ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



Τον Αύγουστο του 2016 πληροφορηθήκαμε τα παρακάτω.
 
Θετικά αντέδρασαν οι αναλυτές στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Δημήτρη Μελισσανίδη από την ναυτιλιακή εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network Inc. (που ο ίδιος ίδρυσε), εκτιμώντας πως με την κίνηση αυτή η εταιρεία μπορεί να οδηγηθεί προς μία νέα κατεύθυνση, βελτιώνοντας τις προοπτικές της για το μέλλον.
Όπως γραφαμε και χθες στο mononews.gr, ο ιδρυτής της Aegean Marine ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρείας, θέση την οποία κατείχε μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, η Aegean Marine ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου ενέκρινε την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στην επαναγορά 11.303.031 μετοχών αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων και οι οποίες ανήκαν στον ιδρυτή της, κ. Μελισσανίδη.
 
Μετά από την απόφαση αυτή του Δημήτρη Μελισσανίδη (ο οποίος σημειωτέον θα παραμείνει στην Aegean Marine ως σύμβουλος για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή), ο Πήτερ Γεωργιόπουλος αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της εταιρείας, με ποσοστό που αγγίζει το 15%. Πριν την αποχώρηση του ιδρυτή της Aegean Marine, ο Π. Γεωργιόπουλος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, με 5,42 εκατομμύρια μετοχές και μερίδιο 10,8%.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Stiefel, Benjamin Nolan, με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων στην εταιρεία φεύγει από την Ελλάδα και μεταφέρεται προς τα γραφεία της Aegean Marine στις ΗΠΑ, όπου πρόεδρος είναι ο Νικόλας Ταβλάριος.
«Μία από τις προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει η εταιρεία ήταν η αντίληψη ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε μεγάλο βαθμό από τον κ. Μελισσανίδη και ότι δεν θα  έκαναν κάτι ακόμα κι αν είχε νόημα, όπως να πουλήσουν την εταιρεία, να υλοποιήσουν μια πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση ως προς το εμπόριο στη βιομηχανία, να αναλάβουν μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο κλπ», σημειώνει ο Nolan.
Ενδεικτικό της θετικής αντίδρασης των ανθρώπων της αγοράς στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Δ. Μελισσανίδη είναι ότι τόσο ο Nolan όσο και ο αναλυτής της Jefferies, Douglas Mavrinac, αύξησαν την τιμή-στόχο τους για τη μετοχή της Aegean Marine: Ο Nolan αύξησε την τιμή-στόχο στα 17 δολάρια, από 15 δολάρια που ήταν προηγουμένως, ενώ αύξησε κατά 8,9% την πρόβλεψή του για τα κέρδη της εταιρείας για το 2016, σε 1,22 δολάρια ανά μετοχή. Από την πλευρά του, ο Mavrinac αύξησε την τιμή-στόχο από τα 14 δολάρια στα 16 δολάρια, και αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της εταιρείας το 2016 (κατά 11,3%, στα 1,26 δολάρια ανά μετοχή) και το 2017 (κατά 30,9%, στα 1,61 δολάρια ανά μετοχή).
«Αυτή η επαναγορά αυξάνει σημαντικά τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας στο μέλλον και θα μπορούσε να βοηθήσει την Aegean να κυνηγήσει νέες ευκαιρίες», εξήγησε ο Mavrinac, επισημαίνοντας πως μετά τη συμφωνία η Aegean έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μέρισμά της ή να περικόψει το χρέος της.
«Με τον ιδρυτή της εταιρείας να αποχωρεί ως επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης, αν και πιστεύουμε πως η Aegean θα παραμείνει εξαιρετικά επιμελής, φαίνεται επίσης φυσιολογικό στην εξέλιξη της εταιρείας να προχωρήσει διακριτικά σε μία νέα κατεύθυνση όσον αφορά σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, πολιτική μερισμάτων κλπ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, η ναυτιλιακή είδε τα καθαρά της κέρδη να καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξεως του 30%. Αναλυτικά, η Aegean Marine ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκ. δολάρια, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 είχαν ανέλθει στο ποσό των 7,1 εκ. δολαρίων.
 
