ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ



Τώρα που βρισκόμαστε στις γιορτές είναι η ευκαιρία να δούμε κάποια συγκεντρωτικά, στατιστικά στοιχεία, για διάφορους τομείς, αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς. Επειδή εδώ ως γνωστόν είμαστε οπαδοί, θα ασχοληθούμε για μία ακόμη φορά με τα εισιτήρια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδος και των χωρών του εξωτερικού. Πρώτα και κύρια βλέπουμε το πινακάκι για την ελληνική Superleague.
 
 
Φυσικά η επίδοση του ΠΑΟΚ είναι πλασματική, 1 εντός έδρας ματς έχει δώσει, αυτό με τον ΠΑΟ, λόγω της τιμωρίας του για τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου. Κρατάμε τις 19.544 εισιτήρια του Ολυμπιακού και ξεκινάμε τις συγκρίσεις με ξένα πρωταθλήματα, παίρνοντας στοιχεία από εδώ. Προηγούμενα σχετικά άρθρα μας δίδαξαν πως δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με την αγγλική Premier League και την ισπανική La Liga, γιατί και λόγω ποιότητας, αλλά και λόγω πληθυσμού, θα αδικήσουμε τον κόσμο του Ολυμπιακού. Μπορούμε όμως να παραθέσουμε τα εισιτήρια από χαμηλότερες κατηγορίες των 4 προηγμένων ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκών χωρών, Αγγλίας-Ισπανίας-Γερμανίας-Γαλλίας και να συγκρίνουμε με τους μέσους όρους εισιτηρίων των ελληνικών ομάδων.
 
Ξεκινάμε με Αγγλία και την Championship=Β' Εθνική.
 
 
11 ομάδες κόβουν περισσότερα εισιτήρια από τον Ολυμπιακό. Λιντς-Άστον Βίλα-Σάντερλαντ-Γουλβς-Ντέρμπι-Σέφιλντ Γουέντσντει-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ-Νόριτς-Μίντλεσμπρο-Νότιγχαμ-Μπέρμινχαμ, όλες αυτές έχουν μέσον όρο εισιτηρίων πάνω από τις 20 χιλιάδες, στα εντός έδρας παιχνίδια τους. Δεν γίνεται να πηγαίνουν όλες καλά στο πρωτάθλημά τους, ώστε να πει κανείς ''σπεύδει στο γήπεδο ο κόσμος με την προοπτική της ανόδου στην Premier League'', ούτε υπάρχουν τόσο χαοτικές ποιοτικές διαφορές, ώστε να πει κανείς ''εκεί βλέπουν μπάλα''. Ακόμη κι αν δεχτούμε πως παίζεται καλύτερο ποδόσφαιρο από ότι στην ελληνική Superleague, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι παίζεται ΠΟΛΥ καλύτερο ποδόσφαιρο σε σχέση με το δικό μας πρωτάθλημα της Πρώτης Κατηγορίας. Η τωρινή βαθμολογία της κατηγορίας είναι αυτή.
 
 
Η Μπέρμιγχαμ είναι τελευταία στη Β' Εθνική Αγγλίας κι έχει μέσον όρο εισιτηρίων 20.576, περισσότερα από τον Ολυμπιακό. Η Σάντερλαντ αυτήν την στιγμή υποβιβάζεται στη Γ' Εθνική (22η στη βαθμολογία) κι έχει μέσον όρο 27.664 εισιτήρια. Η Σέφιλντ Γουέντσντεϊ είναι 15η στη βαθμολογία, δεν διεκδικεί τίποτα και έχει μέσον όρο εισιτηρίων 26.361. Ομοίως και η 16η Νόριτς. Η 11η Νότιγχαμ, ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει 7 βαθμούς διαφορά από τα μπαράζ ανόδου και μέσον όρο 24.846 εισιτήρια. Αν πάμε και στη Ligue One=Γ' Εθνική Αγγλίας,
 
 
η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη. Η 5η της βαθμολογίας Μπράντφορντ κόβει περισσότερα εισιτήρια από τον Ολυμπιακό (20.047), η Πόρτσμουθ μας κοντράρει στα ίσια με 17.696 εισιτήρια. Εδώ δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ποιοτικά το παιχνίδι Μπράντφορντ-Γουίγκαν ας πούμε, είναι ανώτερο από το Ολυμπιακός-Λεβαδειακός.
 
