Ο ΙΒΑΝ, ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ



Μια πολύ περίεργη είδηση διέρρευσε χθες.
 
Μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε κίνδυνο τις ελληνορωσικές σχέσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.
Η Αθήνα φέρεται να κατηγορεί την απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.  
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.
Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.
Υπόθεση Σκριπάλ
Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.
Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.
Τι απαντά το ρωσικό ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο IFAX, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα με τον ίδιο τρόπο.
Παράλληλα σύμφωνα με το πρακτορείο RIA ρώσος βουλευτής δήλωσε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών.
Όπως αναφέρει το Reuters, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεσος σχολιασμός για το θέμα από τις ελληνικές αρχές.
Διπλωματική πηγή στο Reuters: «Από τις 6 Ιουλίου το αίτημα της Αθήνας για τις απελάσεις»
Η Αθήνα είχε πληροφορήσει τη Ρωσία από τις 6 Ιουλίου ότι επρόκειτο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, αποκαλύπτει διπλωματική πηγή στο Reuters.
«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters.

 
Σήμερα ο ''Βηματοδότης'' ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
 
Τι ακριβώς συνέβη και οι ελληνορωσικές σχέσεις έφθασαν ξαφνικά (;) στο χειρότερό τους σημείο; Τη στιγμή μάλιστα που έως τώρα η ελληνική διπλωματία είχε αποφύγει να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και δεν είχε πάρει μέρος στην αλυσίδα απελάσεων και άλλων διπλωματικών αντιμέτρων στα οποία κατέφυγαν, ιδίως μετά το ξέσπασμα της μυστηριώδους υπόθεσης Σκριπάλ...
Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού (και παρακολουθούν τα πάντα στα δύο μέγαρα, αλλά και στα γύρω σπίτια) μου είπαν ότι η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν έγινε ξαφνικά, αλλά άρχισε πριν από δύο χρόνια και από τότε κλιμακώνεται σταδιακά λόγω της δράσης του Ιβάν Σαββίδη (φωτογραφία) στα ελληνικά δρώμενα και κυρίως στο ονοματολογικό της Μακεδονίας. Υπήρξαν βεβαίως και πιέσεις (διπλωματικά στο Μαξίμου τις ονομάζουν «συμβουλές») από αμερικανικής πλευράς για τη μείωση της επιρροής Σαββίδη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στα ΜΜΕ και βεβαίως στα εθνικά θέματα. Και ποιος θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος των Ρώσων στην Ελλάδα; Μα ο Ιβάν.
Και όμως η Μόσχα ενημερώθηκε, αλλά κώφευσε
Αν ο Ιβάν ήταν η αιτία, ποια ήταν η αφορμή; Ηταν, όπως με πληροφορούν, το ότι η δράση των τεσσάρων ρώσων διπλωματών (οι δύο θα απελαθούν και στους άλλους δύο θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα) είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια γνωστή, και έγιναν μάλιστα και οι σχετικές συστάσεις, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τη Μόσχα ζητώντας της να αποσύρει τους δύο διπλωμάτες, γιατί διαφορετικά θα αναγκαστεί να τους απελάσει. Η Μόσχα όμως δεν απάντησε ποτέ. Εκανε πως δεν κατάλαβε τίποτα. Τι είδους όμως ενέργειες έκαναν που ενόχλησαν την ελληνική πλευρά;
Επεδίωκαν, όπως με ενημέρωσαν, συναντήσεις με μοναχούς και μητροπολίτες και με απόστρατους στρατιωτικούς για να προωθήσουν τις ρωσικές απόψεις και θέσεις σε ένα σωρό θέματα, ανάμεσα στα οποία και τα εθνικά, τη στιγμή μάλιστα που σε όλους ήταν γνωστή η αντίθεση της Ρωσίας για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θεωρήθηκε μάλιστα ως προπαγανδιστική η δράση της λεγόμενης Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ενωσης, η οποία, να σημειώσω, τα τελευταία χρόνια δρα έντονα στη χώρα μας. Η έδρα της είναι βεβαίως στα Ιεροσόλυμα, αλλά από πολλούς θεωρείται το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου στην περιοχή και του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Ανήκομεν εις την Δύσιν
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα σημειώσω τη συνολικότερη στροφή της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Πλέον, είναι φανερή μια πλήρης συστράτευση με τις θέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή, όπως φαίνεται και από τη στενή ελληνική συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Και όμως, οι συγκεντρώσεις για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, τα συλλαλητήρια, οι ενοικιάσεις πούλμαν που μετέφεραν οπαδούς (άραγε ποιος τα χρηματοδοτούσε;), η δραστηριότητα ακροδεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων, το «ξεσήκωμα» (η ελληνική πλευρά το ονομάζει «χρηματοδότηση») μοναχών του Αγίου Ορους έγιναν εδώ και καιρό αντιληπτά από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν χρειάστηκε και πολύ η ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες να βρουν τους ρώσους διπλωμάτες που βρίσκονταν πίσω απ' όλα αυτά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του πως «δεν θέλει να ξανακούσει το όνομα Ιβάν Σαββίδης». Και έμειναν από τότε... παγωτό τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Εφη Αχτσιόγλου που παρακολουθούσαν αγώνες του ΠΑΟΚ από τη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη.
Θέλουν να «σώσουν» τη Σερβία
Είναι επίσης σαφές, όπως μαθαίνω, ότι η Ρωσία εναντιώνεται στην επέκταση της αμερικανικής επιρροής και αυτό φάνηκε και στη στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο λύσης του ονοματολογικού, όπου, παρότι δεν τοποθετήθηκε αρνητικά πάνω στο ζήτημα του ονόματος αυτό καθαυτό (η Ρωσία, ούτως ή άλλως, είχε αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία), εν τούτοις επεσήμανε την αντίθεσή της στην παραπέρα ενσωμάτωση χωρών στο ΝΑΤΟ, καθώς πλέον το αντιμετωπίζει καθαρά ως επιθετικό οργανισμό. Από την άλλη, για τη ρωσική διπλωματία το πραγματικό επίδικο δεν είναι η πΓΔΜ, αλλά η Σερβία και η ανάγκη να μην περάσει στην αμερικανική επιρροή.
Πάντως εκείνο που έμαθα είναι ότι η διπλωματική αυτή κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο (αρχές Οκτωβρίου). Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών έγιναν γνωστές την ώρα που ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στον ίδιο χώρο στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο Ντόναλντ  Τραμπ.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Οι καλές (σχεδόν αδελφικές) σχέσεις που έχει ο Ιβάν Σαββίδης με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, σχέσεις που τελευταίως, παρά τις αποστάσεις που παίρνει το Μαξίμου από τον ελληνορώσο ολιγάρχη, ισχυροποιούνται. Και κάτι ακόμα. Στους διπλωμάτες αυτής της χώρας και στο υπουργείο Εξωτερικών κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στις έως τώρα δεξιώσεις ή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η ρωσική πρεσβεία της Αθήνας δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά ο Ιβάν. Ποιος ξέρει άραγε; Και ο Ευκλείδης, θα πείτε; Θα αναγκαστεί τώρα να αφαιρέσει από το γραφείο του το σήμα του ΠΑΟΚ που τόσο υπερηφάνως επιδεικνύει ή με τον ανασχηματισμό φεύγουν και ο Ευκλείδης και ο ΠΑΟΚ από το υπουργείο;

