράλληλα ο αυριανισμός έχει βρει και πολλούς μιμητές. Τότε η εφημερίδα «Αυριανή» που αποτέλεσε και τη ρίζα της λέξης, κυκλοφορούσε με τον τίτλο «η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό», ενώ σήμερα κυκλοφορούν (σε ηλεκτρονική μορφή πια) ενημερωτικά μέσα με αντίστοιχες «ταμπέλες» και φυσικά αντίστοιχη προσέγγιση, που καμία σχέση δεν έχει με τη δημοσιογραφία, καθώς αποτυπώνει αποκλειστικά τη «βολική» πλευρά των γεγονότων.
Όπως η «Αυριανή» έκανε… καριέρα βλέποντας τα πάντα «πράσινα», έτσι και οι σύγχρονοι απόγονοί της βρήκαν ένα υπαρκτό κενό ενημέρωσης και το κάλυψαν. «Αλλαγή» ήταν το σύνθημα του Ανδρέα το ’81, «Εξυγίανση» αυτό του Ιβάν Σαββίδη και του Δημήτρη Μελισσανίδη οι οποίοι ανοιχτά στήριξαν την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Γραμμένου στις εκλογές της ΕΠΟ.
Σωστή ως σύνθημα η «Αλλαγή», ακόμη πιο σωστή κι η «Εξυγίανση». Για την «Αλλαγή», ας αφήσουμε την κουβέντα σε αυτούς που έχουν διάθεση για πολιτική ιστορία. Εμείς θα εξετάσουμε τη «σημαία» της εξυγίανσης με την οποία παρέλασε η παράταξη του Βαγγέλη Γραμμένου ως την διοίκηση της ΕΠΟ.
Τα κακώς κείμενα των προηγούμενων διοικήσεων της ομοσπονδίας έγιναν (επιτέλους) πρωτοσέλιδα και αποτέλεσαν για μήνες βασικό αντικείμενο συζήτησης για τη νέα εποχή στην οποία επιβάλλεται να μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν γίνεται για την «κάθαρση», την «εξυγίανση», την «αλλαγή», παρά μόνο για το να έρθει ένας νέος χαλίφης που θα «ταΐσει» το δικό του χαλιφάτο.
Ο πρώτος «λογαριασμός» και η ένοχη σιωπή
«Οικονομική κρίση στα όρια της απόγνωσης είπατε; «Τσεκούρι» μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνεχώς από το 2009 μέχρι σήμερα; Ναι. Όχι για όλους όμως» ξεκινούσε το ρεπορτάζ των σύγχρονων αυριανιστών με τίτλο «Ιλιγγος με τους μισθούς της ΕΠΟ» το οποίο αναφέρονταν στη μισθοδοσία των 89 υπαλλήλων της ομοσπονδίας, όπου όπως ήταν λογικό επικεντρωνόταν στους υψηλόμισθους όπως ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου και ο πρώην Διευθυντής του Αγωνιστικού Τμήματος Χρήστος Υφαντής, οι οποίοι αμείβονταν με κάτι λιγότερο από 8.000 ευρώ μηνιαίως.
Τώρα όμως, φτάνουμε στην ώρα για να πληρώσει η νέα διοίκηση της ΕΠΟ τον δικό της «λογαριασμό». Να γίνει ένας πρώτος υπολογισμός για το κόστος της εξυγίανσης, που κάθε λογικά σκεπτόμενος φίλαθλος θα πίστευε ότι αν μη τι άλλο θα αφορούσε και στο οικονομικό κομμάτι της πολύπαθης ομοσπονδίας.
Αποδεικνύεται ότι η νέα διοίκηση, υπό την εκκωφαντική σιωπή των μέσων που πορεύονται μαζί της, έχει βαλθεί σε χρόνο… dt να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, πρωταγωνιστώντας σε ένα απίθανο πάρτι προσλήψεων που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη προς τέρψη πάσης φύσεως εκλεκτών που έχουν ήδη κάνει τους πρώην να μοιάζουν «μπακάληδες».
Η εποχή των λούσων
Η χώρα μας μπορεί να είναι βυθισμένη στην κρίση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ωστόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυκλοφορούν παράγοντες που δεν κρύβουν τον πλούτο τους. Κάποιοι εξ αυτών που έχουν συνεισφέρει στην άνοδο του Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, φαίνεται μάλιστα ότι δε βαστιούνται και συνεχίζουν την επίδειξη λούσων.
