ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SUP ΚΙ ΑΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ...



Μετά από αρκετές συζητήσεις κι εξαντλητική προσπάθεια για τεκμηρίωση, θα σας εξηγήσουμε το πού καταλήξαμε σχετικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Όρθια Σανιδοκωπηλασία (SUP) για το 2018, το οποίο κατέκτησε πριν από λίγες μέρες ο Ολυμπιακός κι αν πρέπει να το προσμετρήσουμε στους τίτλους μας, ή καλύτερα το ''σε ποιους τίτλους θα μπει'', αφού ο τίτλος είναι τίτλος και κανείς δεν αρνείται ότι τον πήραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι το πώς γίνεται η έρευνα και το ποιες Αρχές έχουμε υιοθετήσει, με ποια κριτήρια δηλαδή ελέγχεται το κάθε τρόπαιο που κατακτά ο Θρύλος.
 
Αρχικά θα πούμε λίγα λόγια για το σπορ που συζητάμε, το κανόε-καγιάκ, το οποίο μοιάζει αρκετά με την κωπηλασία. Aποτελεί όμως ξεχωριστό, Ολυμπιακό Άθλημα από το 1936, διαφορετικό από την κωπηλασία και μάλιστα σε 2 διαφορετικές κατηγορίες, από το 1992 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Δεν πρέπει να συγχέουμε δηλαδή τα δύο σπορ, κωπηλασία/κανόε-καγιάκ.
 
Υπάρχει Διεθνής, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ, η ICF. Σε αυτήν την Ομοπσπονδία υπάγεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ (Ε.Ο.Κ.Κ.), Η Ε.Ο.Κ.Κ. ιδρύθηκε το 1987 ως παράρτημα της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.). Από το 1998 η Ε.Ο.Κ.Κ. ανεξαρτητοποιήθηκε.
 
Στο κανόε-καγιάκ υπάρχουν δύο επίσημες κατηγορίες, αυτή του σλάλομ και αυτή του σπριντ, όπως αναφέραμε παραπάνω, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό την αιγίδα της ICF, της ξεχωριστής δηλαδή Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, το Ωκεάνιο Καγιάκ, το οποίο εντάχθηκε προσφάτως στους κόλπους της ICF. Στη χώρα μας διεξάγεται Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο σπριντ (ταχύτητα) από το 1991, αρχικά προφανώς από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (είπαμε, το διάστημα 1987-1998 η Ε.Ο.Κ.Κ. εντασσόταν στους κόλπους της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σλάλομ από το 1999. Όποιος Σύλλογος κατακτά τίτλους σε αυτά τα 2 διαφορετικά και ξεχωριστά Πανελλήνια Πρωταθλήματα, πρέπει αυτά τα τρόπαια που παίρνει να προσμετρηθούν στους ''πανελλήνιους/διεθνείς τίτλους'', ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας. Εμείς προς το παρόν ως Ολυμπιακός τίτλο σε αυτές τις 2 διοργανώσεις δεν έχουμε.
 
Το SUP τώρα (Stand Up Paddle), η ''Όρθια Σανιδοκωπληλασία'', είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, η οποία παγκοσμίως διεκδικείται. Η Ε.Ο.Κ.Κ. για παράδειγμα δεν έχει ενημερώσει το λήμμα που έχει δημιουργήσει στο site της εδώ και 2 χρόνια, το αφήνει ως ''σύντομα κοντά σας''. Όποιος δει το αγώνισμα, το πώς ακριβώς γίνονται οι αγώνες σε αυτό, θα καταλάβει πως το SUP μοιάζει πάρα πολύ με το surfing, αυτό που λέμε ''σερφάρω στα κύματα'', για να συνεννοούμαστε πλήρως, ''μιλώντας λαϊκά'' όπως λέμε. Αν διαβάσετε αυτό το άρθρο, θα καταλάβετε ότι υπάρχει παγκόσμια Ομοσπονδία του surfing, η ISA, με ανεξάρτητη ελληνική Ομοσπονδία στους κόλπους της, την Πανελλήνια Ένωση Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας & Κυματολίσθησης (ΠΑΝ.Ε.Ο.Σ.Κ)/ Hellenic SUP & Surf Association, οι οποίες διεκδικούν το SUP και θεωρούν ότι πρέπει τα πρωταθλήματα στην ''Όρθια Σανιδοκωπηλασία'' να διεξάγονται υπό την αιγίδα τους, διεθνώς, αλλά κατ'επέκταση και στην Ελλάδα. Η ICF που λέγαμε παραπάνω θέλει από την άλλη να εντάξει στους δικούς της κόλπους το SUP, με αποτέλεσμα να έχει προκηρύξει ''Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP'' στην Πορτογαλία στα τέλη Αυγούστου, στο οποίο θα λάβουν μέρος και αθλητές του Ολυμπιακού, οι οποίοι αναδείχθηκαν πρωταθλητές στη διοργάνωση που κατακτήσαμε.
 
