Η ''ΑΠΕΙΛΗ'' ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ



Στη σημερινή εφημερίδα ''Φιλελεύθερος'' διαβάσαμε τα παρακάτω.
 

 

 
Λίγο-πολύ γίνεται μία ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΕ, η οποία ανάλυση προέρχεται από τα πρακτικά του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο διεξήχθη στη 1 Δεκεμβρίου 2017 και τα οποία πρακτικά βρίσκονται εδώ. Εξετάζοντας συνοπτικά τα στοιχεία για την περίοδο 1/7/2016-30/6/2017,
 

 
βλέπουμε μία πτώση των εσόδων, από 4 εκ. ευρώ σε 3,64 εκ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή χρήση. Βλέπουμε επίσης αύξηση των εξόδων από 2,94 εκ. σε 3,27 εκ. ευρώ. Οι ζημίες μετά φόρων αυξήθηκαν από 1,4 εκ. ευρώ σε 2,4 εκ. ευρώ, δηλαδή ''το μαγαζί μπαίνει μέσα ως συνήθως'', αλλά τώρα περισσότερο από το συνηθισμένο. Παρόλα αυτά, λεφτά στην εταιρεία=καθαρή θέση=ίδια κεφάλαια υπάρχουν για να καλυφθούν οι ζημίες, από τα 20,5 εκ. ευρώ που είχε βάλει αρχικά ο Σωκράτης Κόκκαλης, όταν ιδρύθηκε η εταιρεία. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 12,3 εκ. ευρώ.
 

 
Η εξήγηση των ανθρώπων της εταιρείας για την έκρηξη αυτή των ζημιών είναι τα μειωμένα έσοδα από ενοικίαση σουιτών και εκμίσθωση των εμπορικών καταστημάτων (περίπου 5 χρόνια κλειστά τα Goody's και το Red Cafe, έκλεισε και το σουβλατζίδικο που υπήρχε, πρώην ''Δροσοπηγή''-μετέπειτα ''Σουβλιστό Πορτοκάλι'', για όσους δεν ξέρουν...), αλλά και η αύξηση των δαπανών ''για να διατηρηθεί σε πλήρη λειτουργική κατάσταση'' το γήπεδο, με έργα που έγιναν σε αυτό.
 

 
Το πρόβλημα στο οποίο στέκεται το δημοσίευμα που υπογράφει ο Θανάσης Κουκάκης, αφορά τα δάνεια της εταιρείας. Υπάρχει ένα ομολογιακό δάνειο της εταιρείας με την τράπεζα EUROBANK, το οποίο όπως βλέπουμε στις ''μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις'' από 20,3 εκ. ευρώ πέσαμε στα 15,3 εκ. ευρώ, αλλά στις βραχυπρόθεσμες ο δείκτης ''τραπεζικά δάνεια'' από 22,29 εκ. ευρώ εκτοξεύτηκε στα 28,86 εκ. ευρώ.
 

 
Όταν συμβαίνει αυτό, παρουσιάζεται πρόβλημα με την αποπληρωμή των δόσεων (μεταφέρονται μακροπρόθεσμες στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) και ο ορκωτός λογιστής επισημαίνει πως ο όρος της σύναψης του δανείου, που προβλέπει ''ο δείκτης διαθεσίμων χρηματικών ροών της εταιρείας προς εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων να είναι πάντοτε μεγαλύτερος ή ίσος του 1,10'', έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό.
 

 
Η διοίκηση της εταιρείας ζητά αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και η ίδια εκτιμά πως θα την λάβει.
 

