ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2016-17



Δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στο επίσημο site της ΠΑΕ Ολυμπιακός οι ετήσιες χρηματο-οικονομικές της καταστάσεις για τη σεζόν 2016-17. Ξεκινάμε να τις αναλύσουμε βήμα-βήμα.
 
 
Αυτό είναι το 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ, δίχως το Βαγγέλη Μαρινάκη μέσα, μετά το βούλευμα που τον παρέπεμπε σε δίκη για την ''εγκληματική οργάνωση'' το Νοέμβριο του 2017, βούλευμα για το οποίο έχει ασκηθεί αίτηση αναίρεσης. Πρόεδρος ο Γιάννης Μώραλης, Α' Αντιπρόεδρος ο Σάββας Θεοδωρίδης, Β' Αντιπρόεδρος ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Σωκράτης Junior. Ο μπαμπάς Σωκράτης Κόκκαλης είναι σύμβουλος.
 
 
Η μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 73,36% των μετοχών της ΠΑΕ ανήκουν στην ABISSO HOLDINGS, την κυπριακή Ltd συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη (οι μετοχές είναι εκεί για προστασία από πιστωτές, ή για αποφυγή εμπλοκής στην ΠΑΕ αν υπάρξει το ο,τιδήποτε κατά του προέδρου, κακή ώρα όπως πάνε να τον μπλέξουν τώρα σε διάφορα μέτωπα εντός κι εκτός ποδοσφαίρου...), 13,48% των μετοχών ανήκουν στο Σωκράτη Κόκκαλη.
 
 
Τα έσοδα-έξοδα της ΠΑΕ θα τα εξετάσουμε αναλυτικά πιο κάτω. Εδώ στεκόμαστε στο ότι η χρήση έκλεισε με ζημία προ φόρων ύψους 4,6 εκ. ευρώ και μετά φόρων ύψους 1,1 εκ. ευρώ. Οι ζημίες προ φόρων μειώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με τη σεζόν 2015-16, από 6,4 εκ. ευρώ σε 4,6 εκ. ευρώ, πάντως παρέμειναν ζημίες.
 
ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ''Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΑΕ''. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΕΖΟΝ ΖΗΜΙΕΣ ΕΙΧΕ Η ΠΑΕ. ΤΙ ΝΑ ''ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΣΕΙ'', ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ; ''ΜΕΣΑ'' ΜΠΑΙΝΕΙ.
 
 
Βλέπουμε την καθαρή θέση της εταιρείας, τα ''ίδια κεφάλαια'' δηλαδή, τα οποία προκύπτουν αν αφαιρέσουμε από το μετοχικό κεφάλαιο (τα χρήματα που έχουν βάλει στην ΠΑΕ από τις περιουσίες τους οι μέτοχοι) τις ζημίες που γράφει κάθε χρόνο η ΠΑΕ. Στην ΠΑΕ τα ίδια κεφάλαια είναι 17,6 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά περιπου 6 εκ. ευρώ σε σχέση με τη σεζόν 2015-16, επειδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε το χέρι στην τσέπη και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 7 εκ. ευρώ, όπως έχουμε δει, τον Απρίλιο του 2017.
 
Η ΠΑΕ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΒΑΖΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ.
 
 
Κοιτάμε τις στήλες δεξιά, που αφορούν την ΠΑΕ και όχι τον Όμιλο, με την ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ μέσα. Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν από 59 εκ. ευρώ σε 32,4 εκ. ευρώ. Η αιτία γι'αυτήν την τεράστια μείωση είναι φυσικά το ότι πέρυσι δεν παίξαμε στο Champions League, αλλά στο Europa League. Παρ'όλα αυτά, αν δούμε τα έξοδα της ΠΑΕ, αθροίζοντας λειτουργικά έξοδα, δαπάνες πώλησης/λύσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών, χρηματο-οικονομικά έξοδα και φόρους εισοδήματος, προκύπτει ότι τη σεζόν 2016-17 η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε συνολικές δαπάνες ύψους 83,7 εκ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη σεζόν οι συνολικές δαπάνες της διαμορφώθηκαν στα 82,7 εκ. ευρώ.
 
ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE, ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΙΑΚΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ''ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΟΥΝ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΜΑΘΑΝΕ, ΑΝ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ'', ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ. ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ CHAMPIONS LEAGUE. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 79,1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 83,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2016-17. ΜΠΑΤΖΕΤ ΣΧΕΔΟΝ 84 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΙΞΑΜΕ ΣΕ ΟΜΙΛΟ EUROPA ΚΑΙ OXI CHAMPIONS LEAGUE.
 
Ας δούμε τώρα το πώς το πετύχαμε αυτό.
 
 
Τη δεξιά στήλη κοιτάμε πάντοτε, για την ΠΑΕ, όχι τις 2 αριστερά για τον Όμιλο. Τη σεζόν 2015-16 δώσαμε σε ομάδες για μεταγραφές παικτών 17,78 εκ. ευρώ και τη σεζόν 2016-17 δώσαμε 17,91 εκ. ευρώ. Αντίθετα, τη σεζόν 2015-16 εισπράξαμε από πωλήσεις παικτών 18,2 εκ. ευρώ, ενώ τη σεζόν 2016-17 εισπράξαμε περίπου 48 εκ. ευρώ, κατά κύριο λόγο από τις πωλήσεις Μιλιβόγεβιτς-Ιντέγιε τον Ιανουάριο του 2017. Έτσι, προέκυψαν έξτρα έσοδα περίπου 30 εκ. ευρώ, τα οποία όπως είδαμε αθροίστηκαν με τα 7 εκ. ευρώ που έβαλε με αύξηση κεφαλαίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ΠΑΕ τον Απρίλιο.
 
ΑΝ Η ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΣΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ 55 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ-ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΤΟ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ''ΓΝΩΣΤΕΣ'', ΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ''ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ'', ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΕ.
 
 
Εξετάζοντας τα λειτουργικά έσοδα της ΠΑΕ, προκύπτει ότι από τη συμμετοχή μας στο Champions League της σεζόν 2015-16 μπήκαν στα ταμεία 34 εκ. ευρώ, ενώ από τη συμμετοχή μας στο Europa League, μετά τον καλοκαιρινό αποκλεισμό μας από τη Χάποελ Μπεερ Σεβά, βάλαμε στα ταμεία 8,7 εκ. ευρώ τη σεζόν 2016-17. Ζημία 25 εκ. ευρώ, η διαφορά των 2 διοργανώσεων. Επίσης, τα έσοδα από εισιτήρια μειώθηκαν από 6,4 εκ. ευρ΄σε 4,7 εκ. ευρώ. Πολύ σημαντική μείωση, που ξεπέρασε το 20%.
 
ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ''ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ'', ''ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΠΛΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;''. ΟΥΤΕ ΓΙΑ ''ΖΗΤΩ'' ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΥΤΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ...
 
 
Το σύνολο των δαπανών προς τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό team τη σεζόν 2015-16 ήταν 28,7 εκ. ευρώ, με τους μισθούς και τις δόσεις συμβολαίων στα 22,9 εκ. ευρώ και τις λοιπές παροχές, μπόνους επίτευξης στόχων κτλπ. στα 5,7 εκ. ευρώ. Τη σεζόν 2016-17 το σύνολο των δαπανών προς τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο διαμορφώθηκε στα 26,2 εκ. ευρώ, με τους μισθούς και τα συμβόλαια να είναι 21,8 εκ. ευρώ και τα μπόνους επίτευξης στόχων-λοιπές παροχές στα 4,2 εκ. ευρώ. Το σύνολο των δαπανών προς τους λοιπούς εργαζομένους στην ΠΑΕ έπεσε από τα 8,6 εκ. ευρώ, στα περίπου 8 εκ. ευρώ. Η μείωση δηλαδή των συνολικών δαπανών της ΠΑΕ για αμοιβές όλων των εργαζομένων, παικτών-προπονητών-υπαλλήλων της εταιρείας, ήταν περίπου 3 εκ. ευρώ, χονδρικά από 37 στα 34 εκ. ευρώ.
 
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΝΙΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ''ΜΙΝΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ'' ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΩΝ 34 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΠΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ''ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ INTERNET'' ΝΑ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΤΟΥΣ.
 