Στη Β' Εθνική Ισπανίας, έχουμε μία ενδιάμεση κατάσταση.
 
 
Η Σπόρτινγκ Χιχόν κόβει περισσότερα εισιτήρια από τον Ολυμπιακό (20.863), την ώρα που μας κοντράρει στα ίσια η Σαραγόσα. Κι εδώ δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι το Σπόρτινγκ Χιχόν-Γρανάδα, για παράδειγμα, είναι ποιοτικότερο παιχνίδι από το Ολυμπιακός-Πλατανιάς.
 
Ας δούμε και τη Β' και τη Γ' Εθνική Γερμανίας.
 
 

Ζενκτ Πάουλι, Ντινάμο Δρέσδης, Νυρεμβέργη, Φορτούνα Ντίσελντορφ, Ουνιόν Βερολίνου, Καιζερσλάουτερν, Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ, σύνολο 7 ομάδες στην ''Τσβάιτε Λίγκα''=Β' Εθνική Γερμανίας, παρουσιάζουν μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων από τον πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακό και 3 τουλάχιστον ομάδες ακόμη, η Αρμίνια Μπίλεφελντ, η Ντάρμσταντ και η Μπόχουμ, εμφανίζουν μέσους όρους πολύ κοντά σε αυτόν του Θρύλου. Ίσως μας περάσουν τώρα τους 3 πρώτους μήνες του 2018, που λόγω κρύου και κακού καιρού γενικά, συνήθως πέφτει ακόμη περισσότερο η προσέλευση θεατών στα ελληνικά γήπεδα. Στην ''Ντρίτε Λίγκα''=Γ' Εθνική, η Μάγκντενμπουργκ έχει 17.376 εισιτήρια κατά μέσον όρο. Μπορεί κι αυτή να μας περάσει ως το τέλος της χρονιάς. Αρνούμαστε φυσικά το να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να είναι ''ανώτερο ποιοτικά'' ένα παιχνίδι Ουνιόν Βερολίνου-Ίνγκολσταντ στη Β' Γερμανίας, ή Μάγκντενμπουργκ-Πάντερμπορν στη Γ' Γερμανίας, από ένα ματς Ολυμπιακός-Ξάνθη στην ελληνική Superleague, ώστε να απορρίψουμε την ένσταση κάποιου ''εκεί βλέπουν μπάλα''. Αν δούμε τη βαθμολογία στην ''Τσβάιτε Λίγκα''.
 
 
θα μελαγχολήσουμε. Η τελευταία στη βαθμολογία και σχεδόν σίγουρα υποβιβασμένη στη Γ' Εθνική Καϊζερσλάουτερν κόβει κατά μέσον όρο 20.326 εισιτήρια, ενώ ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος στη βαθμολογία της ελληνικής Α' Εθνικής-Superleague Ολυμπιακός κόβει κατά μέσον όρο 19.544 εισιτήρια. Η 10η στη βαθμολογία Ζεντκ Πάουλι έχει μέσον όρο 29.284, η 11η Ντινάμο Δρέσδης 28.266, η 6η Ουνιόν (7 βαθμούς μακριά από την 3η προνομιούχο θέση ανόδου) 21.181, ενώ η 14η και μόλις 3 πόντους μακριά από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ κόβει 20.260 εισιτήρια.
 
Ακόμη και στη Β' Γαλλίας, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά.
 
 
24.086 εισιτήρια κατά μέσον όρο η Λανς, αρκετά πάνω από την επίδοση τυο Ολυμπιακού.
 
Προχωράμε και σε άλλες χώρες με λιγότερο ποιοτικά/εμπορικά πρωταθλήματα. Πάμε στην Ολλανδία αρχικά, όπου Άγιαξ (51.461)-Φέγενορντ (46.563)-Αϊντχόφεν (32.993) είναι ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ μεγέθη, με τον Ολυμπιακό να υστερεί κι από την Τβέντε (24.689) και τη Χέρενφεν (20.639). Στα ίσια κοντράρουν και ίσως ξεπεράσουν τον Ολυμπιακό Ουτρέχτη-Μπρέντα-Γκρόνιγκεν, με μέσον όρο άνω των 18.000.
 