6 μέρες νωρίτερα από σήμερα όμως, το Φεβρουάριο του 2018, μάθαμε αυτό.
 
Με μία νέα εντυπωσιακή κίνηση ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης επιστρέφει στην Aegean Marine Petroleum, από την οποία είχε αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2016, πουλώντας τις μετοχές του.
Όπως έγινε γνωστό, η  Aegean Marine Petroleum Network προχωρά στην εξαγορά της  HEC Europe, μητρικής της Ηellenic Environmental Center, της εταιρίας διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων, συμφερόντων του κ. Μελισσανίδη, έναντι 367 εκατ. δολ.
Το τίμημα περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine. Oι μέτοχοι της HEC είναι εταιρίες που ανήκουν και ελέγχονται από το Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και μέλη της οικογένειας Αγιοστρατίτη, οι οποίοι πλέον θα γίνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean.
Ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη μας έχουν εξετάσει τις στρατηγικές επιλογές της Aegean που αφορούν τις προοπτικές της παραδοσιακής επιχείρησης ανεφοδιασμού καυσίμων, τις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετάβαση προς μια αγορά με διαφορετικό συνδυασμό προϊόντων και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για πιο οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η απόκτηση της H.E.C., που έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στον τομέα της, αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό μας βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης υψηλότερης κερδοφορίας για τους μετόχους μας, με ενέργειες που αφορούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη. Η επόμενη προτεραιότητά μας είναι η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για να λειτουργήσουμε με επιτυχία στο πλαίσιο των νέων ρυθμιστικών αλλαγών που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά».
Σημειώνεται ότι η εκτεταμένη γεωγραφική παρουσία της Aegean θα επιτρέψει στην HEC να πουλήσει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 30 αγορές παγκοσμίως.
Ο κ. Δημήτρης Μελισανίδης, ιδρυτής τόσο της Aegean Marine όσο και της H.E.C., σχολιάζοντας την εξαγορά επισήμανε: «Ο συνδυασμός του Aegean και του H.E.C., δύο εταιριών στις οποίες συμμετείχα από την αρχή της δημιουργίας τους, ενώνει δύο επιχειρήσεις που είναι απαραίτητες για τη ναυτιλία. Ακριβώς όπως η Aegean έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο brand, συνώνυμο της υψηλής ποιότητας στην προμήθεια καυσίμων, έτσι και η H.E.C. έχει την ευκαιρία να επεκταθεί παγκοσμίως και να γίνει ηγέτης στην αγορά παροχής βασικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών σε πλοία και λιμάνια. Είμαι ευχαριστημένος που επιστρέφω ως μέλος της ομάδας που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέτοχο της νέας εταιρίας, η οποία θα εστιάσει στην παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών και θα δεσμευτεί για έναν πιο πράσινο κόσμο». 
Υπενθυμίζεται ότι κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Aegean Marine Petroleum Network Inc., το 2016 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρίας. Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε στην επαναγορά 11.303.031 μετοχών αξίας περίπου 100 εκ. δολαρίων, οι οποίες ανήκαν στον επιχειρηματία.
 
Ουσιαστικά λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι επέστρεψαν στην AEGEAN παρέα με τον άλλο ιδιοκτήτη της HEC, την οικογένεια Αγιοστρατίτη, οπότε μοιράστηκαν τα 367 εκ. δολάρια, μέσα σε 1,5 χρόνο ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει πάρει από την εταιρεία του συνολικά περίπου 280 εκ. δολάρια, δηλαδή κάπου 220 εκ. ευρώ. Πολύ μεγάλο νούμερο, αναμφισβήτητα. Πολλοί επενδυτές της εταιρείας όμως δεν το βλέπουν έτσι.
 
