ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΝΤΟΝΙ-ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΣε όλα τα ΜΜΕ του Ομίλου 24 του Δημήτρη Μάρη, έντυπα και ηλεκτρονικά, είναι πρώτη είδηση σήμερα αυτό εδώ το δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΕΘΝΟΣ'' του Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'', η οποία εφημερίδα έχει ''στηθεί'' από δημοσιογράφους του ομίλου 24.
 
Oι ελληνικές αρχές καταλόγισαν σε θυγατρική της GVC το ποσό των 186,7 εκατ. ευρώ για φορολογικές οφειλές που αφορούν στα έτη 2010 και 2011. H GVC διαχειρίζεται τις πλατφόρμες διαδικτυακού στοιχηματισμού Sportingbet, Vistabet και BWIN.
«Βόμβα – μεγατόνων» έσκασε στην αγορά του ελληνικού διαδικτυακού στοιχήματος, ως επακόλουθο φορολογικών παραβάσεων ύψους 186,77 εκατ. Ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του “Έθνους”, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι φορολογικές αρχές φέρεται να προχώρησαν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος Sportingbet στην Ελλάδα για φορολογικές παραβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την Sporting Odds, η οποία είναι κατά 100% θυγατρική της GVC Holdings. Η Sporting Odds, είναι αδειοδοτημένη από τη Βρετανική επιτροπή παιγνίων (Gambling Commission) και έχει υπαχθεί εθελοντικά στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 και λειτουργεί έκτοτε νόμιμα στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ, έγινε γνωστό πως οι ελληνικές αρχές καταλόγισαν στην GVC το ποσό των 186,7 εκατ. ευρώ για φορολογικές οφειλές που αφορούν στα έτη 2010 και 2011.
Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η GVC, μαζί με πολλούς άλλους διαδικτυακούς φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών, μία από τις θυγατρικές του ομίλου της που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει λάβει «αξιολόγηση φορολογικού ελέγχου» για τα έτη 2010 και 2011, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbet plc, πριν από την εξαγορά της από τη GVC το 2013.
Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε κατά τον φορολογικό έλεγχο ανέρχεται σε 186,77 εκ. ευρώ, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της GVC είναι «σημαντικά υψηλότερο τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου».
Η GVC δήλωσε ότι έχει λάβει νομικές συμβουλές σχετικά με το θέμα και προτίθεται να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εναντίον του καταλογισμού.
Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι προκειμένου να μπορέσει η θυγατρική της να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, προτίθεται να έρθει σε συμφωνία με την αρμόδια φορολογική αρχή για να ρυθμίσει τις οφειλές της. Πρόθεσή της είναι να καταβάλλει περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα για τους επόμενους 24 μήνες.
Διευκρινίζει πάντως τι η συμμετοχή σε μια τέτοια ρύθμιση δεν σημαίνει ότι αποδέχεται το ποσό που της καταλογίστηκε, το οποίο και θα επιδιώξει να ανακτήσει.
Επισημαίνει πάντως πως δεδομένου ότι η θυγατρική του ομίλου θα ξεκινήσει διαδικασία έφεσης, θεωρεί συνετό να εγγράψει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017.
Από πληροφορίες του Έθνους προκύπτει ότι η απόφαση του φορολογικού καταλογισμού φέρεται να κοινοποιήθηκε και στον πληρεξούσιο της εταιρείας στην Ελλάδα στα τέλη της περσινής χρονιάς, ενώ σχετική ενημέρωση φέρεται να έχουν λάβει και οι ελληνικές τράπεζες.
Ο καταλογισμός του ποσού αλλά και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγινε στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ο έλεγχος ανατέθηκε στον Προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ. ΕΠ.), ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου όλων των ανεξέλεγκτων χρήσεων.
Το Έθνος επικοινώνησε με το γραφείο τύπου της GVC, μητρικής εταιρείας της SportingOdds, καθώς και την ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και την Βρετανική Αρχή Αδειοδότησης Παιγνίων (Gambling Commission) προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν πως έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της  εταιρείας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος sportingbet στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στην GVC, τα ερωτήματα που στείλαμε ήταν τα εξής:
- Έχετε ενημερωθεί σχετικά με φερόμενη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της Sporting Odds στην Ελλάδα από τις φορολογικές αρχές;
- Πώς επηρεάζεται η λειτουργία της Sportingbet στην Ελλάδα με την δέσμευση των λογαριασμών της Sporting Odds;
- Έχουν υπάρξει προβλέψεις από την GVC σχετικά με το ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα λόγω οφειλών. Εάν ναι έως ποιο ποσό;
Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Ουδέν σχόλιο»
Όσον αφορά στην Βρετανική Αρχή Αδειοδότησης Παιγνίων, τα ερωτήματα που στείλαμε ήταν τα εξής:
- Έχετε ενημερωθεί σχετικά με φερόμενη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα της Sporting Odds, η οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία σας, από τις φορολογικές αρχές; Εάν ναι, υπάρχουν κάποια μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε; Τι είδους μέτρα λαμβάνει η βρετανική αδειοδοτική αρχή σε τέτοιου είδους περιπτώσεις;
- Υπάρχει θέμα προστασίας του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με την λειτουργία της εν λόγω εταιρείας με την θεωρούμενη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών; Εάν ναι, τι μπορεί να κάνει η βρετανική αδειοδοτική αρχή για την προστασία του καταναλωτικού κοινού;
Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως η αρχή δεν σχολιάζει μεμονωμένες εταιρειών, ωστόσο επιβεβαίωσε πως η Sporting Odds έχει λάβει άδεια από αυτήν, παραπέμποντάς μας στην ανάλογη ηλεκτρονική διεύθυνση.