Έχουμε λοιπόν 2 Ομοσπονδίες στη χώρα μας, την Ε.Ο.Κ.Κ. που είναι υπό την αιγίδα της ICF και την ΠΑΝ.Ε.Ο.Σ.Κ./HSSA υπό την αιγίδα της ISA, οι οποίες διεκδικούν το SUP/Όρθια Σανιδοκωπηλασία. Το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός πριν από λίγες μέρες διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Κ.Κ.. Είναι ανεξάρτητη Ομοσπονδία, επισήμως αναγνωρισμένη κι ενταγμένη στους κόλπους Διεθνούς Ομοσπονδίας Ολυμπιακού Αθλήματος, της ICF. Διοργάνωσε επισήμους αγώνες με συνολική, ομαδική βαθμολογία, στους οποίους αγώνες υπήρξε συμμετοχή αθλητών όλων των ηλικιών. Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε να πούμε ''όλα τα κριτήρια για αναγνώριση τίτλου πληρούνται, προσμετρούμε το πρωτάθλημα''. Έλα όμως που η HSSA δεν το αναγνωρίζει και μάλιστα ισχυρίζεται πως είναι η μοναδική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα της οποίας μπορεί να διεξαχθεί το SUP. Η όλη ιστορία, σε μία κατηγορία που ενδεχομένως στο μέλλον να μπει κι αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ''φωνάζει'' από χιλιόμετρα πως έχουμε διαμάχη Ομοσπονδιών σε παγκόσμιο επίπεδο για τα λεφτά. Πιθανώς αύριο μεθαύριο η ISA και η ICF να τα βρουν και να λυθεί το πρόβλημα. Πιθανώς να οδηγηθούν σε δικαστικές διαμάχες ατέρμονες μέσα στον χρόνο. Μπορεί πάλι η καθεμία εκ των δύο να διοργανώνει τα δικά της Πρωταθλήματα, μέχρι να αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το ποια εκ των δύο θα αναγνωρίσει, ώστε να εντάξει το SUP στα Ολυμπιακά Αγωνίσματα, αν αυτό αποφασιστεί κάποτε. Δεν ξέρουμε αν και πότε θα λυθεί το θέμα.
 
Γι'αυτό λοιπόν αποφασίσαμε, προσωρινά τουλάχιστον, να ΜΗΝ μετράμε ως ξεχωριστό τίτλο στην κατηγορία ''πανελλήνιοι/διεθνείς τίτλοι σε επίπεδο ανδρών/γυναικών, σε όλα τα σπορ που υπάρχει ομαδική βαθμολογία'' το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα SUP, παρότι διεξάγεται εδώ και 3 χρόνια υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Κ.Κ. και δεν ξεκίνησε φέτος, ώστε να αρχίσουμε την καταμέτρηση από εκεί που μας συμφέρει. Όταν ανακοινώνουμε ένα νούμερο τίτλων, θέλουμε να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για οποιοδήποτε τρόπαιο σε οποιοδήποτε άθλημα. Ο τίτλος που πήραμε υπάρχει, δεν σβήνει. Τα εύσημα τα αποδώσαμε κανονικά στους αθλητές, προπονητές και παράγοντες του τμήματος, απλώς ο τίτλος προσμετράται στους ''λοιπούς'' που έχουμε κατακτήσει από το 1925 μέχρι σήμερα, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, μέχρι να δούμε το πού θα καταλήξει η διαμάχη ISA-ICF για το SUP.
 
