ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΥΝΤΕΡΧΑΧΙΝΓΚ 5-1 31/7/1999



Σάββατο, 31 Ιουλίου 1999, ώρα 19:30 (Ελλάδος). Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη, με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και με πλειάδα αστέρων στο ρόστερ του, όπως για παράδειγμα οι νεοαποκτηθέντες Τζιοβάνι-Ζάχοβιτς, αντιμετωπίζει στα πλαίσια της προετοιμασίας του στο Ζέεφελντ της Αυστρίας τη γερμανική Ουντερχάχινγκ, σε φιλικό παιχνίδι το οποίο διεξάγεται στη γερμανική πόλη της Βαυαρίας του Μονάχου Βολφρατσχάουζεν (Wolfratshausen), 110 χιλιόμετρα μακριά από το προπονητικό κέντρο του Ζέεφελντ. Θα εξετάσουμε λοιπόν αναλυτικά το τι ακριβώς συνέβη σε αυτήν την αναμέτρηση.
 
Ήταν το τρίτο στη σειρά φιλικό του Ολυμπιακού, αφότου αναχώρησε η αποστολή του για το Ζέεφελντ. Είχε προηγηθεί το παιχνίδι κόντρα στη γερμανική Στουτγκάρδη, στο μικρό αυστριακό γήπεδο Σχρουτς, 125 χιλιόμετρα μακριά από το Ζέεφελντ, στο οποίο φιλικό δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου οι Τζιοβάνι-Ζάχοβιτς, παρότι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση περίπου 2.500 Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως να δουν τους 2 σταρ της ομάδος να αγωνίζονται. Το παιχνίδι έληξε με νικήτρια τη 12η τη σεζόν 1998-99 και 8η τη σεζόν 1999-00 στη γερμανική Μπουντεσλίγκα (Bundesliga, Πρώτη Κατηγορία, η αντίστοιχη δική μας Superleague) Στουτγκάρδη, του Βούλγαρου Μπαλάκοφ, του Κροάτη Σόλντο και του Σέρβου Ρίστιτς, με σκορ 3-2. Οι Γερμανοί βρίσκονταν πολύ πιο μπροστά στην προετοιμασία τους από τον Ολυμπιακό, αφού το δικό τους πρωτάθλημα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 13 Αυγούστου του 1999, σε αντίθεση με τη δική μας Α' Εθνική, στην οποία η ''σέντρα'' για τη νέα αγωνιστική περίοδο δόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1999, με κάποια ματς Κυπέλλου μόνο με αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας να ξεκινούν από τις 11 Αυγούστου (μεσολάβησε και ο μεγάλος σεισμός της Πάρνηθας στις 7 Σεπτεμβρίου, που πήγε πίσω το πρόγραμμα). Σκόρερ σε αυτό το ματς για την Στουτγκάρδη ήταν ο Τσέχος Πάβελ Κούκα (έκανε το 1-0 στο 10' με κεφαλιά) και ο Βραζιλιάνος Ντίντι (έκανε το 2-1 στο 65' και το 3-1 στο 74'), ενώ για τον Ολυμπιακό σκόραραν ο Πίτερ Οφορίκουε (έκανε το 1-1 στο 40') και ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο (μείωσε σε 3-2 στο 87' με μια γκολάρα, εν κινήσει αριστερό σουτ). Οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν για τις 2 ομάδες σε αυτόν τον αγώνα ήταν οι παρακάτω.
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (67' Σφακιανάκης), Καραταΐδης (72' Αμπονσά), Ανατολάκης (46' Αντζας), Πουρσανίδης (67' Πασσαλής), Γεωργάτος (46' Αμανατίδης), Γιαννακόπουλος (62' Λουτσιάνο), Νινιάδης (70' Πουρσαϊτίδης) Γκόγκιτς (62' Αλεξανδρής), Οφορίκουε (82' Καρτερουλιώτης), Τζόρτζεβιτς.
ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: Βόλφγκαρντ, Κέλερ, Μπέρτχολντ, Τιάμ, Τζόρτζεβιτς (46' Καρνέλ), Τοντ (67' Λίστες), Κούκα (46' Κονσάλβες Πίντο), Μπαλάκοφ, Κοτιζονέ (46' Χόσνι), Σόλντο, Ρίστιτς (46' Ντίντι).
 