 
Αν δούμε τη βαθμολογία του ολλανδικού πρωταθλήματος,
 
 
η Φέγενορντ είναι 5η, δεν διεκδικεί πρωτάθλημα, αλλά έχει υπερδιπλάσιο μέσον όρο εισιτηρίων από αυτόν του Ολυμπιακού. Η Τβέντε αυτήν την στιγμή υποβιβάζεται, ενώ η Χέρενφεν είναι 9η. Παρ'όλα αυτά, σχεδόν γεμίζουν τα γήπεδά τους, με την Τβέντε να έχει γήπεδο 30.000 θέσεων, άρα πληρότητα 80% περίπου στα παιχνίδια της και τη Χέρενφεν που έχει γήπεδο 26.800 θέσεων, να έχει πληρότητα 77%. Πώς γίνεται τώρα αυτό; Είναι ένα καλό ερώτημα για κάθε νεόγαυρο-βαζελόγαυρο-''ολυμπιακάρα''-ολυμπιακό νέας κοπής το πώς αυτές οι ομάδες φέτος ''γράφουν'' υψηλότερους μέσους όρους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Έχει κάποιο ''όραμα'' ο οπαδός της Τβέντε και σπεύδει να γεμίσει το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας, ενώ την βλέπει να κινδυνεύει με υποβιβασμό; Μήπως έχει όραμα ο οπαδός της 15ης στη βαθμολογία, 1 πόντο πάνω από την ''επικίνδυνη ζώνη'' του υποβιβασμού Μπρέντα και πάει στο γήπεδο, περίπου όπως ο μέσος γαύρος εδώ στην Ελλάδα; Για τη Χέρενφεν με τις ''καρδούλες'', όπως έχουμε ξαναπεί, η πόλη που εδρεύει η ομάδα έχει πληθυσμό 50.000 κατοίκων. Με βάση τον επίσημο μέσο όρο εισιτηρίων της ποδοσφαιρικής ομάδας του Χέρενφεν, οι 2 στους 5 κατοίκους της πόλης πάνε στο γήπεδο, ανεξαρτήτως του αν είναι άντρες-γυναίκες, μικροί-μεγάλοι. Είναι κάτι εντυπωσιακό, αφού αν ίσχυε η ίδια αναλογία με τον πληθυσμό του Πειραιά (μόνο του Δήμου, ας πούμε περίπου 200.000 κάτοικοι), τα ματς πρωταθλήματος του Ολυμπιακού έπρεπε να τα βλέπουν κατά μέσον όρο περίπου 80.000 θεατές...
 
Στο Βέλγιο η Μπριζ έχει 26.267 εισιτήρια κατά μέσον όρο και η Σταντάρ Λιέγης 22.295.
 
 
Κι άντε, ας πούμε ότι η Μπριζ θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος, εξ ου και ο υψηλός της μέσος όρος. Η Σταντάρ είναι 8η στη βαθμολογία του βελγικού πρωταθλήματος. Πώς γίνεται τώρα η 8η ομάδα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος του Βελγίου να κόβει περισσότερα εισιτήρια από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Ολυμπιακό, είναι επίσης ένα καλό ερώτημα. Μήπως έχει ''όραμα'' για κατάκτηση τίτλων ο οπαδός της Σταντάρ, ή μήπως το Σταντάρ-Κορτράικ ας πούμε είναι ματς με μεγαλύτερη ποιότητα από το Ολυμπιακός-Λαμία;
 

 
Στην Πορτογαλία, όπως και στην Ολλανδία, οι 3 μεγάλοι είναι ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟΙ για τα δικά μας κυβικά. Μπενφίκα (51.364)-Σπόρτινγκ (44.126)- Πόρτο (43.351) έχουν ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ μέσους όρους από το δικό μας. Εμείς συγκρινόμαστε με την Γκιμαράες (17.867).
 
 
Βλέποντας τη βαθμολογία του πορτογαλικού πρωταθλήματος, η Γκιμαράες είναι 7η. Η 7η ομάδα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που επίσης βιώνει έντονη οικονομική κρίση, ενώ πληθυσμιακά είναι στα επίπεδα της Ελλάδος, κόβει περίπου όσα εισιτήρια κόβει στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός. Φαίνεται ότι το Γκιμαράες-Τοντέλα είναι ''ποιοτικό'' παιχνίδι στα μάτια ενός Πορτογάλου οπαδού αυτής της ομάδος, πολύ περισσότερο από όσο ελκυστικό μοιάζει στα μάτια του σύγχρονου γαύρου οπαδού το Ολυμπιακός-Λάρισα ας πούμε.
 