 
Το επίμαχο σημείο του δημοσιεύματος του Θανάση Κουκάκη στο ''Φιλελεύθερο'' έγκειται εδώ. Θεωρεί πως με δεδομένη την κακή πορεία εσόδων-εξόδων της εταιρείας, για να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του δανείου που έχει χορηγήσει, με ευνοϊκότερους για την εταιρεία όρους, η EUROBANK θα ζητήσει να προκηρυχθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ως γνωστόν, το 50% των μετοχών ανήκει στην εταιρεία RUBYLAND, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο ''Λούα-Λούα'', όπως είναι το παρατσούκλι του επιχειρηματία, έχει δικαστικές εμπλοκές. Βαρύνεται με κακουργηματικές κατηγορίες για υπεξαίρεση, απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχει δεσμευμένο το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του. Αν προκηρυχθεί η αύξηση, είναι πολύ δύσκολο να πάρει μέρος, από την στιγμή που εκκρεμεί η ποινική διερεύνηση των υποθέσεων των επισφαλών δανείων της Proton Bank και ιδιαίτερα η υπόθεση με τα δάνεια ύψους 500 εκ. ευρώ που έλαβε για να επαναγοράσει την εταιρεία του, ''Νεοχημική'', από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle. Το δημοσίευμα του ''Φιλελεύθερου'' κάνει λόγο για τις φήμες ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αγοράσει τις μετοχές της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΕ που έχει ο Λαυρεντιάδης, ή για το ότι θα αναλάβει το ανεξόφλητο μέρος του ομολογιακού δανείου προς τη EUROBANK ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, φήμες που δεν επιβεβαιώνονται.
 
Στο ''δια ταύτα'', τα πράγματα είναι απλά. Αν ζητηθεί αύξηση κεφαλαίου από τη EUROBANK στην εταιρεία, ο Λαυρεντιάδης έχει δικαίωμα προτίμησης ως παλαιός μέτοχος. Αν βρει λεφτά να καλύψει το ποσοστό που του αναλογεί, δεν μπορεί να τον εμποδίσει κάποιος άμεσα και η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα λεφτά που θα βάλουν Μαρινάκης-Λαυρεντιάδης, ένα σενάριο που η υλοποίησή του μοιάζει απίθανη, με το σύνολο της περιουσίας του ''Λούα-Λούα'' να είναι δεσμευμένο για χρέη μεταξύ άλλων ΚΑΙ προς το Δημόσιο. Τα εναλλακτικά σενάρια είναι πολλά. Αν δεν βάλει χρήματα ο Λαυρεντιάδης, θα καλύψει όλη την αύξηση ο Μαρινάκης και θα έχει πλέον την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τελειώσει επιτέλους η εκκρεμότητα με το δάνειο του γηπέδου. Αν τώρα η πλευρά Μαρινάκη επιχειρήσει να πάρει τις μετοχές από τα χέρια του Λαυρεντιάδη, μπορεί να αιτηθεί συντηρητική κατάσχεσή τους, χρησιμοποιώντασς κάποια δικαστική απόφαση αδυναμίας πληρωμής του Λαυρεντιάδη, διαδικασία όμως χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να ακολουθήσει πλειστηριασμός των μετοχών που θα χάσει ο Λαυρεντιάδης. Μπορεί να κινηθεί η πλευρά Μαρινάκη ώστε να του εκχωρήσουν τις απαιτήσεις τους αυτοί στους οποίους χρωστάει ο Λαυρεντιάδης. Αν τώρα το Δημόσιο έχει κινηθεί σωστά στο θέμα του Λαυρεντιάδη, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του, αφορά ΚΑΙ τις μετοχές της εταιρείας του γηπέδου. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν ο Λαυρεντιάδης έχει δώσει κάπου τις μετοχές της εταιρείας ως ενέχυρο, προφανώς σε κάποια τράπεζα, αναλόγως με τη συμφωνία σύστασης ενεχύρου θα δημιουργηθεί και το πρόβλημα στο πότε θα ''μπλοκαριστούν'' αυτές οι μετοχές. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Λαυρεντιάδης ΔΕΝ θα μπορεί να πάρει μέρος στη Γ.Σ. στην οποία θα αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου στην ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΕ, αφού βάσει νόμου για να παρασταθεί εκεί θα πρέπει είτε να παραδώσει τις μετοχές που διαθέτει στην εταιρεία, είτε να τις παρακαταθέσει στην τράπεζα. Στην πράξη θα αποκλειστεί από την ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΑΕ οριστικά.
 
Πρόβλημα βλέπει ο ''Φιλελεύθερος''; Εμείς βλέπουμε τη λύση του χρονίζοντος θέματος με ''τα δάνεια του γηπέδου και τον υπόδικο Λαυρεντιάδη''. Ανοίγει ο δρόμος για τα καλά ώστε να περάσει το γήπεδο μέχρι το 2053 στο Βαγγέλη Μαρινάκη και να ησυχάσουμε και με αυτήν την υποχρέωση...