 
Ελπίζουμε να καταλαβαίνετε το πόσο δύσκολη διαδικασία είναι αυτό που ονομάζουμε ''τεκμηρίωση τίτλων'', την οποία ξαναλέμε για πολλοστή φορά, ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν σχεδόν στο 100% ορισμένα παιδιά των ultras.gr, στη μορφή και ως προς το πόρισμα στο οποίο κατέληξε αυτή η έρευνα ως τώρα. Δεν βρίσκουμε έναν τίτλο κι απλώς τον πετάμε στο τσουβάλι με τους άλλους. Προσπαθούμε να διακρίνουμε το πού εντάσσεται, σε ποια κατηγορία, να κάνουμε τις λεπτές διακρίσεις που θα φέρουν ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα στα χείλη αυτών που διαβάζουν, τύπου ''έχουμε τόσους τίτλους''. Όταν λοιπόν σας λέμε ''έχουμε 412 τίτλους εμείς συνολικά στην ιστορία μας και 326 ο ΠΑΟ'', εννοούμε πως ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εξ αυτών των τίτλων και για τους 2 Συλλόγους δεν αμφισβητείται.
 
 
Αυτή η καταμέτρηση συνεχίζεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να αλλάξει προς το παρόν αυτό το νούμερο. Μπορεί τα βαζελάκια να ''λυσσάνε'' από το κακό τους, να μην τους αρέσει, μπορεί να κάνουν τα πάντα για να προσμετρήσουν κι άλλες κατηγορίες, σε αθλήματα με ατομικές διακρίσεις αθλητών τους, αλλά δεν τους περνάει. Αν θέλουμε να συνεχίσει να μην τους περνάει, πρέπει να είμαστε συνεπείς προς τα αυστηρά κριτήρια ''υιοθέτησης τίτλου'' που έχουμε αποφασίσει να ακολουθούμε. Δεν μπορούμε ας πούμε να μετράμε ξεχωριστά πρωταθλήματα σε άνδρες/γυναίκες στην κολύμβηση, είτε στις μεγάλες αποστάσεις που κατακτήσαμε τώρα το Σ/Κ, είτε στο Πανελλήνιο OPEN. H Kολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται τα πρωταθλήματα, δηλώνει επισήμως ''μετράμε μόνο της γενικής βαθμολογίας''. Ο ΣΕΓΑΣ που διοργανώνει τα πρωταθλήματα στίβου λέει το ανάποδο, ''μετράμε ξεχωριστά σε άνδρες και γυναίκες'', όπως συμβαίνει για παράδειγμα και στο πινγκ πονγκ. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι κάνει λάθος η ΚΟΕ και μάλιστα λάθπς που ακουμπά τα όρια του γελοίου, αφού υπάρχει πιθανότητα σε μία χρονιά άλλος να πάρει το πρωτάθλημα των Ανδρών, άλλος Σύλλογος αυτό των γυναικών κι άλλος Σύλλογος αυτό της Γενικήςε Βαθμολογίας, οπότε να μοιράσει η ΚΟΕ 3 ξεχωριστά τρόπαια και να βγαίνει να λέει στο τέλος ''τελικά πρωταθλητής είναι μόνο ένας, εσείς οι άλλοι 2 Σύλλογοι πήρατε τρόπαια που δεν μετράνε''. Δεν γίνεται όμως να ξεφύγουμε από τον κανόνα του ''τι αναγνωρίζει η κάθε Ομοσπονδία'', γιατί θα ανοίξουμε το παράθυρο στην αυθαιρεσία του να βαφτίζει ''τίτλο'' ο καθένας όποια διοργάνωση αυτός επιθυμεί.
 