Μια από τις συζητήσεις πάντως που θα είχε ενδιαφέρον τη Δευτέρα, στο χλιδάτο ανακαινισμένο ξενοδοχείο συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη όπου θα πραγματοποιηθεί το… εκτός έδρας Δ.Σ της Ομοσπονδίας, θα ήταν η ανάλυση των οικονομικών της ΕΠΟ.
Αν αξίζει για παράδειγμα τα περίπου 50.000 ευρώ το μήνα που κοστίζει η ΚΕΔ ή έστω να περιστραφεί η κουβέντα για… εστεμμένες τοπικών καλλιστείων που περιφέρονται πλέον με τον τίτλο της «γραμματέως».
Ας αφήσουμε όμως τους αριθμούς να μιλήσουν. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις, όπως με μαεστρία έκαναν κάποιοι κατ’ επανάληψη σε μια συνήθεια που (τους) έγινε λατρεία, μέχρι βέβαια να πάθουν αμνησία βαδίζοντας στα χνάρια της Αυριανής.
Για καλό και για κακό όμως, εσείς πάρτε μια βαθιά ανάσα. Γιατί ναι, στην Ελλάδα των μνημονίων και της μεγαλύτερης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής κρίσης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τα γεύματα τους τα πραγματοποιούν με χρυσά κουτάλια!
Σκεφτείτε για παράδειγμα τους μισθούς:
Του Εκτελεστικού Γραμματέα και πρώην υπαλλήλου της ΑΕΚ Αλέξη Δέδε (μικτά 10.350 ευρώ) για τον οποίο μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται ότι τον τοποθέτησε ο Μελισσανίδης για να γλιτώσει η ΠΑΕ την (ασφαλώς μικρότερη) αμοιβή του.
Του πρώην παράγοντα του ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα (μικτά 10.200).
Των Μπάρτζη και Χολέβα (από 5.500 μικτά ) που εμφανίστηκαν στην Ομοσπονδία με… άρωμα ΣΥΡΙΖΑ.
Και πάμε στην ΚΕΔ, της οποίας μισθολογικά προΐσταται ο Περέιρα με (μικτό) μισθό 22.000 ευρώ τον μήνα! Από κοντά και οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης ( έκαστος από 12.282 ευρώ μικτά). Για την ΚΕΔ δαπανώνται πάνω από 50.000 ευρώ το μήνα. Για να είναι η εικόνα της διαιτησίας στην Ελλάδα, μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη, με την καχυποψία να παραμένει στο ζενίθ.
Η νέα «κυβέρνηση» της ΕΠΟ και η κυβέρνηση της χώρας
Είχαμε την εντύπωση πως η νέα τάξη πραγμάτων στην Ομοσπονδία, δεν θα ακολουθούσε τις επιταγές των προηγούμενων. Ότι εναρμονισμένη στο πνεύμα της εποχής τουλάχιστον δεν θα προκαλούσε. Πόσο μάλλον όντας σε ανοιχτή γραμμή, με μια κυβέρνηση που λέει και ξαναλέει πως άπαντες είμαστε υποχρεωμένοι σε θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Απόδειξη των σχέσεων ΕΠΟ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσλήφθηκαν στη Νομική Υπηρεσία ο πρώην συνεργάτης του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, Νίκος Μπάρτζης, επέστρεψε ο Ιάκωβος Φιλιππούσης που ήταν διευθυντής του γραφείου την εποχή που ο Κοντονής ήταν υφυπουργός Αθλητισμού.
Ο δε Αλέξανδρος Χολέβας ακόμη και όταν προσελήφθη, για την ακρίβεια πριν από έναν μήνα, ήταν συνεργάτης του νυν υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Το μισθολόγιο τον δύο εκλεκτών είναι… βουλευτικό. Του κυρίου Φιλιππούση; Λεπτομέρειες προσεχώς! Όπως και για τον Γιάννη Τσαχειλίδη που επέστρεψε στην ΚΕΔ.
Το… πάρτι με τις αμοιβές-μαμούθ ξεκίνησε επί διοικούσας, όμως κορυφώθηκε επί διοίκησης Γραμμένου. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και πάρτι προσλήψεων και… κρατηθείτε μη πέσετε! Συγκεκριμένα τον τελευταίο χρόνο οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας, αυξήθηκαν από τους 85 στους 128! Σύνολο 43 οι νέες αφίξεις, σαν να έχει μετατραπεί σε ΟΑΕΔ η ΕΠΟ, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι δεξαμενές «πρόσληψης» πάντως είναι συγκεκριμένες. Μια ΠΑΕ και μια αριστερή Κυβέρνηση.