 
Στην Σκοτία Σέλτικ και Ρέιντζερς έχουν ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΥΣ μέσους όρους, (57.570 και 48.968 αντίστοιχα), Ο Ολυμπιακός συγκρίνεται με τη Χαρτς (19.004) και τη Χιμπέρνιαν (18.126).
 
 
Η Σκοτία έχει το μισό πληθυσμό από την Ελλάδα. Αν δούμε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος σε αυτήν τη χώρα, θα καταλάβουμε ότι οι Ρέιντζερς έχουν μείνει 11 βαθμούς πίσω από τη Σέλτικ και ουσιαστικά δεν πάνε για πρωτάθλημα, στην τρίτη θέση βρίσκονται. Παρ'όλα αυτά έχουν υπερδιπλάσιο μέσον όρο εισιτηρίων από τον Ολυμπιακό. Η Χαρτς είναι 5η και η Χιμπέρνιαν 4η στη βαθμολογία και μας κοντράρουν...
 
 
Η χαριστική βολή έρχεται από την Πολωνία, όπου η τρίτη στη βαθμολογία Γκόρνικ έχει υψηλότερο μέσο όρο εισιτηρίων από τον Ολυμπιακό (21.964) και εμείς έχουμε τον ίδιο μέσον όρο με τη δεύτερη στη βαθμολογία Λεχ Πόζναν (ισοβαθμούν στη 2η θέση ουσιαστικά Γκόρνικ-Λεχ Πόζναν, 2 πόντους μακριά από την κορυφή, στην οποία βρίσκεται η Λέγκια Βαρσοβίας). Από το πολύ ''ποιοτικό'' πολωνικό πρωτάθλημα αυτή η σφαλιάρα...
 

 
 
Κλείνουμε με την Τουρκία.
 
 
 
Γαλατά (40.843) και Φενέρ (35.251) είναι οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, με μεγάλο πληθυσμό οπαδών από μία μεγάλη πληθυσμιακά χώρα. Είναι λογικοί οι μέσοι όροι εισιτηρίων τους.Η Τράμπζονσπορ πάλι είναι 7η στη βαθμολογία, δεν διεκδικεί πρωτάθλημα και έχει μέσον όρο εισιτηρίων 28.848. Η 9η Μπούρσασπορ έχει μέσον όρο 22.370 εισιτήρια.
 
Συγκρίσεις που προκαλούν θλίψη. Η κουλτούρα του ''πάω γήπεδο'' μάλλον έχει χαθεί οριστικά από τα μέρη μας, μαζικά τουλάχιστον.

Σχόλια

Εικόνα Αθανασιος Βλάχος

Οι λόγοι είναι πολλοί.Πέραν του πληθυσμιακού ,οικονομικού,θεάματος,ονομάτων,κουλτούρας κλπ ,υπάρχουν και άλλοι κατά τη γνώμη μου .Αρκετοί φοβούνται τα επεισόδια ,άλλοι δεν έχουν την κουλτούρα να πάνε με την οικογένεια και σίγουρα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν Βασιλειάδη.Ακόμα εμείς έχουμε αρκετά αθλήματα στο ίδιο club και σπάμε τον κόσμο.

Εικόνα ze ηλιας

Χρόνια πολλά σε όλους-ακόμα και στο νέο φρούτο παρακάτω.
Αν δούμε το θέμα καθαρά ποδοσφαιρικά και όχι κοινωνικά κατά τη γνώμη μου ο Έλληνας φίλαθλος πρώτα "αγαπάει " την κολομάδα του και ύστερα το άθλημα.Και αυτή η αγάπη σε αυστηρά καφενειακό -καζουριακό επίπεδο γι αυτό και δε σέρνει τον κώλο του να πάει γήπεδο.
Μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε από τα νούμερα της νόβα η οποία δεν έχει τίποτα πλέον σε διεθνές ποδόσφαιρο στο πορτφόλιό
της χωρίς όμως να έχει απολέσει σοβαρό αριθμό συνδρομητών.
Πληθυσμιακά ο Έλληνας φίλαθλος που αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο είναι 1 στούς 10 και βέβαια είναι μόνο αρσενικού φύλου.
Εγώ ξαναλέω ,με δεδομένα ύφεση,σεμπάδες,εισιτήρια κοντονή,πατσαβούρες αντίπαλοι,20χρονος κορεσμός κλπ είμαι και ευχαριστημένος με τη δική μας προσέλευση.

