ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: ''ΕΜΕΙΣ ΧΑΣΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1997''



Γυρίζουμε 20 χρόνια πίσω. Ο Ολυμπιακός μόλις έχει πάρει το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 9 ''πέτρινα χρόνια''. Iούλιος μήνας, ο ΠΑΟ κάνει την πρώτη του προπόνηση στην Παιανία εν όψει της νέας σεζόν, με παρόντες τους δύο οπαδούς και μέλη του, τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ (η τότε Superleague) Γιώργο Δέδε και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Κώστα Τριβέλλα, απόδειξη ότι ο Ολυμπιακός πήρε ένα πρωτάθλημα δίχως να έχει ''έλεγχο στο παρασκήνιο'', που λέγανε ορισμένοι.
 

 
Την ίδια μέρα δημοσιεύεται στην ''Αθλητική Ηχώ'' μία συνέντευξη του συμβούλου της ΠΑΕ ΑΕΚ και παλαιού προέδρου της, Στράτου Γιδόπουλου, στον ΑΕΚτζή δημοσιογράφο Γιάννη Σαντοριναίο (τον γνωστό από ΕΡΤ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ). Ο Γιδόπουλος είχε επιστρέψει στην ΠΑΕ ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 1996 και ήταν ο σύμβουλος του μεγαλομετόχου Μιχάλη Τροχανά, ενώ μιλούσε περισσότερο από όλους με το αφεντικό της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από όσα δήλωσε στην ''Ηχώ'' (και όχι στο ''γαυρο-ΦΩΣ''...) ο Γιδόπουλος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-7-1997
 
 
 
 
''- Πέρσι γιατί χάθηκε το πρωτάθλημα;
Από λάθη δικά μας. Κάναμε ήρωα το Θωμά Μητρόπουλο, ένα σύμβουλο του Ολυμπιακού. Θες να έχει και επαφές με διαιτητές; Καλά κάνει και έχει επαφές με διαιτητές. Και άλλοι έχουν επαφές με διαιτητές. Εμείς το χάσαμε μόνοι μας. Χάσαμε από τον Άρη που στη συνέχεια τον κέρδισαν και οι...σκορπιοί. Χάσαμε από τον Ηρακλή με γκολ από τα 57 μέτρα...
- Έφταιξε και η διαιτησία;
Δεν είχα τη δύναμη να κάνω κάτι, δεν είχα το κουμάντο. Ο Τροχανάς τα απεχθάνεται αυτά. Αν ο Κόκκαλης βασίστηκε στη διαιτησία, του βγάζω το καπέλο κι ας τον βρίζουν. Το δυνατό βρίζεις που δεν μπορείς να φτάσεις''.

 
Επαναλαμβάνουμε, αυτά τα δήλωσε ο προσωπικός σύμβουλος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ και παλαιός πρόεδρος των ''κιτρινόμαυρων'', Στράτος Γιδόπουλος, στη φιλο-παναθηναϊκή ''Ηχώ'' και όχι στο ''γαυρο-ΦΩΣ'' και στον αεκτζή δημοσιογράφο Γιάννη Σαντοριναίο και όχι σε κάποιο...''γαυρο-δημοσιογράφο''. Την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε αυτή η συνέντευξη, στην Παιανία, στην πρώτη προπόνηση του ΠΑΟ για τη σεζόν 1997-98, παρόντες στο πλευρό του προέδρου της ΠΑΕ, του ''καπετάνιου'' Γιώργου Βαρδινογιάννη, ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Κώστας Τριβέλλας και ο πρόεδρος της τότε Superleague, της ΕΠΑΕ δηλαδή, ο γιατρός Γιώργος Δέδες, με τη φωτογραφία των 3 ανδρών να βρίσκεται παραπάνω. Πώς τώρα, μετά από όλα αυτά, επιμένουν ακόμη ορισμένοι δημοσιογράφοι-οπαδοί των ΑΕΚ-ΠΑΟ-ΠΑΟΚ ότι ''το πρώτο πρωτάθλημα μετά τα πέτρινα χρόνια ο γαύρος το πήρε με διαιτητικά όργια και πρωτοφανή παρασκηνιακή εύνοια'', είναι ένα ερώτημα που ειλικρινά δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με άλλο τρόπο, πέρα από το ότι ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Φανταστείτε μόνο το σενάριο όλα τα παραπάνω να γίνονταν ανάποδα, με ερυθρόλευκους παράγοντες στις θέσεις των Στράτου Γιδόπουλου και Γιώργου Βαρδινογιάννη, όπου αυτοί μνημονεύονται στο κείμενό μας. Για πόσα χρόνια θα πιπίλαγαν όλοι οι αντιολυμπιακοί αυτήν την καραμέλα με τις δηλώσεις και τη φωτογραφία; Μήπως θα είχε την ίδια χρήση με το περιβόητο ''ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε'' του μπαμπά Σπάθα, άλλη μία φράση που παρερμηνεύτηκε σκοπίμως και διαστρεβλώθηκε πλήρως το νόημά της, ώστε να γίνει ένα εύπεπτο αντιολυμπιακό σλόγκαν;