Τέλος, όσον αφορά στην ΕΕΕΠ, τα ερωτήματα που στείλαμε ήταν τα εξής:
- Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας, στην ΕΕΕΠ κοινοποιήθηκε απόφαση για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα οι οποίοι αφορούν την λειτουργία διαδικτυακής στοιχηματικής εταιρείας και συγκεκριμένα της SportingBet. Εάν ισχύει η συγκεκριμένη πληροφορία, η ΕΕΕΠ τι έχει πράξει και τι σκοπεύει να πράξει για αυτό;
- Υπάρχει θέμα προστασίας του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με την λειτουργία της εν λόγω εταιρείας με την θεωρούμενη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών; Σκοπεύει η ΕΕΕΠ να εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση έτσι ώστε να προφυλάξει το στοιχηματικό κοινό; Έχετε κινήσει κάποιες διαδικασίες;
Επίσημα δεν λάβαμε καμία απάντηση, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως η απόφαση για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Sporting Odds δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΕΕΕΠ.
Η συνεργασία με Centric
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 η GVC και η Centric συνεργάζονταν για την προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Centric, συμφερόντων Ροδόλφου Οντόνι, είχε τα δικαιώματα εμπορικής προώθησης των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr στην Ελλάδα.
Ύστερα από συμφωνία, η Centric μεταβίβασε τα δικαιώματα  σε θυγατρική της GVC. Με βάση τη συμφωνία, η Centric με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η οποία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έγινε τον Νοέμβριο του 2017 έλαβε 14,4 εκατ. ευρώ εφ’ άπαξ ενώ θα λάβει σταδιακά επιπλέον 20 εκατ. μέχρι το 2020 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 
Δεν έχασε χρόνο ο Οντόνι και στο reader.gr, ένα site που διαφημίζεται και στην αρχική σελίδα του gazzetta.gr, είδαμε να ανεβαίνει αυτό εδώ το άρθρο.
 
Μεγάλη «φουρτούνα» βιώνει το τελευταίο διάστημα ο Ιβάν Σαββίδης. Από τη μία είναι αντιμέτωπος με φορολογικά πρόστιμα-μαμούθ και από την άλλη οι δραστηριότητές του στα media όχι μόνο είναι εξαιρετικά ζημιογόνες, αλλά και δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Παράλληλα, η επένδυσή του στη Σουρωτή «μπάζει νερά» ενώ η τρικυμία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν λέει να κοπάσει. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ομογενής επιχειρηματίας να βιώνει έναν ιδιαίτερα «βαρύ» χειμώνα, εξετάζοντας ακόμη και τις υπάρχουσες συνεργασίες του, σε πολλές από τις οποίες έχουν μαζευτεί βαριά σύννεφα.
Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, μπορεί η εταιρεία να πήρε «παράταση ζωής» από τα δικαστήρια, καθώς δεν πλήρωσε άμεσα το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ (το οποίο έχει φτάσει τα 44 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις), έχει όμως έναν μόνιμο φορολογικό «εφιάλτη». Και αυτό γιατί αφενός θα πρέπει να εγγράψει τη συγκεκριμένη οφειλή που αφορά υπόθεση λαθρεμπορίου στους ισολογισμούς της, ενώ αφετέρου αν το πρόστιμο γίνει απαιτητό, αυτό μεταφράζεται σε «ξαφνικό θάνατο» για την εταιρεία. Εξάλλου, τις προηγούμενες εβδομάδες, κύκλοι του Ιβάν Σαββίδη είχαν ξεκαθαρίσει ότι αν κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο είναι μονόδρομος να κλείσουν την εταιρεία. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η υπόθεση του προστίμου είχε προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να το «κουκουλώσει» με νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως δεν είχε καν αναδρομική ισχύ.
Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες ο Ιβάν Σαββίδης είναι αυτό των δραστηριοτήτων του στα media. Όσον αφορά τις τηλεοπτικές του «περιπέτειες» μπορεί να αγόρασε το Epsilon και να έχει καταθέσει φάκελο για τηλεοπτική άδεια, όμως μέχρι στιγμής τα πάντα έχουν παγώσει. Και δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση μέχρι να λάβει την οριστική άδεια. Το οποίο σημαίνει ότι μέχρι τότε αναγκάζεται να βάζει λεφτά σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος δεν προάγει στο ελάχιστο τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να καταθέσει το φάκελο, ο Ιβάν Σαββίδης χρειάστηκε να απευθυνθεί σε δεύτερη τράπεζα για να του εκδώσει εγγυητική επιστολή, καθώς, η πρώτη –συστημική τράπεζα- το αρνήθηκε.
Επιπλέον, οι σχέσεις του με τον Φίλιππο Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τον δεύτερο να έχει καταθέσει φάκελο για να πάρει και αυτός τηλεοπτική άδεια. Όσο για το δεύτερο σκέλος των εκδοτικών δραστηριοτήτων του, αυτό του Πηγάσου, η μέχρι στιγμής κυκλοφορίες είναι πολύ χαμηλότερες του αναμενόμενου, ενώ και οικονομικά έχει πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα από ό,τι αρχικά υπολόγιζε. Αποτέλεσμα είναι οι σχέσεις του με τον κ. Δημήτρη Μάρη να έχουν διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς η πλευρά Σαββίδη καταλογίζει ασυνέπεια λόγων και έργων τόσο ως προς την επιρροή του μέσου όσο και αναφορικά με το οικονομικό αποτέλεσμα.
Ως προς τις υπόλοιπες επενδύσεις, στην περίπτωση της Σουρωτής, παρά το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίστηκε ως «λευκός ιππότης», η επιχειρηματική δραστηριότητα μάλλον… μπάζει νερά. Η Σουρωτή αντιμετωπίζει διοικητικές δυσκολίες, ενώ το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί σε brand διεθνών προδιαγραφών έχει μπει στις καλένδες για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Τέλος, στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες της «περιπέτειας» που είχε ο Ιβάν Σαββίδης με την εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει από ρωσική τράπεζα. Μεσούσης της διαδικασίας, η εγγυητική κατέπεσε και χρειάστηκε να αναβληθεί όλη η διαδικασία προκειμένου να καταφέρει ο Ιβάν Σαββίδης να βρει νέα εγγυητική. Επιπλέον, η ενασχόλησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομογενή επιχειρηματία στην Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα «βαρύ» χειμώνα για τον Ιβάν Σαββίδη, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδεχομένως θα κληθεί να αναθεωρήσει πλάνα και συνεργασίες που τον οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
 
Το gazzetta.gr διαφήμισε αυτό το άρθρο και στο προφίλ του στο facebook.
 

 
Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι πως η πλευρά Οντόνι επέλεξε να επιτεθεί στον Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'' και όχι στο Δημήτρη Μάρη. Είναι σαν να επιβεβαιώνει ο Οντόνι σενάρια που κυκλοφορούν στο χώρο του Internet και μιλούν για άτυπη συμμαχία Μπόμπολα-Μάρη-Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'', με αναφορές σε λεπτομέρειες της εξαγοράς του ''ΕΘΝΟΥΣ'' που αν ευσταθούν, ίσως οδηγήσουν στα δικαστήρια διάφορα τραπεζικά στελέχη. Για τον Οντόνι, το σενάριο «απομακρύνθηκε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τον Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'', έπειτα από την ενόχληση που εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα γι'αυτόν κι έπειτα από μπαράζ άρθρων εναντίον του σε αμερικανικά ΜΜΕ και πλέον αναζητεί άλλον χρηματοδότη για τα μιντιακά ανοίγματα του φίλου της, Δημήτρη Μάρη», δεν ευσταθεί. Γι'αυτό μετά το πρόστιμο που επεβλήθη στην GVC (πρόσφατη η συγχώνευση της Centic με αυτήν) από την Εφορία, δηλαδή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Οντόνι υποδεικνύει ως στενό συνεργάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'' και όχι το Δημήτρη Μάρη του Ομίλου 24 (sport24.gr, contra.gr κτλπ.). Επειδή ο τζίρος στο διαδικτυακό στοίχημα είναι μεγάλος και διακινούνται σημαντικά ποσά, το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θα αφορά κάθε μελλοντική κυβέρνηση της χώρας. Προς το παρόν μένουμε στο ότι η stoiximan των Μάρη-Μπόμπολα είναι κατά κάποιον τρόπο η εκλεκτή στοιχηματική εταιρεία στο Internet των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα που διακυβεύονται στο πολιτικο-αθλητικο-επιχειρηματικό παρασκήνιο της χώρας, θα αποκαλυφθούν στην πορεία, όταν κάτσει κάπου η μπίλια...