Εικόνα John Zolo

Χρονια Πολλα Σαββα !
Καλα Χριστουγεννα σε ολους !
Και τον Μαη ειναι ωραια με την κουπα στον Περαια...αντε γεια !!!

Εικόνα Red Captain

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΑΣ!!!!

Εικόνα savvas gridlock

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα, καπετάνιε.

Εικόνα manolis7

''Η κουλτούρα του ''πάω γήπεδο'' μάλλον έχει χαθεί οριστικά από τα μέρη μας, μαζικά τουλάχιστον.''

Eδώ μάλλον ήθελες να γράψεις ότι παλιά που είχε λεφτά ο κόσμος, πήγαινε στο γήπεδο. Τότε που είχαμε Ανδρέα πρωθυπουργό. Μην κρύβεσαι, όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι είσαι ΠΑΣΟΚ και γούσταρες και τον Κοσκωτά. Βγάλ'το από μέσα σου, μην το παιδεύεις.

Εικόνα savvas gridlock

Να πάρεις βιξ αύριο πριν το μεσημεριανό τραπέζι, γιατί βλέπω να ερεθίζεται ο λαιμουδάκος σου.

Εικόνα manolis7

Χαχαχα, αύριο θα φάμε ΠΑΣΟΚικά, γεμάτο το τραπέζι, όπως με το γνήσιο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, όχι με τους αλήτες δεξιούς σημιτικούς. Έτσι δεν μας λες κάθε χρόνο, όποτε καθόμαστε να φάμε;

Εικόνα savvas gridlock

Αν δεν το βουλώσεις, βλέπω να τρως σουπίτσα ανάλατη με ρύζι λαπά στο Τζάνειο.

Εικόνα manolis7

Δεν σε φοβάμαι, αλήθειες λέω. Πες στον κόσμο ότι είσαι ΠΑΣΟΚ, Κοσκωτικός και Τζιοβανικός.

Εικόνα savvas gridlock

Τζιοβανικός εγώ; Μπαν και αύριο μπανάρισμα και στη σούφρα σου.

Εικόνα manolis7

Χαχαχαχα, δεν τα αρνείσαι τα άλλα δύο, μαρτυράς μόνος σου ρε πρασινοφρουρέ.

Εικόνα nichio 1971

Καλές γιορτές Σάββα,
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ αθλητική κουλτούρα σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ είναι ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.
Δυστυχώς είναι φυσική προέκταση της κοινωνίας μας, ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.
Ας είναι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας, μια φωτεινή εξαίρεση, όσο γίνεται.
Ειδικά με Άγγλους, Ισπανούς (κορυφαίοι) και Γερμανούς, οι συγκρίσεις είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ.

Εικόνα savvas gridlock

Καλές γιορτές, φίλε. Το να υστερούμε και σε σχέση με ομάδες...Γ' Εθνικής της Αγγλίας σε θέματα οργάνωσης, πες πάει κι έρχεται. Σε οπαδικά θέματα ΔΕΝ πάει, ΔΕΝ γίνεται ανεκτό, πρέπει να το αλλάξουμε.

Εικόνα Romain

Υπάρχουν λόγοι που οι ομάδες στην Ελλάδα κόβουν πολύ λιγότερα εισητήρια απ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

1. Ο πληθυσμός
2. Η απαξείωση από τους στερημένουν και τα ΜΜΕ
3. Η οικονομια
4. Η κυριαρχία του Θρύλου και η τεράστια διαφορά που έχει αποκτήαει απο τις άλλες ομαδες εδώ και 20 χρόνια.
5. Η ενασχόληση περισσότερα με τα εξωαγωνιστικά παρα με τα καθαρά ποδοσφαιρικά ζητήματα.