 
 
Όπως βλέπουμε, η ΠΑΕ πληρώνει και χρήματα για μεταγραφές που έχει κάνει στο παρελθόν, επειδή ας πούμε συμφώνησε ένα κομμάτι του συνολικού ποσού που θα δαπανούσε για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, να καταβληθεί σε επόμενες χρήσεις. Δεν είναι καθόλου μικρό το ύψος αυτής της δαπάνης, είναι 10,7 εκ. ευρώ για τη σεζόν 2016-17.
 
 
Από 25,8 εκ. ευρώ, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα της ΠΑΕ ανέβηκαν στα 27,9 εκ. ευρώ. Για διοργάνωση αγώνων, για χορηγίες-διαφημίσεις, για συντήρηση εγκαταστάσεων και πολλά άλλα πράγματα, η ΠΑΕ πληρώνει περίπου όσα χρήματα δίνει για αμοιβές παικτών-προπονητών.
 
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ''ΚΡΥΦΟ ΜΠΑΤΖΕΤ'' ΠΟΥ ΟΙ ''ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ INTERNET'' ΑΓΝΟΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ.
 

Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΠΑΕ ανέβηκε από τα 55,1 εκ. ευρώ στα 58,8 εκ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις πάντως είναι 0 ευρώ. Θα το συναντήσουμε και παρακάτω αυτό, αν και οι ''λοιπες χρηματο-οικονομικές υποχρεώσεις'' για την περυσινή σεζόν διαμορφώθηκαν στα 9,4 εκ. ευρώ, σε αντίθεση με τις μηδενικές αντίστοιχες υποχρεώσεις για τη σεζόν 2015-16. Η μικρή αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ οφείλεται κυρίως σε φορολογικούς λόγους, την ενσωμάτωση των νέων φορολογικών-ασφαλιστικών δεδομένων στην καθημερινότητα όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επιχιειρηματική αγορά, μετά τη ''φοβερή και τρομερή'' μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΟ-υπουργού Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2016, με το πολυνομοσχέδιό του. Όλες οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ποδοσφαιριστές μειώθηκαν, σε αντίθεση με τους ''πληρωτέους λογαριασμούς σε φορολογικές-ασφαλιστικές αρχές'' που από 5,8 εκ. ευρώ τη σεζόν 2015-16, εκτοξεύθηκαν στα 11,8 εκ. ευρώ.
 
ΟΙ ''ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ INTERNET'' ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΛΥΕΙ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
 

 
''Οι εκθέσεις φορολογικής συμμόρφωσης της Εταιρείας για τις χρήσεις 30/6/2011, 30/6/2012 και 30/6/2013 περιείχαν θέμα έμφασης για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από τις φορολογικές αρχές χωρίς ευρήματα''. Έτσι αναγράφεται στον ισολογισμό της ΠΑΕ, τον οποίο υπογράφει ορκωτός λογιστής.
 
ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ''ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ'', ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ, ΤΑ SITES ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ ΤΟΥ GOLENDRI ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΙ-OLYMPIA.GR. Η ΠΑΕ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Α-ΨΟ-ΓΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΟΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΜΕ, ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.
 
 
Είχαμε δει στο άρθρο μας για τον ισολογισμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη σεζόν 2015-16, ότι η ΠΑΕ είχε πάρει 2 δάνεια, ένα από την Τράπεζα Πειραιώς κι ένα από τη μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, την κυπριακή Ltd συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Όπως βλέπουμε, το δάνειο από την Abisso αποπληρώθηκε ως τον Ιούνιο του 2017, ενώ το δάνειο στην Πειραιώς αποπληρώθηκε στις 21 Αυγούστου 2017.
 
Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΑ, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ, ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ.
 
 
Όπως αναγράφεται στον ισολογισμό, ο συνολικός δανεισμός της ΠΑΕ Ολυμπιακός ανέβηκε από τα 3,9 εκ. ευρώ της σεζόν 2015-16, στα 11,6 εκ. ευρώ. Ξεχωριστά δάνεια που έχουν συναφθεί στην χρήση της περιόδου 2016-17 δεν αναφέρονται σε σημειώσεις του ορκωτού λογιστή ελεγκτή, οπότε υποθέτουμε ότι το δάνειο ύψους 5 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, όπως και το δάνειο ύψους 2,8 εκ. ευρώ από την κυπριακή Abisso, τα οποία όπως είδαμε παραπάνω εξοφλήθηκαν, περάσανε σε αυτήν την χρήση. Γι'αυτό και αναφέρονται στις ''βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις'', επειδή εξοφλήθηκαν ή τέλος πάντων επειδή στις 30 Ιουνίου 2017, ημερομηνία που υποτίθεται γίνεται ο οικονομικός έλεγχος (ο ισολογισμός αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ στις 30/6/2017), επρόκειτο να εξοφληθούν μέσα στην χρήση της σεζόν 2017-18.
 
