ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ 1995: ''ΓΙΑΤΙ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ...''
Γράφτηκε απο Anonymous στις 14:44 | 01-02-2018
Καλοκαίρι του 1995 και στο ελληνικό ποδόσφαιρο δημιουργείται θόρυβος γύρω από ένα θέμα, το οποίο φαντάζει πυρηνική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Οι διοικήσεις των ΠΑΕ Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τάσσονται ανοιχτά υπέρ της κατάργησης των live μεταδόσεων των αγώνων από τα γήπεδα της χώρας, με την αιτιολογία ότι έτσι χάνουν αρκετά έσοδα. Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, Γιώργος Βαρδινογιάννης, παραχωρεί σχετική συνέντευξη Τύπου. Ας την δούμε, μέσα από το ρεπορτάζ αυτής εδώ της ρόμπας από το τσοντο-site του Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη''.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 15-7-1995
Αντιγράφουμε.
«Αποφάσισα να μιλήσω και να εξηγήσω γιατί τα πέντε τελευταία χρόνια καταφέρομαι κατά της εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου από την τηλεόραση. Ο τρόπος με τον οποίο μπήκε η τηλεόραση στο χώρο είναι απαράδεκτος. Και αμέσως θα εξηγήσω γιατί έχω πει επανειλημμένα ότι δολοφονείται το ποδόσφαιρο. Ουδείς μέχρι τώρα φρόντισε να κάνει μία έρευνα αγοράς, για τους λόγους εξαιτίας των οποίων ο κόσμος έχει φύγει από τα γήπεδα, παρότι το έχω ζητήσει πριν από οχτώ χρόνια. Αρκούνται απλώς στις γνωστές δικαιολογίες περί χουλιγκανισμού και βωμολοχιών και σ'αυτά που λένε οι εχθροί του ποδοσφαίρου. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα στοιχεία. Την περίοδο 1985-86 ο Παναθηναϊκός είχε κόψει, κατά μέσο όρο, 44.936 εισιτήρια και τη σεζόν που έληξε, 1994-95, έπεσε στις 12.440. Τα αντίστοιχα νούμερα για τον Ολυμπιακό ήταν 42.581 και 9.631. Ενδιάμεσα υπήρχαν δύο περίοδοι που μας χτύπησαν πολύ. Το 1989-90 ο μέσος όρος του Παναθηναϊκού έπεσε στις 19.700 και του Ολυμπιακού στις 14.500. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να μας πει τι μεσολάβησε; Στο διάστημα, λοιπόν, '86-'88 η ελεύθερη ραδιοφωνία μπήκε στη ζωή μας. Η πρώτη ασυδοσία. Παλιά, το ραδιόφωνο μετέδιδε απλώς κάποια στιγμιότυπα από όλους τους αγώνες. Μετά ήρθαν οι ιδιωτικοί σταθμοί, που άρχισαν να μεταδίδουν ολόκληρους τους αγώνες, κυρίως των μεγάλων ομάδων. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που κάναμε ανάμεσα σε φιλάθλους που πήγαιναν παλιά στο γήπεδο, όλοι ομολόγησαν ότι τους ώθησε και το ραδιόφωνο να κόψουν το γήπεδο. Σημειωτέον ότι οι μειώσεις στα εισιτήρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ήταν παράλληλες, που σημαίνει ότι δεν είχε καμία σχέση το αγωνιστικό. Ο δε ΠΑΟΚ από 16.000 μέσο όρο εισιτηρίων, έπεσε στα 3.500. Ο δεύτερος σταθμός ήταν η ιδιωτική τηλεόραση και...το ''Λεπτό προς Λεπτό''. Βέβαια, οι άνθρωποι της τηλεόρασης τη δουλειά τους έκαναν, με την αποχή τη δική μας. Η εκπομπή αυτή έκοψε αμέσως πέντε με έξι χιλιάδες εισιτήρια από τις μεγάλες ομάδες. Το θέμα, όμως, δεν είναι οικονομικό. Δεν εξετάζω καν τη ζημιά. Η ένστασή μου είναι στον εγκληματικό τρόπο που χρησιμοποιείται η τηλεόραση. Την περίοδο 1985-86 η ΑΕΚ έκοψε, κατά μέσο όρο, 16.000 εισιτήρια, έπεσε εν συνεχεία στις 11.000 και στις 8.000. Σε κάποια στιγμή, η ΑΕΚ παρουσίασε κάποια άνοδο, αλλά αυτό οφείλεται, τόσο στο γεγονός ότι οι οπαδοί της είναι πιο φανατικοί και συσπειρωμένοι, όσο και στο γεγονός ότι η ομάδα είχε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πολλά χρόνια και οι οπαδοί της πήγαν στο γήπεδο για να την δουν να παίρνει το πρωτάθλημα. Τα τραγικά νούμερα είναι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Από 300.000 εισιτήρια, που διετίθεντο πριν από μερικά χρόνια στους αγώνες της ΕΠΣΑ, έχουμε πέσει πλέον κάτω από τις 100.000. Σκοτώνουμε έτσι και τα φυτώρια φιλάθλων, αφού είναι γνωστό ότι οι φίλαθλοι υποστηρίζουν, εκτός από τις μεγάλες ομάδες και τα σωματεία της γειτονιάς τους. Όταν, όμως, η τηλεόραση φέρνει στα σπίτια τους τις μεγάλες ομάδες, δεν θα πάνε στα ερασιτεχνικά παιχνίδια».
Ασχέτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με όσα έλεγε εδώ ο ''καπετάνιος'', που εγώ προσωπικά συμφωνώ με τα περισσότερα, η ουσία είναι πως αυτή η συνέντευξη Τύπου δόθηκε το 1995, έναν χρόνο πριν αρχίσει ''να καταστρέφει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη και να διώχνει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους από τα γήπεδα, αφού δεν είχε νόημα να παρακολουθούν έργο με προκαθορισμένο νικητή'', όπως λένε τα φερέφωνα της ''εξυγίανσης'' στα διάφορα τσοντο-sites, μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ''SPORTIME'', ο Χρήστος Φασούλας, ο οποίος σήμερα αμολάει τέτοιες...σοφίες μέσα από το Golendri-dna. Όποτε λοιπόν ξαναδιαβάσουμε κάπου για το ''επάρατο'' 1996 ως την αρχή της απομάκρυνσης του κόσμου από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας, μπορούμε να δείξουμε στο συντάκτη του τις ατάκες του ''καπετάνιου'' από το 1995, για τη ζημιά που έκανε στην προσέλευση του κοινού η είσοδος της ιδιωτικής ραδιοφωνίας το 1986 και της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989 στη χώρα μας...
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Ο Σάββας εχει γράψει οτι το γηπεδο δεν ειναι πια στην κουλτούρα του έλληνα.ετσι ειναι
Η ομαδα που εχει λιγοτερους από οσους θα επρεπε να εχει (κι'ας εχει κοντα 20.000 μεσο ορο),είναι ο Ολυμπιακος.Κι'αυτο γιατι εχει μεγαλη ιστορια στον κοσμο που ειχε στις εξεδρες (και στο παθος του),και μαλιστα ακομη και σε πολύ δυσκολες συνθηκες,αλλα και γιατι είναι ο μονος πραγματικα μεγαλος συλλογος και σε επιτυχιες.19 στα 21 δεν υπαρχει!Απο κει και περα,μονο ο Ατρομητος κατά τη γνωμη μου θα επρεπε να εχει πολύ περισσοτερο κοσμο.350.000 κατοικοι περιπου,και η ομαδα μια χαρα.Ολοι οι αλλοι,και πολλους εχουν.Ο καθενας για τους δικους του λογους.Αλλοι γιατι είναι τσατσοι,και αλλοι γιατι περνουν κουπα κάθε 20 χρονια,και αυτή που παιρνουν βρωμάει,μποχα!Οπως προσπαθουν να την παρουν και φετος.Βεβαια απ'την άλλη θα μου πεις ότι κι ο Οφη τσατσος ηταν τα χρονια του καπετανιου,και το γηπεδο ηταν τιγκα.Στα παπαρια μου!Το μονο που με ενδιαφερει είναι να βλεπω το Καραϊσκάκη με 30.000 σε ολους τους αγωνες,και το παθος το παλιο.Αυτο πρεπει να το καταφέρουμε,και οφείλεται σε μας!