Εικόνα savvas gridlock

Τι από τα παραπάνω δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε;

Εικόνα Aprosarmostos17

Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του ελληνικού πρωταθλήματος με προηγμένα πρωταθλήματα όπως το Ισπανικό, το Αγγλικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό και το Γερμανικό. Ακόμα και πρωταθλήματα όπως το Ολλανδικό και το Πορτογαλικό είναι μερικά επίπεδα πιο πάνω. Η Τουρκία και η Πολωνία υπερτερούν πληθυσμιακά, ενώ χώρες όπως η Σκοτία και η Ιρλανδία έχουν μια διαφορετική πολιτισμική αντιμετώπιση με το κυριακάτικο ματς να είναι μέρος της ζωής μια τυπικής οικογένειας, κάτι σαν η κυριακάτικη βόλτα της οικογένειας. Η σωστή σύγκριση πρέπει να γίνει με παρόμοιες πληθυσμιακά και ποδοσφαιρικά χώρες όπως: Βέλγιο, Βουλγαρία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία κτλ.

Εικόνα savvas gridlock

Εντάξει φίλε, αν αποδεχόμαστε ότι το ολλνδικό, το πορτογαλικό, το τουρκικό, το πολωνικό, το σκοτσέζικο και το ιρλανδέζικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, για διάφορους λόγους το καθένα, είναι άπιαστοι στόχοι για εμάς, καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί.

Εικόνα manthos 956

Ένα χρήσιμο-κρίσιμο στοιχείο θα ήταν να ξέραμε πόσοι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση σε κάθε χώρα και σε ποιές πόλεις .
Άν η τηλεόραση δεν δείχνει π.χ. Πανιώνιο ζωντανά, ο Νεοσμυρνιώτης οπαδός του θα πάει (μάλλον) στο γήπεδο, ιδιαίτερα άν η ομάδα ακούγεται οτι παίζει καλά.
Φυσικά για τον Ολυμπιακό μας δεν πρέπει να ισχύει αυτό. Το γήπεδο πρέπει να έχει πολύ κόσμο σε κάθε αγώνα, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Στα "πέτρινα" χρόνια πώς μαζευόταν κόσμος ;

Εικόνα savvas gridlock

Τη σήμερον ημέρα όλα τα ματς μεταδίδονται τηλεοπτικά. Όχι μόνον εδώ, αλλά και στη Β' Ισπανίας ας πούμε. Αν δεν βρεθεί κανάλι να αγοράσει τα δικαιώματα αυτού του αγώνα ή του πρωταθλήματος, από το Internet μπορείς να δεις όποιο ματς θες.

Εικόνα takis xwsiar

Περα από τις πραγματικες διαφορες που εχουμε με τα αλλα πρωταθλήματα,ποιοτικα χαρακτηριστικα κτλ,εχουμε και τις συνηδειτα προσπάθειες απαξιώσεις του ποδοσφαιρου στην Ελλαδα.Και αυτό ξεκινα από τον υφηπουργο αθλητισμου,σε συνεργασια με τους παραγοντες ορισμενων ΠΑΕ.Ας δουμε τους δυο τελευταίους τελικους κυπελου.Ο ενας,ντε και καλα να τον παρει η Αεκ,και ο άλλος φτιαχμενος παραγγελεια με το ζευγαρι Αεκ-Παοκ,και μαλιστα σε πολύ ωραιο κλιμα.Περα από αυτό,εδω και 20 περιπου χρονια,δυσφημουν το πρωταθλημα ώστε να κρυψουν την ανικανοτητα τους και την αδυναμια τους,μπροστα στον Ολυμπιακο.Το πλεον χειροτερο είναι ότι οσο περναει ο χρονος,τα πραγματα γινονται και πιο ασχημα.Οποτε Σαββα,απλα τα πραγματα.Και πολλους εχουμε!

Εικόνα savvas gridlock

Δεν διαφωνούμε ως προς την ουσία, ως προς το τι συμβαίνει τώρα. Κι εγώ αυτό πιστεύω, πολλοί δικοί μας τσιμπάνε στην προπαγάνδα και απαξιώνουν τα όσα πολλά έχουμε πετύχει. Το θέμα είναι να το αλλάξουμε αυτό.

