ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Γράφτηκε απο Anonymous στις 10:26 | 19-12-2017
Η Ευρωλίγκα στο μπάσκετ ανδρών δημοσιοποιεί πολύ χρήσιμα ομαδικά κι ατομικά στατιστικά σε ένα λογαριασμό που έχει στο twitter, το Stats Li. Χθες υπήρξαν νέες καταχωρήσεις για τα πρώτα 12 παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης. Ας δούμε τους πίνακες.
Τα ποσοστά σε βολές και δίποντα-τρίποντα είναι βεβαίως πολύ σημαντικά, αλλά οι κομβικοί για την πορεία των ομάδων δείκτες είναι οι δύο τελευταίες στήλες, το eFG% και το TS%. Το eFG% είναι ακρωνύμιο του ''effective Field Goal percentage'', δηλαδή ''αποτελεσματικό ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς''. ''Σουτ εντός παιδιάς'' είναι ΜΑΖΙ δίποντα-τρίποντα. Για να υπολογιστεί το eFG%, προστίθενται στο σύνολο των εύστοχων σουτ εντός παιδιάς (=δίποντα+τρίποντα), τα εύστοχα τρίποντα πολλαπλασιασμένα με 0.5, με συντελεστή 50% δηλαδή. Το άθροισμα διαιρείται με το συνολικό αριθμό διπόντων-τριπόντων. Πρακτικά ο δείκτης αυτός καθρεπτίζει την ευστοχία στα μακρινά σουτ για μία ομάδα, με έμφαση βεβαίως στα τρίποντα, εξ ου και ο αυξημένος συντελεστής τους. Όπως βλέπουμε στον πίνακα, στην επίθεσή μας το eFG% είναι 52,6%, 1,3% κάτω από το μέσον όρο των ομάδων της Ευρωλίγκας (53,6%). Είμαστε 10οι στη διοργάνωση μετά τα 12 πρώτα παιχνίδια. Δεν πλησιάζουμε καν την πρώτη ΤΣΣΚΑ (59,2%), τη δεύτερη Φενέρ (57,4%) και την τρίτη Ζαλγκίρις (57,2%). Πολύ καλύτερός μας εδώ είναι φυσικά και ο (5ος συνολικά στην Ευρωλίγκα, πίσω από την 4η Μπασκόνια του 56,9%) ΠΑΟ με 56,4%. To TS% από την άλλη, είναι το ακρωνύμιο του ''True Shooting percentage'', δηλαδή ''ποσοσό αληθινού/πραγματικού σουτ''. Καθρεπτίζει την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα στα σουτ, συνυπολογίζοντας δίποντα-τρίποντα μαζί με τις ελεύθερες βολές. Προκύπτει αν προσθέσουμε το συνολικό αριθμό διπόντων-τριπόντων που έχει επιχειρήσει μία ομάδα (εύστοχα+άστοχα), συν τον αριθμό των βολών (εύστοχων-άστοχων) που εκτέλεσε, πολλαπλασιασμένο με συντελεστή 0,44, με το άθροισμα να διπλασιάζεται και να διαιρεί το συνολικό αριθμό των πόντων που έχει πετύχει μία ομάδα. Κλάσμα δηλαδή, με αριθμητή τους συνολικούς πόντους της ομάδας στην Ευρωλίγκα και παρονομαστή ό,τι προέκυψε από τις παραπάνω πράξεις. Πρακτικά υπάρχει έμφαση σε δίποντα-τρίποντα, αλλά έστω με μειωμένο συντελεστή μπαίνουν στη ''σούμα'' και οι βολές, οπότε βλέπουμε το πώς σουτάρει μία ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει δείκτη εδώ 56,3% στην επίθεσή του, κάτω από το μέσον όρο της Ευρωλίγκας (57,3%). Είμαστε 10οι κι εδώ, με πρώτη την ΤΣΣΚΑ (63,1%), δεύτερη τη Ζαλγκίρις (61,1%), τρίτη τη Φενέρ (60,6%) και τέταρτη την Μπασκόνια (59,8%). Πέμπτη η Βαλένθια με 59,5% και έκτος ο ΠΑΟ με 58,6%.
