ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ



Σε συνέχεια αυτής της ανάρτησής μας, αντιγράφουμε από εδώ.
 
Η ιστοσελίδα Buzzfeed και το Διεθνές Δίκτυο Δημοσιογράφων OCCRP, κατονομάζουν σήμερα, σε ρεπορτάζ τον Ιβάν Σαββίδη, ισχυριζόμενοι πως έδωσε 350.000 δολάρια προκειμένου να εκτροχιάσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.
Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών της πΓΔΜ, τα οποία επικαλείται ο ιστότοπος και η ΜΚΟ, οι πληρωμές έγιναν σε πολιτικούς από τη γειτονική χώρα, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων καθώς και σε οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων, οι οποίοι πρόσφατα συμμετείχαν σε επεισόδια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Μάλιστα, ένας εκ των συλληφθέντων οπαδών, σύμφωνα με το Buzzdeed, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε χρήματα από τον Ιβάν Σαββίδη.
Αφού υπεγράφη η συμφωνία - όπως αναφέρει το δημοσίευμα - σχεδόν 1500 διαδηλωτές προκάλεσαν επεισόδια στους δρόμους των Σκοπίων, ζητώντας την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλείται του Σκοπιανού ΥΠΕΣ, η μεταφορά των χρημάτων που φέρεται να μετέφερε ο κ. Σαββίδης έγινε σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.
Ανακοίνωση Σαββίδη
«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας BuzzFeed.
Καταγγελίες Ζάεφ
Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ χρηματικά ποσά για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
 
 
To άρθρο του buzzfeed είναι εδώ και το άρθρο του Διεθνούς Δικτύου Δημοσιογράφων OCCRP είναι εδώ. Κι αν πούμε τώρα ότι αυτά είναι ''προϊόντα δημοσιογραφικής έρευνας'', οι καταγγελίες του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζάεφ, δεν είναι.
 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
 
Φανταστείτε όλα τα παραπάνω να αφορούσαν τον Ολυμπιακό κι έναν επιχειρηματία που εμπλέκεται μετοχικά με αυτόν, με την ΠΑΕ ή την ΚΑΕ μας. Πανικός θα γινόταν στα ελληνικά ΜΜΕ. Τώρα έχει πέσει σιωπή. Σαν να μην ειπώθηκαν τα παραπάνω. ''Αυθόρμητα'' τα ελληνικά sites, τα ελληνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και οι ελληνικές εφημερίδες, είτε αναφέρουν γρήγορα την υπόθεση, έτσι για να την ''ξεπετάξουν'' όπως λέμε, είτε δεν μνημονεύουν καν το όνομα του Ιβάν ''Σαββίδη''. Γιατί άραγε;
 
Όταν λέμε εδώ και χρόνια ότι ''τα ρούβλια έχουν πάει σύννεφο'' κι ότι ''η Ελλάδα έχει γίνει άντρο της ρωσικής μαφίας'', δεν το λέμε τυχαία...
 
Υ.Γ. Για να έχουμε καλό ερώτημα, αυτούς εδώ πλήρωσε ο Ιβάν; Αυτούς που έδερναν τους ΠΑΟΚτζήδες μέσα στη Θεσσαλονίκη; Μπράβο Ιβάν...