Εικόνα takis xwsiar

Μια ομαδα,μονη της,δεν μπορει να το αλλαξει αυτό.Πρωτα "νοικοκηρευει" ο καθενας το "μαγαζι του",και μετα αυτοματος αλλαζει προς το καλυτερο ολο το πρωταθλημα.Η μονη ομαδα εκτος του Ολυμπιακου,που εχει κανει προοδο,ειναι ο Ατρομητος.Πανω όμως που εμφανιστηκε ο Ατρομητος,"χαθηκε" ο Πανόπουλος.Εγινε κι'αυτος σαν ολους τους αλλους.Και να δειτε τι κατηφορο θα εχει τωρα η ομαδα του.Εαν το προιον είναι καλο,η τηλεοραση καλο του κανει.Το διαφημιζει.Η αντιληψη όμως που υπαρχει στο Ελλαδα,ειναι ότι..να εισαι κατεργαρης,πονηρος,και να παρεις κατι χωρις να το αξίζεις.Αυτο δειχνει ικανοτητα,μαγκια!Οχι σαν τον άλλο που μοχθεί,επενδυει και τα καταφερνει..."σιγα,ετσι μπορω και γω!"

Εικόνα savvas gridlock

Eγώ διαφωνώ εδώ φίλε, μια ομάδα σαν τον Θρύλο μπορεί και πρέπει να σύρει το χορό προς την κατεύθυνση της αλλαγής, ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Εικόνα takis xwsiar

Μα το εχουμε κανει ηδη Σαββα αυτό,σκεψου τις χρονιες που μαζεύαμε 10,11 βαθμούς στο τσουλου με μεγαλες νικες.Η που καταφέραμε να γινονται μεταγραφες εκατομμυριων από προηγμένα πρωταθλήματα,σε παικτες που σε μας πηραν αυτην την αξια.Βεβαια εχεις δικιο ότι εχουμε "κι'αλλο" να κανουμε προς τα πανω,σε αυτό συμφωνω.Αλλα για σκεψου να μην ειχε κανει όλα αυτά ο Ολυμπιακος,που θα ηταν το ελληνικο πρωταθλημα?Καταλαβαινω τι εννοεις,και αυτό είναι το ονειρο μου για την ομαδα μας.

Εικόνα manolis7

Προς τα πού να σύρει το χορό; Προς την κατεύθυνση της Αλλαγής; Χαχαχα, καρφώνεσαι ρε ΠΑΣΟΚε.

Εικόνα takis xwsiar

Ωραιος,το'βγαλες το 40λεπτο σημερα.Γραψε άλλο ένα να παρεις κουλουρι!

Εικόνα savvas gridlock

Καλά κάνω. Να δεις πώς θα καρφωθώ αύριο στον πάτο σου, με τι ορμή.

Εικόνα Pavlos

Είναι όντως σοβαρό το θέμα, φίλε Σάββα, και πολύ καλά κάνεις και το θίγεις, και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία. Φαίνεται αδιανόητο, ειδικά σ᾽ εμάς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, να μη μαζεύεται στο Καραισκάκη 30 χιλιάδες κόσμος κάθε Κυριακή, ειδικά στις συνθήκες πολέμου που βιώνουμε.

Η σύγκριση με τους υποτιθέμενους «ανταγωνιστές» μας στην Ελλάδα μετριάζει κάπως την εντύπωση, διότι φανερώνει πως ο Ελληνας οπαδός (ας βάλουμε μέσα καταχρηστικά και τους αλλόθρησκους) διέπεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν αφορούν μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σχετίζονται με μιαν αλλοτρίωση και διάβρωση της κοινωνικής συνείδησης. Δυστυχώς δεν είμαστε πλέον πραγματική κοινωνία, δεν πιστεύουμε σε τίποτα πέρα από τον εαυτούλη μας και δεν νοιαζόμαστε για τίποτα πέρα απ᾽ όσα κλείνει η αυλή μας... Κι ακόμα περισσότερο, έχουμε ξεπουληθεί στον αυτιστικό υλισμό κι έχουμε αποκοπεί απο την παράδοση κι απο κάθε τι το υπερβατικό (με την ευρεία έννοια). Δεν τα λέω αυτά για να δικαιολογήσω τον γαύρο, ίσα ίσα θεωρώ πως το πρόβλημα είναι κατά πολύ βαθύτερο. Μπορεί να περηφανευόμαστε ότι είμαστε καλύτεροι απο τους κρυόμπλαστρους Ευρωπαίους, μπορεί να μαζευόμαστε μπουλουκηδόν, π.χ. στις καφετέριες και στα υποτιθέμενα κέντρα διασκέδασης, αλλά το κάνουμε ως άθροισμα μονάδων, όχι ως κοινωνία, η οποία προυποθέτει ότι αναγνωρίζουμε κάτι που μας υπερβαίνει.