Στην άμυνά μας πάλι, τα πράγματα αντιστρέφονται και έχουμε εντυπωσιακούς δείκτες. Το eFG% των αντιπάλων μας είναι 50%, με το μέσον όρο της Ευρωλίγκας στο 53,6% και είμαστε δεύτεροι οριακά πίσω από την πρώτη Ρεάλ (49,8%). Τo TS% των αντιπάλων μας είναι 53,4%, έναντι 57,3% του μέσου όρου των ομάδων στην Ευρωλίγκα και είμαστε πρώτοι στη διοργάνωση. Το συμπέρασμα που βγαίνει λοιπόν είναι ότι ως τώρα στηριζόμαστε στην πολύ καλή ομαδική άμυνα που παίζουμε και λιγότερο στο επιθετικό κομμάτι, όπου οι επιδόσεις μας είναι κάτω του μετρίου. Αυτό φαίνεται και σε αυτόν εδώ τον πίνακα, όπου οι ομάδες πάνω από την κίτρινη οριζόντια γραμμή έχουν καλύτερη επίθεση από το μέσο όρο της διοργάνωσης και χειρότερη αυτές που είναι από κάτω, οι ομάδες δεξιά της κάθετης κίτρινης γραμμής έχουν καλύτερη άμυνα από το μέσο όρο της διοργάνωσης και χειρότερη αυτές που είναι αριστερά και όσες είναι πάνω από τη διαγώνια κόκκινη γραμμή έχουν θετικό πρόσημο στη σύγκριση άμυνας-επίθεσης, ως ''σούμα''-απολογισμό.
Το ανησυχητικό βεβαίως είναι πως τη σήμερον ημέρα η έμφαση των περισσοτέρων ομάδων είναι στην επίθεση. Για να το πούμε διαφορετικά, πολλαπλασιάζονται στο υψηλό επίπεδο οι ομάδες που ''βρίσκουν ρυθμό'' από την επίθεσή τους, οπότε μία ομάδα με το μπάτζετ του Ολυμπιακού, για να μπορεί να τις ανταγωνιστεί, θα πρέπει να μπορεί να τις ακολουθήσει στο σκορ, αφού εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να τις ακολουθήσει στα λεφτά που σκορπάνε για καθαρά ετήσια συμβόλαια παικτών. Ακόμη κι αν ήθελαν οι Αγγελόπουλοι να ξοδέψουν τα λεφτά που ''χάλαγαν'' ως το 2010, πλέον υπάρχει άλλο (πολύ πιο επιβαρυντικό για όλους τους επιχειρηματίες) φορολογικό-ασφαλιστικό καθεστώς στη χώρα μας και δεν θα καταλήξουν αυτά τα χρήματα στις τσέπες αθλητών (οι Αγγελόπουλοι δεν έχουν βεβαίως την ΚΑΕ ΠΑΟ, με ''θετικούς ισολογισμούς'', μετοχικό κεφάλαιο...σουβλατζίδικου και πληρωμές μέσω κυπριακών εταιρειών σε παίκτες, εδώ μιλάμε για ΝΟΜΙΜΕΣ εταιρείες, ΣΟΒΑΡΕΣ...). Καλούμαστε να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας στα σουτ και τη δημιουργία του παιχνιδιού μας, ΑΜΕΣΑ, από την στιγμή μάλιστα που όπως προκύπτει από το ερυθρόλευκο μπασκετικό ρεπορτάζ, φέτος το βάρος του καλοκαιρινού σχεδιασμού έπεσε στην τόνωση του παραγωγικού-''επιθετικού'' κομματιού της συνολικής λειτουργίας της ομάδος. Βέβαια, αυτό το πράγμα γίνεται πολύ χειρότερο όταν κοιτάζουμε άλλον έναν χαρακτηριστικό δείκτη, αυτών της αναλογίας ασίστ-λαθών. Δυστυχώς, έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση.
Η οργάνωση του παιχνιδιού μας πάσχει δραματικά και στηριζόμαστε περισσότερο στο ατομικό επιθετικό ταλέντο των παικτών μας, παρά στη συνολική λειτουργία της ομάδος, ώστε να πάρουμε σκορ. Αυτό φαίνεται κι από το δείκτη ''ποσοστό σουτ εντός παιδιάς=διπόντων+τριπόντων που προέρχονται από ασίστ''. Eίμαστε 5οι από το τέλος, 13οι δηλαδή, με 56,3% κι αμέσως από πάνω μας στη 12η θέση είναι ο ΠΑΟ με 56,8%.