Η είδηση της επιστροφής του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη στην Aegean Marine Petroleum Network και η εκ νέου απόκτηση μεγάλου πακέτου μετοχών σε αυτήν, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από μερίδα επενδυτών της εταιρίας και οδήγησε σε σημαντική πτώση της τιμή της μετοχής της στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Συγκεκριμένα, μία ομάδα επενδυτών εκφράζει την αντίθεση της στη συμφωνία, εξαγοράς της HEC Europe από την Aegean Marine, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί έναν τρόπο για την εδραίωση των στελεχών που συμμετέχουν στο υφιστάμενο ΔΣ της Aegean, μέσω της επιστροφής του ιδρυτής της Δημήτρη Μελισσανίδη, σε αυτό.
Πρόκειται για το διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Sentinel Rock Capital, Tyler Baron, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δεν δημιουργεί υπεραξία για τους μετόχους της εταιρίας. Ο Βaron, εκπροσωπεί συλλογικά πάνω από το 12% των μετόχων της Aegean και πριν από λίγο καιρό είχει προτείνει την αντικατάσταση των τεσσάρων διευθυντικών στελεχών του ΔΣ της επιχείρησης, τα οποία είχε αρχικά διορίσει ο κ. Μελισσανίδης.
Μάλιστα, είχε διατυπώσει την πρόθεση του να προτείνει μια ομάδα τεσσάρων υποψηφίων ανεξάρτητων διευθυντών, με σημαντικά προσόντα, για την εκλογή τους στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της εταιρίας το 2018.
Όπως επισημαίνει το tradewinds, με βάση όσα προβλέπει η συμφωνία εξαγοράς της ΗEC από την Aegean Μarine, οι μέτοχοι της πρώτης θα λάβουν μεγάλο αριθμό μετοχών, με αποτέλεσμα ο κ. Μελισσανίδης να κατέχει πλέον το ένα τρίτο περίπου της νέα εταιρίας, ενώ τον Αύγουστο του 2016 είχε αποχωρήσει από την Aegean πουλώντας στην ίδια τις μετοχές που κατείχε σε αυτήν, έναντι 8,81 δολ. έκαστη.
«Εκδίδουν περισσότερες μετοχές στη χαμηλότερη ιστορικά τιμή» υποστήριξε ο Baron. «Αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από ένα μήνα από την πρόταση που υποβάλαμε για την αλλαγή στο ΔΣ. Έιναι σαφές ότι η διοίκηση κατάλαβε ότι είχε λίγες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη των μετόχων και αποφάσισε να υποστηρίξει αυτή τη συναλλαγή», αναφέρει.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρίας δέχθηκε κατά τη συνεδρίασης της 21ης Φεβρουαρίου έντονες πιέσεις με αποτέλεσμα να καταγράψει απώλειες 38%, καθώς από τα 4,45 δολ. που ήταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, έκλεισε στα 2,75 δολ.
Κατά τη διάρκεια του conference call που πραγματοποίησε η εταιρία με αφορμή τη συμφωνία, ο Πρόεδρος της Aegean Marine,  Jonathan McIlroy, υποστήριξε ότι η εξαγορά της HEC θα φέρει στην Aegean πολλές ευκαιρίες για αύξηση του περιθωρίου κέρδους της.
 
Χθες μάλιστα οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν.
 