Παρ´ όλα αυτά, ελπίζω πως, ειδικά για τον Ολυμπιακό κόσμο, η κατάσταση είναι εν μέρει αναστρέψιμη, και πως πρέπει (και μπορεί) να γίνει κάτι, κυρίως απο εμάς τους ίδιους. Οσοι πηγαίνουμε στο γήπεδο και μπορούμε, ας πάρουμε μαζί μας, μια φορά στις τόσες, κάποιον φίλο η δικό μας, ειδικά νεώτερο: ξάδελφο, γιό, εγγονό, ανεψιό... Και τον μέσο όρο εισιτηρίων θ᾽ ανεβάσουμε, αλλά και θα μοιραστούμε τη χαρά της εμπειρίας και θα μεταλαμπαδεύσουμε την Ολυμπιακή συνείδηση στις νεώτερες γενιές.

Εικόνα Harry red logic

Συμβαδίζουν οι απόψεις μας σύγγαυροι. Στην χώρα μας κυκλοφορεί μια φυλή με βασικά χαρακτηριστικά τον ατομισμό, παρτακισμό ,υπερκαταναλωτισμό,ωχαδελφισμό,της έλάχιστης προσπάθειας , της κομπίνας που διογκώθηκε τις δεκαετίες του 80 και 90 !Π.Χ:Μια τετραμελής οικογένεια της "κάτω μεσαίας τάξης" ,κυκλοφορούσε με 4-5 αυτοκίνητα( και για τον μπέμπη που μπορεί να έρθει..), 5-6 τηλεοράσεις , 10 κινητά, διαποκοποδάνεια…όλα δανεικά ….από τους κουτόφραγκους... που ως ήταν φυσικόκάποια στιγμή άρχισαν να ζητάνε επιστροφές και τότε ανέλαβε ο Σόιμπλε να παίξει μπάλα, με ποιους? με τον παλαβό και καλοβολεμένο Γιάνη και τον παμπόνηρο χαμαιλέοντα κωλοτούμπα.Άνιση μάχη … και διαπραγμάτευση τκ9!.. μας πήρε και τα σώβρακα(όχι των καλοβολεμένων αυτοί έχουν άλλες άκρες ...)
Έπρεπε να στρίψουμε να το πάρουμε αλλιώς αλλά δυστυχώς επικράτησαν οι ψεύτες, απατεώνες δημαγωγοί που μας οδήγησαν στις λοταρίες και τα επιδόματα των μαδουρόφιλων!
Δύσκολη η κατάσταση γιατί μεγάλο ποσοστό του ο λαού κοιμάται και πιστεύει ακόμη το γελαδερό βοσκόπουλο «λύκος στα πρόβατα»!
Η Θρυλική παρέα είναι ένα δυναμικό στοιχείο με ορθολογισμό που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη αφύπνισης και αλλαγής των εξαπατημένων μαζών!
ΖΗΤΩ Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΣ!
Χρόνια πολλά με υγεία ,χαρές, χαμόγελα και επιτυχίες σε όλους τους Γάβρους!

Εικόνα savvas gridlock

Δυστυχώς Παύλο, όσα λες στη δεύτερη παράγραφό σου είναι νομίζω στη ρίζα του προβλήματος. Με έναν ατομικιστικό τρόπο ζωής, στα όρια της τρέλας, ο,τιδήποτε συλλογικό μπαχαλεύεται εξαρχής και οι υποστηρικτές του μετατρέπονται σε ''γραφικούς'' από τους ''πολιτικά ορθούς'' σανοφάγους. Ακόμη και το ''πάω γήπεδο'' ευτελίζεται με το ''έλα μωρέ τώρα, πού να τρέχω''. Το ''έλα μωρέ τώρα'' κυβερνάει την Ελλάδα και ίσως και αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Εικόνα Pavlos

Ακριβώς, έτσι είναι, δεν θ᾽ άλλαζα ούτε κεραία σ᾽ ό,τι λες. Δυστυχώς, στο «έλα μωρέ τώρα» έχουμε γίνει πλέον αδιαφιλονίκητοι πρωτοπόροι, κι αυτό το λέω μετα λόγου γνώσεως, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια τώρα σε τόπους που θεωρούνται η καρδιά του ατομικιστικού καπιταλισμού.