Οι συγκεκριμένοι δείκτες που είδαμε παραπάνω, για το πώς σουτάρει η ομάδα μας και για το πώς οργανώνει το παιχνίδι της επιθετικά (εστιάζουμε εκεί, εφόσον όπως εξηγήσαμε πλέον απαιτείται συνεχές σκορ στην Ευρωλίγκα, το μπάσκετ έχει πάει αρκετά παραπέρα από το ''βραχυκυκλώνω με την άμυνά μου τον αντίπαλο''), είναι καθοριστικοί για την πορεία μιας ομάδας και το μέλλον που θα έχει στη διοργάνωση. Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς εδώ ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εύκολα. Με μία εικόνα.
Προφανώς και ο τεράστιος αυτός αθλητής και ηγέτης, αν μπει περισσότερο στα παιχνίδια της ομάδος μας μετά τον τραυματισμό του, θα βελτιώσει τους παραπάνω δείκτες. Τα προσόντα του ''κουμπώνουν'' ακριβώς εκεί, στην παραγωγική λειτουργία του συνόλου. Μπορεί όμως να αλλάξει θεαματικά την κατάσταση; Η ηλικία του και η συχνότητα που παρατηρείται ΚΑΙ φέτος στους τραυματισμούς γενικότερα στην ομάδα (π.χ. το πιο πρόσφατο κρούσμα, ο Μιλουτίνοφ, χάνει για πλάκα 2 ματς, δεν παίζει ούτε με την ΤΣΣΚΑ και βλέπουμε...), θα του επιτρέψουν να κάνει τη μεγάλη διαφορά; Διότι εδώ απαιτείται σημαντική υπέρβαση, η οποία έχει να κάνει ΚΑΙ φέτος με τον σχεδιασμό της ομάδας το καλοκαίρι. Και το ρεκόρ νικών-ηττών 9-3 που έχουμε τώρα στη διοργάνωση μπορεί να φαντάζει ικανοποιητικότατο, αλλά όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία και με δεδομένη τη μορφή της Ευρωλίγκας, με 2-3 ήττες εύκολα μπορεί μία ομάδα να πάρει την ''κάτω βόλτα''. Μακάρι εμείς να μην βλέπουμε καλά τα πράγματα και όλα να πάνε κατ'ευχήν για τον Ολυμπιακό μας. Θα χαρούμε όλοι εδώ στο site να δούμε τον Θρύλο πρώτο στην Ευρώπη ή έστω ξανά στο final 4, όπως και πέρυσι, αυτή τη φορά ''εντός έδρας'' στο Βελιγράδι...
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Καλησπέρα μάγκες,
Εγώ αυτό που βλέπω είναι το εξής. Αφού πράγματι υστερούμε τόσο πολύ επιθετικά , γιατί είμαστε πρώτοι ?
Προφανώς γιατί όπως δείχνει και η ανάλυση , όταν παίζουν μαζί μας οι υπόλοιποι δεν μπορούν καν να πιάσουν τους μέσους όρους τους.
Οι ήττες γιατί είναι τόσο επίπονες ? Γιατί όταν λείπει η ενέργεια στην άμυνα δεν μπορούμε με τίποτα να πάρουμε παιχνίδι από την επίθεση. Σε υψηλό επίπεδο όσο και να ρίξεις τον άλλο σε παραγωγικότητα δεν γίνεται να κερδίσεις με 60 πόντους ενεργητικό. Όταν ρίχνεις την παραγωγικότητα ομάδων από Μ.Ο. 80+ πόντων στους 70-75 τότε θα πρέπει να βάλεις κι εσύ 71-76 για να κερδίσεις , αλλά και πάλι στην άμυνα έκανες τρομερή δουλειά.
Οι μεταγραφές φαίνεται να έχουν βγει , ο Μπόγρης ήταν λάθος καθώς είναι διακοσμητικός , καλύτερα να ανέβαζε εκείνο το Σερβάκι το πιτσιρίκι που κάνει παπάδες με τους μικρούς . Πέραν αυτού ο Τόμπσον δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό αλλά δεν ανησυχώ , είναι καλός παίχτης και τα νούμερα που έχει μέχρι τώρα απλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα.
Καλώς ή κακώς το καλοκαίρι αποφασίστηκε ότι η ομάδα πάλι θα στηθεί γύρω απ'τον Σπανούλη και ακόμα και οι αριθμοί των περιφερειακών εξαρτώνται από την ύπαρξή του στην ομάδα. Επομένως επιθετική ανάταση - ανάσταση θα δούμε μόνο με τον Βασίλαρο πλήρως ενταγμένο ξανά στην ομάδα
Φρέσκα στατιστικά. υστερούμε στα σουτ από το 1 έως τα 3 μέτρα κι από το τρίποντο ουσιαστικά.
https://pbs.twimg.com/media/DRaYEeAX4AAa-CI.jpg
Λιγα γενικα για το μπασκετ μεχρι στιγμης καθως και εγω την κριτικη για τα στατιστικα σε αυτο το χρονικο σημειο τη θεωρω καπως αδοκιμη.