Όμως υπάρχουν και άλλες πόρτες εισόδου. Για παράδειγμα στο έπος της ΕΠΟ να προστεθεί ότι προσελήφθη και μοντέλο που έχει κερδίσει διαγωνισμό ομορφιάς (σε επίπεδο γεωγραφικού διαμερίσματος). Υπάλληλος γραφείου. Εδώ η επιλογή πιθανότατα σχετίζεται με τις αυπνίες ηγετικού στελέχους της Ομοσπονδίας. Κοσμικός πλέον με τόσες εξόδους.
Αν η εστεμμένη έχει συστηθεί με το… πληκτρολόγιο; Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Υπάρχει και δεύτερη περίπτωση. Ξέρουμε για παράδειγμα πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος κράτησε την «δροσερή» γραμματέα του διορισμένου προέδρου, με αμοιβή παραπάνω από 2.500 ευρώ (για γραμματέας έτσι!). Όμως, ξεπερνά κάθε προηγούμενο η πληροφορία ότι ως γραμματέας μεγαλοπαράγοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν έχει γνώσεις υπολογιστών, όπως σχολιάζουν οι κακές γλώσσες στο Πάρκο Γουδί. Αν είναι η εστεμμένη; Είπαμε όχι. Μόνο… δροσερή!
Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Το ίδιο το ποδόσφαιρο. Τα χρήματα από τις χορηγίες στις εθνικές ομάδες, τα πρόστιμα στις ΠΑΕ, στους ποδοσφαιριστές για τις κάρτες που δέχονται, τα παράβολα από την έκδοση δελτίων, ποσοστό από τις μεταγραφές κτλ. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί ο πρόεδρος Γραμμένος την κατάσταση τώρα που η εθνική μας αποκλείστηκε από το μουντιάλ, καθώς χάθηκαν 10 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα της ομοσπονδίας. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 ήταν 13 εκατ. ευρώ, όμως αυτό δεν πτόησε κανέναν. Οι προσλήψεις συνεχίζονται…
Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε το ύψος των αποδοχών των στελεχών της, όσο κι αν αυτές είναι προκλητικές για την εποχή μας, ουσιαστικά… δεν αφορά κανέναν. Παρά το γεγονός ότι η ΕΠΟ είναι «επιχείρηση», έχει έναν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, δηλαδή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις υποδομές του από τις οποίες βγαίνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές της χώρας! Και όταν το χρήμα αντί να πηγαίνει προς τα εκεί, μοιράζεται μεταξύ των ημέτερων τότε υπάρχει πρόβλημα.
Αντί επιλόγου, μια καταγγελία του Σταύρου Κοντονή από το 2015: «Πώς είναι δυνατόν μια ομοσπονδία που δαπανά τέτοια ποσά για μισθούς υπαλλήλων της και παρουσίασε τόσα έσοδα την τελευταία δεκαετία, να αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία να φυτοζωούν»;
Ενδεικτικά σας γράφουμε μερικούς μισθούς ποδοσφαιρικού μνημονίου.
ΟΙ… ΤΡΕΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΗΣ ΚΕΔ
Βίτορ Μέλο Περέιρα (Αρχιδιαιτητής) 22.000
Μιχάλης Κουκουλάκης (Μέλος ΚΕΔ) 12.282
Σταύρος Τριτσώνης (Μέλος ΚΕΔ) 12.282
Δημήτρης Καλύβας (Μέλος ΚΕΔ) 4.390
Νίκος Ιωσηφόγλου (Συνεργάτης ΚΕΔ) 1.325
ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Αλέξανδρος Δέδες (Εκτελεστικός Γραμματέας) 10.350
Ζήσης Βρύζας (Τεχνικός Διευθυντής Εθνικής) 10.200
Κώστας Τσάνας (Βοηθός προπονητή Εθνικής) 10.600
Θωμάς Στράτος (Βοηθός προπονητή Εθνικής) 10.050
Νικόλαος Μπάρτζης (Νομική Υπηρεσία) 5.500
Αλέξανδρος Χολέβας (Νομική Υπηρεσία) 5.500
 
Εκεί που ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος αναφέρεται σε ''σύγχρονους αυριανιστές'' που σπεκουλάρανε παλαιότερα με τους ''προκλητικούς μισθούς στην ΕΠΟ'', εννοεί αυτό εδώ το άρθρο του λεβέντη Τάσου Τσατάλη, του ''Σπορ FM 94.6'' και βεβαίως της αδέσμευτης ''Ώρας για Σπορ''.