«Από την εμπειρία μας στη χρηματοοικονομική ανάλυση ναυτιλιακών εταιρειών έχουμε δει αρκετές αμφισβητούμενες συμφωνίες και συναλλαγές αλλά η πρόσφατη συμφωνία της Aegean Marine Petroleum να εξαγοράσει την Hellenic Environmental Centers (HEC) συμφερόντων του Δημήτρη Μελισανίδη ξεπερνά με διαφορά, κατά την άποψή μας, κάθε προηγούμενο».
Αυτό αναφέρει ο αναλυτής Μπέντζαμιν Νόλαν, της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Stifel, ο οποίος καλύπτει την μετοχή της Aegean στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στην ανάλυσή του σχετικά με το συγκεκριμένο deal σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Διακρίνουμε τόσες πολλές παραβιάσεις στην εμπιστοσύνη των μετόχων με την απόφαση της Aegean να αγοράσει την Hellenic Environmental Centers που είναι δύσκολο ακόμη και να καταλάβουμε πώς οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χειρότερη.
Η συγκεκριμένη εξαγορά πετυχαίνει όλα τα δυνατά αρνητικά: α) εκδίδουν μετοχές στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή, β) εκδίδουν τις μετοχές σε εκείνο το άτομο στον κόσμο με το οποίο θα έπρεπε η εταιρεία να αποφύγει οποιαδήποτε συναλλαγή με κάθε τρόπο, γ) πληρώνουν τουλάχιστον 300% περισσότερο από ακόμη και μια συντηρητική δίκαιη τιμή, και ο κατάλογος με τα αρνητικά μπορεί να συνεχιστεί.
Ενώ ευελπιστούσαμε ότι η Aegean έκανε βήματα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, της εταιρικής διακυβέρνησης και των κεφαλαιακών της αποδόσεων, αυτό σαφέστατα δεν συμβαίνει και δεν μπορούμε πλέον να προτείνουμε την αγορά των μετοχών της εταιρείας.
Σημαντικά στοιχεία
Τι αγοράζουν. Η HEC είναι μια μικρή εταιρεία που καθαρίζει και επεξεργάζεται θαλάσσια απόβλητα για ναυτιλιακές και υπεράκτιες εταιρείες. Λειτουργεί σε τρεις περιοχές της Ελλάδας, στο Γιβραλτάρ, και τη Γερμανία (περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται και η Aegean) χρησιμοποιώντας θαλάσσια και χερσαία περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύουμε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες συνέργειες και αυξημένη ανάπτυξη για την HEC μέσω της Aegean.
Πόσο πληρώνουν. Η Aegean πληρώνει 367 εκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμό με την ανάληψη χρέους (38 εκατομμύρια δολάρια), 200 εκατομμύρια δολάρια από την εκχώρηση απαιτήσεων που για κάποιο λόγο δεν είναι επιλέξιμες στη βάση δανεισμού ..., 20 εκατομμύρια μετοχές της Aegean στην τιμή των 4,45 δολαρίων και 40 εκατομμύρια δολάρια επί πιστώσει. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Μελισανίδης είχε αρχικά πωλήσει τις 11,3 εκατομμύρια μετοχές του στα 8,81 δολάρια ανά μετοχή.*
"Καινούργια μαθηματικά...". Η Aegean υποστηρίζει ότι η εξαγορά της HEC θα συνεισφέρει 35 - 40 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας που ισοδυναμεί με ένα πολλαπλασιαστή εξαγοράς της τάξεως του 9,2x-10,5x.
Αλλά ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην υπόθεση ότι το 2018 το EBITDA υπερδιπλασιάζεται, βασισμένο σε επιπλέον εξαγορές που θα πρέπει αν πραγματοποιηθούν στο μέλλον και όχι στην τιμή εξαγοράς. Το πραγματικό πολλαπλάσιο πρέπει να υπολογιστεί στη βάση του πραγματικού EBITDA για το 2017 που ανήλθε στα 15,5 εκατομμύρια δολάρια και που αντιστοιχεί σε 24 φορές, ναι 24 φορές! Συνήθως αυτές οι μικρές επιχειρήσεις σαν την HEC αποτιμώνται μεταξύ 4-8 φορές του EBITDA των τελευταίων 12 μηνών. Επομένως, πιθανότατα το μέγιστο που θα πλήρωνε άλλος αγοραστής για τη HEC δεν θα ήταν περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια.
Να κοιτάζετε τη δουλειά σας αμαθείς μέτοχοι. Δίνοντας στον ιδρυτή 20 εκατομμύρια μετοχές, πιστεύουμε ότι δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να ορίσει «φιλικά» μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα επιτρέπουν να συνεχιστούν σκοτεινές συναλλαγές συνδεδεμένων μερών με έξοδα των μετόχων. Επίσης, η πώληση μετοχών κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και η ανάληψη χρέους και η δέσμευση κεφαλαίων για αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου σε τρεις φορές την εύλογη αξία του, επίσης είναι κάτι που δεν γίνεται θετικά αποδεκτό.
Ενημέρωση για τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου. Η εταιρεία προ-κυκλοφόρησε τα κέρδη που έδειχναν μια σειρά από εφάπαξ έσοδα, τα οποία αν αφαιρεθούν, οδηγούν σε απώλεια ανά μετοχή της τάξης των 0,07 δολάρια, κάτι όχι θετικό αλλά όχι απροσδόκητο. Ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη χρονική στιγμή και θα πρέπει να αντιστραφούν στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Υποβάθμιση. Αυτή η εξαγορά είναι κατά την άποψή μας ευνοιοκρατική και φαίνεται ότι αυτή είναι και η άποψη των αγορών δεδομένου πως η μετοχή της Aegean έχει απωλέσει περίπου τη μισή της αξία κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Ελπίζουμε ότι οι μέτοχοι είναι σε θέση να μπλοκάρουν τη συμφωνία και να αντικαταστήσουν το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό είναι το μοναδικό σενάριο στο οποίο θα μπορούσαμε δυνητικά να συστήσουμε την αγορά περισσότερων μετοχών, παρόλο που υπάρχει ένας καλός πυρήνας περιουσιακών στοιχείων που είναι κατά την άποψή μας απίστευτα υποτιμημένος. Ως εκ τούτου υποβαθμίζουμε σε Hold (Κρατήστε τις μετοχές) την μετοχή της Aegean και ελπίζουμε για δραστική αλλαγή».
Ο Δημήτρης Μελισανίδης πούλησε όλες τις μετοχές της Aegean που κατείχε για 99,6 εκατομμύρια δολάρια στην τιμή 8,81 δολάρια ανά μετοχή στις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Οκτώ μήνες αργότερα η μετοχή είχε πέσει στα 5,10 δολάρια.
 