Οσον αφορά το μεταγραφικό σχεδιασμό η μοναδικη ενστασή μου ηταν και ειναι ο Μπογρης.Δεν ειμαστε σε θεση να παιρνουμε παιχτες για διακοσμητικο ρολο η μονο και μονο επειδη ειναι ελληνες.Και ο τριτος σου σεντερ πρεπει να ναι παιχτης ποιοτικος με διαπιστευμενη αξια.Παμε παρακάτω.Καλο που αποκτηθηκαν παιχτες με επιθετικό ταλεντο.Ναι το δυνατο μας σημειο ειναι η αμυνα αλλα μπρορεις σε ενα παιχτη να του μαθεις αμυνα και να του μεταδώσεις το αμυντικο mentality της ομαδας.Να βαζει καλαθια οχι.Επισης σε ματς-τελικους που μετραν λιγοτερο οι τακτικες πολλες φορες το πλανο παει περιπατο ειναι καλο να εχεις παιχτες σουτερ.Απτους 3-4 "μπομπερ" ο ενας - του πουστη- θα του βγει και να μπορει να παρει το παιχνιδι μονος του.Στρελνιεκς και Μακλιν μεταγραφες δεκαετιας.Μου χει φυγει το σαγονι.Μπραβο στην ΚΑΕ.
Πλεον εχουμε κανει 4 ηττες αλλα και οι 4 πονεσαν ΠΟΛΥ.Δεν εχει νοημα να παμε τραινο απο τωρα απλα γινονται λαθη που βγαζουν ματια.Ελπιζω να ξυπνησει καποια στιγμη ο Σφαιρο και οτι βρισιμο που του χω ριξει ( που ειναι παρα πολυ) να μου επιστραφει.
Αν δεν εχουμε αλλους τραυματισμους και παρει λιγο μπροστα ο Τομσον - που ειναι παιχταρας - για μενα το Τριπλ κραουν ειναι σιγουρο.
Φίλε για τον Στρέλνιεκς, επειδή κοιτάζω στο reference τα στατιστικά του τώρα, είναι έως και διαστημικός, φοβερά βελτιωμένος. Μπράβο σε όποιον τον διάλεξε, σε Σφαιρόπουλο-διοίκηση γενικά. Τώρα για το γενικό του θέματος, τι να σου πω, μακάρι να έχεις δίκιο για το τριπλ κράουν, ποιος δεν το θέλει. Αλλά να βλέπουμε χαώδη διαφορά σε κρίσιμους τομείς με ΤΣΣΚΑ-Φενέρ π.χ. και να λέμε για τριπλ κράουν, είναι κάπως παρακινδυνευμένο. Ολυμπιακό μεν, το γουστάρω και εύχομαι να σου βγει, αλλά παρακινδυνευμένο.
Τα στατιστικά μπορούν να βελτιωθούν με την άνοδο του Σπανούλη, την επιστροφή του Τιλί και την άνοδο στην για μένα ανεξήγητη αστοχία του Τόμπσσον στα τρίποντα..
Όσον αφορά στο σχεδιασμό, θεωρώ πως έπρεπε να αποκτηθεί το καλοκαίρι ένας παίκτης που να προστατεύει τη ρακέτα σε στυλ Μπιρτς, να είχε μείνει ο Χάκετ γιατί θεωρώ πως η περιφερειακή μας άμυνα δεν είναι καλή και ίσως ένας σκόρερ..Ο Τόμπσον καο ο Ρόμπερτς είναι καλοί παίκτες, αλλά ο Χόλις σκοντάφτει πάνω στους Παπ και ο Ρόμπερτς δεν νομίζω πως είναι καλύτερος του Χάκετ...