 
Δύο μέρες αργότερα, την Κυριακή 25 Ιουλίου 1999, έγινε το ντεμπούτο των Τζιοβάνι-Ζάχοβιτς, στη φιλική ήττα με σκορ 3-2 από την ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα. Έχουμε ανεβάσει βίντεο με τα στιγμιότυπα του παιχνιδιού στο κανάλι μας.
 
 
Το φιλικό διεξήχθη στην πόλη Τάμινγκ, 50 χιλιόμετρα μακριά από το προπονητικό κέντρο του Ζέεφελντ και ξεκίνησε κι αυτό στις 19:30 ώρα Ελλάδος. Ο Ολυμπιακός ήταν προβληματικός και πάλι στην άμυνα, κόντρα μάλιστα σε πολύ πιο αδύναμο αντίπαλο αυτήν τη φορά, αλλά τουλάχιστον οι φίλοι του είδαν τις δύο μεγάλες μεταγραφές του καλοκαιριού να αγωνίζονται και μάλιστα να συνεργάζονται στο πρώτο γκολ του Τζιοβάνι με τα ερυθρόλευκα, στο 3' της αναμέτρησης, έπειτα από κόρνερ του Σλοβένου Ζάχοβιτς. Ήταν ένα πολύ περίεργο ματς, με τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται για περισσότερα από 75 λεπτά με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Κόφι Αμπονσά στο 14' της συνάντησης με απευθείας κόκκινη από τον Αυστριακό διαιτητή του αγώνα (από τον οποίο είχε πολλά παράπονα ο Ολυμπιακός), για ένα σκληρό μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου. Στο 35' ο Ζάχοβιτς έχασε το πέναλτι που κέρδισε με επέλασή του από αριστερά, καταλήγοντας στην αντίπαλη περιοχή, ο Γεωργάτος. Στο 75' προηγηθήκαμε με 2-1 στο σκορ, με γκολ του φορμαρισμένου σε αυτήν την προετοιμασία γενικά, Γκανέζου Πίτερ Οφορίκουε, αλλά η ομάδα έμεινε από δυνάμεις στο τελευταίο δεκάλεπτο και δέχθηκε δύο γκολ. Ήταν εμφανής πάντως η συνεισφορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού των 2 νέων μεγάλων άσων του, κατά το πρώτο ημίχρονο που χρησιμοποιήθηκαν, με το Ζάχοβιτς να είναι ο οργανωτής της ομάδος και τον Τζιοβάνι να αγωνίζεται περίπου ως...σέντερ φορ, έχοντας στο πλευρό του το φίλο του Λουτσιάνο. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε αυτόν τον αγώνα ήταν οι παρακάτω.
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τοχούρογλου, Αμπονσά, Αμανατίδης (82' Καραταΐδης), Aντζας, Γεωργάτος (50' Τζόρτζεβιτς), Πασσαλής (46' Ανατολάκης), Σφακιανάκης (46' Νινιάδης), Καραπιάλης (46' Πουρσαϊτίδης), Τζιοβάνι (46' Πουρσανίδης), Ζάχοβιτς (46' Οφορίκουε), Λουτσιάνο (62' Αλεξανδρής).
ΜΑΚΑΜΠΙ: Νταντίβοντιτς (46' Πέρεζ), Κέισε (67' Ναχάρ), Γιάννο, Κοέν (62' Μασίγκα), Ιβανόφ, Πρέντσεκ (62' Μπεναγιόν), Χάλασι, Κάταν (89' Σιμαντού), Μπενάντο, Κλεσένκο.
 

