ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 2001 ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΑΡΕΜΠΕ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ



Σαν σήμερα, στις 17 Ιουλίου 2001, έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού ο αμυντικός μέσος Κριστιάν Καρεμπέ. Τον υποδέχεται εκ μέρους της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο αντιπρόεδρος Γιώργος Λούβαρης στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
 
 
 
 
 
 
 
Ας δούμε τα οικονομικά δεδομένα αυτής της μεταγραφής.
 
 
1,4 δισ. δραχμές πήρε το 2001 η αγγλική Μίντλεσμπρο από τον Ολυμπιακό και ο Κριστιάν υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, 2+1 για την ακρίβεια, με ετήσιες αποδοχές ύψους 800 εκ. δραχμών. Αποπληθωρίζοντας τα ποσά,
 
 
 
βλέπουμε ότι η Μίντλεσμπρο πήρε περίπου 6 εκ. ευρώ σημερινά λεφτά, ενώ ο Κριστιάν Καρεμπέ αμειβόταν με 3,4 εκ. ευρώ καθαρά τον χρόνο από την ΠΑΕ μας, δίχως φυσικά τις υπόλοιπες παροχές που απολάμβανε. Ο Καρεμπέ γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1970 στη Νέα Καληδονία, άρα μας ήρθε σε ηλικία 30 προς 31 ετών. Πρωτοέπαιξε μπάλα στις ακαδημίες της Ναντ και ευτύχησε το 1995 να στεφθεί πρωταθλητής Γαλλίας, πριν πάρει μεταγραφή για την ιταλική Σαμπντόρια. Το καλοκαίρι του 1997, έπειτα από πολύμηνο μεταγραφικό θρίλερ, κατέληξε στη Ρεάλ Μαδρίτης, αν και η Σαμπντόρια είχε συμφωνήσει να τον παραχωρήσει στην Μπαρτσελόνα. Την πρώτη του χρονιά στη Μαδρίτη πήρε το Champions League όντας βασικός στον τελικό στο Άμσντερνταμ κόντρα στη Γιουβέντους, που κρίθηκε με το γκολ του Μιγιάτοβιτς στο 66'. Εκείνη τη σεζόν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία στο Μουντιάλ που διεξήχθη στη χώρα του, όπου από τη φάση των ''8'' και μετά ήταν συνεχώς βασικός, όπως φυσικά και στον ιστορικό τελικό κόντρα στην Βραζιλία, με τη νίκη των Γάλλων με σκορ 3-0. Σταδιακά έχασε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα της Ρεάλ, αν και ήταν συνεχώς στην αποστολή της ομάδας στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της και κατέκτησε εκ νέου το Champions League το 2000, στον τελικό στο Παρίσι όπου η Ρεάλ ισοπέδωσε με 3-0 τη Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ένα ματς που ο Καρεμπέ είδε από τον πάγκο. Επίσης το 2000 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας με την Εθνική Γαλλίας. Ο προπονητής των Γάλλων Ροζέρ Λεμέρ, σε αντίθεση με τον Εμέ Ζακέ το 1998, δεν τον χρησιμοποίησε στα περισσότερα παιχνίδια, με εξαίρεση τον αδιάφορο τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων κόντρα στην οικοδέσποινα Ολλανδία (είχαν προκριθεί και οι 2 μετά το τέλος της δεύτερης αγωνιστικής). Παρ'όλα αυτά, έστω από τον πάγκο, είδε το Βιλτόρ στο τελευταίο λεπτό του μεγάλου τελικού της διοργάνωσης κόντρα στην Ιταλία να ισοφαρίζει και να στέλνει το ματς στην παράταση, εκεί όπου καθάρισε το παιχνίδι ο Τρεζεγκέ, με τη Γαλλία να κάνει κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ως τότε, να κατακτά ''κολλητά'' Μουντιάλ και Γιούρο και τον Κριστιάν να είναι ενεργό μέλος αυτής της μεγάλης ομάδας, που είχε ως πρώτο της βιολί βεβαίως τον ασύγκριτο Ζινεντίν Ζιντάν. Το καλοκαίρι του 2000 ο Καρεμπέ πωλήθηκε με 2,1 εκ. αγγλικές λίρες, δηλαδή περίπου 1,15 δισ. δραχμές τότε, από τη Ρεάλ στη Μίντλεσμπρο, περίπου 5 εκ. ευρώ σημερινά λεφτά.
 
 
Όταν μας ήρθε εδώ, είχε χάσει τη θέση του στην Εθνική της Γαλλίας, με την οποία μετρούσε 47 επίσημες συμμετοχές.
 
ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.
 
Και ναι, θα βάλουμε κι αυτό που λογικά περιμένουν πολλοί να δουν. Λίγες μέρες μετά τον Κριστιάν, το καλοκαίρι του 2001, ήρθε στη χώρα μας και η τότε σύζυγός του, το διάσημο top model Αντριάνα Σκλεναρίκοβα.
 
 
Το ότι μία τέτοια προσωπικότητα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκεται ακόμη εδώ, μαζί μας και εργάζεται στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, τώρα που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, είναι ένα ακόμη παράσημο στην ένδοξη ιστορία του Συνδέσμου μας, του Ολυμπιακού...