Για τον Τιλί δεν θα μιλήσω φίλε. Μακάρι να γυρίσει και αύριο, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, αν και όποτε γίνει, προγραμματισμό πάνω του δεν μπορουμε να κάνουμε. Αν πάντως γινόταν στους απέναντι ό,τι έγινε με εμάς τις τελευταίες μέρες, μετά το απερίγραπτο σκηνικό με Αγραβάνη, που ανακαλύψαμε ξαφνικά ότι ο Τιλί θα επιστρέψει νωρίτερα, Φεβρουάριο και καπάκι ανακοινώθηκε ότι ο Μιλουτίνοφ θα χάσει και την ΤΣΣΚΑ, θα κράζαμε άγρια το μασονικό σύστημα δημοσιογράφων του βάζελου. Να τα λέμε όπως είναι για όλους. Αν δεν μπορείς να προβλέψεις επιστροφή παίκτη στο κοντινό μέλλον και πέφτεις έξω στη διάγνωση μικροτραυματισμού του Μιλουτίνοφ, πώς να δεχτώ ότι θα πέσεις μέσα στο μακρινό μέλλον για την επιστροφη του Τιλί; Ο Τόμπσον για εμένα είναι παίκτης που σε ατομικό ταλέντο μου θυμίζει Φορντ και Γουντς. Δεν λέω Ρόι Τάρπλει γιατί Ροι δεν ξαναβγαίνει, αλλά εκεί κυμαίνεται. Δεν βλέπω όμως και σχέδιο να αξιοποιηθεί αυτό το ταλέντο του. Δεν καταλαβαινω γενικα τι του ζηταμε. Αν δεν το καταλαβαινουμε εμεις απ'εξω, πώς θα κανουμε κριτικη στον παικτη; Αν τον φεραμε εδω για να κυνηγαει σαν χαμαλης στην αμυνα, τοτε παμε να φτιαξουμε μουσακα με φασολια. Αυτο δεν γινεται.
Συμφωνώ για τον Τόμπσον, τον παρακολουθούσα πολύ στη Φιλαδέλφεια που τη συμπαθώ από τα μέσα της δεκαετίας 70 λόγω Τζούλιους Έρβινγκ(και Πίστονς λόγω Τόμας και Ντουμάρς)....Ακριβώς επειδή ξέρω το ατομικό του ταλέντο μου φαίνεται ανεξήγητη η αστοχία του και ακριβώς επειδή του ζητάμε να κάνει τον χαμάλη στην άμυνα, λέω πως σκοντάφτει στους Παπ, που σε αυτό είναι καλύτεροί του....Άρα ή δεν έπρεπε να τον φέρει καθόλου ή να του δώσει το ρόλο που ταιριάζει στα προσόντα του..Και τα λέω αυτά ενώ πραγματικά συμπαθώ τον Σφαιρόπουλο, απλά ορισμένες φορές κάνει κάποια πράγματα ακατανόητα για μένα, αν και βέβαια δεν το ξέρω το μπάσκετ οπότε λέω ίσως ξέρει κάτι ο κόουτς που δεν βλέπω εγώ...
Η στατιστική ,ιδιαίτερα τα στοιχεία που αναφέρεις για την επίθεση, επιβεβαιώνουν αυτό που απαντώ σε όσους με ρωτούν γιατί δεν γουστάρεις τον Σφαιρόπουλο.Γιατί ρε παιδιά δεν καταλαβαίνω το μπάσκετ παίζουμε.Παίζεις άμυνα και καλά ,αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον Ρίβερς (σε συνεχόμενους αγώνες) και τον τυχαίο της Μπάμπεργκ.Προσπαθείς και καλά με βάση τον προγραμματισμό σου να ενισχύσεις την επίθεση αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η μπάλα στο τρίποντο ή εναλλακτικά στον Πρίντεζη ,Μιλουτίνωφ,Μακλιν για ατομική προσπάθεια (ούτε καν σε isolation) και απορούμε γιατί πάσχουμε επιθετικά και γιατί θεωρώ το μπάσκετ που παίζουμε βαρετό το λιγότερο (όσο και αν σας φαίνεται περίεργο όπως και στο ποδόσφαιρο έτσι και στο μπάσκετ απαιτώ να βλέπουμε καλή μπαλίτσα).Πραγματικά ελπίζω στο τέλος να αποδειχθεί μάγκας ο Σφαιρόπουλος και εγώ ακόμη ένας μυρωδιάς.
Εγώ φέτος πάντως πιστώνω ένα πράγμα στον Σφαιρόπουλο. Σχεδίασε μία ομάδα που μπορεί επιθετικά να πάρει παιχνίδι μέσα από τη ρακέτα, με Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ και να τιμωρήσει την αντίπαλη άμυνα που θα ''κλείσει'' μέσα κυρίως με τον Στρέλνιεκς, αλλά και τον Σπανούλη φυσικά, από το τρίποντο. Είναι ό,τι πιο καθαρό και διαυγές μπασκετικά πλάνο έφερε στα 4 χρόνια του στον πάγκο μας ο Σφαιρόπουλος. Τα άλλα που κάνει, δεν τα καταλαβαίνω, ή δεν συμφωνώ. Βέβαια κι αυτό το πλάνο δεν συνεπάγεται επιτυχία, γιατί με τις κατάλληλες άμυνες περιορίζεται η δράση των παικτών μας.