 
Η νέα ήττα, από την πολύ πιο αδύναμη από την Στουτγκάρδη Μακάμπι Χάιφα, αλλά κυρίως η νέα ''τριάρα'', θορύβησαν τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, οι οποίοι έψαχναν μία καλή εμφάνιση στα φιλικά για να εξιλεωθούν στα μάτια του κόσμου τους. Και βρέθηκε μπροστά τους η Ουντερχάχινγκ, νεοφώτιστη στην Μπουντεσλίγκα (τερμάτισε 10η τη σεζόν που ακολούθησε, 1999-00). Παρότι είχε 2 σημαντικές απουσίες για μικροτραυματισμούς, Καραπιάλη-Ανατολάκη, αλλά και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να είναι σε θέση να αγωνιστεί μόνο για ένα ημίχρονο, λόγω ενοχλήσεων, ο Ολυμπιακός διέσυρε με σκορ 5-1 τους δύσμοιρους Γερμανούς, οι οποίοι, ξαναλέμε, ήταν πολύ πιο μπροστά στο κομμάτι της προετοιμασίας, αφού το πρωτάθλημά τους ξεκινούσε στις 13 Αυγούστου, ενώ η ελληνική Α' Εθνική ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει ένα μήνα αργότερα. Ο Πίτερ Οφορίκου στο 14' άνοιξε το σκορ, έπειτα από ασίστ του ''Τζόλε'', σκοράροντας για τρίτο στη σειρά παιχνίδι προετοιμασίας. Στο 21', έπειτα από πολύ καλό συνδυασμό Τζιοβάνι-Οφορίκουε, η μπάλα έφτασε στον ευρισκόμενο σε θέση βολής Δημήτρη Μαυρογενίδη, ο οποίος έκανε εύκολα το 2-0 με πλασέ. Στο 28', ο Τζιοβάνι μοίρασε στο Γεωργάτο, ο οποίος έκανε αυτό που είχε ως ''ψωμοτύρι'' τα 3 προηγούμενα χρόνια, έπαιξε δηλαδή το ''1-2'' με τον Τζόρτζεβιτς, τον ''μπροστινό του'' στη διάταξη αριστερό χαφ-εξτρέμ, βγάζοντας τον ''Τζόλε'' φάτσα με τον αντίπαλο τερματοφύλακα για το 3-0. Στο 44' ο Νινιάδης με κάθετη πάσα έβγαλε σε θέση ''τετ α τετ'' τον Τζόλε απέναντι στον τερματοφύλακα Ουίτμαν, αλλά ο Σέρβος εξτρέμ προτίμησε να μην σκοράρει ξανά ο ίδιος. Αφού ντρίμπλαρε τον γκολκίπερ της Ουντερχάχινγκ, έδωσε έτοιμο γκολ στον Τζιοβάνι, ο οποίος μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα για το 4-0, πετυχαίνοντας το γκολ που εδικαιούτο, λόγω της πολύ καλής του παρουσίας στο πρώτο 45λεπτο του παιχνιδιού. Στο αμέσως επόμενο λεπτό οι Γερμανοί μείωσαν σε 4-1, σκορ με το οποίο έκλεισε το ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να είναι καταιγιστικός και να γεμίζει με χαμόγελα και υποσχέσεις εν όψει της νέας σεζόν τους φίλους του. Στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης ο ρυθμός έπεσε, αλλά στο 62' ο Λουτσιάνο εκμεταλλεύτηκε μία πολύ καλή σέντρα του Αμανατίδη κι έγραψε με κεφαλιά το τελικό 5-1 για τον Θρύλο. Στο γήπεδο βρέθηκαν περισσότεροι από 1.000 φίλαθλοι, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι αποθέωσαν πολλές φορές τους παίκτες του Ολυμπιακού, την ώρα που ο συνήθως ''μουντός'' και μονόχνοτος Ντούσκο Μπάεβιτς δήλωνε ''αρκετά ικανοποιημένος, βαδίζουμε σε καλό δρόμο'', μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Ας δούμε το ρεπορτάζ της ''αμερόληπτης'' αθλητικής εφημερίδος SPORTIME.
 
 
 
 
 
 
 
Η σύνθεση του Ολυμπιακού σε αυτό το παιχνίδι.
 
Ελευθερόπουλος (57' Τοχούρογλου), Μαυρογενίδης (55' Αμπονσά), Καραταΐδης (55' Άντζας), Αμανατίδης (70' Πουρσαϊτίδης), Γεωργάτος (46' Λουτσιάνο), Πουρσανίδης (57' Πασσαλής), Νινιάδης -σε ρόλο δεξιού χαφ, αντί του απόντος στο πρώτο ημίχρονο Γιαννακόπουλου- (57' Σφακιανάκης), Τζόρτζεβιτς (85' Καρτερουλιώτης), Ζάχοβιτς (46' Γιαννακόπουλος), Τζιοβάνι (46' Αλεξανδρής), Οφορίκουε (46' Γκόγκιτς).
 
Ας δούμε και κάποιες φωτογραφίες από αυτό το ματς.