Σχόλια

Εικόνα Νικηφορος Φωκας

Αγαπητε φιλε αν δεν κανω λαθος το 2053 το γηπεδο δεν περιερχεται στην ιδιοκτησια Μαρινακη αλλα στο Κρατος απο το οποιο και ειναι νοικιασμενο για 50 χρονια... διορθωσε με αν εχω λαθος γιατι ειμαι με αυτη την εντυπωση και μαλιστα ισως (αν εχω δικιο) θα επρεπε τωρα που ολοι οι εξ επαγγελματος μπαταξηδες και αρπαχτρες (πρωταγωνιστουν ως συνηθως οι διδυμες ανωμαλες δικεφαλες κοτες Αεξαρα και Μπαοκαρα)ζητουν τζαμπα γηπεδα να επρεπε ο Ολυμπιακος να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ (ιδιαιτερα τωρα που το Δημοσιο ειναι σε αναγκη χρηματων και ξεπουλα το συνολο των ιδιοκτησιων του μπιρ παρά) να ορισθει ενα λογικο (ΧΑΜΗΛΟΤΑΤΟ) τιμημα και να αγοραστει ΜΕ LEASING απο την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ? Γιατι δεν δραστηριοποιουμαστε προς αυτη την κατευθυνση τωρα που ειναι η πιο καταλληλη εποχη ?

Εικόνα savvas gridlock

Ναι φίλε, ως το 2053 θα το διαχειριζεται με ενοικιο η ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΑΕ και μετα περναει η διαχειριση του στο Κρατος. Και τωρα που μιλαμε στο Κρατος ανηκει το γηπεδο, ασχετως του ποιος το διαχειριζεται. Συμφωνω οτι πρεπει να αγορασουμε το γηπεδο, διαφωνω με καθε πιθανη κρατικη βοηθεια ή διευκολυνση υπερ μας. Ας γινει ο,τι ειναι να γινει στους αλλους, που θα πιεσουμε να ΜΗΝ γινει. Εμεις δεν πρεπει να παρουμε τιποτε, δεν το θελουμε, δεν εχουμε αναγκη, ΔΕΝ ειμαστε ολοι ιδιοι. Οι κρατικοδιαιτοι συλλογοι, τωρα που τα λεφτα του Δημοσιου κοπηκανε, βλεπουμε ολοι ποιοι ηταν τα προηγουμενα χρονια. Τελειωσανε τα κρατικα λεφτα και ολοι, πλην Θρυλου, διαλυονται...

Εικόνα thita

έτσι ακριβώς, όπου "πρόβλημα", και μία ευκαιρία

άντε μην πούμε να αφήσουν την εταιρεία να πτωχεύσει (ή, πιο σωστά, να μπει σε μια διαδικασία εναλλακτική της πτώχευσης, όπως η ειδική διαχείριση) και να πάνε μετά ως νέοι ενδιαφερόμενοι και να πάρουν το γήπεδο με λιγότερα λεφτά, σας θυμίζει κανέναν εν τοις πράγμασι διοικητή αυτό?

ή μήπως έχει αξία το γήπεδο χωρίς τον Ολυμπιακό? δηλαδή, και άλλος να το πάρει το γήπεδο, από που θα βγάζει λεφτά άραγε? από συναυλίες ή από τον εθνικό?

Εικόνα savvas gridlock

Μην το γελάς καθόλου, υπάρχουν κάποιοι φρενοβλαβείς κατσαπλιάδες Εθνικοί που το πιστεύουν αυτό. Ένα καφενείο τους έμεινε εκεί στην ανηφόρα της Τζαβέλλα, όσο το σκέφτομαι ώρες ώρες τι αντιολυμπιακός οχετός μαζεύεται εκεί πέρα λέω να περάσω για εκτενή διάλογο, αλλά τους λυπάμαι γιατί εδώ και 20 χρόνια είναι κυριολεκτικά εξφανισμένοι, άσε που θα μας ρίξουν στο φιλότιμο στο τέλος, ''όλοι Πειραιώτες είμαστε'' και θα μας τουμπάρουν...