Τι ''ωραία'' πράγματα, ε; Πουλάς τις μετοχές σου στην ίδια την εταιρεία σου με τιμή 8,81 δολάρια ανά μετοχή, πέφτει η αξία της μετοχής της εταιρείας στα 5,1 δολάρια και 1,5 χρόνο αργότερα υποχρεώνεις αυτήν την εταιρεία να αγοράσει μία δική σου, μικρότερη, με τιμή μετοχής 4,45 δολάρια. 125 εκ. δολάρια κοστολογείται η HEC, 367 εκ. δολάρια εξαγοράστηκε από την AEGEAN. 3 φορές πάνω. Έτσι ''βάζει χέρι'' στα ταμεία της εταιρείας ο ''μοσχόμαγκας της Κοκκινιάς'', όπως κάνει με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ, με την ΠΑΕ ΑΕΚ τώρα και παλαιότερα, την ΕNIC και τη NETMED στο παρελθόν και όποιον πέρασε από δίπλα του και τον έχει ''δαγκώσει'' για τα καλά, με τελευταίο του θύμα τον Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'' για τις εκλογές στην ΕΠΟ. Μόνο που εδώ μιλάμε για ''άλλα κόλπα''. Μιλάμε για Χρηματιστήριο. Οι αντιδράσεις αυτές των ανθρώπων της αγοράς, πολύ γρήγορα μπορεί να μετατραπούν σε αγωγές. Και να δούμε το πώς θα ξεμπερδέψει ο ''τίγρης'', που κατάφερε να ''αναβαθμίσει'' την εταιρεία με την οποία διαχειρίζεται τα απόβλητα, εκεί που βρίσκεται δηλαδή όλο το μυστικό του ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ...