ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ: ''ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΩΡΟΔΟΚΟΥΣΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ''



Στη σημερινή εφημερίδα ''Εστία'' διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιογράφου και παλαιού ποδοσφαιρικού παράγοντα, επί σειρά ετών, του Εθνικού Πειραιώς, Δημήτρη Καπράνου.
 
 
Περί ξένων και Ελλήνων διαιτητών...
 
Μικρός ήμουν από τα πολύ τυχερά παιδιά. Είχα πείσει τον πατέρα μου να πει στον εφημεριδοπώλη, που έφερνε κάθε μέρα στο σπίτι τις εφημερίδες, να μου φέρνει και κάθε Τρίτη την ''Ομάδα'', που εξέδιδε τότε ο Γιάννης Βανδώρος στον Οργανισμό Λαμπράκη. Έτσι, από μαθητής, είχα γνώση των αθλητικών και κυρίως των ποδοσφαιρικών και του στίβου που με ενδιέφεραν. Μου είχε κάνει δε μεγάλη εντύπωση που τα παιχνίδια των ''μεγάλων'' ομάδων τα διηύθυναν ξένοι διαιτητές.
 
Θυμάμαι, μάλιστα, κάποια ονόματα. Ο Ελβετός Ντισντ, ο Ρουμάνος Ντιμιτρέσκου, ο Βούλγαρος Ποπώφ αλλά και κάποιοι άλλοι, διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί, Μαλτέζοι, Τούρκοι, Κύπριοι. Ήταν -και τότε- μια εποχή που οι ''μεγάλοι'' σκοτώνονταν μεταξύ τους και δεν εμπιστεύονταν τους Έλληνες διαιτητές. Τον Τζίτζη, τον Παπαβασιλείου, το Βερναρδάκη, το Μίχα, όστις έμεινε στην ιστορία από εκείνη την σκανδαλώδη υπέρ των Ιταλών διαιτησία στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης Μίλαν-Λιντς 1-0, στη Θεσσαλονίκη.
 
Επειδή ο πατέρας μου -αν και δεν είχε ιδέα- ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα της συνοικίας μας (Δόξα Πειραιώς)΄, παρακολουθούσα πολλές φορές τις συζητήσεις μεταξύ των ''παραγόντων'' της ομάδας, κυρίως δε των αδελφών Μολδοβανίδη, ένας εκ των οποίων ήταν νυμφευμένος με την αδελφή του διεθνούς τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βουτσαρά. Το τι είχα ακούσει δεν λέγεται! Για Ρουμάνους, Βουλγάρους, Γιουγκοσλάβους και άλλους διαιτητές από το τότε ''Ανατολικό μπλοκ'', οι οποίοι εξαγοράζονταν εύκολα με λίγες εκατοντάδες δολάρια, ενώ οι ''Δυτικοί'' ήταν ακριβοί και ήθελαν πλην των άλλων και κάποια ακριβά ωρολόγια! Ορθώς πράττουσα η ΕΠΟ, σταμάτησε αυτό το ''βιολί'' με τους ξένους διαιτητές και όλα πήγαιναν μια χαρά. Γκρίνιαζαν, βεβαίως, οι ''αιώνιοι'' και οι λοιποί με τις διαιτησίες των Ελλήνων, αλλά τους αποδέχθηκαν.
 
Ακούστε ένα ωραίο, που το έζησα ως ''παράγων''. Είχαμε υποβιβασθεί στη Β' κατηγορία και παίζουμε το τελευταίο μας ματς με μεγάλη επαρχιακή ομάδα, στο γήπεδό μας. Και με ισοπαλία ανεβαίνουμε στην Α' Εθνική. Μαθαίνω ότι ''έχουμε εξασφαλίσει'' (ασφαλώς με το αζημίωτο) κάποιοι αντίπαλοι να υποπέσουν σε ''πέναλτι'' ώστε να πετύχουμε τη νίκη. Μάλιστα, είχε δοθεί και...προκαταβολή. ''Εγώ παραιτούμαι, δεν συμφωνώ με αυτές τις μεθόδους'', είπα στο συμβούλιο, αλλά την Κυριακή ήμουν στο γήπεδο! Αρρώστια!
 