 
Βλέπουμε τις πληρωμές και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε διάφορες Εταιρείες που συνδέονται με την ΠΑΕ, αλλά και προς τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Από 1,7 εκ. ευρώ τη σεζόν 2015-16, η ΠΑΕ έδωσε 1,88 εκ. ευρώ προς τον Ερασιτέχνη μας τη σεζόν 2016-17, με τα μέλη για να πάρει κανείς εισιτήριο διαρκείας (50 ευρώ), την κάρτα φιλάθλου ώστε να μπορεί να αγοράσει απλό εισιτήριο (10 ευρώ) και φυσικά το 10% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων από κάθε εντός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, ποσοστό το οποίο βάσει νόμου αποδίδεται στο Σύλλογο. Συνολικά ο Όμιλος (με ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ κτλπ...) έδωσε 2,4 εκ. ευρώ πέρυσι προς τον Ερασιτέχνη μας, ενώ τη σεζόν 2015-16 είχε δώσει 2,84 εκ. ευρώ. Άρχισαν να φαίνονται και κάποιες πληρωμές προς τη Νότιγχαμ, την ομάδα του προέδρου στην Championship=Β' Εθνική της Αγγλίας, πληρωμές που λογικά έχουν να κάνουν με παίκτες που είχαμε δώσει εκεί, όπως π.χ. τον Κασάμι.
 
 
Οι αμοιβές των μελών της διοίκησης της ΠΑΕ έπεσαν από τις περίπου 568 χιλιάδες στις 450 χιλιάδες ευρώ. Μείωση περίπου 25%, αρκετά σημαντική για την τσέπη αυτων των στελεχών...
 
 
Στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, γίνεται αναφορά στην γνωστή διαμάχη με την Τράπεζα Κρήτης. Το Εφετείο του Πειραιά δικαίωσε την Τράπεζα και επιδίκασε ποσό 22,7 εκ. ευρώ στην Τράπεζα τον Ιούνιο του 2016, ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η ΠΑΕ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2018 και περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε η ΠΑΕ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Αν τώρα ο Άρειος Πάγος δικαιώσει την Τράπεζα, η απόφαση θα καταστεί αμετάκλητη, οπότε θα δούμε το τι θα γίνει, αν και πώς θα πληρωθεί το οποιοδήποτε ποσό.
 
 
Αυτή είναι η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, σε έλεγχο που διενήργησε η Deloitte και οι ορκωτός λογιστής ελεγκτής Γεώργιος Μπουρνής. Αν κάποιος διαφωνεί με κάτι από όσα γράφτηκαν παραπάνω, μπορεί να προσπαθήσει να το καταρρίψει με στοιχεία. Αλλιώς, εμείς στεκόμαστε στο τι λένε οι αρμόδιοι, οι επιστήμονες και όχι ο κάθε ''γνώστης'' ιντερνετικός ''λογιστής''. Η ΠΑΕ είναι άψογη και τυπικότατη σε όλες τις υποχρεώσεις της. Δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, επειδή κλείνει ενδεχόμενες τρύπες στα έσοδά της με πωλήσεις παικτών και με αυξήσεις κεφαλαίου που καλύπτει από την τσέπη/προσωπική περιουσία του ο Μαρινάκης. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΠΟΤΕ. Αυτό βεβαίως είναι και το ''λάθος'' της, στην εποχή και κυρίως στη χώρα που ζούμε. Αν χρώσταγε, θα την αγαπούσε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τώρα που η ΠΑΕ μας είναι απολύτως νοικοκυρεμένη, το τσούρμο των κατσαπλιάδων που εξέλεξε ο ''αδούλωτος'' ελληνικός λαός ''για να μας σώσουν'' στοχοποιεί το Βαγγέλη Μαρινάκη και θέλει να τον βάλει φυλακή. Φυλακή οι νοικοκύρηδες, έξω να αλωνίζουν οι λαθρέμπορες, οι ''ζήτουλες'' και οι οικονομικοί και φορολογικοί απατεώνες. Το ελληνικό Κράτος επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συνοπτικά, με 2 προτάσεις...