Θα μπορούσαμε κι εμείς να βγάλουμε ένα βιβλίο ''έχουμε 1557 τίτλους'', όπως έκαναν οι βάζελοι (και το πουλάνε και πάνω από 30 ευρώ, έτσι ''λαϊκά πράγματα''...), βάζοντας μέσα τοπικούς τίτλους, εφηβικά και τρόπαια νέων, αλλά και τίτλους που ήταν κάτι σαν φιλικά τουρνουά, τα οποία για τους βάζελους ξαφνικά μετατράπηκαν σε...επίσημες διοργανώσεις (ξέρετε, είναι οι ίδιοι τύποι που ειρωνεύονταν τα πρωταθλήματα του Πειραιά που κατακτούσε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός μέχρι το 1959, τα οποία αποτελούσαν το εισιτήριό του για την τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, πριν δημιουργηθεί η Α' Εθνική, όπου όλοι έπαιζαν με όλους). Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τυπώσουμε μπλουζάκια σε κάποιο άθλημα ''σήμερα κατακτούμε τον τίτλο υπ'αριθμόν 600 του Συνδέσμου μας, στο τάδε τμήμα μας'', όπως έκαναν οι βάζελοι με τον 500ό υποτίθεται συνολικά τίτλο του Συλλόγου τους στο βόλεϊ γυναικών το Μάρτιο του 2009, με αποτέλεσμα να βγαίνουν μετά από λίγα χρόνια οι ίδιοι που μετρούσαν και έβγαζαν 500 τα τρόπαιά τους και να λένε ''εεε...κάναμε λάθος τελικά, πάμε πάλι από την αρχή''. Εμείς ούτε να κονομήσουμε με πανάκριβα βιβλία πάμε, ούτε να λέμε ψέματα θέλουμε. Το 412-326 δεν αμφισβητείται και όπως έχουμε πει, αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά στους μεταξύ μας τίτλους όλων των εποχών. Ο ΠΑΟ ήταν μπροστά από εμάς για 56 σερί χρόνια, 1955-2011, με μέγιστη διαφορά από εμάς τους 78 τίτλους το 1991, όταν μπήκε ο Σωκράτης Κόκκαλης στο μπάσκετ μας αρχικά και σταδιακά ουσιαστικά σε όλο μας το Σύνδεσμο, σε όλα μας τα σπορ. Προσπεράσαμε τον ΠΑΟ υπό τη διοίκηση Μιχάλη Κουντούρη, με την (οικονομική και όχι μόνο) στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη το 2011 κι ανοίξαμε την ψαλίδα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Είμαστε 86 τίτλους πάνω του κι όσο κι αν χτυπιούνται, δεν μπορούν να το αλλάξουν.
 
Η καταμέτρηση για τη σεζόν 2017-18 έκλεισε. Κατακτήσαμε 21 πανελληνίους και διεθνείς τίτλους σε όλα τα σπορ, όπου υπάρχει ομαδική βαθμολογία για τους Συλλόγους, πάντοτε σε επίπεδο ανδρών/γυναικών και όχι χαμηλοτέρων κατηγοριών. Επειδή το πρωτάθλημα της πυγμαχίας διεξήχθη κατά το 2017, οι τίτλοι την χρονιά του 2018 είναι 20. Απέμειναν 2 ακόμη τρόπαια να διεκδικήσουμε ως το τέλος της χρονιάς. Το Super Cup στο πόλο ανδρών (όπου είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης) και φυσικά το πρωτάθλημα στην πυγμαχία. Είναι πιθανό να επεκτείνουμε το ρεκόρ κατάκτησης τίτλων σε μία χρονιά, 1 Ιανουαρίου-31 Δεκεμβρίου, στα 22 τρόπαια. Δικό μας ρεκόρ, έτσι; Με τις δικές μας επιδόσεις ασχολούμαστε κι αυτές ''σπάμε''. ''Δεν βλέπουμε'' καν τους αντιπάλους μας εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι τόσο πίσω μας, που θα χρειαστούν πολλά ψωμιά ακόμη για να μας φτάσουν, ακόμη κι αν εμείς αποσυρθούμε από όλες τις επίσημες διοργανώσεις...

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Ο βάζελος παραμυθιάζεται και παραμυθιάζει με επιτυχίες-τίτλους όπως
ο Σύριζα. Με αυταπάτες, φαντασιώσεις και αφηγήματα για ηλίθιους. Εκτός
από τις απατηλές προσδοκίες και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Εικόνα Ποσειδωνία

Εκπληκτικά επιτεύγματα από το Θρύλο.
Αλήθεια, υπάρχει άλλος Όμιλος στην Ευρώπη με τόσες επιτυχίες; Νομίζω πως όχι.

Εικόνα savvas gridlock

Προσπαθήσαμε μία ποσοτικοποίηση της σύγκρισης των επιτευγμάτων όλων των ευρωπαϊκών Συλλόγων εδώ, μέσω της κατάκτησης διεθνών τίτλων σε διάφορα σπορ. Είμαστε στην 3η θέση, πίσω από τα 2 ρωσικά μεγαθήρια-πολυαθλητικά κλαμπ.

https://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Guest0777