 
Οικονομική κρίση στα όρια της απόγνωσης είπατε; «Τσεκούρι» μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνεχώς από το 2009 μέχρι σήμερα; Ναι. Οχι για όλους όμως. Και σίγουρα όχι για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, της οποίας τα έξοδα για τη μισθοδοσία των 89 υπαλλήλων που φαίνεται να διατηρούσε μέσα στο 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», προκαλούν ίλιγγο.
Ταυτόχρονα εξηγούν πολλά για την απελπισμένη προσπάθεια της διοίκησης της ΕΠΟ να υπερασπιστεί αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει «αυτοδιοίκητο», ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο το έχει χαρακτηρίσει «άνομο και ανέλεγκτο».
Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ κοστίζει ετησίως η μισθοδοσία στην ΕΠΟ. Από αυτά, το 1,8 εκατ. ευρώ μοιράζεται σε 13 μόλις άτομα! Μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί που έχουμε ακούσει ακόμη και από το βήμα της Βουλής να χαρακτηρίζονται πολλές φορές «σκληρός πυρήνας» της διοίκησης της ΕΠΟ ή «διευθυντήριο».
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, όταν τα ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν και οι επιχορηγήσεις προς τις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων από πλευράς ΕΠΟ γίνονται με το «σταγονόμετρο» και μάλιστα επιλεκτικά.
Τελευταία φορά ήταν στο τέλος του 2015. Μιλάμε για 4.000 ευρώ έκαστη, μόνο που το πενιχρό αυτό ποσό δεν δόθηκε καν σε όλες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες προέδρων ΕΠΣ, που είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνες τις μέρες, η συγκεκριμένη επιχορήγηση πήγε σε 35 Ενώσεις, ενώ άλλες 17 αποκλείστηκαν επειδή κρίθηκε πως ανήκουν στην «αντιπολίτευση»...
«Χρυσοί» υπάλληλοι
Αλλά ακόμη και οι «ημέτεροι», σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, δεν πήραν παρά το μισό του μηνιαίου μισθού του κ. Παυσανία Παπανικολάου, εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, που το 2015 ήταν 8.476, 86 ευρώ. Στεκόμαστε στην περίπτωσή του γιατί θεωρείται παράγοντας-κλειδί στη λειτουργία της ΕΠΟ –παρότι είναι υπάλληλος και όχι αιρετός– τόσο σε θέματα σχέσεων με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, όσο και με τις κατά τόπους ποδοσφαιρικές ενώσεις.
Δεν είναι όμως ο πιο υψηλά αμειβόμενος! Υπάρχει μισθός στο τμήμα που διαχειρίζεται τα οικονομικά της ΕΠΟ ο οποίος φθάνει στις 9.008,44 ευρώ.
Αλλο υψηλόβαθμο στέλεχος με μεγάλη επιρροή στη χάραξη της πολιτικής της ΕΠΟ, επίσης μη αιρετός, αμείβεται με 7.248,78 ευρώ τον μήνα. Είναι τέταρτος βέβαια στις αποδοχές, γιατί από πάνω του βρίσκεται άλλος, επίσης με μεγάλη επιρροή στη χάραξη της πολιτικής της ομοσπονδίας, που αμείβεται με 7.925,52 ευρώ!
Ξεχωρίζουν επίσης οι 5,444.00 ευρώ τον μήνα για στέλεχος του νομικού τμήματος, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρωταγωνίστησε στις ενέργειες που έγιναν, κυρίως μέσω επιστολών στη FIFA και σε ομοσπονδίες άλλων χωρών, ώστε να μην προχωρήσει το θέμα της εναρμόνισης του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και να αποκλειστεί από τη διαδικασία σαν εντεταλμένος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ο Κύπριος Κωστάκης Κουτσοκούμνης.
Υπάλληλοι που έχουν υποστηρικτικό ρόλο στη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών έχουν μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 4.500 και 4.700 ευρώ τον μήνα!