Αρχίζει ο αγώνας και μου λέει ο μεγαλομέτοχος. ''Μη φοβάσαι, στο πρώτο τέταρτο θα κερδίσουμε πέναλτι''. Πράγματι, σε λίγο ένας παίκτης μας ανατρέπεται εμφανώς εντός περιοχής, αλλά ο διαιτητής δείχνει ''παίζετε''... Τέσσερις παρόμοιες ανατροπές-πέναλτι έκαναν οι ''πιασμένοι'', αλλά ο διαιτητής κοίταζε τον ουρανό σαν την κότα που πίνει νερό!
 
Ευτυχώς, εκείνη την ημέρα, ο τερματοφύλακάς μας έπιασε ''τα μαλλιά του'' και οι αντίπαλοι είχαν και δυο ''δοκάρια''. Κι έτσι, με ''μηδέν-μηδέ'', ανεβήκαμε κατηγορία! Δηλαδή εμείς είχαμε ''πιάσει'' παίκτες και οι αντίπαλοι το διαιτητή! Αλλά η τύχη τα έφερε έτσι, που τελικά ήταν όλοι ευχαριστημένοι! Όλοι, πλην των ''πιασμένων'', που ζήτησαν εξόφληση! ''Α, εμείς τα πέναλτι τα κάναμε! Αν τα έδωσε ο διαιτητής ή όχι είναι δικό σας θέμα'' είπαν. Και...πληρώθηκαν!
 
Η αδερφή του τότε τερματοφύλακα του ΠΑΟ, Μιχάλη Βουτσαρά, μάθαινε διάφορες ιστορίες για το πώς εξαγόραζε ο ''βαλιτσοφόρος παράγοντας'' Μαντζεβελάκης διαιτητές και τις έλεγε στον άντρα της, ο οποίος ήταν παράγοντας μίας μικρής ερασιτεχνικής ομάδος του Πειραιά, ενώ κι ο ίδιος ο Βουτσαράς, όπως έχουμε δει, άνοιξε το στοματάκι του και πέταξε ''λουλούδια'' το 1966 για την ίδια του την ομάδα, τον ΠΑΟ. Επίσης, ο Δημήτρης Καπράνος, παράγοντας για αρκετά χρόνια του Εθνικού Πειραιώς, αναφέρει μία ιστορία δωροδοκίας 4 παικτών της αντίπαλης ομάδας του Εθνικού, σε ντέρμπι ανόδου από τη Β' στην Α' Εθνική. Εδώ κολλάει αυτό που λένε κάποιοι ''μαρτυράνε χωρίς ξύλο'' τα συμπαθή Εθνικάκια της πόλης μας, που κατά τα άλλα, σε διάφορες συζητήσεις, όπου τους ξετρυπώσει κανείς (γιατί είναι και καμιά 300αριά το σύνολο κι άντε να τους βρεις...) παριστάνουν τους ''ηθικούς'', αρχινώντας τα ''εμείς δεν είμαστε γαύροι, είμαστε τίμιο σωματείο''. Ο συγκεκριμένος, δε, αφηγητής, ο Δημήτρης Καπράνος, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν προφυλακισμένος και προσφάτως καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή πρωτοδίκως για νομιμοποίηση εσόδων από δωροληψία, σε μία υπόθεση που αφορά τα ''δομημένα ομόλογα'' και το Ασφαλιστικό Ταμείο των δημοσιογράφων...

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Για τον Μαντζεβελάκη και το...ήθος του βάζελου λίγο πολύ
γνωστά, αλλά τώρα μάθαμε και για το...ήθος του Εθνικού.
Οι ανήθικοι (ΠΑΟ, ΑΕΚ...) έχουν το θράσος να λένε πάνω
κάτω "κανένας σαν εμάς ή μόνο εμείς τέτοιο ήθος ή τέτοια
ηθική ανωτερότητα". Και υπάρχουν πάμπολλοι ανιστόρητοι,
αφελείς ή βλάκες οπαδοί τους ή φίλαθλοι που το αναμασανε
και με την ελεεινή προπαγάνδα των ΑΡΔ.