Σχόλια

Εικόνα holland74

Από τα καλύτερα άρθρα ever..

Και για όσους δεν γνωρίζουν, για να υπογράψει ο ορκωτός, έρχονται σε τέτοιου μεγέθους εταιρείες 2 μαζί και κάθονται σχεδόν μία εβδομάδα από το πρωί ως το βράδυ και ελέγχουν τα πάντα...

Φυσικά και υπάρχουν πάντα και κάποια λογιστικά τρικ, όπως depriciation (αποσβέσεις), bad debts (σε ελεύθερη μετάφραση κακοπληρωτές), LIFO/FIFO κλπ, τα οποία πρώτον όχι μόνο είναι νόμιμα αλλά και νομοτελειακά, δηλαδή ένα μηχάνημα προπόνησης των αθλητών χάνει κάθε χρόνο την αξία του, η οποία θα αφαιρεθεί από από την συνολική αξία των fixed assets, και δεύτερον τα τελευταία, δηλαδή LIFO/FIFO αφορούν στοκ...Επίσης από τη στιγμή που η εταιρεία δεν χρωστάει, δεν μπορεί να παίξει λογιστικά με τα δάνεια για να επηρεάσει το cash flow statement (ρευστότητα), η οποία παίζει πάλι ρόλο κυρίως σε εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο και θέλουν να δείξουν υψηλή ρευστότητα για να εξαγοράσουν κάποια άλλη επιχείρηση...

Με λίγα λόγια σε τέτοια επίπεδα λαμογιές δεν μπορούν να γίνουν και τα λογιστικά τρικ εξισορροπούν το balance sheet(ισολογισμός) στη διάρκεια των χρόνων...

Από όλα αυτά που ανέλυσε πάρα πολύ σωστά ο Σάββας, αυτό που προκύπτει είναι πως πρέπει με κάποιον τρόπο να μειωθούν τα έξοδα κατά 3-4 μύρια και να αυξηθούν λίγο τα έσοδα, ίσως ας πούμε με κάποια καλύτερη συμφωνία στα τηλεοπτικά, με χορηγούς κλπ...

Τώρα για τους καφενόβιους και τα ξεπλύματα μαύρου χρήματος και τις θεωρίες συνωμοσίας, προφανώς είναι αργόσχολοι, αδαείς και άσχετοι, το κακό είναι ότι μασάνε και πολλοί δικοί μας...

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Κάποιοι πανηγυρίζουν που πιθανώς θα μπουν στις 120 δόσεις,τους έχουν δώσει του κόσμου τις αβάντες με αναβολές κλπ και εμείς το παίζουμε ακόμη υπεράνω.Αυτό που γίνεται με το βάζελο δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός?Δεν τους απασχολεί στην ΠΑΕ τι γίνεται με αυτούς?

Εικόνα Αλέξανδρος

Για αυτό αγαπώ την σελίδα μας (επιτρέψτε μου να την πω 'μας' και ας μην είμαι αρθρογράφος γιατί είναι η σελίδα όλων των Ολυμπιακών) επειδή βάζει γυαλιά, ξεβρακώνει και κλείνει στόματα. Συγχαρητήρια για την ανάλυση.

Και όποια κουφάλα λεει το κλασικό "μην τα πιστεύετε αυτά" να μας δείξει με τα ιδια επιχειρήματα την αλήθεια...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εικόνα Ηγέτης7

Δεν θα το παίξω αρχιλογιστής ή κάτι τέτοιο.Αλλά αν μου λέτε πως :
a)Έσοδα από πωλήσεις παιχτών
+
b)Έσοδα από Ευρώπη
+
c)Ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα
=
Ζημιά

Τότε κάτι γίνεται ΠΑΡΑ πολύ λάθος στο C και πρέπει να αλλάξει κάτι σύντομα.Η θέση της Ελλάδας κατρακυλά στην Ευρώπη,το Champions League θα απομακρυνθεί τα επόμενα χρόνια ακόμα και με το πρωτάθλημα που θα σηκώνουμε