Υπάρχουν συνολικά περίπου 20 περιπτώσεις υπαλλήλων που αμείβονται με περισσότερα από 4.000 ευρώ τον μήνα. Απ’ αυτούς οι τρεις λαμβάνουν 5.000 ευρώ, δύο 7.000, ένας 8 κι ένας 9 χιλιάδες ευρώ. Αν προσθέσουμε και τους 25, των οποίων οι αποδοχές κυμαίνονται ανάμεσα σε 3 και 4 χιλιάδες ευρώ, η εικόνα συμπληρώνεται.
Σε όλα τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνουμε τον μισθό άλλου, πολύ υψηλόβαθμου, στελέχους, ο οποίος όμως πληρώνεται με μια διαδικασία μέσω UEFA και σύμφωνα με ένα έγγραφο-καταγγελία που στάλθηκε τα τελευταία 24ωρα από πρόεδρο ΕΠΣ σε ομολόγους του άλλων Ενώσεων, παίρνει περίπου 10.700 ευρώ τον μήνα!
Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπερωρίες και τα μπόνους, που είναι πολλά και εξασφαλισμένα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο-καταγγελία, για παράδειγμα, κανονικός μισθός που κινείται γύρω στις 8,5 χιλ. ευρώ, το 2014 έφτασε με αυτά τα μπόνους στις 12.800 ανά μήνα! Κι αυτή, φυσικά, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που παραφουσκώνουν οι ήδη παχυλοί μισθοί.
Τέλος, περίπου στις 500.000 ευρώ φθάνουν τα έξοδα για τη λειτουργία των διαφόρων επιτροπών που έχει θεσπίσει η ΕΠΟ. Χαρακτηριστικό εδώ το ότι συναντάμε τα ίδια στελέχη να μετέχουν σε δύο, πολλές φορές και σε τρεις από αυτές τις επιτροπές!
«Οσμή» διαπλοκής…
Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, η οποία «φωτογραφίζει» σχέσεις που... μυρίζουν διαπλοκή. Στο υπαλληλικό προσωπικό της ΕΠΟ μπορεί να βρει κανείς δύο τουλάχιστον στενά συγγενικά πρόσωπα γνωστών δημοσιογράφων.
Οι οποίοι μάλιστα στην αρθρογραφία τους σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και σε γνωστές ιστοσελίδες (ο ένας και σε ραδιοφωνική, αλλά και τηλεοπτική παρουσία του) κάνουν συχνά-πυκνά αναφορές σε θέματα που αφορούν την ΕΠΟ. Και κρίσεις φυσικά. Κατά κανόνα μάλιστα υπέρ της ΕΠΟ και κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο ποδόσφαιρο, πολλές φορές και με χαρακτηρισμούς, ειδικά για τον Κοντονή, που ξεπερνούν τα όρια.
Επίσης, στη μία από τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, η υπαλληλική σχέση του στενού συγγενικού προσώπου με την ΕΠΟ αφορά υποχρέωση παρουσίας μια με δυο φορές τον χρόνο. Και όμως, μισθοδοτείται με 1.700 ευρώ τον μήνα!
Επίσης, στο προσωπικό της Ομοσπονδίας είναι και η σύζυγος ακριβοπληρωμένου μεγαλοστελέχους, που με τη σειρά της προσθέτει άλλα τέσσερα χιλιάρικα στο σπιτικό τους.
Η εποχή των «παχιών αγελάδων» στην ΕΠΟ ξεκίνησε μετά τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής το 2004 στην Πορτογαλία και πάνω στην Εθνική συνεχίστηκε. Χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τη συμβολή του τότε προέδρου Βασίλη Γκαγκάτση, ό,τι και να έχει να του καταλογίσει σε άλλα θέματα.
Οι συνεχείς παρουσίες του εθνικού μας συγκροτήματος στις μεγάλες διοργανώσεις έφερναν στην ΕΠΟ κέρδη από FIFA - UEFA και χορηγούς από 8 ως 10 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η διοίκηση της ΕΠΟ επιδίωξε την πλήρη ρήξη με την πολιτεία το 2006, όταν ήρθε εδώ ο –τότε πρόεδρος της FIFA– Μπλάτερ και υποχρέωσε στην ουσία τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό να θεσπίσει αυτό που σήμερα ο Κοντονής χαρακτηρίζει «ανέλεγκτο». Από τότε η ΕΠΟ διαχωρίστηκε από τις υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες και εξαιρέθηκε μάλιστα από το ενιαίο μισθολόγιο!
Δεν ενδιέφερε πλέον την ΕΠΟ η κρατική επιχορήγηση. Και δεν την ήθελε κιόλας, γιατί ήταν και παραμένει ένα πολύ καλό επιχείρημα για να λειτουργεί εκτός θεσμικών ελέγχων. Ωστόσο, κατά το δοκούν πολλές φορές επικαλείται το θέμα της κρατικής επιχορήγησης, την οποία, για παράδειγμα, στο τέλος της θητείας Ανδριανού ως υφυπουργού Αθλητισμού δεν πήρε λόγω του θέματος που προέκυψε με τη φορολογική ενημερότητα.
«Ούτε ο Πρόεδρος...»
Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε το ύψος των αποδοχών των στελεχών της, όσο κι αν αυτές είναι προκλητικές για την εποχή μας, ουσιαστικά... δεν αφορά κανέναν. Ναι, η ΕΠΟ είναι «επιχείρηση», αλλά με έναν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Αυτός είναι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Και όταν μιλάμε για ανάπτυξη, αναφερόμαστε κυρίως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις υποδομές του. Και εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική.
Πώς είναι δυνατόν μια ομοσπονδία που δαπανά τέτοια ποσά για μισθούς υπαλλήλων της και παρουσίασε τόσα έσοδα την τελευταία δεκαετία, να αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία να «φυτοζωούν», όπως κατήγγειλε από τη Βουλή ο Στ. Κοντονής τον Απρίλιο του 2015; Πώς είναι δυνατόν η τελευταία επιχορήγηση στις ΕΠΣ, που αποτελούν στην ουσία την ίδια την ΕΠΟ, να είναι 4.000 ευρώ κι αυτές, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, επιλεκτικές;
Σε μια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πριν από λίγο καιρό, ο Κοντονής στάθηκε σε αυτό το σημείο, έχοντας προφανώς και κάποια γενική εικόνα για τα έξοδα μισθοδοσίας στην ΕΠΟ: «Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με 10.000 ευρώ, μισθός μεγαλύτερος από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του». Να σημειώσουμε εδώ πως ο μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ξεπερνά τις 5.500 ευρώ…
Η ΕΠΟ αναλώνει όλες τις προσπάθειές της στην με κάθε τρόπο υπεράσπιση του λεγόμενου «αυτοδιοίκητου» και ανοίγει μέτωπα με την πολιτεία, ενώ περιμένει και απαιτεί από αυτή τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας ταυτόχρονα χωρίς επιχορήγηση τις Ενώσεις!
Κι όλα αυτά ενώ ιλιγγιώδη ποσά –που θα μπορούσαν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα των Ενώσεων και των σωματείων τους– πάνε σε μισθούς υπαλλήλων, οι οποίοι αποτελούν ένα μηχανισμό που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς ακριβώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα..
 
Η ''Εφημερίδα των Συντακτών'' είναι φυσικά το ανεπίσημο γραφείο Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Αυτά που δεν μπορεί ή δεν θέλει να γράψει η επίσημη κομματική φυλλάδα ''Αυγή'', αναλαμβάνει να τα δημοσιεύσει η ανεπίσημη, η μετεξέλιξη της παλιάς ΚΑΚΗΣ ''Ελευθεροτυπίας''. Τώρα λοιπόν όλα είναι μια χαρά για την ''Εφημερίδα των Συντακτών'', ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Βέβαια, έτσι είναι, μόνο και μόνο που κυβερνάει η ''αριστερά'' (και μάλιστα η ''ριζοσπαστική'', όχι η αδερφίστικη ''κεντρώα''-''σοσιαλδημοκρατική''), όλα έχουν στρώσει στη χώρα. Από εκεί και πέρα, τώρα η ΕΠΟ έχει αλωθεί από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οπότε και πάλι όλα είναι μια χαρά για την ''Εφ.Συν.'' και βεβαίως το λεβέντη Τάσαρο Τσατάλη. Βγαίνει για παράδειγμα 2 φορές ο Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδης'' και λέει ΔΗΜΟΣΙΩΣ ''ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος είναι ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ''
 
 