Σχόλια

Εικόνα john

«Αν ο Κόκκαλης βασίστηκε στη διαιτησία, του βγάζω το καπέλο κι ας τον βρίζουν.»

Πως είναι δυνατόν ο Σωκράτης βασίστηκε στην διαιτησία μια χρονιά στην οποία η διατησία μας έσφαζε κατ εξακολούθηση? (με Αρη,ΑΕΚ,Παναχαική κλπ.) Ελα μουνι στον τόπο σου.

Εικόνα savvas gridlock

Υπήρχαν ματς που είχαμε πάρει σφυρίγματα, δεν το αρνούμαστε, και με Παπουτσέλη με βάζελο, και με Άρη Καραϊσκάκη, έτσι πρόχειρα το αναφέρω. Στη σούμα εγώ δεν δέχομαι ούτε με σφαίρες ότι ευνοηθήκαμε παραπάνω από όσο αδικηθήκαμε, ή ακόμη κι αν για χάρη της κουβέντας το πούμε κι αυτό, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να δεχτώ ότι ο βάζελος ας πούμε πήρε λιγότερα σφυρίγματα από εμάς τη σεζόν 1996-97, στο πρώτο μας πρωτάθλημα μετά τα πέτρινα χρόνια, κι ας βγήκε 5ος. Αυτό, το ότι ευνοηθήκαμε παραπάνω από το βάζελο, το λέει όποιος δεν ξέρει τι του γίνεται, ή κάνας Λαλάκης-Μουλάκης Παπαθεοδώρου. Δες εδώ πώς κέρδισαν τον Άρη για παράδειγμα, εκείνη τη σεζόν, τον Άρη που υποβιβάστηκε τότε για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ακόμη στάζει το αίμα των σκουλικιών, που τους έχει ταράξει στα εγκλήματα ο βάζελος διαχρονικά κι αυτοί μάθανε να βρίζουν τον Ολυμπιακό. Καλές ρόμπες κι αυτές, καλά να πάθουν και να τραβάνε ό,τι τραβάνε στη Γ' και στη Β' Εθνική φέτος, τους αξίζουν όλα όσα τους στέλνει ο Θεός, χολεριασμένοι κομπλεξικοί. Ο βοηθός Θαλάσσης που τα έκανε θάλασσα, όπως λέγανε...

https://www.youtube.com/watch?v=A2AjWix4jAQ

Εικόνα leonidas73

Στον πρώτο γύρο πράγματι είχαμε πάρει κάποια σφυρίγματα όπως και αδικηθήκαμε σε άλλα (βλέπε ισοπαλίες εντός με Καλαμάτα!! και Παναχαΐκή!! ), αλλά στον δεύτερο γύρο επήλθε βροχή τερμάτων και κάθε κατεργάρης πήγε στον πάγκο του....Στατιστικά 2ου γύρου για του λόγου το αληθές :14-3-0 (Nίκες-Ισοπαλίες-Ήττες), Τερματα:46-6!!!