Αυτός ο προπονητής έχει στηριχτει οσο κανενας άλλος. Πιστευω πως το αξιζε γιατι ειδικα την πρωτη χρονια έκανε απιστευτα πραγματα και σε ευρωπη και σε ελλαδα (αν και στηριχτηκε σε ροστερ άλλου προπονητη) με αποκορυφωμα το εξωπραγματικο 5-0 με τον Βαζελο, πράγμα ονειρώδες αν σκεφτούμε πως την διετία 2013-2014 κοντεψαμε να γινουμε πελάτες τους οταν μας νικαγαν με οποιον τροπο ηθελαν με αποκορυφωμα το αδιανοητο ματς κυπελλου τον Οκτωβρη του 2014. Όταν λοιπόν η ομάδα βρίσκεται σε αυτήν την τραγική ψυχολογικη κατάσταση και ουσιαστικα φοβαται να νικησει τον Παο μεσ το ΟΑΚΑ, και έρχεται ένας κοουτς με τον οποιο τους πιανεις πελατες 2 χρονια (άσχετα με την δικη τους αποδυνάμωση), είναι δυνατόν να μην τον στηρίξεις μέχρι τέλους???
Βέβαια τα περιθώρια στενεύουν καθώς η κατάσταση στα ματς με τον βαζελο γυρναει επικίνδυνα απο την αναποδη μεριά απο τον Ιουνη μεχρι σημέρα. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχτεί νέα απώλεια πρωταθλήματος και ο σφαιρό πρέπει να φύγει εαν το χάσει. Αλλά απο την άλλη θεωρώ πως πρέπει να μείνει αν το κατακτήσει. Δεν γινεται να διωξεις προπονητη μετά απο κατάκτηση τίτλων (εξαιρεση η ειδική περίσταση ντουντα το 2012)
Συνήθως η ερμηνεία τέτοιων στατιστικών έρχεται κατά τη...νεκροψία.Η απλή λογική πάντως λέει πως όσο πιο εύκολα σε παίζουν άμυνα τόσο πιο δύσκολο είναι να επιβιώσεις σε βάθος χρόνου με την δική σου άμυνα.
Εγώ διακρίνω μια αστοχία στα σουτ από τις θέσεις 3-4.Και αυτό σε "σπόντα" χτυπάει τους γκαρντ μας και προκύπτουν κρίσεις πως δεν είναι δημιουργικοί,δεν έχουν ντράιβ κλπ.Όταν το βασικό σου στήριγμα για να ανοίξουν οι χώροι (τα φόργουορντ) χτίζουν αντί να σουτάρουν,τότε όλες οι βοήθειες στην άμυνα συγκεντρώνονται μέσα από το τρίποντο με αποτέλεσμα να γίνει ναρκοπέδιο η περιοχή.Ακόμα και για να περάσει η μπάλα στους ψηλούς.
Τότε ας δοκιμάσουμε gravity-based επιθέσεις του Ντ'Αντόνι, για να εκμεταλλευτούμε την ''κίνηση στο χώρο'' των αθλητικών μας φόργουορντ, που στο σουτ είναι καλουπατζήδες. Λύσεις υπάρχουν, σχέδιο δεν ξέρω...
http://basketballguru.gr/nba/item/653-h-ennoia-tou-gravity-kai-oi-gravit...
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο αλλά δεν πρέπει να έχει κανείς υψηλά ποσοστά ευστοχίας για να το πετύχει, μιας και εμείς δεν φημιζόμαστε για αυτό;;;
Αν δοκιμαστεί, λέμε τώρα, οι παίκτες μας που σουτάρουν με καλά ποσοστά, π.χ. ο Στρέλνιεκς, εκμεταλλευόμενοι την τοποθέτηση στο παρκέ όσων κινούνται χωρίς την μπάλα και τραβάνε πάνω τους παίκτες, μπορεί να βρίσκουν ευκαιρία να σουτάρουν γρήγορα, με επιθέσεις στα 5-10 δευτερόλεπτα. Θεωρητικά πάντοτε.