αλλά όλα είναι μια χαρά τώρα για την ''Εφ.Συν'', γιατί έχουμε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία. Τώρα που μιλάμε, το Δ.Σ. της ''εξυγιαντικής'' ΕΠΟ διεξάγεται στο ξενοδοχείο που διαχειρίζεται ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδης'', το Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, αλλά όλα είναι μια χαρά για την ''Αυγή'', την ''Εφ.Συν'', τη φοβερή και τρομερή KontraNews=νέα ''Αυριανή'' του Κουρή και το βαρύ κυριακάτικο πυροβολικό, το Documento-Τοκιουμέντο του Βαξεβάνη-Μπαξεβάνη. Τώρα έχουμε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μία κυβέρνηση γενικά που πολεμά ''την παράγκα του ποδοσφαίρου'', δηλαδή ''τους κακούς γαύρους του εφοπλιστή Μαρινάκη'', τακιμιάζοντας μέσω Φλαμπουράρη με τον εφοπλιστή Μελισσανίδη. Αν φυσικά γίνονταν Δ.Σ. της ΕΠΟ σε ξενοδοχείο του Μαρινάκη ή δήλωνε ποτέ ο Μαρινάκης για κάποιον πρόεδρο της ΕΠΟ ''είναι δικός μου'', είτε είχαμε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία είτε όχι, όλες οι παραπάνω ΣΥΡΙΖΟ-φυλλάδες θα έσκουζαν, γιατί ''θα χτυπήσουμε το γαύρο''. Αλίμονο, για ανώμαλους αριστερούς μιλάμε, είναι δυνατόν να ''συμπαθούν'' τον Ολυμπιακό; Δεν γίνεται το βράδυ του Σαββάτου να ψαρεύεις Πακιστανούς και Κούρδους από την Πλατεία Θεάτρου και την Κυριακή να πας Καραϊσκάκη.
 
 
Ο Κοντονής που μας έλεγε «Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με 10.000 ευρώ, μισθός μεγαλύτερος από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του», τώρα μάλλον βλέπει κάτι άλλο, δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, πέρα από το κομμάτι του να διώξει από αυτό με νέα νομοθετική πρωτοβουλία το Μαρινάκη του ''κακού Ολυμπιακού''. Ε εντάξει, ενίοτε θα φάει και κάνα καλαμαράκι με τα βαριά χαρτιά της ''δημοσιογραφικής εξυγίανσης'', ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, με τη δικαιολογία ''ήταν το πρώτο από τα γεύματα που έχω προγραμματίσει να κάνω και με άλλους δημοσιογράδφους''. ΑΛήθεια, ξαναέφαγε έκτοτε με κάποιον αθλητικό δημοσιογράφο; Αν ναι, πότε και πού; Μήπως τελικά μόνον οι παραπάνω Βεργο-ασβεστάδες είναι οι φίλοι του; Μήπως τελικά ο Κοντονής είναι ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ του Μελισσανίδη και του Πατέρα και κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να κάνει κακό στην ΠΑΕ Ολυμπιακός; Μήπως τελικά ο Κοντονής είναι ΡΟΜΠΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΗ, που άλλα λέει ''παρά πέντε'', άλλα ''και πέντε'';
 
Ας κρίνει ο κόσμος. Εμείς θα κρίνουμε με τον τρόπο μας και θα αντιδράσουμε όσο δυναμικά απαιτούν οι πρωτοφανείς περιστάσεις, γιατί τέτοιο πόλεμο σαν κι αυτόν που βιώνει ο Ολυμπιακός από το παρακράτος των ανώμαλων ροζ αριστερών (με τις πεταχτές Συριζοπούλες), δεν βίωσε ούτε επί Χούντας από τον Ασλανίδη, τον Βλαδίμηρο και τον Πρίντζη, τους διορισμένους από τους ''απριλιανούς'' Γενικούς Γραμματείς Αθλητισμού. ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΝΤΟΤΕ, αυτό καλούμε και τον κόσμο μας να κάνει, ΟΧΙ ΒΙΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ Ή ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟ SITE. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και ειδικά ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ.

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Εμένα οι γραμματείς μου φαίνονται εντάξει,
εστεμμένη η μια δροσερή η άλλη. Για το νέο,
το ολοκαίνουριο μπορντέλο μιλάμε.

Εικόνα giorgos mastroyiannis

Πέστα ρε Σάββα Χρυσόστομε, δεν γίνεται να "ψωνίζεις" Κούρδους και Πακιστανούς απ την πλατεία Θεάτρου και να πηγαίνεις και Καραισκάκη την Κυριακή. Ολοι αυτοί δεν πρέπει να φοράνε παντελόνια, κακές αδελφές και ρεζίληδες είναι. Ολοι τους και ΜΟΝΟΙ μας ρε πουσταριά.