 
Θα επανέλθουμε στο θέμα, γιατί είναι ΑΚΡΩΣ σοβαρό...

Σχόλια

Εικόνα CEN-TAURUS

Όταν θα αποφασίσουν ρώσοι ή αμερικάνοι να κάψουν τον τσίπρα, θα πέσει τόσο γέλιο που δεν φαντάζεστε. Τα νεολαμόγια νόμιζαν ότι όταν ανοίγουν οφσόρ ή παζαριάζουν τηλεφωνικά, δεν τους βλέπει ή δεν τους ακούει κανείς. Θα μάθουν κι αυτοί όπως έμαθε ο τσοχατζόπουλος, ο βουλγαράκης με τα βατοπέδια, ο καραμαλής μετά το βέτο για τα σκόπια, οι ζαχόπουλοι που τους έγραφαν σε βίντεο την ώρα της πίπας...

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Δυο ενστάσεις για το ως άνω άρθρο.Πριν δυο χρόνια κανείς δεν μίλαγε για το ονοματολογικό,απλώς εκφραζόταν η πρόθεση για επίλυση από τον Κοτζιά.Τίποτα δεν έλεγε τότε ο ρώσσος για Μακεδονία και εξακολουθεί να μην λέει (είχε σχολιαστεί αυτό).Αυτό ήταν φανερό και με τις αβάντες με τη ΣΕΚΑΠ και τη μπουγάτσα.Το σημείο κλειδί είναι φέτος ,μετά τον αγώνα με το κουμπούρι.Από τότε σταμάτησαν οι προσβάσεις στον Φλαμουρτάρι.Βεβαίως και αφορμή ήταν ο συγκεκριμένος αγώνας αλλά είχαν προηγηθεί τα συλλαλητήρια και άρχισαν οι Αμερικάνοι να στρίβουν τα αρχίδια του Αλέξη.Η δεύτερη ένσταση είναι η προσπάθεια που φαίνεται να ξεκινά πως όσοι συμμετέχουν ή αντιδρούν στη συμφωνία με τα Σκόπια ,είναι ενεργούμενα των Ρώσσων.ΥΓ.Ο Νικολάκης είναι όντως εξαφανισμένος.Είναι προφανές ότι κάτι οι offshore στη Βενεζουέλα, κάτι οι <<βοήθειες>> του Ρώσσου,βρέθηκε ο Αλέξης να του κρατάν τα παπάρια οι Αμερικάνοι.