Εικόνα john

Φίλε προφανώς και πήραμε σφυρίγματα αλλά ΔΕΝ δεχομαι πως πήραμε σφυρίγματα που καθόρισαν το αποτέλεσμα των αγώνων. Για παράδειγμα, στο ματς με τον Αρη που αναφέρεις, κέρδισε ο Αλέκος ανύπαρκτο πέναλντι αλλα το ματς ήταν ήδη στο 1-0. Ακόμα και με την Καβάλα, αν και κερδίσαμε με πέτσινο πέναλντι, στο 1-1 της Καβάλας υπάρχει ΞΕΚΑΘΑΡΟ επιθετικό φάουλ του σκόρερ προς τον αμυντικό μας. Για το ματς με Παπουτσελη διαφωνούμε, καθώς εγω συμφωνώ με την άποψη του Βασου Κωσταντίνου. Αντε για το μοναδικο ματς που ΙΣΩΣ η διαιτησία καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν το 0-5 με Καστοριά καθώς αν θυμάμαι καλά στο 0-0 δεν δίνεται καθαρό πέναλντι υπερ της Καστοριάς.

Και αντε μιας και ανοίξαμε αυτην την κουβέντα να πουμε και μερικά άλλα πράγματα. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να βρουμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ τις στιγμές ευνοιας και αδικίας υπερ του Ολυμπιακου απο το 1997 και μετά. Σε αυτά τα εκατοντάδες ματς είναι λογικό να βρεις και στιγμές ευνοιας αλλα και αδικιας. Για εύνοια, πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό, το ματς με τον Άρη στο Καραισκάκη στις 14 φλεβάρη του 2009, το ματς με τη Λάρισα το 2005 πάλι στο Καραϊσκάκη οπου νικήσαμε 4-0 αλλα στο 2-0 ο σουρερ κανει πεναλντι στον Κυπαρίσση, το ακυρωθεν γκολ του Τζιμπουρ την ιδια χρονια στο 3-0 με Ατρομητο μετα την ωραία προσπάθεια του Μερίνο. Αλλο παράδειγμα το πεναλντι που κερδισε ο Γιανακοπουλος στο ματς με το Αιγάλεω το 2002 οπου νικήσαμε 4-3. Σαν στιγμές αδικίας, θυμάμαι το πεναλντι στον Αλβες το 2000 στη λεωφόρο, την διπλή σφαγή στα ματς με τον Βάζελο την χρονια του τέταρτου συνεχόμενου, την σφαγή στην ξάνθη όταν χάσαμε 2-1 στο ματς που ο Νικοπολίδης πεταξε τα γαντια του στον επόπτη κλπ.

Θα ηταν ενδιαφέρον κάποια στιγμή να συλλέξουμε ΟΛΕΣ τις φασεις εύνοιας και αδικίας στα ματς του ΘΡΥΛΟΥ την τελευταια εικοσαετια. Ειμαι σίγουρος πως οι περιπτώσεις ειναι μοιρασμένες πράγμα που πιστοποιεί άλλωστε οτι οι διαιτησίες στα παιχνίδια του ΘΡΥΛΟΥ ειναι φυσιολογικές και τα οποια λάθη ειναι ανθρώπινα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Εικόνα savvas gridlock

Το προσπαθούμε αυτό σιγά-σιγά, αλλά δεν μπορεί να μπει σε ένα άρθρο, 20 χρόνια ποδοσφαίρου αναλυτικά δοσμένα σε ένα κείμενο, δεν γίνεται να χωρέσουν.

Eνα ματς που εγω θυμαμαι εντονα, τετοιες μερες πανω-κατω εγινε, δες απο το 00:16 ως το 00:30 πώς ισοφαρίσαμε στο τελος του ματς, στο 78', αποβληθηκε κιολας σε αυτην τη φαση με δευτερη κιτρινη ο Νορβηγός αμυντικός Χόκλαντ του Ιωνικού...

https://www.youtube.com/watch?v=MwC1BTVLn-s

Διαιτητής ο Ντόβας...