Εικόνα savvas gridlock

Αυτό σου λέμε και το αναλύουμε κιόλας. Προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουν και δεσμεύονται με την υπογραφή τους γι'αυτά οι αρμόδιοι επιστήμονες που διενήργησαν τον έλεγχο, δεν προέκυψε από το κεφάλι μας. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό ήταν πάντα. Πώς θα κοντράρεις ομάδες από άλλες χώρες που έχουν τα δεκαπλάσια έσοδα από εσένα;

Εικόνα Marios

Πρωτα απ ολα μπραβο για τον κοπο σου,ανελυσες τα στοιχεια μας τα δωσες και εμας.Φαινεται ξεκαθαρα οτι ο Μαρινακης στο οικονομικο επιπεδο που εφερε τον Ολυμπιακο απο τα πρωτα χρονια διοικισης του,τον κραταει ακομα,ειτε με cl ειτε χωρις αυτο.Μηδενισε ουσιαστικα τα χρεη της ομαδας και αν αυριο φυγει απο την εταιρια,θα αφησει πισω του λεφτα στα ταμεια της,που δεν αντιστοιχουν ουτε στο μπατζετ καποιων μεγαλων και καλα του Ελληνικου ποδοσφαιρου.Η εταιρια κινειται σε επιπεδα μη λογικα για την κατασταση της χωρας,σε σχεση με την εποχη του Κοκκαλη,οχι απλα εχουμε μεγαλυτερο ισολογισμο,αλλα αυτα γινονται σε ενα περιβαλλον με μια φορολογικη επιβαρυνση ισως και 300% επανω απο εκεινο του Σωκρατη.Ομως αυτο δημιουργει και εναν προβληματισμο και για τις επιλογες των παικτων αλλα και των στελεχων αυτα τα 2 χρονια.Εγω λεω στον Μαρινακη, δεν εχει αναγκη να πεισει κανεναν για την επιτυχια,δεν εχει αναγκη να κανει κανενα χατηρι σε κανεναν κοσμο ή σε κανεναν γρραφικο.Οφειλει να διαχειριστει αυτα τα λεφτα καλυτερα,επιμεριζοντας τις ευθυνες σε αυτους που τους αναλογουν και απετυχαν αλλα και δινοντας την εμπιστοσυνη που πρεπει σε αυτους που πετυχαν ή ειναι εδω για να δουλεψουν και να κριθουν.Πρεπει να πηρε μαθηματα αυτα τα 2 χρονια,και ελπιζω να καταλαβε οτι το μεγαλυτερο λαθος εγινε φετος και ειναι ο τροπος που προετοιμαστηκε η ομαδα και απο ποιον και οχι το 16 που ο Βικτορ πληρωσε το μαρμαρο,ο οποιος Βικτορ για μενα ηταν απο τους βασικους λογους που κατακτησαμε το πρωταθλημα,αλλα το σταματαω εδω.Κρινονται πολλοι και πολλα μεχρι το τελος της σεζον!

Εικόνα savvas gridlock

Έτσι είναι όπως τα λες, εδώ και 2 χρόνια δυστυχώς βλέπουμε αρκετά λάθη σε επιλογές από την ΠΑΕ, αλλά αυτό το έργο τώρα τελευταία αλλάζει. Τελειώνουν κάποιοι παίκτες-παραλίες, μειώθηκαν τα κρούσματα απειθαρχίας, ήρθε προπονητής. Επίσης εξωαγωνιστικά όπως είδες στην Τούμπα δεν παρατάμε καμία μάχη. Θυμόμαστε τη διοίκηση της περιόδου 2010-15, την υποδειγματική.

Εικόνα takis xwsiar

Αντ'αυτου,η μια ΔΕΚΟ εχει να δειξει αρθρο44και 99,και η άλλη ΔΕΚΟ μολις προχθες τους εκοψε η ΔΕΗ το ρευμα επειδή ΔΕΝ το πληρωνουν στο γηπεδο που τους χαρισαν.Ασε για τους αλλους που αντι να τους κυνηγάνε για τα χρεη τους,τους προστατευουν κι από πανω.